Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στην γεωγραφία Σπυριδάκου Χαρά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στην γεωγραφία Σπυριδάκου Χαρά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στην γεωγραφία Σπυριδάκου Χαρά
Λιθουανία Βιλνιους Εργασία στην γεωγραφία Σπυριδάκου Χαρά

2 Πληθυσμός και βασικές πληροφορίες
Η πόλη Βίλνιους έγινε πρωτεύουσα της Πορτογαλίας αρχικά το Έχει πληθυσμό κάτοικους και έκταση 402 km. Παλιά ονομαζόταν Βίλνα ή Βίλνο. Βρίσκεται στην Νοτιοδυτική Λιθουανία, στην συμβολή των ποταμών Βιλνερε και Νερις. Επίσης η απόσταση της από την Βαλτική είναι 312 χλμ. Αριστερά είναι το έμβλημα της και δεξιά η τοποθεσία της.

3 Ιστορικά στοιχεία της Πόλης
Το 1323 η πόλη Βίλνιους έγινε πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Ύστερα το 1579 απέκτησε το πρώτο πανεπιστήμιο και επίσημα γνωστό ως πανεπι- στήμιο Β. Καπτσούκας. Έτσι πολύ γρήγορα η Βίλνιους μετατράπηκε σε πολύ σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό ευρωπαϊκό κέντρο με ταυτόχρονα έντονα πολιτική και οικονομική ζωή. Περίπου για 20 χρόνια από το 1919 μέχρι και το 1939, η Πολωνία κατείχε την πόλη. Το 1323 η πόλη Βίλνιους έγινε πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Ύστερα το 1579 απέκτησε το πρώτο πανεπιστήμιο και επίσημα γνωστό ως πανεπι- στήμιο Β. Καπτσούκας. Έτσι πολύ γρήγορα η Βίλνιους μετατράπηκε σε πολύ σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό ευρωπαϊκό κέντρο με ταυτόχρονα έντονα πολιτική και οικονομική ζωή. Περίπου για 20 χρόνια από το 1919 μέχρι και το 1939, η Πολωνία κατείχε την πόλη.

4 Αξιοθέατα Πύλη της Dawn
Η πύλη της Dawn χτίστηκε μεταξύ και είναι η μοναδική που παραμένει από της συνολικά 9 πύλες του Βίλνιους, που καταστράφηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Η πύλη του Dawn έχει μια εικόνα της Παρθένας Μαρίας, μητέρας του Χριστού, και για αιώνες τώρα αυτή η εικόνα έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της πόλης και προσκυνάται από Καθολικούς και Ορθόδοξους κατοίκους και επισκέπτες καθώς πιστεύεται ότι η εικόνα έχει θαυματουργές θεραπευτικές ικανότητες.

5 Εκκλησία της Αγίας Άννας
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της παλιάς πόλης του Βίλνιους, βρίσκεται στην δεξιά όχθη του ποταμού Vilnia. Είναι μια εκκλησία γοτθικού στυλ, με δύο πύργους, που χτίστηκε με 33 διαφορετικά είδη τούβλων και βάφτηκε κόκκινη. Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με μπαρόκ ύφος, όπως και ο βωμός του. Η πρώτη εκκλησία στο σημείο χτίστηκε για την Αννα, την πρώτη γυναίκα του Vytautas του Μέγα. Η εκκλησία όμως ήταν ξύλινη και το 1419 καταστράφηκε από φωτιά.

6 Τρακάι Το Τρακάι είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Λετονίας και βρίσκεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το Βίλνιους. Πρόκειται για μία πόλη κυριολεκτικά χτισμένη πάνω στο νερό, περιτριγυρισμένη από περισσότερες 200 λίμνες και 21 μικρά νησάκια. Ως έτος ίδρυσής του θεωρείται το 1337, Αναμφισβήτητα σήμα κατατεθέν του Τρακάι είναι τα 3 μεσαιωνικά κάστρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του, που έχουν συνδεθεί με πλήθος θρύλων και παραδόσεων της περιοχής.

7 Πανεπιστήμιο της Βίλνιους
Το παλιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Λιθουανία και ένα από τα παλιότερα στις Βαλτικές χώρες και στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1579 από τον Stefan Batory, Βασιλιά της Πολωνίας και Μέγα Δούκα της Λιθουανίας που αναβάθμισε την Βιλνιακή ακαδημία σε πανεπιστήμιο.

8 Άλλα αξιοθέατα είναι: Καθεδρικός της Θεοτόκου: Ο καθεδρικός του Θεοτόκου είναι μια από της πιο παλιές εκκλησίες του Βίλνιους καθώς χτίστηκε πριν τον εκχριστιανισμό της Λιθουανίας, όταν το Μεγάλο δουκάτο της Λιθουανίας ήταν το τελευταίο παγα- νιστικό κράτος της Ευρώπης. Ουζούπης: To Ουζούπης είναι μια γειτονιά στην πόλη του Βίλνιους και σημαίνει 'στην άλλη πλευρά του ποταμού' στα Λιθουανικά. Η γειτονία είναι γνωστή για τους καλλιτέχνες, κάτι σαν την Μονμάρτη στο Παρίσι, αλλά σε μικρότερο μέγεθος. Η γειτονιά με την Βοημιακή ατμόσφαιρα στεγάζει γκαλερί τέχνης, εργαστήρια καλλιτεχνών και διάσημα καφέ.

9 Μουσείο των θυμάτων της γενοκτονίας: Το μουσείο των θυμάτων της γενοκτονίας βρίσκεται στο πρώην αρχηγείο της KGB απέναντι από την πλατεία Lukiškės και ανεπίσημα αποκαλείται 'μουσείο της KGB'. Ιδρύθηκε το 1992 από τον υπουργό Πολιτισμού και είναι αφοσιωμένο στην συλλογή και έκθεση εγγράφων και στοιχείων σχετικών με την 50-χρονη κατοχή από την Σοβιετική Ένωση, την Λιθουανική αντίσταση και τα θύματα της εποχής. Η παλιά πόλη της Βίλνιους: Η παλιά πόλη του Βίλνιους είναι μία από τις μεγαλύτερες υπάρχουσες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Αποτελείται από 74 συνοικίες, με 70 δρόμους και λεωφόρους που απαριθμούν 1487 κτήρια με συνολική έκταση τετραγωνικά μέτρα.

10 Από αριστερά προς δεξιά:
Παλιά Πόλη της Βίλνιους, Ουζούπης, Καθεδρικός της Θεοτόκου και Μουσείο των θυμάτων της γενοκτονίας

11 Βιβλιογραφία


Κατέβασμα ppt "Εργασία στην γεωγραφία Σπυριδάκου Χαρά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google