Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα

2 Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα
Είναι αλήθεια πως αν χρειαζόταν να απαριθμήσουμε τα προβλήματα του καιρού μας και να τα ιεραρχίσουμε το οικολογικό πρόβλημα θα ηταν σε μια απο τις πρώτες θέσεις.Η αφετηρία του οικολογικόυ μας προβλήματος βρίσκεται στην ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη κι αυτό γιατί η εξέλιξη που πραγματοποιήθηκε δεν είχε προνοήσει για την προστασία της φύσης από τις αρνητικές συνέπειες που θα επέρχονταν. Οι εφαρμογές των επιτευγμάτων στον τομέα της βιομηχανίας, των πυρηνικών εξοπλισμών, της μηχανικής, συνοδευόμενες από την υπέρμετρη και ανεξέλεγκτη πολλές φορές εκμετάλλευση της φύσης οδήγησαν στη δημιουργία οικολογικού προβλήματος.

3 Τα αποτελέσματα του οικολογικού μας προβλήματος
Η πρώτη αρνητική απόρροια είναι η ανισορροπία που επέρχεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου όταν επενεργεί με φυσικό τρόπο, επιτρέπει στον πλανήτη Γη να παραμένει θερμός με αποτέλεσμα να έχουμε το λιώσιμο των πάγων. Παράλληλα παράγονται κάποια αέρια από την κατάσταση αυτή του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα, οι χλωροφλοράνθρακες, το μεθάνιο, τα οξείδια του αζώτου, το όζον τα οποία είναι καταστροφικά και δηλητηριώδη για την ανθρώπινη υγεία. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι εξίσου καίριο πρόβλημα της οποίας κυριότερες πηγές της είναι τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης αποτελούν τα 6,5 εκατομμύρια τόνοι υδρογονανθράκων και 8,5 εκατομμύρια τόνοι οξειδίων του αζώτου που παροχετεύθηκαν στην ατμόσφαιρα από τα πάσης φύσης οχήματα το Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας δεν βλάπτει μόνο τους ίδιους αλλά και τα άλλα ζώντα όντα.

4 Τα αποτελέσματα του οικολογικού μας προβλήματος
Επιπλέον το εύθραυστο και αόρατο στρώμα του όζοντος το οποίο προστατεύει την επιφάνεια της Γης από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου, έχει αρχίσει και μειώνεται αισθητά κι αυτό οφείλεται στη μεγάλη παραγωγή από τον άνθρωπο των χλωροφλορανθράκων και άλλων χημικών ουσιών που κατευθύνονται στη στρατόσφαιρα σε ύψος 10 ως 480 χιλιόμετρα, όπου απελευθερώνοντας άτομα καταστρέφουν το όζον. Κατά συνέπεια η γη δέχεται μεγαλύτερη ποσότητα υπεριωδών ακτίνων που προκαλούν καρκίνο του δέρματος, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, καταστροφή των καλλιεργειών και των ψαριών. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι επίσης τα απόβλητα σκουπίδια αφου παρατηρούμε τις προηγμένες χώρες να παράγουν περίπου διαφορετικά χημικά προϊόντα με συνέπεια η αλόγιστη χρήση τους και ο τρόπος με τον οποίο απορρίπτονται να επιφέρουν μόλυνση των τροφών, του νερού και της ατμόσφαιρας αποτελώντας απειλή των οικοσυστημάτων μας. Ισχυρή απειλή προέρχεται και από τις όξινες βροχές ή τα χιόνια που καταστρέφουν κατά την πτώση τους το φυτικό και ζωικό βασίλειο και κυρίως το πόσιμο νερό και τα δάση.

5 Τα αποτελέσματα του οικολογικού μας προβλήματος
Τελειώνοντας η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη συνεχώς συρρικνώνεται από τη συνεχή εξάπλωση των αστικών περιοχών αφου ολόκληρα δάση αποψιλώνονται, λιβάδια, απομακρυσμένες, ακόμα και παγωμένες περιοχές εξαφανίζονται, και τη θέση τους παίρνουν τμήματα πληθυσμού που μεταναστεύουν εκεί με αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών ειδών ζωντανών όντων.

6 Η στάση του ανθρώπου στο οικολογικό πρόβλημα
Είναι γεγονός πως ο υψηλός πολιτισμός που δημιούργησε ο άνθρωπος, του έδωσε αναμφισβήτητα τη δυνατότητα να διευκολύνει αλλά και να βελτιώσει την ζωή του. Με τα τεχνικά μέσα που απέκτησε, μπόρεσε να κατανοήσει το περιβάλλον του, να ελευθερωθεί από το δέος που του προκαλούσαν τα φυσικά φαινόμενα ώστε να μπορέσει να τα ερμηνεύσει. Ταυτόχρονα όμως ο άνθρωπος οδηγήθηκε στην αλαζονεία γιατί θέλησε και προσπάθησε να καταπατήσει και να εκμεταλλευτεί την φύση στο έπακρου με αποτέλεσμα την δημιουργια ανυπέρβλητων προβλημάτων που μέχρι και σήμερα καταστρέφουν με ραγδαίους ρυθμούς το περιβάλλον, το όποιο μολύνεται και εξοντώνεται, αφήνοντας τον άνθρωπο έρμαιο της απληστίας του, της ανοησίας του αλλά και της ανευθυνότητας του.

7 Οι θέσεις της εκκλησιας στο οικολογικο προβλημα
Το οικολογικό πρόβλημα είναι ηθικό ζήτημα και όχι τεχνικό θέμα. Το οικολογικό πρόβλημα οφείλεται στην εσφαλμένη στάση του ανθρώπου απέναντι στην φύση που επείγει να αναθεωρηθεί στο φώς του ήθους της εκκλησίας αφου η καταστροφή του περιβάλλοντος και των πηγών του έχουν ζωτική σημασία για όλους μας. Οι επιπτώσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ηθικά αδιάφορες, καθώς η ζωή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του καθενός μας προς το περιβάλλον Επίσης η φύση δεν είναι κτίση του ανθρώπου, κτήμα του και ατομική ιδιοκτησία.Δεν επιτρέπεται η κατάχρηση της αλλά μόνο η χρήση της προς όφελος της κοινωνίας για τη δόξα του θεού.Ο χριστιανισμός λέει ‘’Όχι στην καταστροφική εκμετάλλευση τηε φύσης’’ και σε αυτό το σημείο συνεργάζεται με τους οικολόγους αυθόρμητα και ένθερμα. Η φύση είναι κτίση του Θεού.Εμείς είμαστε απλά οικονόμοι,διαχειριστές και εργαζόμενοι της φύσης σύμφωνα με τη Βίβλο(‘’εργάζεσθαι αυτον και φυλάσσειν’’). Έτσι ο άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρήσει τον εαυτό του ιδιοκτήτη, αφεντικό και κυρίαρχο της φύσης.

8 Οι θέσεις της εκκλησιας στο οικολογικο προβλημα
Η λατρευτική πράξη της Εκκλησίας μέσω του μυστυρίου της Θ. Ευχαριστίας εμπνέει οικολογικό ήθος. Κορύφωση της ΄θείας λειτουργίας αποτελεί η φράση που εκφωνεί ο ιερέας εκ μέρους μας ‘’Τα Σα εκ των Σων Σοι προσφέρομεν’’.Ο άνθρωπος ευχαριστεί το Θεό για τα δώρα και τις δωρεές Του, τη χάρη και τα χαρίσματα Του, δίνοντας πάλι πίσω στον Κύριο ό,τι Εκείνος μας δώρισε. Έτσι μαθαίνουμε κι εμέις να Τον μιμούμεθα δηλαδή να φερόμαστε με αγάπη και ελευθερία.Επιπλέον η Εκκλησία σε όλες σχεδόν τιςαγιαστικές πράξεις χρησιμοποιεί τα υλικα στοιχεία(οίος,άρτος,νερό,λάδι κ.α) τα οποία αγιάζονται και μεταμορφώνονται μέσα στο χώρο της με αποτέλεσμα αυτη η πράξη να είναι μια πράξη σεβασμού προς τα υλικά στοιχεία που σημαίνει ευθύνη για διαφύλαξη τους και αφορμή ευχαριστίας προς το Θεό. Τελέιώνοντας η ασκητική παράδοση του μοναστικού κοινοβίου για 2000 χρόνια και η κοινοκτηματοσύνη των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων ενσαρκώνουν άριστα το οικολογικό ήθος της θείας ευχαριστίας στην Εκκλησία μέχρι σήμερα.Πρέπει να επισημάνουμε όμως πως ασκητική δεν σημαίνει να φύγουμε από τον κόσμο αλλά δείχνει πώς μπορούμε να ζούμε

9 Οι θέσεις της εκκλησιας στο οικολογικο προβλημα
μέσα στον κόσμο χωρίς να τον καταστρέφουμε άλλο πια. Οι ασκητές συμπεριφέρονται με σεβασμό προς τη φύση, τη βλέπουν ως κάτι ζωντανό, ως δωρεά του Θεού προς τον άνθρωπο.Αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει και στάση ζωής όλων όταν και εμείς δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό προς την υλική δημιουργία, με αυτάρκεια και την ολιγάρχεια δηλαδή να αρκούμεθα στα λίγα, τα απαραίτητα και να μη διακατεχόμαστε από πλεονεξία.

10 Εικόνες οικολογικού προβλήματος
Εικόνες οικολογικού προβλήματος

11 Εικόνες οικολογικού προβλήματος
Εικόνες οικολογικού προβλήματος


Κατέβασμα ppt "Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google