Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δίαυλοι Μεταδόσεως και Λήψη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δίαυλοι Μεταδόσεως και Λήψη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δίαυλοι Μεταδόσεως και Λήψη
Μαθητές του τμήματος Βτεχ-1

2 Μορφες Κυματων Άμεσα κύματα Ιονοσφαιρικά κύματα Κύματα εδάφους

3 Ατμοσφαιρικοί δίαυλοι
Χρησιμοποιούν ραδιοκύματα διαφορετικών συχνοτήτων και δεν υπάρχει “φυσική” ένωση μεταξύ πομπού και δέκτη (ασύρματη επικοινωνία). Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα από την κεραία εκπομπής.

4 Κύματα εδάφους Διάδοση με 3 τρόπους:
Απ΄ ευθείας κύματα (επηρεάζονται από την απόσταση και την διάχυση). Κύμα από ανάκλαση στο έδαφος Κύμα επιφάνειας κυρίως σε αγώγιμα εδάφη Τα κύματα διευκολύνονται όταν έχουν: Μικρή συχνότητα Μεγάλη αγωγιμότητα εδάφους αλλά απαιτείται γενικά μεγάλη ισχύς εκπομπής.

5 Ιονόσφαιρα Το ύψος και το πάχος της ιονόσφαιρας εξαρτάται από:
Η Ιονόσφαιρα είναι στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης , που χαρακτηρίζεται απ' τη μεγάλη παρουσία ιόντων που προκαλούνται απ' τον ιονισμό των μορίων του αέρα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ιονόσφαιρα δημιουργείται στην ατμόσφαιρα από την ηλιακή δραστηριότητα σε ύψος από 70Km-400Km. Το ύψος και το πάχος της ιονόσφαιρας εξαρτάται από: Την ηλιακή ενέργεια (μέρα-νύχτα). Τις ηλιακές κηλίδες. Το μαγνητικό πεδίο της γης.

6 Ιονοσφαιρικά κύματα Τα σήματα HF διαθλώνται από τις περιοχές του ιονισμού που υπάρχουν ψηλά στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτές οι περιοχές είναι γνωστές ως την ιονόσφαιρα και αποτελούνται από στρώματα, ιονισμένα μόρια αερίου και ελεύθερα ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εμποδίζονται να διαφύγουν στο διάστημα εξαιτίας του ηλεκτρονίου πλάσματος του αέρα.

7 Ιονοσφαιρικά κύματα Η αλλαγή πορείας του κύματος γίνεται με κύρτωση που οδηγεί σε ανάκλαση του κύματος (πολλαπλή διάθλαση) και διευκολύνεται από: Μικρές συχνότητες στο ραδιοκύμα. Μεγάλη πυκνότητα ιονισμένου στρώματος. Μεγάλη γωνία πρόσπτωσης του κύματος στο ιονοσφαιρικό στρώμα. Η εξασθένηση ενός κύματος ευνοείται όταν υπάρχουν: Μεγάλη πυκνότητα ιονισμού Μικρή συχνότητα φέροντος

8 Λήψη Ένας τυπικος δεκτης ραδιοφωνου περιλαμβάνει: Έναν ενισχυτή RF
Έναν ενισχυτή IF Έναν ενισχυτή AF Έναν μίκτη Έναν φωρατή Ένα ηχείο Μία κεραία

9 Κεραία  Κεραία είναι μια διάταξη, που χρησιμοποιείται για να εκπέμπει ή να δέχεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ακριβέστερα η κεραία μετατρέπει σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που οδεύει σε μια γραμμή μεταφοράς ή ένα κυματοδηγό  σε ηλεκτρομαγνητικό κύμα στο χώρο και αντίστροφα.

10 Είδη κεραιών Δίπολα και παραλλαγές αυτών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατηγορία, ευρύτατα χρησιμοποιούμενη από 2 MHz έως 4 GHz. Κατακόρυφες κεραίες Marconi. Χρησιμοποιούνται από τις πολύ χαμηλές συχνότητες μέχρι τους 5 GHz. Δεν είναι αυτόνομες αλλά συνεργάζονται με κάποιο "έδαφος", που μπορεί να είναι το φυσικό έδαφος, μια αγώγιμη μεταλλική επιφάνεια ή μεταλλικοί αγωγοί. Κεραίες βρόχου (loop) Διάφορες απεριοδικές κεραίες, όπως ρομβικές, V, discone και ελικοειδείς. Χοανοειδείς κεραίες (horn), συνεργάζονται καλύτερα με κυματοδηγούς και χρησιμοποιούντα σε συχνότητες άνω του 1 GHz.

11 Διπολική κεραία

12 Κατακόρυφη κεραία "ground plane"

13 Κεραία discone ευρείας ζώνης

14 Χοανοειδής μικροκυματική κεραία

15 Κεραίες οικιακής λήψεως
Κεραία YAGI Κεραία Panel Κεραία ραδιοφωνίας VHF/FM Κεραία ραδιοφώνου στα μεσαία ΑΜ Κεραία ραδιόφωνου βραχέων SW

16 Κεραία YAGI

17 Κεραία Panel

18 Κεραία ραδιοφωνίας VHF/FM

19 Κεραία ραδιόφωνου βραχέων SW

20 Κεραία ραδιοφώνου στα μεσαία ΑΜ
Κεραία ραδιοφώνου στα μεσαία ΑΜ

21 Φωρατής Ένας φωρατής είναι μια συσκευή που ανακτά πληροφορίες ενδιαφέροντος που περιέχονται σε ένα διαμορφωμένο φέρον κύμα.

22 Μίκτης Είναι το κομμάτι του συστήματος το οποίο προσθέτει όλα τα μέρη του φάσματος συχνοτήτων που κάνουν λήψη οι κεραίες και τα αποδίδει σε κοινή γραμμή μεταφοράς. Μπορεί επίσης να προσθέσει και σήματα τα οποία προέρχονται από εξωτερικούς διαμορφωτές (modulators).

23 END OF PROJECT


Κατέβασμα ppt "Δίαυλοι Μεταδόσεως και Λήψη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google