Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

2 Η ΜΕΛΙΣΣΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ,ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ. ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ,ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΟΛΤΟ. ΓΕΝΝΑΕΙ 50000-60000 ΑΥΓΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΑΥΓΑ,ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΟΛΤΟ. ΓΕΝΝΑΕΙ 50000-60000 ΑΥΓΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΑΥΓΑ,ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ. ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ. ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΑΠΟ 40 ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ. ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΤΑΝΕ ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡ. ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΑΠΟ 40 ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ. ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΤΑΝΕ ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡ.

3 ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΘΡΕΠΤΙΚΟ,ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΘΡΕΠΤΙΚΟ,ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΥΣ. ΓΥΡΗ ΓΥΡΗ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΑΛΕΡΓΙΕΣ. ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΑΛΕΡΓΙΕΣ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΡΕΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΡΕΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΚΕΡΙ ΚΕΡΙ ΤΟ ΚΕΡΙ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ ΟΠΟΥ ΜΕΣΑ ΘΑ ΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΙ. ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ. ΤΟ ΚΕΡΙ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ ΟΠΟΥ ΜΕΣΑ ΘΑ ΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΙ. ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ. ΠΡΟΠΟΛΗ ΠΡΟΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΣΑΝ ΚΟΛΛΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑ ΦΟΡΑ ΦΥΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΕΡΙ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΦΩΛΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΣΑΝ ΚΟΛΛΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑ ΦΟΡΑ ΦΥΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΕΡΙ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΦΩΛΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ. ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ. ΑΥΤΗ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΟΠΛΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΝΩΝ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ. ΑΥΤΗ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΟΠΛΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΝΩΝ.

4 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ; Απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό οπότε μας προσφέρει μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα πολύτιμα συστατικά του. Δίνει ενέργεια στον οργανισμό και καταστέλλει καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του στομάχου και γενικά στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και συμβάλλει θετικά σε καταστάσεις αναιμίας. Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Προστατεύει τα δόντια σε αντίθεση με τη ζάχαρη. Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλουν στη προστασία από τον καρκίνο. Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη που προκαλεί πολλές αρνητικές παρενέργειες στην υγεία μας και έχοντας διπλάσια γλυκαντική ικανότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίαιτα εξοικονομώντας το 50% των θερμίδων. Απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό οπότε μας προσφέρει μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα πολύτιμα συστατικά του. Δίνει ενέργεια στον οργανισμό και καταστέλλει καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του στομάχου και γενικά στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και συμβάλλει θετικά σε καταστάσεις αναιμίας. Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Προστατεύει τα δόντια σε αντίθεση με τη ζάχαρη. Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλουν στη προστασία από τον καρκίνο. Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη που προκαλεί πολλές αρνητικές παρενέργειες στην υγεία μας και έχοντας διπλάσια γλυκαντική ικανότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίαιτα εξοικονομώντας το 50% των θερμίδων.

5 ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ Η πιο σημαντική προσφορά της μέλισσας στη φύση είναι η επικονίαση. Σε μια μέρα οι μέλισσες μιας καλής κυψέλης θα έχουν καταφέρει να επισκεφτούν 50-70 εκατομμύρια λουλούδια. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με την αναζήτηση του > έχουν συντελέσει και στην επικονίαση και γονιμοποίηση αυτών των λουλουδιών. Η πιο σημαντική προσφορά της μέλισσας στη φύση είναι η επικονίαση. Σε μια μέρα οι μέλισσες μιας καλής κυψέλης θα έχουν καταφέρει να επισκεφτούν 50-70 εκατομμύρια λουλούδια. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με την αναζήτηση του > έχουν συντελέσει και στην επικονίαση και γονιμοποίηση αυτών των λουλουδιών.

6 ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ; Oι μέλισσες μιας κυψέλης, πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγουν γύρη και νέκταρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μέλισσες αυτές μπορούν να πετάξουν σε ακτίνα 2 χλμ. και επισκέπτονται ημερησίως πάνω από 3 χιλιάδες λουλούδια και δέντρα. Όταν μαζέψουν αρκετό νέκταρ και γύρη και το φορτίο τους γίνει βαρύ επιστρέφουν στην κυψέλη τους, αποθηκεύουν την προμήθειά τους στα κελιά της κυψέλης και μετά φεύγουν ξανά και επαναλαμβάνουν την διαδικασία. Στη συνέχεια άλλες μέλισσες δημιουργούν με τα φτερά τους ένα ρεύμα αέρα έτσι ώστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού που υπάρχει στο νέκταρ και το μέλι να γίνει συμπυκνωμένο. Τέλος, οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελιά με ένα πολύ λεπτό στρώμα κεριού. Όταν, σφραγιστούν τουλάχιστον τα 2/3 της κηρήθρας με κερί, ο μελισσοκόμος μπορεί να πάρει την κηρήθρα με το μέλι. Για να βγάλει το μέλι, πρέπει αρχικά να απολεπίσει την κηρήθρα, δηλαδή να αφαιρέσει το κερί από τα κελιά και στη συνέχεια να την τοποθετήσει σε ένα μελιτοεξαγωγέα που περιστρέφεται οπότε το μέλι βγαίνει από τα κελιά. Το μέλι μετά χρειάζεται μόνο φιλτράρισμα (απομακρύνονται κομματάκια κεριού, γύρης) για να συσκευασθεί σε βάζα και να πάει στα ράφια των καταστημάτων. Oι μέλισσες μιας κυψέλης, πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγουν γύρη και νέκταρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μέλισσες αυτές μπορούν να πετάξουν σε ακτίνα 2 χλμ. και επισκέπτονται ημερησίως πάνω από 3 χιλιάδες λουλούδια και δέντρα. Όταν μαζέψουν αρκετό νέκταρ και γύρη και το φορτίο τους γίνει βαρύ επιστρέφουν στην κυψέλη τους, αποθηκεύουν την προμήθειά τους στα κελιά της κυψέλης και μετά φεύγουν ξανά και επαναλαμβάνουν την διαδικασία. Στη συνέχεια άλλες μέλισσες δημιουργούν με τα φτερά τους ένα ρεύμα αέρα έτσι ώστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού που υπάρχει στο νέκταρ και το μέλι να γίνει συμπυκνωμένο. Τέλος, οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελιά με ένα πολύ λεπτό στρώμα κεριού. Όταν, σφραγιστούν τουλάχιστον τα 2/3 της κηρήθρας με κερί, ο μελισσοκόμος μπορεί να πάρει την κηρήθρα με το μέλι. Για να βγάλει το μέλι, πρέπει αρχικά να απολεπίσει την κηρήθρα, δηλαδή να αφαιρέσει το κερί από τα κελιά και στη συνέχεια να την τοποθετήσει σε ένα μελιτοεξαγωγέα που περιστρέφεται οπότε το μέλι βγαίνει από τα κελιά. Το μέλι μετά χρειάζεται μόνο φιλτράρισμα (απομακρύνονται κομματάκια κεριού, γύρης) για να συσκευασθεί σε βάζα και να πάει στα ράφια των καταστημάτων.

7 ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Το είδος κάθε μελιού εξαρτάται από την εποχή, την περιοχή και από την πρώτη ύλη που παράγεται. Τα μέλια χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: Στα μέλια που προέρχονται από μεγάλα δέντρα, όπως τα πεύκα και τα έλατα. Στα μέλια που προέρχονται από τα βότανα και τα λουλούδια, όπως είναι το θυμαρίσιο και τα ανθόμελα. Οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες είναι ότι τα ανθόμελα είναι ανοιχτόχρωμα, πολύ ρευστά και με πολύ έντονο άρωμα και γεύση, ενώ τα μέλια από κωνοφόρα είναι πιο σκούρα, πιο παχύρευστα, πλουσιότερα σε μέταλλα και λιγότερο γλυκά. Το είδος κάθε μελιού εξαρτάται από την εποχή, την περιοχή και από την πρώτη ύλη που παράγεται. Τα μέλια χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: Στα μέλια που προέρχονται από μεγάλα δέντρα, όπως τα πεύκα και τα έλατα. Στα μέλια που προέρχονται από τα βότανα και τα λουλούδια, όπως είναι το θυμαρίσιο και τα ανθόμελα. Οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες είναι ότι τα ανθόμελα είναι ανοιχτόχρωμα, πολύ ρευστά και με πολύ έντονο άρωμα και γεύση, ενώ τα μέλια από κωνοφόρα είναι πιο σκούρα, πιο παχύρευστα, πλουσιότερα σε μέταλλα και λιγότερο γλυκά.

8 ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΕΙ ΕΧΘΡΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ: Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΕΙ ΕΧΘΡΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ: ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΟΠΩΣ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΦΑΓΟΣ, ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ, Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ, Ο ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΦΑΓΟΣ ΑΕΤΟΣ. ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΟΠΩΣ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΦΑΓΟΣ, ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ, Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ, Ο ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΦΑΓΟΣ ΑΕΤΟΣ. ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΑΥΡΕΣ, ΚΑΙ Η ΔΕΝΤΡΟΓΑΛΙΑ. ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΑΥΡΕΣ, ΚΑΙ Η ΔΕΝΤΡΟΓΑΛΙΑ. ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΟΠΩΣ Ο ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, Η ΧΡΥΣΟΜΥΓΑ, ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ, ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ(ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΥΠΑΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΜΕΛΙ), ΚΑΙ Η ΨΕΙΡΑ. ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΟΠΩΣ Ο ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, Η ΧΡΥΣΟΜΥΓΑ, ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ, ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ(ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΥΠΑΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΜΕΛΙ), ΚΑΙ Η ΨΕΙΡΑ. ΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ, ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΦΩΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΕΡΙ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΜΕΛΙ, ΤΟ ΚΟΥΝΑΒΙ ΚΑΙ Ο ΑΣΒΟΣ. ΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ, ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΦΩΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΕΡΙ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΜΕΛΙ, ΤΟ ΚΟΥΝΑΒΙ ΚΑΙ Ο ΑΣΒΟΣ.

9 ΜΕΛΙΣΣΑ – ΣΦΗΚΑ Η ΣΦΗΚΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Η ΣΦΗΚΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Η ΣΦΗΚΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ Η ΣΦΗΚΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΟΤΑΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΟΤΑΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ, ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ, ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ

10 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΑΓΑΛΙΑ ΑΓΑΛΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΥΡΙΔΑ ΜΕΛΙ ΑΓΑΛΙΑ ΑΓΑΛΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΥΡΙΔΑ ΜΕΛΙ ΠΑΡΕ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΠΑΡΕ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΜΕΛΙ,ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑ ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΜΕΛΙ,ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΟΙΟΣ ΕΒΑΛΕ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΛΥΨΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΙΟΣ ΕΒΑΛΕ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΛΥΨΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΟΙ ΜΥΓΕΣ ΠΑΝΤΑ ΤΡΕΧΟΥΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕΛΙ ΟΙ ΜΥΓΕΣ ΠΑΝΤΑ ΤΡΕΧΟΥΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕΛΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕΛΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕΛΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΠΑΙΔΙ ΚΕΝΤΑ ΜΕ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΠΑΙΔΙ ΚΕΝΤΑ ΜΕ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΥΨΕΙΣ ΤΟ ΚΕΡΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΥΨΕΙΣ ΤΟ ΚΕΡΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΗ ΣΕ ΜΕΛΕΙ ΤΡΩΓΕ ΜΕΛΙ ΜΗ ΣΕ ΜΕΛΕΙ ΤΡΩΓΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΨΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΨΙΜΑΤΑ

11 Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ "Κι άσπρα, γαλάζια, κόκκινα καλούν χρυσό μελίσσι", Σολωμός. "Κι άσπρα, γαλάζια, κόκκινα καλούν χρυσό μελίσσι", Σολωμός. "Το 'να χέρι μου κρατεί μέλισσα θεόρατη", Ελύτης. "Το 'να χέρι μου κρατεί μέλισσα θεόρατη", Ελύτης. Σε Ομηρικό ποίημα αναφέρεται: "Τρεις σεβάσμιες φτερωτές παρθένες που μάντευαν τρώγοντας μέλι". Σε Ομηρικό ποίημα αναφέρεται: "Τρεις σεβάσμιες φτερωτές παρθένες που μάντευαν τρώγοντας μέλι". Στο μυθιστόρημα του Λουντέμη ο βασικός ήρωας ονομάζεται Μέλιος. Στο μυθιστόρημα του Λουντέμη ο βασικός ήρωας ονομάζεται Μέλιος. Οι τρεις ιεράρχες χαρακτηρίζονται ως "μελίρρυτοι ποταμοί της σοφίας" στο απολυτίκιό τους. Οι τρεις ιεράρχες χαρακτηρίζονται ως "μελίρρυτοι ποταμοί της σοφίας" στο απολυτίκιό τους. "Μέλισσα" τίτλος θεατρικού έργου του Καζαντζάκη. "Μέλισσα" τίτλος θεατρικού έργου του Καζαντζάκη. "Μελισσοκόμος" τίτλος ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. "Μελισσοκόμος" τίτλος ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. "Η εποχή της Μελισσάνθης" κύκλος τραγουδιών του Μάνου Χατζηδάκη. "Η εποχή της Μελισσάνθης" κύκλος τραγουδιών του Μάνου Χατζηδάκη. "Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες" το γνωστό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη. "Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες" το γνωστό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη. Το μοτίβο της μέλισσας το συναντάμε στη μικρογραφία, τη διακοσμητική, τη ζωγραφική και γενικότερα στην τέχνη από αρχαιοτάτων χρόνων. Το μοτίβο της μέλισσας το συναντάμε στη μικρογραφία, τη διακοσμητική, τη ζωγραφική και γενικότερα στην τέχνη από αρχαιοτάτων χρόνων. Το κερί, προϊόν της μέλισσας, χρησιμοποιείται για κατασκευή ομοιωμάτων (κέρινα ομοιώματα). Πχ στα Μουσεία Βρέλλη, Μαντάμ Τυσσώ, Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου. Το κερί, προϊόν της μέλισσας, χρησιμοποιείται για κατασκευή ομοιωμάτων (κέρινα ομοιώματα). Πχ στα Μουσεία Βρέλλη, Μαντάμ Τυσσώ, Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου.

12 ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Η πεθερά δίνει μέλι στη νύφη όταν μπαίνει στο σπίτι, ενώ η νύφη βάζει τα δάχτυλά της στο μέλι για να είναι αρμονική η σχέση τους. Η πεθερά δίνει μέλι στη νύφη όταν μπαίνει στο σπίτι, ενώ η νύφη βάζει τα δάχτυλά της στο μέλι για να είναι αρμονική η σχέση τους. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι αθηναίοι ιερείς παράθεταν προσφορές στον δράκοντα, φίδι που όπως πίστευαν, ζούσε στο ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη κρυμμένο κάτω στη γη, από την οποία έβγαινε και τις έπαιρνε. Η προσφορά ήταν κάθε μήνα πίτα ζυμωμένη με μέλι (μελιτόεσσα) και κάθε μέρα εκλεκτές τροφές. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι αθηναίοι ιερείς παράθεταν προσφορές στον δράκοντα, φίδι που όπως πίστευαν, ζούσε στο ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη κρυμμένο κάτω στη γη, από την οποία έβγαινε και τις έπαιρνε. Η προσφορά ήταν κάθε μήνα πίτα ζυμωμένη με μέλι (μελιτόεσσα) και κάθε μέρα εκλεκτές τροφές. Χοές, τις πρόσφεραν οι αρχαίοι στους νεκρούς τους και συχνά περιείχαν και μέλι Χοές, τις πρόσφεραν οι αρχαίοι στους νεκρούς τους και συχνά περιείχαν και μέλι

13 ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ Γλυκός σαν μέλι Γλυκός σαν μέλι Μέλι γάλα Μέλι γάλα Μήνας του μέλιτος Μήνας του μέλιτος Είναι ποτέ δυνατόν να έχεις μέλι στα δάχτυλά σου και να μην το γλείψεις; Είναι ποτέ δυνατόν να έχεις μέλι στα δάχτυλά σου και να μην το γλείψεις; Στάζει μέλι το στόμα του Στάζει μέλι το στόμα του Είναι εργατική σαν μέλισσα Είναι εργατική σαν μέλισσα Τσάμπα ξύδι, γλυκό σα μέλι Τσάμπα ξύδι, γλυκό σα μέλι

14 ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ Mελάτος, μελένιος, μελί, μελίγκρα, μελίγυρης, μελίρρυτος, μελισσοβότανο, μελισσοκομία, μελισσοκόμος, μελισσοτροφείο, μελισσουργός, μελισσόχορτο, μελισσώνας, μελισταγής, μελιστάλαχτος, μελιτόεσσα, μελίτωμα, μελίχρους, μελιχρός, μελώνω. Mελάτος, μελένιος, μελί, μελίγκρα, μελίγυρης, μελίρρυτος, μελισσοβότανο, μελισσοκομία, μελισσοκόμος, μελισσοτροφείο, μελισσουργός, μελισσόχορτο, μελισσώνας, μελισταγής, μελιστάλαχτος, μελιτόεσσα, μελίτωμα, μελίχρους, μελιχρός, μελώνω.

15 ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Μέλανθος, Μελέαγρος (ήρωας), Μελιά, Μελικέρτης, Μελίνα, Μέλιος, Μέλισσα (εκδοτικός οίκος), Μέλισσα (ονομασία πολλών κοινοτήτων και τοποθεσιών), Μελισσάνθη, Μέλισσες (νύμφες, ιέρειες του θεού Απόλλωνα), Μελίσσια (προάστιο της Αθήνας), Μελισσινός, Μέλισσος (Έλληνας φιλόσοφος), Μελισσούλα, Μελισσουργοί (ονομασία πολλών κοινοτήτων και τοποθεσιών), Μελισσουργός (πουλί), μελισσοφάγος, Μελίτσα, Μελίττη (δήμος της αρχαίας Αθήνας), Μελίττων. Μέλανθος, Μελέαγρος (ήρωας), Μελιά, Μελικέρτης, Μελίνα, Μέλιος, Μέλισσα (εκδοτικός οίκος), Μέλισσα (ονομασία πολλών κοινοτήτων και τοποθεσιών), Μελισσάνθη, Μέλισσες (νύμφες, ιέρειες του θεού Απόλλωνα), Μελίσσια (προάστιο της Αθήνας), Μελισσινός, Μέλισσος (Έλληνας φιλόσοφος), Μελισσούλα, Μελισσουργοί (ονομασία πολλών κοινοτήτων και τοποθεσιών), Μελισσουργός (πουλί), μελισσοφάγος, Μελίτσα, Μελίττη (δήμος της αρχαίας Αθήνας), Μελίττων.

16 Η ΚΗΡΗΘΡΑ Μια κηρήθρα αποτελείται από πολυάριθμα, εξάγωνα κελιά, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι έρευνες που έχουν γίνει καταλήγουν στο ότι με τη κατασκευή εξάγωνων κελιών, οι μέλισσες κάνουν οικονομία σε πρώτη ύλη, δηλαδή σε κερί, εξοικονομούν χώρο στη κυψέλη και ταυτόχρονα πετυχαίνουν τον μεγαλύτερο και συγχρόνως ανθεκτικότερο αποθηκευτικό χώρο για το νέκταρ και τη γύρη που μεταφέρουν. Μια κηρήθρα αποτελείται από πολυάριθμα, εξάγωνα κελιά, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι έρευνες που έχουν γίνει καταλήγουν στο ότι με τη κατασκευή εξάγωνων κελιών, οι μέλισσες κάνουν οικονομία σε πρώτη ύλη, δηλαδή σε κερί, εξοικονομούν χώρο στη κυψέλη και ταυτόχρονα πετυχαίνουν τον μεγαλύτερο και συγχρόνως ανθεκτικότερο αποθηκευτικό χώρο για το νέκταρ και τη γύρη που μεταφέρουν.

17 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ Ο μύθος θέλει τον Aρχιμηχανικό να βρίσκει μέσα σε μια κυψέλη το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και να εμπνέεται. Ο μύθος θέλει τον Aρχιμηχανικό να βρίσκει μέσα σε μια κυψέλη το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και να εμπνέεται. Πέραν του μύθου υπάρχει όμως μια μεγάλη αλήθεια. Ναι. Τα έργα προχωρούσαν και η δουλειά έφτανε στο μεγάλο τρούλο. Πέραν του μύθου υπάρχει όμως μια μεγάλη αλήθεια. Ναι. Τα έργα προχωρούσαν και η δουλειά έφτανε στο μεγάλο τρούλο. Μεγάλος ο προβληματισμός…. Μεγάλος ο προβληματισμός…. Μεγάλη η διάμετρος – δύσκολος ο τρόπος στήριξης λόγω του μεγάλου βάρους και πάνω εκεί στα δύσκολα και στο μεγάλο προβληματισμό να σου η μέλισσα και τσακ δίνει τη λύση. Επισκέπτεται ο μηχανικός τα λίγα μελισσάκια του και εκεί που τα επιθεωρεί πιάνει στα χέρια του μια φρεσκοχτισμένη κυρηθρα Εντυπωσιάζεται…. Μεγάλη η διάμετρος – δύσκολος ο τρόπος στήριξης λόγω του μεγάλου βάρους και πάνω εκεί στα δύσκολα και στο μεγάλο προβληματισμό να σου η μέλισσα και τσακ δίνει τη λύση. Επισκέπτεται ο μηχανικός τα λίγα μελισσάκια του και εκεί που τα επιθεωρεί πιάνει στα χέρια του μια φρεσκοχτισμένη κυρηθρα Εντυπωσιάζεται…. Πανάλαφρη - ανθεκτική - θα σηκώσει αρκετό μέλι με αρκετό βάρος. To μυαλό του παίρνει στροφές και τρέχει πανευτυχής στους συνεργάτες του. Πανάλαφρη - ανθεκτική - θα σηκώσει αρκετό μέλι με αρκετό βάρος. To μυαλό του παίρνει στροφές και τρέχει πανευτυχής στους συνεργάτες του. Του ήρθε η έμπνευση. Αποφασίζουν λοιπόν μα αντιγράψουν την κατασκευή της μέλισσας και για πρώτη φορά κατασκευάζεται τρύπιο τούβλο Τρύπιο τούβλο = λιγότερο υλικό άρα λιγότερο βάρος και πιο ανθεκτικό λόγω των νεύρων. Μεγάλη επιτυχία. Λύθηκε το πρόβλημα του μεγάλου τρούλου από άποψη βάρους και αντοχής.

18 ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

19 ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΦΗ Η ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΩΛΙΑ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΦΗ Η ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΩΛΙΑ Ο ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ Ο ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΕΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΗΣ(ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ) ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 80 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ. ΚΑΝΟΥΝ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΗΡΗΘΡΑΣ, ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΕ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ ΚΥΚΛΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΖΩΗΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΟΥΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ Η ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΕΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΗΣ(ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ) ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 80 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ. ΚΑΝΟΥΝ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΗΡΗΘΡΑΣ, ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΕ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ ΚΥΚΛΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΖΩΗΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΟΥΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ Η ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ. Ο ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΟΧΤΑΡΙΑ Ο ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΟΧΤΑΡΙΑ ΜΟΛΙΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ 80 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ,ΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΧΟΡΟ ΣΕ ΟΧΤΑΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ. Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΑΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ Η ΤΡΟΦΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΕΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΜΟΛΙΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ 80 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ,ΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΧΟΡΟ ΣΕ ΟΧΤΑΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ. Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΑΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ Η ΤΡΟΦΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΕΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

20 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΕΡΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

21 Φέραμε στην τάξη μια κυψέλη,κηρήθρες και τα εργαλεία του μελισσοκόμου

22 Φέραμε στην τάξη μια κυψέλη, κηρήθρες και τα εργαλεία του μελισσοκόμου!

23 ΓΙΝΑΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

24

25 ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

26 ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΚΕΡΙΑ

27 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ Υλικά Υλικά 1 κούπα μαγειρικό λίπος 1 κούπα μαγειρικό λίπος 1 κούπα καλαμποκέλαιο 1 κούπα καλαμποκέλαιο 1 κούπα γάλα 1 κούπα γάλα 1 κούπα ζάχαρη 1 κούπα ζάχαρη 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι αλάτι 1 κουταλάκι αλάτι Για τη γέμιση Για τη γέμιση 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα 1 κουταλάκι κανέλα 1 κουταλάκι κανέλα 1/4 κουταλάκι γαρίφαλο 1/4 κουταλάκι γαρίφαλο 1 κουταλιά ζάχαρη 1 κουταλιά ζάχαρη Για το σιρόπι Για το σιρόπι 4 κούπες ζάχαρη (αν θέλετε αντικαταστήστε τη μισή με μέλι) 4 κούπες ζάχαρη (αν θέλετε αντικαταστήστε τη μισή με μέλι) 3 κούπες νερό 3 κούπες νερό 1-2 ξύλα κανέλας 1-2 ξύλα κανέλας Εκτέλεση Εκτέλεση 1. Βάζετε στο μπλέντερ τα 5 πρώτα υλικά και χτυπάτε για 5 λεπτά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι σ' ένα μεγάλο μπολ. Αδειάζετε μέσα τα χτυπημένα υλικά και ζυμώνετε έως ότου γίνει μαλακή η ζύμη. Προσθέτετε, αν χρειαστεί, κι άλλο αλεύρι. Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης. 1. Βάζετε στο μπλέντερ τα 5 πρώτα υλικά και χτυπάτε για 5 λεπτά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι σ' ένα μεγάλο μπολ. Αδειάζετε μέσα τα χτυπημένα υλικά και ζυμώνετε έως ότου γίνει μαλακή η ζύμη. Προσθέτετε, αν χρειαστεί, κι άλλο αλεύρι. Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης. 2. Χωρίζετε τη ζύμη σε κομματάκια (περίπου 40). Τα πατάτε με τα δάχτυλα σε φυλλαράκια, βάζετε στο κέντρο από ένα κομματάκι γέμιση, και τα κλείνετε πατώντας πάλι με τα δάκτυλα τις άκρες για να κολλήσουν. Με τις μύτες δύο πιρουνιών κεντάτε τσιμπώντας την επιφάνεια. Αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνετε σε φούρνο 175 βαθμών Κελσίου για 30 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 2. Χωρίζετε τη ζύμη σε κομματάκια (περίπου 40). Τα πατάτε με τα δάχτυλα σε φυλλαράκια, βάζετε στο κέντρο από ένα κομματάκι γέμιση, και τα κλείνετε πατώντας πάλι με τα δάκτυλα τις άκρες για να κολλήσουν. Με τις μύτες δύο πιρουνιών κεντάτε τσιμπώντας την επιφάνεια. Αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνετε σε φούρνο 175 βαθμών Κελσίου για 30 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 3. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό και διαλύετε μέσα σε αυτό τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα ξυλαράκια της κανέλας και βράζετε το σιρόπι 3-4 λεπτά. Ρίχνετε τα μελομακάρονα, λίγα-λίγα κάθε φορά, μέσα στο σιρόπι που σιγοβράζει και αφήνετε να σταθούν για μερικά λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζετε σε πιατέλα. 3. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό και διαλύετε μέσα σε αυτό τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα ξυλαράκια της κανέλας και βράζετε το σιρόπι 3-4 λεπτά. Ρίχνετε τα μελομακάρονα, λίγα-λίγα κάθε φορά, μέσα στο σιρόπι που σιγοβράζει και αφήνετε να σταθούν για μερικά λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζετε σε πιατέλα.

28 ΜΕΛΟΠΙΤΑ Μελόπιτα Μελόπιτα Υλικά Υλικά 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 1/2 φλιτζάνι μέλι 4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού 4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού 2 αβγά 2 αβγά 2 φλιτζάνια κόκκινη φαρίνα 2 φλιτζάνια κόκκινη φαρίνα 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα αμύγδαλα αμύγδαλα Εκτέλεση Εκτέλεση 1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού. Ζεσταίνουμε το μείγμα για να λιώσει το βούτυρο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Χτυπάμε καλά τα αβγά και προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα, τη φαρίνα και την κανέλα, ενώ ανακατεύουμε ελαφρά. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι Νο 26 ή σε ορθογώνιο 22x32εκ. περίπου. Πασπαλίζουμε με ασπρισμένα και κομμένα αμύγδαλα. Ψήνουμε τη μελόπιτα σε μέτριο φούρνο (160-180 βαθμοί Κελσίου) μισή ώρα περίπου. 1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού. Ζεσταίνουμε το μείγμα για να λιώσει το βούτυρο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Χτυπάμε καλά τα αβγά και προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα, τη φαρίνα και την κανέλα, ενώ ανακατεύουμε ελαφρά. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι Νο 26 ή σε ορθογώνιο 22x32εκ. περίπου. Πασπαλίζουμε με ασπρισμένα και κομμένα αμύγδαλα. Ψήνουμε τη μελόπιτα σε μέτριο φούρνο (160-180 βαθμοί Κελσίου) μισή ώρα περίπου. 2. Είστε έτοιμοι να απολαύσετε τη Μελόπιτα. 2. Είστε έτοιμοι να απολαύσετε τη Μελόπιτα.

29 ΔΙΠΛΕΣ Δίπλες Δίπλες Για 30-35 δίπλες Για 30-35 δίπλες Για τη ζύμη Για τη ζύμη 2 αυγά 2 αυγά 2 κρόκοι αυγού 2 κρόκοι αυγού 1/4 του κουταλιού σόδα 1/4 του κουταλιού σόδα Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού ½ πορτοκάλι, τον χυμό ½ πορτοκάλι, τον χυμό 1 πορτοκάλι, το ξύσμα 1 πορτοκάλι, το ξύσμα 1 και 3/4 της κούπας αλεύρι σκληρό 1 και 3/4 της κούπας αλεύρι σκληρό Για το τηγάνισμα Για το τηγάνισμα Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο Για το σιρόπι Για το σιρόπι 2 κούπες μέλι 2 κούπες μέλι ½ κούπα ζάχαρη ½ κούπα ζάχαρη 1 κούπα νερό 1 κούπα νερό Για το πασπάλισμα Για το πασπάλισμα Κανέλα Κανέλα Καρυδόψιχα χοντροκομμένη Καρυδόψιχα χοντροκομμένη 1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τους κρόκους με τη σόδα και το αλάτι, επί 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια. Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο 2 με 3 ώρες. 1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τους κρόκους με τη σόδα και το αλάτι, επί 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια. Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο 2 με 3 ώρες. 2. Πασπαλίζουμε τον πάγκο όπου θα δουλέψουμε με αλεύρι, αλευρώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή την βέργα σε πολύ λεπτά φύλλα (αν η ζύμη κολλάει, δεν προσθέτουμε αλεύρι, για να γίνουν οι δίπλες μας αφράτες. Αλευρώνουμε μόνο τα χέρια μας και τον πάγκο). 2. Πασπαλίζουμε τον πάγκο όπου θα δουλέψουμε με αλεύρι, αλευρώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή την βέργα σε πολύ λεπτά φύλλα (αν η ζύμη κολλάει, δεν προσθέτουμε αλεύρι, για να γίνουν οι δίπλες μας αφράτες. Αλευρώνουμε μόνο τα χέρια μας και τον πάγκο). 3. Κόβουμε τα φύλλα με ροδελάκι σε λωρίδες φάρδους 6 εκ. και μήκους 15 εκ. Τις αραδιάζουμε στον πάγκο, τις σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μην στεγνώσουν, και τοποθετούμε από πάνω άλλες λωρίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη. 3. Κόβουμε τα φύλλα με ροδελάκι σε λωρίδες φάρδους 6 εκ. και μήκους 15 εκ. Τις αραδιάζουμε στον πάγκο, τις σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μην στεγνώσουν, και τοποθετούμε από πάνω άλλες λωρίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη. 4. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει. Παίρνουμε με την πηρούνα μία λωρίδα. Τη βυθίζουμε στο λάδι, τυλίγοντάς την και την τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες λωρίδες. Τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. 4. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει. Παίρνουμε με την πηρούνα μία λωρίδα. Τη βυθίζουμε στο λάδι, τυλίγοντάς την και την τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες λωρίδες. Τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. 5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. 5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. 6. Περιχύνουμε με το σιρόπι τις δίπλες και πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα. 6. Περιχύνουμε με το σιρόπι τις δίπλες και πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα.

30 ΚΕΙΚ ΜΕΛΙΟΥ ΚΕΙΚ ΜΕΛΙΟΥ ΚΕΙΚ ΜΕΛΙΟΥ 3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ. σόδα 1 κ.γ. σόδα 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1κ.γ. κανέλα 1κ.γ. κανέλα 1/2 κ.γ. γαρύφαλο 1/2 κ.γ. γαρύφαλο 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και προσθέτουμε το λάδι τον νες καφέ και το μέλι ανακατεύοντας πολύ καλά.Έχουμε ανακατέψει το αλέυρι με το μπέικιν και το αλάτι τη σόδα και τα μπαχαρικά και ρίχνουμε εναλλάξ με τους ξηρούς καρπούς στο μίγμα των αυγών.Εάν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με 1/2 φλ. νερό. Ψήνουμε στούς 175 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και προσθέτουμε το λάδι τον νες καφέ και το μέλι ανακατεύοντας πολύ καλά.Έχουμε ανακατέψει το αλέυρι με το μπέικιν και το αλάτι τη σόδα και τα μπαχαρικά και ρίχνουμε εναλλάξ με τους ξηρούς καρπούς στο μίγμα των αυγών.Εάν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με 1/2 φλ. νερό. Ψήνουμε στούς 175 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου σε βουτυρωμένη φόρμα και αλευρωμένη βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου σε βουτυρωμένη φόρμα και αλευρωμένη 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο -ελάχιστο αλάτι 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο -ελάχιστο αλάτι 1 1/2 φλ. αλεσμένα στο ΜΟΥΛΤΙ (καρύδια, αμύγδαλα,φουντούκια) 1 1/2 φλ. αλεσμένα στο ΜΟΥΛΤΙ (καρύδια, αμύγδαλα,φουντούκια) 1/2 φλ. ζάχαρη 1/2 φλ. ζάχαρη 1 φλ. μέλι 1 φλ. μέλι 1φλ. αραβοσιτέλαιο 1φλ. αραβοσιτέλαιο 1κ.γ. νές καφέ διαλυμένο σε 1/2 φλ. νερό 1κ.γ. νές καφέ διαλυμένο σε 1/2 φλ. νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και προσθέτουμε το λάδι τον νες καφέ και το μέλι ανακατεύοντας πολύ καλά.Έχουμε ανακατέψει το αλέυρι με το μπέικιν και το αλάτι τη σόδα και τα μπαχαρικά και ρίχνουμε εναλλάξ με τους ξηρούς καρπούς στο μίγμα των αυγών.Εάν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με 1/2 φλ. νερό. Ψήνουμε στούς 175 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου σε βουτυρωμένη φόρμα και αλευρωμένη. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και προσθέτουμε το λάδι τον νες καφέ και το μέλι ανακατεύοντας πολύ καλά.Έχουμε ανακατέψει το αλέυρι με το μπέικιν και το αλάτι τη σόδα και τα μπαχαρικά και ρίχνουμε εναλλάξ με τους ξηρούς καρπούς στο μίγμα των αυγών.Εάν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με 1/2 φλ. νερό. Ψήνουμε στούς 175 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου σε βουτυρωμένη φόρμα και αλευρωμένη. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google