Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεμπάστιαν και Ιάκωβος.  Η Πολωνία, επίσημα Δημοκρατία της Πολωνίας ( πολωνικά : Rzeczpospolita Polska), είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης που συνορεύει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεμπάστιαν και Ιάκωβος.  Η Πολωνία, επίσημα Δημοκρατία της Πολωνίας ( πολωνικά : Rzeczpospolita Polska), είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης που συνορεύει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεμπάστιαν και Ιάκωβος

2  Η Πολωνία, επίσημα Δημοκρατία της Πολωνίας ( πολωνικά : Rzeczpospolita Polska), είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης που συνορεύει με τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία.  Έχει έκταση 312.679 τ. χλμ. και πληθυσμό 38.485.779 κατοίκους, με βάση στοιχεία για τον Μάρτιο του 2014.  Πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι η Βαρσοβία, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Κρακοβία, το Βρότσλαβ, το Πόζναν, το Γκντανσκ και το Λοτζ.  Επίσημη γλώσσα είναι η πολωνική, επικρατέστερη θρησκεία ο ρωμαιοκαθολικισμός και νόμισμα το ζλότι ( σημαίνει χρυσός ).  Το πολίτευμά της είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.  Η Πολωνία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1 η Μαΐου του 2004 ενώ επιπλέον είναι μέλος του NATO από το 1999, του ΟΗΕ και του ΟΟΣΑ ( Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ) από το 1996.

3

4

5  Jeszcze Polska nie zginęła,  Kiedy my żyjemy.  Co nam obca przemoc wzięła,  Szablą odbierzemy.  Marsz, marsz, Dąbrowski,  Z ziemi włoskiej do Polski,  Za twoim przewodem  Złączym się z narodem.  Przejdziem Wisłę, przejdziem Wartę,  Będziem Polakami,  Dał nam przykład Bonaparte,  Jak zwyciężać mamy.  Marsz, marsz, Dąbrowski...  Jak Czarniecki do Poznania  Po szwedzkim zaborze,  Dla ojczyzny ratowania  Wrócim się przez morze.  Marsz, marsz, Dąbrowski...  Już tam ojciec do swej Basi  Η Πολωνία δεν έχει ακόμη πεθάνει,  Όσο ζούμε εμείς.  Ό, τι ο εχθρός με τη βία έχει πάρει,  Με το σπαθί θα το αρπάξουμε.  Προχώρα ! Προχώρα Ντομπρόβσκι,  Από την ιταλική γη ως την Πολωνία,  Υπό τις διαταγές σου  Θα ενωθούμε με το έθνος.  Θα διασχίσουμε τον Βιστούλα και τον Βάρτα,  Και Πολωνοί θα είμαστε,  Μας έδειξε το παράδειγμα ο Βοναπάρτης  Πως πρέπει να νικάμε.  Προχώρα ! Προχώρα Ντομπρόβσκι...  Όπως ο Czarniecki ως το Πόζναν  Μετά τη σουηδική κατοχή  Για να σώσει την πατρίδα,  Θα επιστρέψουμε δια θαλάσσης.  Προχώρα ! Προχώρα Ντομπρόβσκι...

6  Βαρσοβία

7  Κρακοβία  Βρότσλαβ

8

9

10

11  > Για την Ζύμη  500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  2 αυγά  25 ml. γάλα  250 ml. νερό  60 ml. ελαιόλαδο  1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι  50 gr. αλεύρι επιπλέον για το πλάσιμο  > Για την Γέμιση με Πατάτες  250 gr. πατάτες  1 κρεμμύδι  2 κουταλιές της σούπας βούτυρο  Αλάτι, Πιπέρι, Μοσχοκάρυδο  > Για το Σερβίρισμα  Αλάτι, Πιπέρι, Βούτυρο  Λάχανο τουρσί  Sour cream ή γιαούρτι  Οδηγίες  Για τα Χειροποίητα Ζυμαρικά. Σε ένα ευρύχωρο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης. Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια κολλώδη ζύμη. Ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε την ζύμη, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη με υγρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τις γεμίσεις.  Για την γέμιση με Πατάτα. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις βράσουν, με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι τις λιώνουμε. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει. Μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα, προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.  Παίρνουμε την ζύμη, την κόβουμε σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε 2 φύλλα όχι πολύ λεπτά, επάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Με ένα κουπ πάτ, στρογγυλό κόβουμε σε δίσκους την ζύμη και προσθέτουμε τη γέμιση. Κλείνουμε σε ημικυκλικό σχήμα, πιέζοντας καλά τις άκρες, τις οποίες βρέχουμε ελαφρά. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι και πιέζουμε καλά για να κλείσουν τα ζυμαρικά. Βαζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτουμε αλάτι. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε 4-5 κομμάτια από τα ζυμαρικά και βράζουμε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Μόλις βράσουν τα pierogi, τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν. Σε ένα τηγάνι βάζουμε βούτυρο να κάψει και τηγανίζουμε ελαφρά τα pierogi και από τις 2 πλευρές. Μόλις αποκτήσουν ελαφρύ χρυσό χρώμα είναι έτοιμα. Σερβίρουμε τα pierogi ζεστά με λάχανο τουρσί και γιαούρτι ή sour cream!

12  jam zaprzewiedziała, żem ciebie szukała. za te czarne oczy twoje oddałabym życie moje.  ty wiesz, ukochany, żeś mi zakazany. czemuż mnie skazałeś na tę niedolę, czemuż wziąłeś serce moje?  czekać cię kochanie nigdy nie przestanę. nasze serca rozłączone, na zawsze już zespolone.

13  Η μαζούρκα ( σε πολωνικά, Mazurek) είναι ένας πολωνικός λαϊκός χορός σε τριπλό μέτρο, συνήθως σε ζωντανό ρυθμό, και με έμφαση στο δεύτερο ή τρίτο ρυθμό.

14  Ένα δημοφιλές γεγονός κατά την περίοδο μετά των Χριστουγέννων είναι το jasełka, μια αναπαράσταση της Θείας Γέννησης από ερασιτέχνες.  Στην ύπαιθρο, μπορείτε να τους δείτε να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι με ένα αστέρι ή φάτνη. Παραδοσιακά, περιμένουν φιλοδώρημα για την επίσκεψη, όταν η πληρωμή ήταν σε Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, αλλά τώρα περιορίστηκε σε πληρωμή με ψιλά.  Συχνά ντύνονται και αυτοσχεδιάζουν σκηνές που αφορούν βιβλικά μοτίβα.  Τυπικά οι χαρακτήρες είναι ο Βασιλιάς Ηρώδης, Άγγελος, Διάβολος, Θάνατος και μερικές φορές ζητιάνο και αρκούδα ή κατσίκα.  Η μέρα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και η παραμονή της, γνωστή στην Πολωνία σαν Sylwester ( Μέρα αγίου Συλβεστέρου ), ξεκινά το καρναβάλι – μια περίοδος χορών και εορτασμών. Μια παραδοσιακή μορφή διασκέδαση ήταν τα kulig ( βόλτες με έλκηθρο ), που προτιμούνταν για αιώνες από τους Πολωνούς ευγενείς και ακόμα είναι πολύ δημοφιλή. Μια παρέλαση από έλκηθρα που τα έσερναν άλογα πήγαιναν από κτήμα σε κτήμα, διασκέδαζαν παντού με εγκάρδια γεύματα, ακολουθούμενα από χορούς. Σήμερα οι βόλτες δεν είναι τόσο θεαματικές και συνήθως τελειώνουν με μια υπαίθρια φωτιά και λουκάνικα ή το παραδοσιακό bigos.

15  Την Smigous Dyngus, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, αγόρια κρύβονται πίσω από δέντρα, αυλές και πόρτες και προσπαθούν να καταβρέξουν με νεροπίστολα και μπουγέλα τα κορίτσια.  Το πανηγύρι του Andrzejki γιορτάζεται στις 30 Νοεμβρίου, είναι η πρώτη μέρα της νηστείας των Χριστουγέννων και διαβάζουν τη μοίρα και παίζουν διάφορα παιχνίδια μαντικής.

16  Παίζεται με τουλάχιστον 10 παίκτες. Δύο « μάνες » στέκονται στις δύο άκρες του γηπέδου, προσπαθώντας να χτυπήσουν τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας με μια μπάλα.  Κάθε « μάνα » χωρίζεται από την ομάδα της από την αντίπαλη ομάδα. Ο παίκτης που τον χτυπάει η μπάλα βγαίνει από το γήπεδο. Η καλύτερη τακτική είναι να κουράζεις τους παίκτες της άλλης ομάδας με μερικές γρήγορες πάσες μεταξύ της « μάνας » και των παικτών της ομάδας της.  Ο παίκτης που καταφέρνει να πιάσει τη μπάλα κερδίζει το δικαίωμα να χτυπήσει έναν από τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Η ομάδα που έχει τουλάχιστον έναν παίκτη στο γήπεδο κερδίζει.

17  http://blogs.sch.gr/1dimplat/files/2011/02/ Games-of-Poland-Bilingual.pdf http://blogs.sch.gr/1dimplat/files/2011/02/ Games-of-Poland-Bilingual.pdf  http://www.google.gr http://www.google.gr  http://el.wikipedia.org/wiki http://el.wikipedia.org/wiki


Κατέβασμα ppt "Σεμπάστιαν και Ιάκωβος.  Η Πολωνία, επίσημα Δημοκρατία της Πολωνίας ( πολωνικά : Rzeczpospolita Polska), είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης που συνορεύει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google