Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Διεθνής επιστημονική καταξίωση παρά τις αντιξοότητες»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Διεθνής επιστημονική καταξίωση παρά τις αντιξοότητες»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Διεθνής επιστημονική καταξίωση παρά τις αντιξοότητες»
Επιβλέπων καθηγητής: Βραχνός Χρήστος – Μαθηματικός

2 Λίλλη Σοφία Σμιτ Γογγάκη
Ραμάνουτζαν Λίλλη Σοφία Σμιτ Γογγάκη Ειρήνη Αναξαγόρου Μάριος Παξινός Νίκος Παλυβός Νίκος Λέττας

3 Οικογενειακή κατάσταση
Γέννηση: 22 Δεκεμβρίου 1887 στην Ινδία. Πρωτότοκος γιός. Πατέρας: Σρινιβάσα, λογιστής. Μητέρα: Καμαλαταμάν. Οικογένεια: Μέλος της ανώτερης τάξης της Ινδίας, αλλά αυτό δεν εγγυόταν επιτυχία.

4 Μαθητικά χρόνια Κοντός και χοντρός ως αγόρι.
Καθυστέρησε να μάθει να μιλάει. Από νωρίς όμως έδειξε κλίση στα Μαθηματικά. Δημοτικό: Πολλά βραβεία λόγω της ικανότητάς του στους υπολογισμούς.

5 Διέθετε όλο του το χρόνο μουτζουρώνοντας μαθηματικά σύμβολα στην πλάκα του.
Επιπλέον έγραφε σημειωματάρια τα οποία γέμιζε με μαθηματικά σύμβολα. Είχε προσωπικά σημειωματάρια στα οποία κρατούσε περαιτέρω σημειώσεις.

6 Κοινωνικοπολιτικές συνθήκες
Η Ινδία του 1904 ήταν υπό την κατοχή της Μεγάλης Βρετανίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζονταν (για περίπου 200 χρόνια) προσπαθούσε να δημιουργήσει αφοσιωμένους δημοσίους υπαλλήλους και όχι επιστήμονες.

7

8 Πορεία μετά το σχολείο 1904: Αποφοίτηση από το σχολείο.
Πορεία μετά το σχολείο 1904: Αποφοίτηση από το σχολείο. Κέρδισε υποτροφία για το κολλέγιο Κουμπακονάμ. 1905: Αποτυχία στις εξετάσεις και έχασε την υποτροφία. 1906: Με την προτροπή της μητέρας του πήγε στο κολλέγιο Πατσαγιάπα στο Μαντράς. 1907: Απέτυχε στις προαγωγικές εξετάσεις.

9 Τα επόμενα χρόνια δεν έκανε σημαντικά πράγματα.
20 ετών είχε αποριφθεί από 2 κολλέγια και δεν είχε δουλειά, ούτε εκπαιδευτικό τίτλο. Τα επόμενα χρόνια δεν έκανε σημαντικά πράγματα. Η μοίρα του ήταν να μείνει στην αφάνεια. Αυτό είναι το σπίτι του Ραμάνουτζαν στην Ινδία.

10 Προσωπική ζωή 14 Ιουλίου του 1909 παντρεύτηκε την Σριμάθι Τζανάκι.
Η Σριμάθι άνηκε στην ίδια κάστα με τον Ραμάνουτζαν και ήταν μόλις 10 ετών όταν παντρευτήκανε. Παρ’ όλα αυτά δεν ζούσαν μαζί για αρκετά χρόνια.

11 Επαγγελματικά βήματα Για τα επόμενα χρόνια οι φίλοι και οι συγγενείς του, του έδιναν ένα μικρό εισόδημα για να συντηρείται. Το 1911 δημοσίευσε την πρώτη μαθηματική εργασία στο περιοδικό Journal of the Indian Mathematical Society. Όλα αυτά λόγω της προσπάθειας να βρει κάποιον να τον προωθήσει.

12 Η πορεία προς την Αγγλία
1912: Εξασφάλιση υπαλληλικής θέσης στο τμήμα δασμών του Οργανισμού Λιμένος του Μαντράς με μισθό 30 ρουπίες το μήνα. Ο πρόεδρος του οργανισμού ήταν ένας Άγγλος μηχανικός και ο διευθυντής ένας Ινδός μαθηματικός. Τον ενθάρρυναν να έρθει σε επαφή με Άγγλους μαθηματικούς.

13 Έστειλε επιστολές σε σπουδαίους μαθηματικούς (αρχικά απορρίφθηκαν), αλλά μόνο ο G.H. Hardey ανταποκρίθηκε. Αυτός και ο J. Littlewood τον ενθάρρυναν να ταξιδέψει στην Αγγλία, παρ’ όλο που οι συγγενείς του δεν τον άφηναν. Τελικά η προσωπική θεά του Ραμάνουτζαν του έδωσε τη λύση στο όνειρο του. 1914: Ο Ραμάνουτζαν 26 ετών έφτασε στο Λονδίνο.

14 Η ζωή στο Λονδίνο Συνεργάστηκε 5 χρόνια με τον Χάρντι.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν πολύ δύσκολο να βρει τροφή λόγω του ότι ήταν χορτοφάγος.

15 Ραμάνουτζαν Χάρντι Δεν είχε αξιόλογη εκπαίδευση.
Δεν κατείχε κολεγιακά διπλώματα. Χορτοφάγος. Παντρεμένος. Βαθιά θρησκευόμενος. Ανήκε σε υψηλή κάστα. Σπούδασε σε καλό σχολείο και είχε γονείς εκπαιδευτικούς. Ήταν βοηθός καθηγητή στο κολλέγιο της Αγίας Τριάδας στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Έμεινε ανύπαντρος σε όλη του τη ζωή. Υπήρξε άθεος. Ανήκε στη μεσαία τάξη και είχε αρνητική στάση στην αριστοκρατία. Ήταν ειρηνιστής και ανήκε σε μια μυστική κοινότητα.

16 Κατάσταση της υγείας του
Όσο διαρκούσε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, ο Ραμάνουτζαν προσβλήθηκε από μία μυστηριώδη αρρώστια. Η κατάσταση της υγείας του διαρκώς μεταβαλλόταν. 1918: Ο πόλεμος τελείωσε. Ήταν άρρωστος όταν έφυγε από την Αγγλία και πήγε στην Ινδία.

17 Παρά το γεγονός ότι είχε τη φροντίδα της μητέρας του και της συζύγου του συνέχισε να επιδεινώνεται η υγεία του. Συνέχισε όμως να δουλεύει στα αγαπημένα του μαθηματικά. Πέθανε στις 26 Απριλίου το 1920 στην ηλικία των 32 ετών πιθανόν από φυματίωση. Σύντομα πέθανε και η γυναίκα του.

18 Τι ακριβώς άφησε ο Ραμάνουτζαν;
Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν τα προσωπικά του σημειωματάρια. Έχει υπολογιστεί ότι περιέχουν 3000 – 4000 θεωρήματα. 2000 περίπου από αυτά είναι νέα για τους Μαθηματικούς και τα υπόλοιπα αντιπροσωπεύουν γνωστά θεωρήματα.

19 THE MAN WHO KNEW INFINITY Ο άνθρωπος που ήξερε το άπειρο
Η πιο γνωστή βιογραφία του. Εμπεριέχεται ο βίος του, τα μαθηματικά του επιτεύγματα και η συνεργασία του με τον Άγγλο μαθηματικό G. H. Hardεy. Αναφέρει στοιχεία της ζωής του Hardy καθώς και την ακαδημαϊκή κουλτούρα του Πανεπιστημίου του Cambridge στις αρχές του 20ου αιώνα.

20 Επίλογος Η ικανότητα του Ραμάνουτζαν να εισχωρεί στα ενδότερα των Μαθηματικών τον κατατάσσει ως ένα κορυφαίο Μαθηματικό ανάμεσα στους Αρχιμήδη, Νεύτωνα, Όιλερ, Γκάους, Πυθαγόρα και Ευκλείδη.

21

22 Γενικές Πληροφορίες Γεννήθηκε το 1811 κοντά στο Παρίσι.
Δεν ήταν καλός μαθητής. Στα 18 του χρόνια υπέβαλε μια εργασία για την επιλυσιμότητα εξισώσεων που ο βαθμός τους είναι πρώτος αριθμός. Απέτυχε δύο φορές να εισαχθεί στη σχολή της επιλογής του (Ecole Polytechnique).

23 Αναγκάστηκε τελικά να ενταχθεί στη σχολή Ecole Normale , όπου ένας καθηγητής κλείδωνε τους φοιτητές μέσα στο κτήριο ώστε να μην μπορούν να συμμετάσχουν στις πολιτικές κινητοποιήσεις, που οδήγησαν σε πολιτική εξέγερση το 1830. Ο Galois επιτέθηκε εγγράφως στο διευθυντή κατηγορώντας τον ότι προτιμά την «νομιμότητα» και όχι την ελευθερία και τελικά αποβλήθηκε από τη σχολή.

24 Μετέπειτα πορεία Όταν αποβλήθηκε από τη σχολή, κατατάχθηκε σε ένα έντονο δημοκρατικό τμήμα της εθνικής φρουράς, που σύντομα διατάχθηκε να διαλυθεί επειδή θεωρήθηκε απειλή για το θρόνο του βασιλιά εκείνης της περιόδου. Ο Galois συνέχισε τη μαθηματική του έρευνα, καταθέτοντας μια ανανεωμένη εκδοχή της έρευνας του για την επιλυσιμότητα των εξισώσεων στην ακαδημία τον Ιανουάριο του Αρχικά ο Cαuchy τη χάνει!

25 Ο Furier πριν προλάβει να το διαβάσει απεβίωσε.
Τελικά ο Πουασόν ύστερα από έξι μήνες, απέρριψε το χειρόγραφο, διότι δε μπορούσε να κατανοήσει τις αποδείξεις του. Ο Galois είχε συλληφθεί τη πρώτη φορά επειδή είχε απειλήσει τη ζωή του βασιλιά και τη δεύτερη επειδή φορούσε τη στολή του σώματος της εθνικής φρουράς που είχε διαλυθεί και θεωρούταν παράνομο. Όσο καιρό ήταν στην φυλακή κατέγραφε τις σκέψεις του.

26 Η ακαδημία δεν μπορούσε να εκτιμήσει το έργο του με αποτέλεσμα ο Γκαλουά να στραφεί εναντίον των «επίσημων επιστημόνων». Ενώ ο Γκαλουά σκόπευε να δημοσιεύσει το βιβλίο του κάτω υπό άγνωστες συνθήκες έλαβε μέρος σε μία μονομαχία , στην οποία και σκοτώθηκε, 5 μήνες πριν τα 21ά γενέθλιά του. Προκάλεσε δημόσια τον Jacobi και τον Gauss να τοποθετηθούν για το πόσο σημαντικές είναι οι εργασίες του.

27 Τελευταία του Λόγια Η επιστολή στον αδελφικό του φίλο τέλειωνε ως εξής : «Συχνά στη ζωή μου τόλμησα να εκφράσω τις προτάσεις για τις οποίες δεν ήμουν σίγουρος. Αλλά όλα όσα γράφω εδώ είναι σαφή στο νου μου για περισσότερο από ένα χρόνο και δε με ενδιέφερε… να ανακοινώσω θεωρήματα για τα οποία δεν έχω πλήρεις αποδείξεις. Ελπίζω κάποτε ότι θα υπάρξουν άλλοι που θα το θεωρήσουν επικερδές να αποκρυπτογραφήσουν όλο αυτό το χάος»

28 NEILS HENRIK ABEL

29 Πρώτα χρόνια Γεννήθηκε στο Stravanger της Νορβηγίας το 1802.
Ως μαθητής στο Cathedral School στο Όσλο δεν έδειχνε ενδιαφέρον για τα μαθήματά του. Όλα άλλαξαν όταν ο καθηγητής του Μπερντ Μίχαελ Χόλμποε (Μαθηματικός) ανακάλυψε το ταλέντο του και τον ενθάρρυνε να μελετήσει προχωρημένα μαθηματικά που υπήρχαν στο πανεπιστήμιο.

30 Δυσκολίες Το 1820 πέθανε ο πατέρας του Νιλς και η οικογένειά του έμεινε άπορη. Ο Χόλμποε τον υποστήριξε οικονομικά με υποτροφία. Παράλληλα, έπεισε και τους φίλους του να δώσουν χρήματα για να μπορέσει ο Άμπελ να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο. Τελικά φοίτησε στο Βασιλικό Φρειδερίκειο Πανεπιστήμιο» το σημερινό Πανεπιστήμιο του Όσλο το 1821 και πήρε πτυχίο το 1822.

31 Ο Abel ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα επίλυσης των εξισώσεων πέμπτου βαθμού.
Επειδή κανείς στην Νορβηγία δεν καταλάβαινε τα επιχειρήματά του, έστειλε ένα άρθρο στην Δανία, όπου πριν δημοσιευθεί του ζήτησαν συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα. Τότε ανακάλυψε ότι είχε κάνει λάθος.

32 Μετέπειτα πορεία του Χωρίς να παρατήσει τελείως το θέμα συνέχισε να ασχολείται με άλλους τομείς ενώ σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Όσλο . Τελικά απέδειξε ότι οι πολυωνυμικές εξισώσεις πέμπτου βαθμού δε επιλύνονται πάντα μέσω κάποιου συγκεκριμένου τύπου. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του τα δημοσίευσε σε ένα βιβλιαράκι το 1824.

33 Ήταν σύντομο και δεν έγινε κατανοητό από άλλους μαθηματικούς.
Μια πιο εκτεταμένη εκδοχή του δημοσιεύτηκε σε ένα γερμανικό περιοδικό για τα καθαρά και εφαρμοσμένα μαθηματικά. Εκδότης είναι ο August Crelle, ο οποίος έγινε και πολύ καλός του φίλος. Τα επόμενα δύο χρόνια ταξίδεψε στην Ευρώπη σκοπεύοντας να επισκεφτεί διάφορους μαθηματικούς προετοιμάζοντας τον εαυτό του για επιστημονική σταδιοδρομία.

34 Έργο και οικονομικές δυσκολίες
Επιστρέφοντας το 1827 στην Νορβηγία διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο πανεπιστήμιο για εκείνον καθώς η μαθηματική έδρα του πανεπιστημίου είχε δοθεί στον καθηγητή του στο γυμνάσιο. Για να τα βγάλει πέρα οικονομικά παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα και δίδασκε λίγες ώρες στο πανεπιστήμιο , ενώ παράλληλα ετοίμαζε μεγάλο αριθμό μαθηματικών άρθρων

35 Τον Απρίλιο του 1829 πέθανε από φυματίωση
Τον Απρίλιο του 1829 πέθανε από φυματίωση. Η ειρωνεία είναι ότι δυο μέρες πριν ο Crelle του ανακοίνωσε ότι του είχε εξασφαλίσει μια θέση στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

36 Υστεροφημία Με τον Άμπελ σημαντικά σκοτεινά σημεία στην Ανάλυση άρχισαν να ξεκαθαρίζουν και νέα πεδία άνοιξαν στη μαθηματική έρευνα. Στις 6 Απριλίου του 1929, τέσσερα Νορβηγικά γραμματόσημα εκδόθηκαν για τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του, ενώ απεικονίζεται και σε νορβηγικά νομίσματα.

37 Γεώργιος Ν. Παπανικολάου (Τεστ ΠΑΠ)
Α΄1 Ασπρίδη Ήβη Βουτσά Δέσποινα Γεωργιάδη Μαρουλίνα

38 Τα πρώτα χρόνια... 13 Μαΐου 1883 στη Κύμη της Ευβοίας, στην Ελλάδα.

39 Οικογένεια Ήταν γιος του Νικόλαου Παπανικολάου και της Μαρίας Κριτσούτα. Εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν γιατρός.

40 Η κατοικία του Γεώργιου Παπανικολάου

41 1898: Πέρασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, σε ηλικία 15 ετών.
1904: Πήρε το πτυχίο του σε ηλικία 21 ετών.

42 Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως ανθυπίατρος, στον Ελληνικό στρατό για 2 χρόνια.

43 Σχέση με τον πατέρα του Απέρριψε τη πρόταση του πατέρα του να ακολουθήσει το επάγγελμα του στρατιωτικού ιατρού, με ένα γράμμα: «όχι δεν θέλω να γίνω στρατιωτικός ιατρός. Θέλω να μείνω ελεύθερος, να αισθανθώ την χαρά που δίνει ο αγών της ζωής. Εμένα δεν με τρομάζει το πέλαγος. Θέλω την ελευθερία μου, την γλυκιά μου ελευθερία» Αργότερα έγραψε στον πατέρα του: «Δεν είμαι πλέον ονειροπόλος. Η επιστήμη με άρπαξε από τα χέρια του Νίτσε. Πατώ απάνω σε έδαφος στερεό...»

44 Μελετούσε έντονα φιλοσοφία,
λογοτεχνία και μουσική (έπαιζε 8 χρόνια βιολί). Μάθαινε γαλλικά.

45 15 Σεπτεμβρίου 1910 παντρεύεται την Ανδρομάχη Μαυρογένη. Ο ίδιος και η σύζυγός του δεν είχαν την επιθυμία να τεκνοποιήσουν.

46 Σπουδές μετά την Ιατρική Αθηνών
Κατ΄ αρχάς κατά την διάρκεια των σπουδών του απέκτησε πολύπλευρη μόρφωση μεσω διάφορων ασχολιών. 1907: Πηγαίνει για ανώτερες σπουδές στη Γερμανία, με μετεκπαίδευση στην Ιένα. 1908: Σπουδάζει στο Φρέιμπουργκ και έπειτα στο Μόναχο. 1910: Ανακυρήχθηκε διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

47 Ο Γεώργιος Παπανικολάου με τη σύζυγό του Μάχη και τις συνεργάτιδες του στο εργαστήριο.

48 Η καθιέρωσή του στην Αμερική
1913: Αναχώρηση για Αμερική με την Ανδρομάχη. Δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Πρώτα επαγγέλματα: Πώληση χαλιών και ράψιμο κουμπιών σε ένα εμπορικό κατάστημα. Δημοσιογράφος σε ελληνική εφημερίδα. Χαμηλοί μισθοί. Με δυσκολία κέρδισε μια θέση στο Πανεπιτήμιο Ανατομικής της Κολούμπια και έπειτα μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Ν.Υόρκης.

49

50 Ανακάλυψη Τεστ ΠΑΠ 1928: Ανακοίνωση της εφέυρεσης με τίτλο «Νέα διάγνωση του καρκίνου». : Καθηγητής της Κλινικής Ανατομικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και αργότερα στο Κορνέλ. 1961: Ανέλαβε την οργάνωση του Καρκινολογικού Ινστιτούτου στο Μιάμι.

51 Τεστ Παπ Πρόκειται για μια μέθοδο γενικού
ελέγχου κατά την οποία γίνεται λήψη κυττάρων τα οποία στη συνέχεια εξετάζονται στο μικροσκόπιο προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προκαρκινικές καταστάσεις για τον τράχηλο της μήτρας.

52 Σήμερα Το τέστ ΠΑΠ χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Μειώθηκαν κατά 70% μετά την εφαρμογή του τέστ ΠΑΠ, τα κρούσματα θανάτου, λόγω καρκίνου της μήτρας. Χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου αφιλοκερδώς.

53 Ο Γεώργιος Παπανικολάου στο γραφείο του.

54 Αποτιμήσεις ερευνών 1949: Η Ιατρική Σχολή Αθηνών τον ονόμασε επίτιμο διδάκτωρα. 1957: Ήταν ο πρώτος στον οποίο απονεμήθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών. Προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ, αλλά δεν τιμήθηκε με αυτό.

55 Γεώργιος Παπανικολάου

56 Διακρίσεις 1948: Βραβείο Μπόρντεν.
1950: Βραβείο Λάσκερ της Αμερικάνικης Ένωσης Δημόσιας Υγείας. 1953: Βραβείο Κυτταρολογίας της Βιέννης. 1957: Μετάλλιο τιμής του Γεωργίου Α’ από την Ελληνική Κυβέρνηση. 1960: Βραβείο Κλέμεντ Κλίβελαντ.

57 Ο Γεώργιος Παπανικολάου εν ώρα εργασίας

58 Θάνατος 1961: Εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα και ανέλαβε τη διεύθυνση ενός Φλόρ Ινστιτούτου Έρευνας για τον καρκίνο, στο Μιάμι. ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Αλλαγή περιβάλλοντος. Κούραση από τις ανάγκες του Ινστιτούτου. Απεβίωσε στις 19 Φεβρουαρίου 1962, από καρδιακή προσβολή.

59 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "«Διεθνής επιστημονική καταξίωση παρά τις αντιξοότητες»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google