Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ελευθερία στο σχολείο γίνεται πραγματικότητα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ελευθερία στο σχολείο γίνεται πραγματικότητα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ελευθερία στο σχολείο γίνεται πραγματικότητα
Summerhill Η ελευθερία στο σχολείο γίνεται πραγματικότητα

2 Κύρια χαρακτηριστικά Ελευθερία Ισότητα Δημοκρατία Αυτονομία

3 Ιδρυτής Alexander Sutherland Neill

4 Σε ποιο εκπαιδευτικό σύστημα βασίστηκε το Summerhill;

5 Οργάνωση To Summerhill είχε γύρω στους 70 μαθητές ηλικίας από 4 ως 16 χρονών και λειτουργούσε ως οικοτροφείο. Οι μαθητές ήταν χωρισμένοι σε έξι τάξεις (αργότερα τρεις) κατά ηλικία αλλά και σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός. Η διδασκαλία γινόταν στα πέντε πρωινά της εβδομάδας και καθημερινά παρέχονταν πέντε σαραντάλεπτες παραδόσεις. Κάθε τάξη είχε τη δική της αίθουσα και κατά κανόνα διδάσκονταν από τον ίδιο δάσκαλο.

6 Εγκαταστάσεις Στο Summerhill υπήρχε εργαστήριο καλών τεχνών, ξυλουργείο, μηχανουργείο, όπως επίσης και εργαστήριο Χημείας. (στο νέο Summerhill οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν αναβαθμιστεί)

7 Μαθήματα Το εύρος των μαθημάτων που προσφέρονται συμπεριλαμβάνει: Επιστήμες (Βιολογία, Φυσική, Χημεία, Αστρονομία)  Αγγλικά Μαθηματικά  Γαλλικά, Γερμανικά, Ιαπωνικά Τέχνη και Κεραμική Πληροφορική Δράμα  Ιστορία Γεωγραφία (σε αυτά τα μαθήματα συμπεριλαμβάνονται και δραστηριότητες όπως μουσική, μεταλλουργία, γυμναστική κ.α)

8 Καινοτομίες Το σύστημα εκπαίδευσης στο Summerhill επιτρέπει στον μαθητή να επιλέξει τα μαθήματα που θα παρακολουθεί και επίσης αν θα τα παρακολουθεί. Το εν λόγω σύστημα κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ μαθητών, δασκάλων και προσωπικού. (Σχολική Συνέλευση, Δικαστήριο, Γενική Συνέλευση)

9 Σχολική Συνέλευση, Δικαστήριο, Γενική Συνέλευση
Σχολική Συνέλευση: Συνέλευση στην οποία συμμετέχουν μόνο μαθητές και δάσκαλοι διότι έχει ως περιεχόμενο την διδακτέα ύλη καθώς και τις ώρες διδασκαλίας. Δικαστήριο: Συνέλευση στην οποία τιμωρούνται ή αθωώνονται κατηγορούμενοι για παραβάσεις σχολικών νόμων που θεσπίζονται στην γενική συνέλευση. Σε αυτή συμμετέχουν δάσκαλοι, μαθητές και προσωπικό. Γενική συνέλευση: Σε αυτή την συνέλευση θεσπίζονται οι νόμοι του Summerhill. Ο καθένας μπορεί να εκφραστεί και να προτείνει ιδέες για νέους νόμους ή για κατάργηση παλιών αρκεί να τεκμηριώσει αυτές τις ιδέες.

10 Κριτική Ο A.S Neil δέχτηκε πολλές αρνητικές κριτικές από εκπαιδευτικούς που θεωρούσαν ότι το σύστημα του δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό λόγω της υπερβολικής ελευθερίας που δίνεται στα παιδιά. Βέβαια δέχτηκε και θετικές κριτικές αλλά πενιχρές σε σχέση με τις αρνητικές.

11 Συμπεράσματα Το Summerhill είναι μια μορφή σχολείου ιδιαίτερα καινοτόμα η οποία μπορεί να επιφέρει επανάσταση στην εκπαίδευση. Θέλει απαραίτητες τροποποιήσεις και αλλαγές έτσι ώστε να προσαρμόζεται στα δεδομένα της κοινωνίας μας.

12 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η ελευθερία στο σχολείο γίνεται πραγματικότητα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google