Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – PROJECT:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – PROJECT:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – PROJECT:
ΦΥΛΕΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ  ΒΥΡΩΝΑΣ 2013

2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – PROJECT ΦΥΛΕΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Υπεύθυνος Καθηγητής: Γιάννης Σωτηρόπουλος Μαθητές που συμμετείχαν: Καινούργιος Παναγιώτης Καραμπάς Λευτέρης Βιτζιλαίου Αγγελική Αμπατζίδης Γιώργος Θεωδορόπουλος Γιώργος Γεωργιάδου Μαριλένα Δουβάρα Αργυρώ Διαματάρης Κυριάκος Αγάθος Γιώργος Ζαμπετάκης Γιάννης Γωγούσου Κατερίνα Αεράκης Εμμανουήλ Αγριτέλη Ραφαέλα Εγγλέζου Όλγα Καλλιακμάνης Χάρης Βασιλείου Φωτεινή Δημητρίου Μαριάτζελα Ζάγκας Φάνης Ιωάννου Μαρία Ζέβρα Αγγελική Αργυρόπουλος Στέλιος

3 Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ

4 Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθητές:
Γωγούσου Κατερίνα Ζαμπετάκης Γιάννης Διαματάρης Κυριάκος Αγάθος Γιώργος

5 Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ Περιεχόμενα εργασίας: Η ιστορία
Στοιχεία πολιτισμού: Θρησκεία-Ανθρωποθυσίες Τέχνη ,Αστρονομία- Ημερολόγιο Αζτέκων Η πτώση Χρονολόγιο Βιβλιογραφία

6 ΙΣΤΟΡΙΑ Με τον όρο Αζτέκοι εννοείται ο κυρίαρχος πολιτισμός της πρόσφατης μετακλασικής περιόδου στην πυκνοκατοικημένη λεκάνη του Μεξικού , ο οποίος έφθασε στο σημείο να ελέγξει τις μεγάλες μεσοαμερικανικές περιοχές, βόρεια του κόλπου του Τεουαντεπέκ. Σύμφωνα με το μύθο, το όνομα Αζτέκος προέρχεται από τη λέξη αζτλάν που, όπως πιστεύεται, σημαίνει «λευκή γη». Ωστόσο, κανένας δεν γνωρίζει πού βρισκόταν το μυθικό Αζτλάν, ή αν υπήρξε ποτέ..Η προέλευση των Αζτέκων συνδέεται με τις μετακινήσεις πληθυσμών των προσφύγων Τολτέκων και της μετανάστευσης των  Τσιτσιμέκων  που εγκαταστάθηκαν στη λεκάνη του Μεξικού γύρω στο 1000 , εγκαθιδρύοντας μικρά κράτη. Οι δυναστείες αυτών των κρατών διεκδικούσαν την καταγωγή τους από τους Τολτέκους.

7 Η φυλή των Τσιτσιμέκων από το Αζτλάν, μετακινήθηκε πιθανώς εξαιτίας ξηρασίας ή υπερπληθυσμού.
Μετά από αρκετές μετακινήσεις εγκαταστάθηκαν σε μερικές ακατοίκητες ελώδεις νήσους κοντά στη δυτική ακτή της λίμνης Τεξκόκο όπου, σύμφωνα με τον θρύλο, είδαν έναν οιωνό, έναν αετό με ένα φίδι στο ράμφος του να κάθεται σε έναν κάκτο ένδειξη της περιοχής στην οποία έπρεπε να χτιστεί η πρωτεύουσά τους η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως Μεγάλη Τενοτστιτλάν, που σημαίνει «Πέτρα η Οποία Εξέχει από το Νερό». Οι Αζτέκοι μιλούσαν τη γλώσσα που ονομάστηκε αργότερα κλασική, μια παλιότερη μορφή της σημερινής ιθαγενούς γλώσσας του Μεξικού.

8 Οι δίδυμες πόλεις Τενοτστιτλάν  και Τλατελόλκο ιδρύθηκαν το 1325 ή το 1345
Το 1367 οι Αζτέκοι άρχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μισθοφόροι στον κυβερνήτη της πόλης κράτους των Τεπανέκων Αζκαποτζάλκο Το 1434 οι κυβερνήτες της πόλης των Αζτέκων Τενοτστιτλάν σύναψαν την αποκαλούμενη Τριπλή Συμμαχία με τους κυβερνήτες της Τεξκόκο και της Τλακόπαν Η πλήρης κυριαρχία των Αζτέκων επί της Συμμαχίας επετεύχθη περίπου το 1502

9 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Την ώρα που οι Μάγια είχαν την τιμητική τους πρόσφατα, με το ημερολόγιό τους και το τέλος του κόσμου(!), ώρα να θυμηθούμε και τον άλλο μεγάλο λατινοαμερικανικό πολιτισμό. Τι ξέρουμε λοιπόν για τους Αζτέκους; Λίγα πράγματα, ομολογουμένως! ΄Ετρωγαν σοκολάτα, θυσίαζαν «καραβιές» ανθρώπων στους αλλόκοτους θεούς τους, πριν εξαφανιστούν τελικά από προσώπου γης χάρη στους ισπανούς κονκισταδόρες. Είναι γνωστοί στη λαϊκή συνείδηση ως βάρβαρη και πολεμοχαρής φυλή, εξαιτίας του απίστευτου αριθμού των ανθρώπων που σκότωναν.

10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ωστόσο, κόντρα στη συνήθη δοξασία, οι Αζτέκοι είχαν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, μέσα από μια εκπληκτικά περίπλοκη κοινωνική δομή, που έδινε βάση στην υποχρεωτική εκπαίδευση, την πρωτοκαθεδρία της οικογένειας και την τέχνη ως μέσο έκφρασης. Ακόμα και το σύστημα της δουλείας τους ήταν ιδιαίτερα λεπτομερειακό και «ραφινάτο» (με όρους της εποχής βεβαίως), κάνοντας τη στρωμάτωση της κοινωνίας πραγματικό μάθημα κοινωνιολογίας! Οι Αζτέκοι δεν ήταν οι ψυχοπαθείς και αιμοσταγείς βάρβαροι που αφηνόμαστε συνήθως να πιστεύουμε, και να γιατί...

11 ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ
Οι Αζτέκοι κληρονόμησαν από τους Τολτέκους και τους Μάγια την πρακτική της ανθρωποθυσίας. Σύμφωνα με το μύθο πίστευαν ότι το σύμπαν θα σταματούσε να κινείται στο τέλος κάθε Νέας Φωτιάς, ενός κύκλου που διαρκούσε 52 χρόνια, αν οι κύριες θεότητές τους, ο Ουιτζιλοπότστλι και ο Τεζκατλιπόκα , δεν ένιωθαν αρκετά δυνατές.

12 ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ
Για να τους δώσουν δύναμη και προκειμένου να διαιωνιστεί η ύπαρξη του κόσμου, εκτελούσαν μια ιεροτελεστία που ανάγεται στο πολύ μακρινό παρελθόν. Κατά τη διάρκειά της, έσβηναν όλες τις φωτιές στον οικισμό και έκαναν νυχτερινές ανθρωποθυσίες. Όταν άρχιζε να χαράζει, καταλάβαιναν ότι οι προσπάθειές τους είχαν στεφθεί με επιτυχία: ο κόσμος είχε πάρει παράταση για ακόμη 52 χρόνια! Τότε, άναβαν μια φωτιά πάνω από το σώμα του νεκρού και μετέφεραν τη φλόγα σε όλες τις κατοικίες.

13 ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ
Ο μύθος αυτός αιτιολογούσε, εκτός από την ανάγκη για ανθρωποθυσίες, και την πολεμοχαρή στάση των Αζτέκων, αφού ο πόλεμος αποτελούσε κύρια πηγή νέων θυμάτων. Υπολογίζεται ότι ετησίως θυσιάζονταν περίπου άνθρωποι, τη σάρκα των οποίων έτρωγαν οι υψηλόβαθμοι πολεμιστές, οι ευγενείς και οι ιερείς. Οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν άντρες, κυρίως αιχμάλωτοι πολέμου. Η μέθοδος θανάτωσης ποίκιλλε ανάλογα με τον εκάστοτε θεό που ήθελαν να τιμήσουν, αλλά γενικά οι θυσίες που προσφέρονταν στους θεούς, γίνονταν με τελετές σχετικές με τις ιδιότητες τους.

14 Η χειροτεχνία ήταν σημαντική υπόθεση, οι δε καλλιτέχνες των Αζτέκων ήταν άριστοι λιθοξόοι, που εκτός του λίθου χρησιμοποιούσαν  οψιανό, διάφανους κρυστάλλους και πράσινο νεφρίτη. Οι Αζτέκοι είχαν επίσης ειδικευμένους γραφείς, που σχεδίαζαν και ζωγράφιζαν τα εικονογράμματα, και εξειδικευμένους τεχνίτες που ασχολούνταν μόνο με τη σύνθεση φτερών για την κατασκευή πολυτελών ενδυμάτων και καλυμμάτων κεφαλής, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ευγενείς. Για τα χρώματά τους χρησιμοποιούσαν φυτικές ουσίες και ορυκτά στα οποία πρόσθεταν φυτικό λίπος. ΤΕΧΝΗ

15 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΖΤΕΚΩΝ
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΖΤΕΚΩΝ Οι Αζτέκοι ανέπτυξαν εκτός από μια τέχνη απαράμιλλου πλούτου και την αστρονομία. Κατείχαν ακριβείς και συγκεκριμένες γνώσεις για τη διάρκεια του έτους, για τον προσδιορισμό των Ηλιοστασίων, για τις φάσεις και τις εκλείψεις της Σελήνης, για τις φάσεις της Αφροδίτης, για το ανοικτό σμήνος των Πλειάδων και για διάφορους άλλους αστερισμούς. Στα τέλη του 18ου ανακαλύφθηκε η Πέτρα του Ήλιου που συχνά ονομάζεται "Ημερολόγιο των Αζτέκων". Όμως δεν είναι μόνο ημερολόγιο, αλλά και αναμνηστική πέτρα μιας ιερής ημερομηνίας. Γιατί μερικές πέτρες των Αζτέκων υπενθύμιζαν μια τελετουργική γιορτή που γινόταν κάθε 52 χρόνια, τη γιορτή του Νέου Πυρός. Ιδιαίτερα πάνω σ' αυτή την Πέτρα του Ήλιου ήταν χαραγμένη η ημερομηνία της γιορτής του Νέου Πυρός του Επίσης η Πέτρα του Ήλιου έχει σκαλισμένες επάνω της τις ιερογλυφικές ημερομηνίες των τεσσάρων προηγούμενων κόσμων.

16 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι από τον κόσμο μας είχαν προηγηθεί τέσσερις άλλοι κόσμοι, τέσσερις άλλοι Ήλιοι, που καθένας τους είχε λάμψει για περίπου χρόνια.

17 ΠΤΩΣΗ Η αυτοκρατορία των Αζτέκων τερματίστηκε απότομα στις 13 Αυγούστου του 1521 όταν ο Ερνάν Κορτές και οι κονκισταντόρ κατέλαβαν την πρωτεύουσα, σκότωσαν τον βασιλέα Μοκτεζούμα II ή Μοντεζούμα II και εκχριστιάνισαν δια της βίας τους γηγενείς πληθυσμούς. Τέτοια ήταν η καταστροφή, που μετά από μερικές εκατοντάδες χρόνια, ο πολιτισμός των Αζτέκων είχε ξεχαστεί εντελώς και χρειάστηκαν εξαντλητικές και κοπιαστικές προσπάθειες σπουδαίων αρχαιολόγων, για να έρθουν στο φως ελάχιστα στοιχεία γι' αυτόν τον αινιγματικό λαό.

18 ΠΤΩΣΗ "Ο πολιτισμός αυτός είναι το μοναδικό παράδειγμα ενός βίαιου θανάτου", γράφει ο ιστορικός Σπέγκλερ. "Δε μαράθηκε, δεν καταπιέστηκε, ούτε παρεμποδίστηκε, αλλά σ' όλο το μεγαλείο της ανάπτυξής του δολοφονήθηκε, καταστράφηκε σαν ένα ωραίο λουλούδι που κάποιος περαστικός σκύβει και το κόβει".

19 Μολονότι η Αυτοκρατορία των Αζτέκων έχει καταστραφεί εδώ και αιώνες, η επιρροή της είναι αισθητή μέχρι σήμερα. Λέξεις όπως «σοκολάτα», «ντομάτα» και «τσίλι» προέρχονται από τη γλώσσα των Αζτέκων, τη νάχουατλ. Επιπλέον, οι περισσότεροι κάτοικοι του Μεξικού κατάγονται από απογόνους των Ισπανών κονκισταδόρων και των ιθαγενών φυλών.

20 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 1100  Οι Αζτέκοι εγκαταλείπουν την πατρίδα του σε αναζήτηση νέας γης. 1195  Οι Αζτέκοι φθάνουν στην κοιλάδα του Μεξικού. 1250  Εγκαθίστανται κοντά στη λίμνη Τεξκόκο. 1325  Ίδρυση της Τενοτστιτλάν. Κτίσμο του πρώτου ναού. 1350  Χτίζονται υπερυψωμένοι δρόμοι και κανάλια. 1370  Πεθαίνει ο Τένοτς , ιερέας-κυβερνήτης των Αζτέκων. Οι Αζτέκοι κυβερνώνται από τους Τεπανέκους. 1375  Ο Ακαμαπίτστλι  γίνεται πρώτος κυβερνήτης των Αζτέκων. 1400  Οι Τεπανέκοι ηττώνται. Οι Αζτέκοι εξαπλώνονται και κυριαρχούν σε όλη την κοιλάδα. 1428  Οι Αζτέκοι συμμετέχουν στην Τριπλή Συμμαχία. 1440  Διακυβέρνηση του Μοκτεζούμα Ι. 1452  Καταστροφή της Τενοτστιτλάν από πλημμύρα. 1452  Λιμός. 1458 Ο Μοκτεζούμα στέλνει τις στρατιές του να κατακτήσουν νέα γη. 1469 Θάνατος του Μοκτεζούμα Ι. 1486 Διακυβέρνηση του Αουίζολτ . 1487 Κτίζεται ο Μεγάλος ναός της Τενοτστιτλάν. Οι Αζτέκοι εξαπλώνονται νότια, στις περιοχές των Μάγια. 1502 Γίνεται κυβερνήτης ο Μοκτεζούμα ΙΙ. Το απόγειο της αυτοκρατορίας των Αζτέκων. 1519 Ο Κορτές έρχεται στο Μεξικό. Θάνατος του Μοκτεζούμα ΙΙ. 1520 Διακυβέρνηση του Κουιτλάουακ. 1521 Καταστροφή της Τενοτστιτλάν. Ο Κουαουτέμοκ παραδίνει στο Κορτές. 1522 Η Τενοτστιτλάν ξανακτίζεται. Ονομάζεται Νέο Μεξικό και ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της ισπανικής αποικίας Νέα Ισπανία.

21 . Η πυραμίδα του Ήλιου πήρε το όνομά της από τους Αζτέκους και ήταν αφιερωμένη σε κάποια από τις θεότητές τους.

22 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

23 ΤΕΛΟΣ………………… ευχαριστούμε!
ΤΕΛΟΣ………………… ευχαριστούμε!

24 Ινδιάνοι Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται  της Αμερικής πριν την ανακάλυψή τγενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοίης από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς. Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι αναζήτησαν μόνιμη διαμονή δημιουργώντας μικρές κοινότητες και χωριά, ενώ σε κάποιες περιοχές κατάφεραν να οργανωθούν σε μεγαλύτερες κοινότητες, ακόμα και πόλεις, με πολιτική οργάνωση. Η ονομασία προέρχεται από την πεποίθηση του Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε είναι Ινδοί

25 Πολιτισμός Ινδιάνων Σαν είδος υπό εξαφάνιση μπορούν να χαρακτηριστούν οι Ινδιάνοι, μια και 300 περίπου χρόνια βρίσκονται σκλαβωμένοι και κυνηγημένοι από τους λευκούς κατακτητές τους. Θύματα και αυτοί της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ευρωπαίων, θεωρήθηκαν όπως και οι Αφρικανοί αργότερα πρωτόγονοι και ζώα. Ένας άδικος χαρακτηρισμός, μια και η λέξη πρωτόγονο αναφέρεται σε κάτι μη εξελιγμένο. Αντιθέτως οι Ινδιάνοι είχαν αναπτύξει μεγάλο πολιτισμό, όπως π. χ. Μάγιας , Ίνκας και είχαν αναπτύξει κυρίως τις ανθρώπινες αξίες που είναι αξίες αρκετά σύνθετες και επεξεργασμένες. Η πρώτη επαφή με τους Ινδιάνους έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1492 από το Χριστόφορο Κολόμβο. Μετά από αυτή την επαφή, o αριθμός των πιονιέρων που έφταναν στη νέα ήπειρο αυξάνεται ραγδαία. Η αποστολή ιεραποστόλων από την εκκλησία έγινε λίγο αργότερα, το κακό όμως που έκανε ήταν μεγάλο. Με τη διαστρεβλωμένη προπαγάνδα τους προς τον αμαθή τότε νέο ευρωπαϊκό πληθυσμό, θεώρησαν ότι κάθε υπανάπτυκτη φυλή σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια, πρέπει να διοικείται από μια πιο ανεπτυγμένη.

26 Έτσι οι Ινδιάνοι θεωρήθηκαν ικανοί μόνο για δούλοι
Έτσι οι Ινδιάνοι θεωρήθηκαν ικανοί μόνο για δούλοι. αυτό το συμπέρασμα είναι δείγμα του ρατσισμού και του εγωισμού μιας Ευρώπης που εκείνη την εποχή έμπαινε στο δρόμο της πολιτισμικής αναγέννησης. Όμως αν κανείς ζούσε με τους Ινδιάνους και μάθαινε λίγα για τον τρόπο ζωής τους, σίγουρα θα τους χαρακτήριζε “Χριστιανούς”. Γιατί υπάκουαν στις δέκα εντολές χωρίς να τις έχουν διαβάσει ή να τις έχουν ακούσει στο κήρυγμα κάποιας εκκλησίας. Γιατί ποτέ δεν έλεγαν ψέματα, ούτε σκότωναν χωρίς λόγο άλλο από την τροφή τους και δεν έκλεβαν, και η μεγαλύτερη αμαρτία σε κάθε ινδιάνικη κοινωνία ήταν να μην βοηθήσεις πεινασμένο. Γι’ αυτό όταν ήρθαν τα πρώτα φύλα Αφρικανών και γνώρισαν και αυτοί την σκλαβιά, όταν δραπέτευαν, έβρισκαν πάντα ασφαλές καταφύγιο στα χωριά των Ινδιάνων.

27

28 Οι γλώσσες των Ινδιάνων
Υπάρχει μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι οι Ινδιάνοι της Αμερικής μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλουν μία γλώσσα την ινδιάνικη Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην Αμερικάνικη Ήπειρο μιλιούνταν πάνω από χίλιες γλώσσες που χαρακτηρίζονταν μάλιστα από μεγάλη πολυμορφία. Μόνο στη Βόρεια Αμερική μιλούνταν πάνω από διακόσιες πενήντα γλώσσες οι οποίες ανήκαν σε περισσότερες από δέκα γλωσσικές ομάδες. Η γλωσσική κατάσταση στη Νότια Αμερική ήταν ακόμη πιο περίπλοκη και ο κατακερματισμός ακόμη μεγαλύτερος. 

29 Οι βορειοαμερικανικές ινδιάνικες γλώσσες χωρίζονται στις εξής γλωσσικές οικογένειες: 1-Αλγικές 2-Ιροκουά 3-Μουσκογεανές 4-Σίου 5-Ουτοαζτεκικές 6-Αταμπασκανές 7-Σαλισανές 8- Εσκιμώ-Αλεουτικές 9-Μάγια 10-άλλες

30 TEΛΟΣ Καθηγητής : Σωτηρόπουλος Γιάννης
Οι Μαθητές : Ηρώ Δουβάρα Μαριλένα Γεωργιάδου Γιώργος Θεοδωρόπουλος Μαρία Ιωάννου TEΛΟΣ

31 3ο Λύκειο Βύρωνα Τμήμα Β1 / 2012-2013 Β’ Tετράμηνο
Ερευνητική Εργασία Θέμα : ΦΥΛΕΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Ενότητα : ΜΑΟΡΙ Ομάδα Εργασίας : ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΦΑΝΗΣ ΖΑΓΚΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΕΡΒΑ

32 ΜΑΟΡΙ ΟΡΙΣΜΟΣ: Μαορί, είναι το όνομα ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, και της γλώσσας του. Η λέξη māori σημαίνει «κανονικός» ή «κοινός» στην Μαορί γλώσσα και διακρίνει τα θνητά όντα από τους θεούς.

33 ΚΑΤΑΓΩΓΕΣ ΤΩΝ ΜΑΟΡΙ Η Νέα Ζηλανδία ήταν μία από τις τελευταίες περιοχές του πλανήτη που έφτασαν οι άνθρωποι. Πολυνήσιοι ταξιδιώτες πιστεύεται πως μετανάστευσαν στη σημερινή Νέα Ζηλανδία από την ανατολική Πολυνησία κατά το τελευταίο μέρος της 1ης χιλιετίας. Επομένως οι καταγωγές των Μαορί δεν μπορούν να διαχωριστούν από αυτές των Πολυνήσιων προγόνων τους.

34 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Στις εποχικές δραστηριότητες περιλαμβάνονταν η καλλιέργεια κηπευτικών, το ψάρεμα και το κυνήγι πτηνών. Βασικά καθήκοντα ήταν χωρισμένα για άντρες και γυναίκες, αλλά υπήρχαν επίσης πολλές ομαδικές δραστηριότητες όπως η συλλογή τροφής και η καλλιέργεια τροφής, και οι πολεμικές δραστηριότητες. Η τέχνη ήταν και είναι προεξέχον μέρος του πολιτισμού όπως μαρτυρείται από τη σμίλευση σπιτιών, κανό, όπλων και άλλων αντικειμένων. Οι άνθρωποι φορούσαν επίσης πολύ διακοσμημένα προσωπικά κοσμήματα, και οι υψηλόβαθμοι είχαν συχνά σε μεγάλο βαθμό τατού.

35 Πεθαίνω! Πεθαίνω! Ζω! Ζω! Πεθαίνω! Πεθαίνω! Ζω! Ζω!
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΜΑΟΡΙ Η ιστορία των ξεχωριστών φυλετικών ομάδων διατηρείται μέσω αφηγήσεων, τραγουδιών και ψαλμωδιών, εξ ου και η σημαντικότητα της μουσικής, της ιστορίας και της ποίησης. Χτυπήστε τις παλάμες στους μηρούς! Φουσκώστε το στήθος! Λυγίστε τα γόνατα! Οι γοφοί ν’ακολουθούν! Χτυπήστε τα πόδια στη γη, όσο πιο δυνατά μπορείτε! Πεθαίνω! Πεθαίνω! Ζω! Ζω! Πεθαίνω! Πεθαίνω! Ζω! Ζω! Να ο άνθρωπος ο τριχωτός(γενναίος) που πήγε και βρήκε τον Ήλιο και έκανε πάλι να λάμψει η μέρα! Ένα σκαλί πιο ψηλά, ακόμα ένα σκαλί, πιο ψηλά… Ο Ήλιος λάμπει!

36 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η θρησκεία των Μαορί είναι στενά συνδεδεμένη με τη φύση και τους προγόνους, και όλα τα πράγματα θεωρείται πως έχουν μια δύναμη ζωής, αφού όλα τα ζώντα όντα συνδέονται από μία κοινή καταγωγή μέσω της ή γενεαλογίας. Μερικοί άνθρωποι ή αντικείμενα περιέχουν πνευματική δύναμη ή ουσία. Σε συμφωνία με την Πολυνησιακή παράδοση, ο Τανγκαρόα είναι ο θεός του ωκεανού και η καταγωγή όλων των ψαριών. Ο Τάνε είναι ο θεός του δάσους και η καταγωγή όλων των πτηνών, και ο Ρόνγκο είναι ο θεός των ειρηνικών δραστηριοτήτων και της γεωργίας. Σύμφωνα με κάποιους ο ανώτατος θεός των Μαορί είναι ο Ιό, ωστόσο η ιδέα αυτή είναι αμφισβητήσιμη.

37 ΧΑΚΑ Το χάκα είναι ένα από τα πολλά είδη ομαδικού χορού ή παράστασης. Εκτελούνται διάφορα χάκα σε σχέση με την περίπτωση. Υπάρχουν χάκα τραγουδιού και χαράς, και πολεμικά χάκα. Υπάρχουν διάφορου τύποι πολεμικού χάκα - ένα που εκτελείται χωρίς όπλα, συνήθως για να εκφράσει δημόσια ή ιδιωτικά αισθήματα, είναι γνωστό ως "haka taparahi". Ένα άλλο, το peruperu, εκτελείται με όπλα. Σε παλαιότερες εποχές, το περουπέρου εκτελείτο πριν από τη μάχη. Σκοπός του ήταν να επικληθεί τον θεό του πολέμου και να προειδοποιήσει τους εχθρούς για τη μοίρα που τους περίμενε. Περιλάμβανε άγριες εκφράσεις προσώπου και γκριμάτσες, το βγάλσιμο της γλώσσας, φούσκωμα των ματιών, γρυλίσματα και κραυγές, και το κούνημα των όπλων. Αν το χάκα δεν εκτελείτο με πλήρη ομοφωνία, αυτό θεωρείτο κακός οιωνός για τη μάχη. Συχνά οι πολεμιστές πήγαιναν γυμνοί στη μάχη, πέρα από μία πλεκτή από λινάρι ζώνη γύρω από τη μέση.

38 TA MOKO Πιστεύεται πως στην παραδοσιακή κοινωνία πολλοί ή οι περισσότεροι από τους υψηλόβαθμους είχαν τατουάζ, και αυτοί που δεν διέθεταν καθόλου θεωρούνταν άτομα κατώτερου κοινωνικού στάτους. Η απόκτηση των τατουάζ αποτελούσαν σημαντικό ορόσημο για το ταξίδι ενός ανθρώπου στην ωριμότητα και συνοδευόταν από πολλά τελετουργικά και ιεροτελεστίες. Πέρα από τη δήλωση της θέσης και του βαθμού, ένας άλλος λόγος για την πρακτική στην παραδοσιακή εποχή ήταν να καταστήσει το άτομο ελκυστικότερο στο αντίθετο φύλο. Οι γυναίκες δεν είχαν σε τόσο μεγάλο βαθμό τατουάζ: με μερικές εξαιρέσεις, ήταν διακοσμημένα μόνο τα χείλη τους και το πηγούνι τους.

39 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Με την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της γης τους από τους Ευρωπαίους αποίκους, οι Μαορί εισήλθαν σε μια περίοδο παρακμής, και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα θεωρήθηκε πως ο πληθυσμός των Μαορί θα έπαυε να υπάρχει ως ξεχωριστή φυλή και θα αφομοιωνόταν από τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Η προβλεπόμενη παρακμή δεν συνέβη, και τα επίπεδα πληθυσμού συνήλθαν. Παρά τον μεγάλο βαθμό ανάμειξης μεταξύ των Μαορί και Ευρωπαϊκών πληθυσμών, οι Μαορί μπόρεσαν να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970 υπέστη πολιτιστική αναζωογόνηση. Κανένας Μαορί δεν ζεί σήμερα κατά τον παραδοσιακό προ-Ευρωπαϊκής επαφής τρόπο ζωής.

40 Ομάδα Εργασίας ΤΕΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΑΝΗΣ ΖΑΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΕΡΒΑ ΤΕΛΟΣ

41 Ερευνευτική Εργασία για τις Αρχαίες Φυλές του Κόσμου
Ζουλού Ερευνευτική Εργασία για τις Αρχαίες Φυλές του Κόσμου Εργασία από τους: Αγγελική Βιτζιλαίου Λευτέρη Καραμπά Παναγιώτη Καινούργιο

42 Ζουλού Οι Ζουλού είναι το πιο πολυπληθές έθνος της Νότιας Αφρικής, αριθμώντας σχεδόν 11 από τα 33 εκατομμύρια μαύρων κατοίκων της χώρας. Μέλη των Ζουλού ζουν επίσης στη Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη. Η γλώσσα τους, η ζουλού ή ισιζουλού.

43 Ο σύγχρονος πληθυσμός είναι εξίσου κατανεμημένος σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Η γλώσσα ισιζούλου είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα στην περιοχή, με αμέσως επόμενη τη Σέσοτο. Οι Ζουλού παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Νοτίου Αφρικής. Ο Μανγκοσούθου Μπουθελέζι υπήρξε ένας από τους δυο αναπληρωτές Προέδρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που ανέλαβε εξουσία το Σπουδαία είναι η μουσική των Ζουλού, που έχει διαδοθεί παγκοσμίως.

44 Γλώσσα Τα Αγγλικά, Ολλανδικά και αργότερα Αφρικάανς ήταν οι μόνες επίσημες γλώσσες που χρησιμοποιήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις της Νότιας Αφρικής πριν από το Ωστόσο, στην Kwazulu Μπαντουστάν η γλώσσα των Ζουλού χρησιμοποιήθηκε ευρέως. Από την κατάρρευση του απαρτχάιντ το 1994, η γλώσσα Zulu έχει μια έντονη αναβίωση.

45 Το Βασίλειο των Ζουλού Το βασίλειο των Ζουλού έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Νοτιοαφρικανική ιστορία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Στη διάρκεια του απαρτχάιντ υπέφεραν από τις φυλετικές διακρίσεις και θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σήμερα έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους πολίτες της Νότιας Αφρικής. Στη γλώσσα των Ζουλού, το όνομά τους σημαίνει Ουρανός.

46 Θρησκεία Οι περισσότεροι Ζουλού δηλώνουν τις πεποιθήσεις τους στον Χριστιανισμό. Παρ 'όλα αυτά, πολλοί Ζουλού διατηρούν την παραδοσιακή προ-χριστιανική τους πίστη στον Θεό Δημιουργό (Unkulunkulu) παράλληλα με τον Χριστιανισμό. Παραδοσιακά, η πιο σταθερή πεποίθησή των Ζουλού ήταν σε προγονικά πνεύματα (Amatongo ή Amadhlozi), ο οποίος είχε την εξουσία να παρεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων, για καλό ή για κακό. Αυτή η πεποίθηση εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των σύγχρονων πληθυσμών Ζουλού.

47 Ενδυμασία Οι Ζουλού έχουν μεγάλη ποικιλία στην ενδυμασία τους, τόσο των παραδοσιακών στολών για τελετουργικούς ή πολιτιστικές εορτασμούς - εκδηλώσεις, και ρούχα του σύγχρονου δυτικού κόσμου για καθημερινή χρήση. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά φορούν τα ρούχα ανάλογα με το αν είναι παντρεμένες ή ελεύθερες. Μια ανύπαντρη γυναίκα είναι περήφανη για το σώμα της και δεν ντρέπεται να το δείχνει. Φοράει μόνο μια κοντή φούστα φτιαγμένη από χόρτα ή χάντρες, χορδές, βαμβάκι. Μια δεσμευμένη γυναίκα θα αφήσει παραδοσιακά τα μαλλιά της να μακρύνουν. Θα καλύψει το στήθος της με ένα διακοσμητικό ύφασμα. Η παντρεμένη γυναίκα καλύπτει το σώμα της εντελώς για να καταλάβουν οι άλλοι άντρες ότι έχει ληφθεί.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – PROJECT:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google