Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΧΕΙ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ...

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΧΕΙ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ..."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΧΕΙ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ...

2 Η ομαδά μας που ονομάζεται <<ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ>> αποτελείται από τον Πετριτζίκη Διομήδη,την Σιαμουρέλη Φωτεινή,την Φραγκούδη Πελαγία,τον Χαλκίδη Βαγγέλη και την Τσιακίρη Έλενα και ασχολήθηκε με: -Τα Φυσικά Φαινόμενα -Φάσεις Σελήνης και επιρροή στον άνθρωπο -Τις Δεισιδαιμονίες και τους Μύθους -Την Μαύρη Μαγεία -Τον Σατανισμό

3 ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

4 Φυσικά φαινόμενα είναι οποιεσδήποτε μεταβολές της φυσικής ιδιότητας (κατάστασης) ενός σώματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δυνάμεις που επιδρούν σ΄ αυτό.

5 ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΣ Η φάση της παλίρροιας όπου τα νερά παρουσιάζουν το μεγαλύτερο "ημερήσιο" ύψος λέγεται πλήμμη. Το αντίθετο, η φάση όπου τα νερά παρουσιάζουν το μικρότερο "ημερήσιο" ύψος λέγεται ρηχία. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ πλήμμης και ρηχίας ονομάζεται εύρος παλίρροιας.Αυτό μπορεί να μεταβάλλεται κατά τόπους μέχρι και 10 μ.

6 Παλίρροια και στην κοινή ναυτική γλώσσα μαρέα, ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα , ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας. Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24ώρες 50' και 30") οφείλεται στη βαρυτικη έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών.

7 24 ώρες και 50 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο "διαβάσεων" της Σελήνης πάνω από ένα τόπο, δηλαδή δύο "άνω μεσουρανήσεων" όπως λέγονται. Έτσι η μία πλημμυρίδα συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σ΄ ένα τόπο και η άλλη στην κάτω μεσουράνηση κάτω από τον ίδιο τόπο συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από την πρώτη. Εξ άλλου και οι δύο άμπωτεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ανατολή και έπειτα (μετά από 12ώρες και 25λεπτά) στη δύση. Εξ αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένου.

8

9 Επειδή επιπλέον το ύψος της στάθμης εξαρτάται όχι μόνο από την απόσταση Γης - Σελήνης αλλά και Γης - Ηλίου προκύπτει ότι και ο Ήλιος έχει σχέση με την παλίρροια. Επίσης διαπιστώνεται ότι το ύψος των υδάτων εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή από τη θέση της ως προς τον Ήλιο. Και αυτό διότι κατά τις συζυγίες, δηλαδή κατά τη σύνοδο (νέα σελήνη) και κατά την αντίθεση (πανσέληνος) παρατηρείται η υψηλότερη στάθμη, ενώ κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.) σημειώνεται η χαμηλότερη. Στην Ελλάδα έντονο φαινόμενο παλίρροιας είναι αυτό στον πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα, καλούμενο και Παλίρροια του Ευρίπου. Οι μετρήσεις του εύρους και χρόνου των φαινομένων της παλίρροιας γίνονται με ειδικά όργανα τα παλιρροιόμετρα και παλιρροιογράφους.

10

11 ΕΚΛΕΙΨΗ Έκλειψη στην αστρονομία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο επηρεάζεται η φωτεινότητα ενός ουράνιου σώματος, είτε διότι εισέρχεται στη σκιά ενός άλλου ουράνιου σώματος, είτε διότι ένα άλλο ουράνιο σώμα εισέρχεται ανάμεσα σε εκείνο και τον παρατηρητή. Η έκλειψη μπορεί να είναι μερική, όταν το σώμα εξακολουθεί να είναι ορατό από τον παρατηρητή, ή, όταν επηρεάζεται η φωτεινότητα του ουράνιου σώματος σε όλη του την έκταση, ολική.

12 Για τους παραδοσιακούς λαούς η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της. Εκείνη ελέγχει παλίρροιες, βροχές, ύδατα, πλημμύρες κι εποχές και ως εκ τούτου τη διάρκεια της ζωής. Η Πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη.Η Σελήνη καταλαμβάνει σημαντική θέση στους μύθους, τις παραδόσεις και τις δοξασίες και του ελληνικού λαού.

13 Γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων είναι οι μάγισσες της Θεσσαλίας, αλλά και η Μαγεία της Κρήτης. Με τις νεράιδες και τα ξωτικά, όπως πίστευαν σε πολλές νησιωτικές περιοχές, να πλημμυρίζουν τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου τα δάση για να σκορπίσουν έρωτα σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει.

14 Οι πρόγονοί μας βάφτισαν στη μυθολογία τη Σελήνη Εκάτη
Οι πρόγονοί μας βάφτισαν στη μυθολογία τη Σελήνη Εκάτη. Τη λάτρευαν και την έτρεμαν. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι η κόρη του Δία και της Δήμητρας, άλλοι της Ήρας και του Περσέα κι άλλοι την ταύτιζαν με την Άρτεμη.

15 Οι αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι η είσοδος της Σελήνης στο εκάστοτε ζωδιακό σημείο δημιουργεί έντονη επιρροή και επίδραση στα ανθρώπινα συναισθήματα. Η κοινότητα αστρονόμων και αστροφυσικών έχει διχαστεί επανειλημμένως σχετικά με την παρατήρηση και καταγραφή διάφορων φαινόμενων στην επιφάνειά της.

16 Από τη Σεληνιακή «παραφιλολογία» δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναπόδεικτες θεωρίες, οι οποίες την παρουσιάζουν, άλλες σαν ένα «κούφιο» τεχνητό δορυφόρο, άλλες σαν ένα κοσμικό εργαστήριο νοημόνων εξωγήινων όντων κι άλλες σαν έναν προχωρημένο σταθμό του γήινου πολιτισμού.

17

18 Η σούπερ Σελήνη Η σούπερ Σελήνη αστρονομικά ονομάζεται περίγειο – συζυγία. Περίγειο ονομάζεται το σημείο στην τροχιά της Σελήνης που προσεγγίζει περισσότερο την γη. Η απόσταση που η Σελήνη πλησιάζει την γη δεν είναι πάντα η ίδια επειδή η τροχιά της είναι ελλειπτική και παρουσιάζει εκκεντρικότητες που οφείλονται στην βαρυτική έλξη που ασκούν πάνω της η γη και ο Ήλιος. Όταν η Σελήνη βρεθεί 90% ή πλησιέστερα από την μέση απόστασή της από την γη (δηλαδή όταν πλησιάσει την γη σε λιγότερα από 361,585 χιλιόμετρα) τότε έχουμε το φαινόμενο της σούπερ Σελήνης

19 Με πιο απλά λόγια, η σούπερ Σελήνη είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή Νέα Σελήνη ή Πανσέληνος επειδή συμβαίνει πολύ πιο κοντά στην γη, πράγμα που ενισχύει περισσότερο τα χαρακτηριστικά της.

20 Το φαινόμενο αυτό σημείωσε πρώτος ο Ίππαρχος τον 2ο αι. π. Χ
Το φαινόμενο αυτό σημείωσε πρώτος ο Ίππαρχος τον 2ο αι. π.Χ., κάνοντας την σκέψη ότι όταν η Πανσέληνος φαίνεται πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο φωτεινή απ’ ότι συνήθως, η Σελήνη πρέπει να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Γη. Την σκέψη αυτή ανάπτυξε αργότερα ο Πτολεμαίος και σταδιακά άρχισε η παρατήρηση και η εφαρμογή του φαινομένου αυτού στην αστρολογία.

21 Όταν η Σελήνη πλησιάσει τόσο πολύ τον πλανήτη μας, η βαρυτική έλξη που ασκείται επηρεάζει τον φλοιό της γης, το νερό και τον αέρα. Έτσι, έχει διαπιστωθεί στην αστρολογία ότι η σούπερ Σελήνη συνδέεται με ακραία καιρικά και άλλα φυσικά φαινόμενα όπως με ασυνήθιστα ισχυρούς σεισμούς, τσουνάμι, μεγάλες πλημμύρες, ηφαιστειακές εκρήξεις, ισχυρές καταιγίδες, τυφώνες, ανεμοστρόβιλους κ.ά.

22 Ο ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία το 2005 και το τεράστιο τσουνάμι που ακολούθησε, οι μεγάλες πλημμύρες στην Αυστραλία το 1954, η έκρηξη στις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού, ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 8.8 στην Χιλή είναι μερικά μόνο δείγματα της ισχυρής επίδρασης μιας σούπερ Σελήνης.

23 Όμως η επίδραση της σούπερ Σελήνης δεν περιορίζεται μόνο στα φυσικά φαινόμενα αλλά επεκτείνεται και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Προκαλεί αναστάτωση, υπερευαισθησία και νευρικότητα και εκείνα τα διαστήματα αυξάνονται οι πιθανότητες για κοινωνικές αναταραχές, βία, εγκληματικότητα, εκρήξεις, πυρκαγιές, ατυχήματα και τραυματισμούς ενώ ένα τυπικό χαρακτηριστικό της είναι η σύγχυση και η μείωση της νοητικής διαύγειας.

24 Μέσα στο 2011 είχαμε περισσότερες φορές σούπερ Σελήνη από τον ετήσιο μέσο όρο και ταυτόχρονα περισσότερες από τον ετήσιο μέσο όρο εκλείψεις, γι’ αυτό και η χρονιά αυτή χαρακτηρίστηκε από περισσότερες και μεγαλύτερης ισχύος απ’ ότι συνήθως φυσικές καταστροφές ενώ έντονες ήταν και οι κοινωνικές αναταραχές σε διάφορες χώρες.

25 Ο σεισμός στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας που χαρακτηρίστηκε ως ο ισχυρότερος στην ιστορία της χώρας, ο ασυνήθιστα ισχυρός σεισμός των 8.9 ρίχτερ στην Ιαπωνία και το τσουνάμι που ακολούθησε, εκρήξεις ηφαιστείων, φονικές χιονοθύελλες και τυφώνες, ο πρόσφατος φονικός σεισμός στην Τουρκία, για να θυμηθούμε μερικές από τις φυσικές αυτές καταστροφές, έγιναν κάτω από την έντονη επίδραση μιας σούπερ Σελήνης ενώ κοινωνικές αναταραχές συγκλόνισαν τις αραβικές χώρες. 

26 Και φυσικά η κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και η σύγχυση που επικράτησε από την ξαφνική πρόθεση για δημοσκόπηση του Παπανδρέου μέχρι και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν είναι άσχετες με την σούπερ Νέα Σελήνη στις 27 Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τον Πλούτωνα και τετράγωνο με τον Δία της Ελλάδας και της 26ης Οκτωβρίου, σε τετράγωνο με τον Ουρανό της Ελλάδας, κυβερνήτη του 10ου οίκου της, του οίκου που σημειοδοτεί την κυβέρνηση.

27 Εξηγώντας τον συμβολισμό των πλανητών, μπορούμε να πούμε ότι μέσα από μια κατάσταση σύγχυσης (σούπερ Σελήνη) προκλήθηκαν ξαφνικές και ραγδαίες αλλαγές (σε τετράγωνο με τον Ουρανό) στις οποίες συμμετείχαν και ξένα κέντρα (Ουρανός στο 9ο) που επέφεραν μια ξαφνική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα της Ελλάδας (Ουρανός κυβερνήτης του 10ου οίκου).

28 ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΣΕΛΗΝΗ Οι εκτός ορίων αποκλίσεις της Σελήνης είναι τόσο σημαντικές όσο οι εκλείψεις και η σούπερ Σελήνη αφού έχουν την ίδια έντονη επιρροή στην γη και τους ανθρώπους. Η Σελήνη είναι το ουράνιο σώμα που επηρεάζει περισσότερο τα φυσικά φαινόμενα στον πλανήτη μας.

29 Αυτό δεν σημαίνει πως όποτε έχουμε σούπερ Σελήνη, εκτός ορίων απόκλιση της Σελήνης ή μια έκλειψη θα έχουμε απαραίτητα κάποια ακραία φυσικά φαινόμενα, κοινωνικές αναταραχές, έξαρση της βίας, εκρήξεις, πυρκαγιές ή ατυχήματα αλλά στις περιόδους αυτές στατιστικά οι πιθανότητες είναι πολύ αυξημένες, ιδιαίτερα αν τα σεληνιακά αυτά φαινόμενα είναι πολύ κοντά ή συμπίπτουν χρονικά μεταξύ τους ή αν συνοδεύονται από άλλες δύσκολες πλανητικές διελεύσεις. 

30 Όμως όταν τυγχαίνει αυτά τα σεληνιακά φαινόμενα να συμπίπτουν χρονικά τότε ενισχύεται η ένταση και η διάρκειά τους. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν υπάρχουν ταυτόχρονα με τα φαινόμενα αυτά άλλες δύσκολες πλανητικές διελεύσεις. Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι χώρες που τα φαινόμενα αυτά αγγίζουν με δυσαρμονικές όψεις ή με σύνοδο τον Ήλιο, την Σελήνη, τον ωροσκόπο ή τον κυβερνήτη του ωροσκόπου τους. Για παράδειγμα, ο πρόσφατος σεισμός των 7,3 ρίχτερ στην επαρχία Βαν της Τουρκίας, με περισσότερα από 600 θύματα, συνέβη 3 μέρες πριν την σούπερ Νέα Σελήνη. 

31 Δεισιδαιμονίες και Μύθοι

32 Οι απίστευτες ιστορίες που υπάρχουν για το φεγγάρι Η σελήνη προκαλούσε πάντα δέος στον άνθρωπο. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πως το φως της είναι μαγευτικό και οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες δε σταμάτησαν να την κοιτούν και να εμπνέονται από αυτήν Το φεγγάρι είναι το θέμα πολλών μύθων και θρύλων σε διάφορους πολιτισμούς ακριβώς επειδή είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ουράνιου θόλου. Ακολουθούν κάποιοι μύθοι γύρω από αυτήν...

33 1. Τσανγκ’ε: Υπάρχει ένας ευρέως γνωστός κινέζικος μύθος για μια γυναίκα που λέγεται πως ζει στο φεγγάρι. Η βασική ιστορία του μύθου είναι ότι αυτή και ο άντρας της ήταν κάποτε αθάνατοι, που έγιναν θνητοί εξαιτίας της αλαζονικής τους συμπεριφοράς. Θέλησαν να δημιουργήσουν μια θεραπεία προκειμένου να ξαναγίνουν αθάνατοι, αλλά η Τσανγκ’ε, στην πλεονεξία της, πήρε υπερβολική θεραπεία και κατέληξε να περιφέρεται στο φεγγάρι αιώνια. Οι Κινέζοι ποιητές εμπνέονται εδώ και πολλούς αιώνες από την ιστορία αυτή, η οποία είναι μια από τις γενεσιουργές αιτίες του φθινοπωρινού εορτασμού του κινέζικου φεγγαριού. 

34 2. Κουνέλι του φεγγαριού: Πρόκειται περί ενός ενδιαφέροντος μύθου επειδή συναντάται σε πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Το κουνέλι του φεγγαριού (ή κουνέλι από νεφρίτη) λέγεται πως ήταν ένας από τους συντρόφους που τελικά επιτράπηκε στην Τσανγκ’ε να κρατήσει μαζί της στο φεγγάρι. Ωστόσο, είναι ένα σύμβολο που συναντάται επίσης σε μύθους στην Κορέα και στην Ιαπωνία.

35 3. Σελήνη/Λούνα:  Είναι τα ονόματα της θεάς του φεγγαριού στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία, αντίστοιχα. Στους σχετιζόμενους μύθους, η θεά είναι σύντροφος του θεού του ηλίου. Ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της μέρας και ξαναρχίζει το ταξίδι της τη νύχτα. Θεωρείται γενικά ως θεά γεμάτη πάθος που έχει πολλούς εραστές, αντιπροσωπεύει τον πόθο, ο οποίος συνδέεται παραδοσιακά με το φεγγάρι.

36 4. Τεξιστεκάτλ (ή Τεκιζτεκάτλ): Δεν είναι όλες οι θεότητες της σελήνης γυναίκες. Ο Τεξιστεκάτλ είναι ένας άνδρας θεός της Αζτεκικής μυθολογίας, ο οποίος μετασχηματίστηκε σε φεγγάρι αφότου προσφέρθηκε να θυσιαστεί στην πυρά. Κάτι που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι η σύνδεση της μυθολογίας του με άλλες, τελείως διαφορετικές κουλτούρες και πιο συγκεκριμένα με ασιατικές δοξασίες, μιας και οι Αζτέκοι θεωρούσαν πως το κουνέλι συνδέεται στενά με το φεγγάρι.

37 5. Άννινγκαν: Οι Ινουίτ (εσκιμώοι) της Αλάσκα και της Γροιλανδίας έχουν έναν αρκετά αποτρόπαιο μύθο σχετικά με το φεγγάρι. Πιστεύουν ότι ο Άννινγκαν, ο θεός του φεγγαριού, βίασε την αδερφή του, τη θεά του ήλιου. Σα να μην έφτανε αυτό, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να την κυνηγά για να την κάνει δική του, γι’ αυτό και την ακολουθεί κάθε μέρα στον ουρανό. Οι αλλαγές στο σχήμα του φεγγαριού ερμηνεύονται σαν την πείνα που καταλαμβάνει βαθμιαία τον Άννινγκαν, ώσπου αυτός εξαφανίζεται για να βρει τροφή και στη συνέχεια εμφανίζεται ολόκληρος κι έτοιμος να συνεχίσει το κυνήγι.

38 6. Μάχου: Μια πολύ πιο ευχάριστη ιστορία για το φεγγάρι έρχεται από την Αφρική. Εκεί ο Μάχου είναι ένας θεός της σελήνης που είναι αιώνια ενωμένος με τη θεά του ήλιου, Λίζα. Πιστεύεται ότι οι εκλείψεις ηλίου και σελήνης είναι ουσιαστικά οι ερωτικές συνευρέσεις του ουράνιου ζευγαριού. 

39 7. Ρόνα: Αυτή είναι μια ιστορία που προέρχεται από τη φυλή των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Ο μύθος μιλά για μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Ρόνα, η οποία δυσαρέστησε τόσο πολύ το φεγγάρι, που αυτό την τράβηξε και την πήγε μακριά. Στο μύθο, η Ρόνα προσπάθησε να κρατηθεί από ένα δέντρο, όμως αυτό δεν άντεξε, ξεριζώθηκε και πήγε μαζί της ως το φεγγάρι. Πιστεύεται ότι το δέντρο συμβολίζει τη γονιμότητα και πως ο μύθος το συνδέει με το συμβολισμό του φεγγαριού.

40 8. Σεληνιακές θεές των Μάγιας: Οι Μάγιας έχουν διάφορες ιστορίες για διαφορετικές θεές του φεγγαριού. Μια θεά που συνδέεται συχνά με τη σελήνη είναι η Ίσελ, η οποία πιστεύεται ότι είναι ουσιαστικά η «γιαγιά του φεγγαριού» και αναπαριστά τη γήρανση και την απώλεια της γονιμότητας με το χρόνο. Αυτό την καθιστά σύμβολο των φάσεων της σελήνης και ειδικότερα της μείωσης του ορατού της μέρους κατά τη διάρκεια του μήνα.

41 9. Λυκάνθρωποι: Ένα από τα πλάσματα που συναντούμε πολύ συχνά σε πολλούς ευρωπαϊκούς μύθους και θρύλους. Πιστευόταν ότι η κατάρα μεταδιδόταν με το δάγκωμα και ότι ο καταραμένος μεταμορφωνόταν σε λυκόμορφα είδη με βίαιη συμπεριφορά κάθε φορά που έλαμπε στον ουρανό η πανσέληνος. Ο θρύλος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής το μεσαίωνα και αναβίωσε με νέα, μεγαλύτερη ένταση στις μέρες μας, όχι σαν ιστορία που λέγεται ψιθυριστά κοντά στο τζάκι τα βράδια αλλά σαν μια από τις πάμπολλες ταινίες που γυρίστηκαν (και γυρίζονται ακόμη) γύρω από το θέμα.

42 ΜΑΥΡΗ ΜΑΓΕΙΑ

43

44 ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ

45 Έχει διαπιστωθεί μία σαφής συσχέτιση της μαγείας με την προϊστορική θρησκεία στις πρωτόγονες ανθρώπινες φυλές θηρευτών-τροφοσυλλεκτών. Επρόκειτο για σαμάνους οι οποίοι αποσκοπούσαν στην τιθάσευση των φυσικών φαινομένων με τελετουργίες συμπαθητικής μαγείας ώστε να παράσχουν τροφή και ασφάλεια στη φυλή.

46 Στη βάση του σατανισμού ευρίσκεται η δυϊστική αντίληψη ότι ο κόσμος διαιρείται σε δύο αλληλεπιδρώντα επίπεδα τα οποία αποτελούνται από δύο διακριτές ουσίες: μία ορατή υλική και μία αόρατη πνευματική, με τη δεύτερη να αιτιολογεί παράξενες ή δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις όπως η ζωή, η νόηση, ο θάνατος, οι ασθένειες και τα φυσικά φαινόμενα.

47 Ο σαμάνος επικοινωνεί με το κοσμικό επίπεδο / υπόσταση / χώρο / ουσία των πνευμάτων μέσω της μαγείας του με σκοπό να το ελέγξει, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς της ύλης και της αιτιότητας. Στη σκέψη αυτών των πρωτόγονων ανθρώπων ο κόσμος κατακλυζόταν από καθαρά πνευματικά, αυτόβουλα πλάσματα, αόρατα με το γυμνό μάτι, τα οποία ενίοτε ενσαρκώνονταν σε υλικά σώματα ζωοδοτώντας τα κατ' αυτόν τον τρόπο (ανιμισμός).

48 Ο χώρος των ατομικών νοητικών λειτουργιών, η ψυχή κάθε ανθρώπου όπου εδρεύει η νόηση και η συνείδηση, επίσης συσχετιζόταν με αυτόν τον υπερβατικό κόσμο των πνευμάτων. Προκειμένου να ερμηνευθεί θετικά το φαινόμενο του θανάτου εμφανίστηκε η αντίληψη ότι μεταθανάτια η ψυχή, ή ένα τμήμα της (το ατομικό πνεύμα), αποδεσμεύεται από το υλικό σώμα και συνεχίζει να ζει στο πνευματικό επίπεδο. Έτσι οι σαμάνοι, όχι σπάνια, επιχειρούσαν να χαλιναγωγήσουν τα πνεύματα των νεκρών προγόνων της φυλής για να τους βοηθήσουν στις μαγικές τελετουργίες τους.

49 Ακόμα μία σταθερά της μαγικής τους πρακτικής ήταν ο εξευμενισμός των ζωικών θηραμάτων, τα οποία αποτελούσαν κεντρική πηγή τροφής, μέσω επίκλησης σε κάποιο πνεύμα το οποίο πίστευαν πως ήλεγχε τα ζώα και τα καθιστούσε «πρόθυμα» να «θυσιαστούν» για να παράσχουν φαγητό στους ανθρώπους.

50 THE END!!!


Κατέβασμα ppt "ΕΧΕΙ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ..."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google