Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΣΤΟΡΙΑ Εργασία e-μονοπάτια:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΣΤΟΡΙΑ Εργασία e-μονοπάτια:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΣΤΟΡΙΑ Εργασία e-μονοπάτια:
Αγγελόπουλος Μιχάλης Αντωνιάδης Γιώργος Ελευθεριάδης Λευτέρης Κουρμπέτης Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης Γιώργος

2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Σπήλαιο Καστ. δισπηλιό

3 ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (Μουσεία της Πόλης)
Tο μουσείο αυτό βρίσκεται στην περιοχή Ντολτσό. Σημαντικό να αναφέρουμε είναι πως το μουσείο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του Το αρχοντικό αυτό ανήκει στους Αδελφούς Εμμανουήλ και θεωρείται ένα εξαίρετο παραδοσιακό σπίτι, της πόλης της Καστοριάς με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Όσο αφορά τα εκθέματα: οι γυναικείες και ανδρικές φορεσιές καθώς και τα παιδικά ρούχα που εκτίθενται, δίνουν στον επισκέπτη την εικόνα του Καστοριανού πολίτη μέσα από το πέρασμα της Ιστορίας.

4 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ (Μουσεία της Πόλης)
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: στην περιοχή που βρίσκεται το καλύτερα διατηρημένο μέρος της Παλιάς Καστοριάς, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά, βρίσκεται και το λαογραφικό μουσείο. Το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη του 17ου αιώνα, είναι ο χώρος που στεγάζεται το μουσείο που αναπαριστά το παραδοσιακό Καστοριανό σπίτι, τόσο σε χώρους όσο και σε αντικείμενα οικιακής χρήσης. Όσο αφορά τα εκθέματα: ο καλός οντάς, η κρεββάτα, το καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο, το κελάρι, και το ζυμωτήριο είναι οι χώροι του αρχοντικού που μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης. Τα βιτρώ στα τζάμια, τα σκαλισμένα ταβάνια και οι τοιχογραφίες με θέματα από την Κωνσταντινούπολη δείχνουν τις επιρροές των Καστοριανών εμπόρων, που ταξίδευαν ανά τον κόσμο. Και φυσικά δεν παραλείπεται το σημαντικότερο στοιχείο αναφοράς στην μοναδική αυτή πόλη, η γουνοποιία. Μέσα σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, έχει δημιουργηθεί ένα εργαστήριο γουναρικής του τότε, τότε που η γούνα ξεκίνησε την ιστορία της στην μικρή αυτή πόλη. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι τα οικοκυρικά σκεύη και τα εργαλεία – μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των γουναρικών.

5

6 Φυσικά αξιοθέατα της περιοχής

7 Το σπήλαιο του Δράκου Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης και 14 μέτρα από τον δρόμο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους – σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45Χ17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18Οc, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.

8 ΜΥΘΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
"Πριν από πολλούς αιώνες η μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται πριν από το μοναστήρι της Μαυριώτισσας ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριασμένους ατμούς.

9 Η λίμνη Ορεστιάδα (Καστοριάς)
Η Λίμνη Ορεστιάδα  (λίμνη της Καστοριάς) βρίσκεται στην βορειοδυτική Ελλάδα στο μέσο της οποίας «δίκην νησίδος" είναι χτισμένη ηΚαστοριά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει 28 τετ. χλμ., λεκάνη απορροής 253 τετ. χλμ. και είναι η ενδεκάτη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα. Το βάθος της κυμαίνεται από 8-12 μέτρα και η μέση θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Η λίμνη έχει πολλές εισροές νερού από τα δυτικά και μια εκροή στον ποταμό Αλιάκομονα. Σε παλαιότερη εποχή η λίμνη περιέβαλλε εξ ολοκλήρου το βραχόβουνο που σχημάτιζε έτσι μια νησίδα.Το μήκος των ακτών της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα και ο όγκος των νερών κυβικά μέτρα. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι παγώνει για περίπου δεκαπέντε μέρες το χρόνο. Παλιότερα δε, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που από πάνω περνούσαν κάρα φορτωμένα.

10 Αρχαιολογικοί χώροι

11 ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς, σε ένα μικρό παραλίμνιο χωριό, το Δισπηλιό, υπάρχει η αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Στην περιοχή ‘νησί’ φιλοξενούνται το πρώτο οικομουσείο της χώρας μας καθώς, κι ένας μουσειακός χώρος με εκθέματα από τις ανασκαφές, που έγιναν εκεί. Όσο αφορά τα εκθέματα: στον χώρο του οικομουσείου, οι αρχαιολόγοι δημιούργησαν μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού.

12 Δισπηλιό Κορμοί δέντρων και χορτόσκοινα είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που κατοικούσαν στην παραλίμνια αυτή περιοχή, μεταξύ της 6ης και 4ης χιλιετίας π.Χ.. Τα  άχυρα, η λάσπη και τα οστά ζώων είναι οι πρώτες ύλες για την κατασκευή των οικιακών αντικειμένων. Και όλα αυτά, είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, που να μπορούν να δώσουν στοιχεία και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι οι καλύβες πάνω στις πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, οι οποίες είναι σε φυσικό μέγεθος όπως και κάποια αγγεία, χύτρες, καλάθια και μία βάρκα.

13 Διαδρομές στην περιοχή

14 Ο γύρος της λίμνης     Ο γύρος της λίμνης είναι από τις πιο κλασικές διαδρομές που κάνει ένας Καστοριανός και που φυσικά προτείνει στον κάθε επισκέπτη της πόλης. Ξεκινώντας τη διαδρομή από την Νομαρχία, θα την τελειώναμε κάπου στο Δημαρχείο και στην πλατεία Βαν Φλιτ. Έτσι, διανύοντας όλη την παραλιακή οδό που βρίσκεται μέσα στην πόλη ο επισκέπτης έχει την χαρά να δει κόσμο στα καφέ, πλατάνια, πάρκα αλλά και την μοναδική αντανάκλαση της πόλης, μέσα στην λίμνη. Μετά το νοσοκομείο η διαδρομή είναι φανταστική και τις τέσσερις εποχές του χρόνου και τις 24 ώρες της ημέρας. Ο παραλίμνιος δρόμος είναι στενός και απαιτεί προσεκτική οδήγηση, και επιπλέον οι ρίζες των πλατανιών έχουν σηκωθεί και το αισθάνεσαι καθώς διαβαίνεις από πάνω τους. Οι σκιές των δέντρων, τα πεσμένα φύλλα, τα κίτρινα και μοβ άνθη που φυτρώνουν πάνω στην πλαγιά του βουνού, η αντανάκλαση του φεγγαριού, οι πρώτες ακτίνες του ήλιου, το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω στον βράχο, η εκκλησία της Παναγίας της Μαυριώτισσας και τα παραδοσιακά κτίσματα που την περιστοιχίζουν, ο γεροπλάτανος, οι ψαράδες, οι πάπιες και τα ψάρια, η θέα στις απέναντι όχθες και οι γαλάζιες βάρκες ή τα παραδοσιακά καράβια που διασχίζουν τα νερά της λίμνης είναι τα στιγμιότυπα αυτά που αποτυπώνονται στην μνήμη του κάθε επισκέπτη, όσα χρόνια και αν περάσουν.

15 Υπάρχει όμως και μια δεύτερη διαδρομή, ο μεγάλος γύρος της λίμνης
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη διαδρομή, ο μεγάλος γύρος της λίμνης. Εκεί που τελειώνει ο μικρός, ο μεγάλος γύρος συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης. Ο πρώτος σταθμός είναι η περιοχή της Χλόης. Η διαδρομή όμως συνεχίζει στον δρόμο για Τοιχιό, μέχρι το σημείο αυτό, η λίμνη φαίνεται κάπου στο βάθος ή ίσως και καθόλου. Μεταξύ του δρόμου και της λίμνης υπάρχουν χωράφια, περιβόλια και μονοκατοικίες. Φτάνοντας στο χωριό, η διαδρομή σε κατευθύνει έξω από αυτό, στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στην Πολυκάρπη και το Μαυροχώρι. Μέχρι ο επισκέπτης να οδηγηθεί στον κεντρικό δρόμο Αμυνταίου – Καστοριάς, περνάει άλλες φορές πιο κοντά και άλλες πιο μακριά από τις ακτές της λίμνης και ανάμεσα από τους δύο προαναφερθείς οικισμούς. Το παραλίμνιο τοπίο όμως, σε μία περιοχή κατάφυτη με οπορωφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες αφήνει έντονα την εικόνα ενός τοπίου που συμπράττει η φύση και ο ανθρώπινος μόχθος. Φτάνοντας στο Δισπηλιό, ο επισκέπτης θα ολοκληρώσει την διαδρομή αυτή, στην τοποθεσία «νησί» όπου και βρίσκεται η αναπαράσταση του Προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού. Επιστρέφοντας στην πόλη, μια στάση στο πάρκο του Δήμου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι της, θα χάριζε στον επισκέπτη αναμνηστικές φωτογραφίες με φόντο την μαγευτική αρχόντισσα που καθρεπτίζεται στα νερά της λίμνης της, την πόλη της Καστοριάς.

16 ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
Μία άλλη υπέροχη διαδρομή είναι αυτή που καταλήγει στον προφήτη Ηλία και στο καταφύγιο του Αΐ Θανάση. Ανεβαίνοντας την οδό Μητροπόλεως και φτάνοντας στην πλατεία Ομονοίας, ο δρόμος συνεχίζει να ανηφορίζει ως το σημείο που βρίσκεται ο ναός του Προφήτη Ηλία. Από τον αυλόγυρο της εκκλησίας η θέα είναι μοναδική. Στον απέναντι λόφο βρίσκεται η Καλλιθέα και ακριβώς από κάτω, ο δρόμος που ενώνει την πόλη με την περιοχή της Χλόης. Στο μικρό λιμανάκι μπορεί κανείς, πολύ εύκολα να ξεχωρίσει το καράβι που είναι αγκυροβολημένο, αν βέβαια δεν είναι η ώρα που κάνει τις βόλτες του στην λίμνη. Από εκεί ψηλά φαίνεται όλη η βόρεια πλευρά της πόλης, η συνοικία που από τους Καστοριανούς, αποκαλείται «Απόζαρι».

17 Ξεχωρίζουν επίσης και τα παραδοσιακά μπλε ‘καράβια’ που είναι αραγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά και αυτά που διασχίζουν αργά αργά τα νερά της λίμνης και τα κύματα τους κάνουν τις πάπιες να κουνιούνται περίεργα. Συνεχίζοντας την ανάβαση, κάπου στην μέση της διαδρομής, μέσα στα δέντρα και τα αγριόχορτα υπάρχει ένα δρόμος και μία πινακίδα που σε κατευθύνει προς το θεατράκι. Το θεατράκι αυτό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο όπως ένα αρχαίο θέατρο και τα καλοκαίρια φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις αλλά και συναυλίες. Στο σημείο αυτό, η θέα κατευθύνεται προς την νοτιά πλευρά της πόλης. Ανεβαίνοντας λίγο ακόμη, η διαδρομή αυτή καταλήγει στο ύψωμα του Αΐ Θανάση, εκεί ο δήμος έχει κατασκευάσει ένα σπιτάκι – κατάλυμα, όπου μπορεί κανείς να ψήσει στο τζάκι και να στρώσει τραπέζι. Από το μικρό μπαλκονάκι, μπορείς να θαυμάσεις την πόλη, τα γύρω χωριά, δρόμους και τις αντανακλάσεις αυτών στα νερά της λίμνης. Η κατάβαση είναι επίσης εξαιρετική αφού, το βουνό στο σημείο αυτό δεν έχει πολλά δέντρα και ενώ πηγαίνεις προς την λίμνη, ο ορίζοντας σου μικραίνει σιγά σιγά και περιορίζεται στα γαλαζοπράσινα νερά της.

18 Εκκλησίες και αρχοντικά

19 Εκκλησίες Σήμερα στη Καστοριά σώζονται αμέτρητες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Από αυτές αξίζει να επισκεφθείτε: Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας του (12ου) Ιερό Ναό Παναγίας Τσόντου Βάρδα του (19ου) Ιερό Ναό Ταξιάρχη Μητροπόλεως του (13ου) Ιερό Ναό Αγίων Τριών του (14ου) Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Μαγαλειού του (16ου)

20 Αρχοντικά Το Αρχοντικό Νατζή (1753) που βρίσκεται στο παραδοσιακό οικισμό Ντολτσό Το Αρχοντικό Μπασάρα (1750) που βρίσκεται στο παραδοσιακό οικισμό Ντολτσό. Το Αρχοντικό Εμμανουήλ (1750) που βρίσκεται στο παραδοσιακό οικισμό Ντολτσό. Το Αρχοντικό Σκούταρη (1750) που βρίσκεται πάνω στο παραλιακό δρόμο προς το Ντολτσό. Το Αρχοντικό Σαπουντζή που βρίσκεται πίσω από το παραλιακό δρόμο στη περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Το Αρχοντικό Παπατέρπου (1880) που βρίσκεται πάνω στο παραλιακό δρόμο.

21 Σας ευχαριστούμε!!! ΠΗΓΕΣ: Wikipedia TEΛOΣ


Κατέβασμα ppt "ΚΑΣΤΟΡΙΑ Εργασία e-μονοπάτια:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google