Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

E-portfolio παιδαγωγού (στην Πρακτική Άσκηση) Α’ μέρος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "E-portfolio παιδαγωγού (στην Πρακτική Άσκηση) Α’ μέρος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 E-portfolio παιδαγωγού (στην Πρακτική Άσκηση) Α’ μέρος
Ονοματεπώνυμο: Αλτάνη Σπυροπούλου 1ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Βοιών (Νεάπολη Λακωνίας)

2 Χρονικό διάστημα: 01/04/2014 – 31/07/2014 Ηλικία παιδιών: 3 – 4 ετών
Χρονικό διάστημα: 01/04/2014 – 31/07/2014 Ηλικία παιδιών: 3 – 4 ετών

3 Ανρώπινο δυναμικό (σχέσεις)
Από την πρώτη κιόλας μέρα που βρέθηκα μέσα στο τμήμα, η βασική μου προτεραιότητα ήταν να γνωρίσω τους ανθρώπους με τους οποίους θα συναναστρεφόμουν (παιδιά και ενήλικες) και να επενδύσω σε ένα καλό ξεκίνημα για την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας. Ύστερα, παρατήρησα προσεχτικά τον χώρο ως προς την διαμόρφωση, τις δυνατότητες και τη διακόσμηση του, αλλά και το διαθέσιμο παιδαγωγικό υλικό. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω πληροφορίες που συγκέντρωσα τις πρώτες ημέρες έθεσα μία σειρά από στόχους που κατεύθυναν το παιδαγωγικό μου έργο κατά την διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης στο επάγγελμα! Στόχοι Ανρώπινο δυναμικό (σχέσεις) Χώρος Παιδαγωγικό υλικό Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι δράσεις μέσω των οποίων επιδιώχθηκε η επίτευξη κάποιων εξ αυτών!

4 Εξάσκηση Λεπτής Κινητικότητας
Επόμενος σταθμός των παιδιών είναι το προνήπιο όπου θα αρχίσουν σιγά σιγά να μυούνται στην γραφή γι’ αυτό και η καλύτερη προετοιμασία είναι…. Εξάσκηση Λεπτής Κινητικότητας

5 Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν!!!!!
Ερέθισμα: Μπουκάλια πλαστικά γεμάτα κορδέλες, καλαμάκια και πούπουλα Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν!!!!!

6 Κάποιοι (όσοι ήθελαν) δοκίμασαν να κόψουν με ψαλίδι σε διπλωμένο χαρτί (μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας) φτιάχνοντας έτσι περίεργα σχήματα…

7 ….και τα χρωμάτισαν όπως ήθελαν!!

8 Ερέθισμα: Χειροποίητο κουτί γεμάτο αλάτι μέσα στο οποίο σχεδιάζουν με τα δάχτυλα, με πινέλο αλλά και με αυτοκινητάκια!! Το συγκεκριμένο παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία και ως ερέθισμα για να ξεχαστεί και να ηρεμήσει ένα παιδί που ξαφνικά εμφάνισε άγχος και δυσκολία αποχωρισμού από την μητέρα του.

9 Φτιάξαμε τρισδιάστατα λουλούδια από πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης, τα βάψαμε με πινέλο και ύστερα διακοσμήσαμε την τραπεζαρία μας!!

10 Επίσης βάψαμε ρολά από χαρτί υγείας
(μέσα και έξω) ώστε να φτιάξουμε μόμπιλα με ψαράκια για να στολίσουμε την αυλή μας!!

11 Εναλλακτικές Τεχνικές Ζωγραφικής
Με τον ίδιο στόχο δοκιμάσαμε και διάφορες… Εναλλακτικές Τεχνικές Ζωγραφικής

12 Δοκιμάσαμε να βάλουμε ρόδες στους μαρκαδόρους μας και σέρνοντας το αυτοκινητάκι να σχεδιάσουμε την διαδρομή που ακολουθεί σε χαρτί του μέτρου..

13 … για κάποιους ήταν τόσο διασκεδαστικό που εξελίχθηκε σε έναν τρελό αγώνα δρόμου που περιλάμβανε και τρέξιμο γύρω από τα τραπέζια!!!

14 Φτιάξαμε λουλούδια στα πρωτομαγιάτικα στεφάνια με τυπώματα από τον πάτο πλαστικών μπουκαλιών!

15 Χρησιμοποιήσαμε μικρά ψεκαστήρια και πινέλα για να βάψουμε κούτες που χρησιμοποιήσαμε σε διάφορες κατασκευές μας!

16 Τέλος, δοκιμάσαμε να ζωγραφίσουμε κρατώντας το πινέλο με το στόμα μας, όπως οι άνθρωποι που δεν έχουν χέρια, σε μία προσπάθεια ανάπτυξης ενσυναίσθησης και σεβασμού προς το διαφορετικό.

17 Μιας και ο παιδικός σταθμός διαθέτει επαρκή υλικά και σε ποσότητα αλλά και σε ποικιλία, έγινε μία προσπάθεια να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο επιλογών ως προς τον χρόνο και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν ώστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία για μία πιο ελεύθερη.. Καλλιτεχνική Έκφραση

18 Πειραματισμός με τις διάφορες αποχρώσεις του μπλε σε χαρτί του μέτρου
Το χαρτί χρησιμοποιήθηκε για να διακοσμήσουμε την τραπεζαρία!

19 Μία έκπληξη περίμενε τα παιδιά όταν μπήκαν μέσα στην τάξη από την αυλή..
Τα τραπέζια, το καβαλέτο αλλά και η κολώνα ήταν ντυμένοι με χαρτί του μέτρου. Εκεί γύρω πινέλα-τέμπερες, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές και κηρομπογιές. Ο καθένας επιλέγει πού θέλει να ζωγραφίσει και με τι χωρίς να περιορίζεται στα στενά περιθώρια μιας κόλλας Α4!

20 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ!! 2 αγόρια αποφασίζουν να πάρουν το βιβλίο με τα έντομα και κοιτώντας το να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν τα δικά τους ‘μαμούνια’!!

21 Συχνά προσπάθησα να τους δώσω ερεθίσματα ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητες που είναι απαραίτητες για την… Ανάγνωση και Γραφή … και να λειτουργήσουν ως κίνητρο για να θέλουν να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν, αλλά και να αγαπήσουν τα βιβλία!!

22 Φτιάχνουμε το όνομα μας με ψηφίδες από το επιτραπέζιο παιχνιδι scrabble
Δημιουργία μοτίβου

23 Καμβάς το πάτωμα της αυλής μας και μέσο γραφής η κιμωλία!!

24 Διαβάσαμε, μελετήσαμε και παίξαμε με πολλά βιβλία, με θέματα που ενδιέφεραν τα παιδιά όπως τα μυθικά πλάσματα, οι δεινόσαυροι…

25 … και τα έντομα!! Με αφορμή αυτές τις πολύ κοντινές φωτογραφίες φτιάξαμε δικές μας ιστορίες με πρωταγωνιστές τα έντομα που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση…

26 Ένα δείγμα από αυτές στην συνέχεια..
Όμως ιστορίες φτιάξαμε και με μία διαδικασία παιχνιδιού, όπου ο καθένας τραβούσε μία εικόνα από το τραπέζι και προσπαθούσε να συνεχίσει την ιστορία που είχε ξεκινήσει ο προηγούμενος του! Όλες αυτές οι ιστορίες μπήκαν στο τέλος της χρονιάς στον φάκελο των παιδιών! Ένα δείγμα από αυτές στην συνέχεια..

27 Ιστορία με πρωταγωνιστές μέσα από το βιβλίο με τα έντομα..
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία πεταλούδα που την έλεγαν Λίλη. Ζούσε πάνω σε ένα όμορφο, φούξια λουλούδι. Κάτω από το λουλούδι της ζούσε η φίλη της η Τζένη η αράχνη. Η Τζένη ήταν λίγο περίεργη! Φορούσε ένα κόκκινο καπέλο και δεν της άρεσε η φασαρία. Μια μέρα η Λίλη με την Τζένη πήγανε βόλτα στο δάσος και εκεί συνάντησαν έναν γέροντα σκαθάρι που τον έλεγαν Τζιμ. Αποφάσισαν να συνεχίσουν την βόλτα τους όλοι μαζί. Ξαφνικά άκουσαν την Σάλι την μέλισσα να φωνάζει «Βοήθεια! Βοήθεια!», γιατί φοβήθηκε τον γέροντα σκαθάρι. Τότε η Λίλη της εξήγησε ότι δεν χρειάζεται να φοβάται γιατί ο Τζιμ αγαπάει πολύ τα παιδάκια. Μετά πήγαν στο σπίτι του να φάνε αχλάδια και έγιναν όλοι μαζί μία ωραία παρέα! Ιστορία με πρωταγωνιστές μέσα από το βιβλίο με τα έντομα.. Μια φορά κι έναν καιρό η κάμπια η ΡΕΑΛίτσα περπατούσε στο θάμνο. Κάποια στιγμή έπεσε κάτω και χτύπησε αλλά ευτυχώς ήρθε το ζυγόπτερο που το λένε ΠΑΟΚ και την βοήθησε να σηκωθεί. Ξεκίνησαν λοιπόν να πάνε στην γιατρό, την κίτρινη αράχνη. Η Μπίζη κοίταξε το χτύπημα της, της έβαλε τραυμαπλάστ να της περάσει και της είπε να προσέχει άλλη φορά! Οι δύο φίλοι, ο ΠΑΟΚ το ζυγόπτερο και η κάμπια η ΡΕΑΛίτσα, γύρισαν στο χορτάρι για να συνεχίσουν το παιχνίδι τους μέχρι το καλοκαίρι που η Ρεαλίτσα γίνεται πεταλούδα και θα μπορούν να πετάνε μαζί ψηλά στον ουρανό.

28 Δημιουργία ιστορίας μέσα από παιχνίδι με εικόνες…
Μια φορά ήταν ένα κοχύλι που το λέγαν Μπίνγκο! Ο Μπίνγκο βρήκε μία φίλη που την λέγανε Λουλού. Μετά πήγαν στο σπίτι και κοιμήθηκαν! Όμως το απόγευμα, το φίδι με τη μακριά γλώσσα πέρασε έξω από το σπίτι του Μπίνγκο και τον έψαχνε. Έφτασε στην θάλασσα που ήταν ένας καρχαρίας, μία φάλαινα και ένα παιδάκι που έκανε surfing, αλλά ήπιε νερό την ώρα που κολυμπούσε και γύρισε σπίτι του. Όμως στον βυθό είδε το σεντούκι του θησαυρού του Κάπτεν Χουκ και μπήκε για να τον πιάσει αλλά τον έφαγε ο καρχαρίας. Όταν ο πειρατής πήγε να βρει το θησαυρό του είδε ότι είχε εξαφανιστεί. Βούτηξε στο νερό για να δει τι συμβαίνει. Είδε ότι η κοιλιά του καρχαρια ήταν φουσκωμένη. Γι’αυτό έκοψε την κοιλιά του και πήρε όλα τα πράγματα! Ύστερα πείνασε πολύ και με την απόχη έπιασε ένα ψαράκι και το έφαγε, αλλά έιχε κόκαλο που το κατάπιε και πέθανε. Οι δύο μαιμούδες ήθελαν την ίδια μπανάνα, την πήρε όμως μόνο η μία και της άφησε μόνο το φλούδι. Τότε ήρθε η μαμά και είπε: Παιδί μου ποιος πήρε την μπανάνα σου; Ο φίλος μου! Παιδί κακό! Θα πας τιμωρία! Τον πήρε και πήγαν στο παραθαλάσσιο σπίτι της κυρίας Λιονταρίνας που είχε τρία παιδιά. Ο μπαμπάς ήταν ευτυχισμένος και τους είπε μία ιστορία και για δώρο τους έδωσε γλυφιντζουράκια! Μία κοπέλα πέρασε από εκεί και ήθελε να πάρει ένα ψάρι, οπότε πήγε στην παραλία και έφτιαξε έναν πύργο. Ήταν πολύ ωραία εκείνη την ημέρα! Πήγε σπίτι της να πιεί ένα χυμό και ξαναγύρισε!

29 Με χαρά το καλοκαίρι διαπιστώσαμε ότι ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται βλέποντας τέτοιες σκηνές να εκτυλίσσονται καθημερινά…

30 … παρατηρώντας τις ζωγραφιές τους και από το γεγονός ότι μας ζητούσαν να καταγράψουν τα ίδια τις ιστορίες που φτιάχναμε!!

31 Φυσικές και Μαθηματικές έννοιες
Επίσης προσπάθησα να τους δώσω ευκαιρίες και κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να πειραματιστούν πάνω σε… Φυσικές και Μαθηματικές έννοιες

32 …αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν μεγαλύτερο για την τάξη μας!!
Με αφορμή ένα μικρό λαβύρινθο που έχω φτιάξει εγώ και έδειξαν να τους αρέσει πολύ…. …αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν μεγαλύτερο για την τάξη μας!!

33 Τα παιδιά έβαψαν το κουτί, εγώ είχα προσχεδιάσει τη μορφή του λαβύρινθου και είχα κόψει καλαμάκια στα κατάλληλα μεγέθη.. Έτσι έπρεπε να βρουν το κατάλληλο καλαμάκι σε χρώμα και μέγεθος ώστε να ταιριάζει στο προσχέδιο! Παίζοντας με αυτό έπρεπε να το κινούν προς την κατάλληλα κατεύθυνση αλλά και με την κατάλληλη δύναμη ώστε ο βόλος να ακολουθήσει την σωστή διαδρομή από την μία άκρη στην άλλη, χωρίς να περάσει πάνω από τα καλαμάκια!

34 Τσούλησαν αυτοκινητάκια σε τούνελ και κεκλιμένα επίπεδα!

35 ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ: Κάθε παίκτης κρατάει στο χέρι του 3 βοτσαλάκια, τα ρίχνει και ανάλογα στο κομμάτι του τριγώνου που θα πέσουν παίρνει και τους αντίστοιχους βαθμούς! Το άθροισμα για κάθε βοτσαλάκι συγκεντρώνεται στο αριθμητήρι και ύστερα συγκρίνουμε για να δούμε ποιος πήρε τους πιο πολλούς βαθμούς!

36 (κατανόηση της έννοιας του χρόνου)
Με το ίδιο σκεπτικό που φτιάχνουμε την Κυρά Σαρακοστή φτιάξαμε και το χταποδάκι μας, στο οποίο κόβαμε κάθε βδομάδα ένα ποδαράκι μετρώντας αντίστροφα για της καλοκαιρινές μας διακοπές! (κατανόηση της έννοιας του χρόνου)


Κατέβασμα ppt "E-portfolio παιδαγωγού (στην Πρακτική Άσκηση) Α’ μέρος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google