Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΒΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΑ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΒΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΑ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΒΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΑ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ελένη Σιακαβέλλα Διπλωματική Εργασία που ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Τσαούσης Ιωάννης Επιβλέπων Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Γκασούκα Μαρία Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πενταράκη Μαρία Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής, ΤΕΙ Πάτρας

2 Ανασκόπηση διεθνών ερευνών για την παιδική κακοποίηση
Θετική συσχέτιση μεταξύ παιδικής σωματικής, σεξουαλικής κακοποίησης και πορνείας στην ενήλικη ζωή.

3 Ανασκόπηση διεθνών ερευνών για την παιδική κακοποίηση
Σωματική κακοποίηση: Ερευνητικά πορίσματα διεθνών ερευνών σχετικά με την έκταση της σωματικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία κυμαίνονται από 40% - 80%. Σεξουαλική κακοποίηση: Ερευνητικά πορίσματα σχετικά με την έκταση της σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία κυμαίνονται από 50% - 67%. (Adedoyin & Adegoke, Bagley & Young, Cusick, Earls & David, Farley & Kelly, Farley,Baral, Kiremire & Sezgin, Farley, Lunne & Kotton, Hwang & Bedford, McCarthy & Hagan, Silbert & Pines, Vaddiparty, Bogetto, Callahan, Abdallah, Spitzanagel & Kotten, 2006.Vanwesenbeek, 1994).

4 Βία και η μη εξαναγκαστικά εκδιδόμενη γυναίκα
Σωματική κακοποίηση: Ερευνητικά πορίσματα σχετικά με την έκταση της σωματικής κακοποίησης κατά την άσκηση της πορνείας κυμαίνονται από 60% - 100% (Farley & συν Farley, Farley & Kelly, Farley, Lunne & Kotton, Hwang & Bedford, Lopez- Jones, Parriot, Potterat, Rothenberg, Muth, Darrow & Plummer, Silbert & Pines, Tuler, Hout & Whitbeck, Vanwesenbeeck, Weisberg, 1985).

5 Βία και η μη εξαναγκαστικά εκδιδόμενη γυναίκα
Σεξουαλική κακοποίηση: Ερευνητικά πορίσματα σχετικά με την έκταση της σεξουαλικής κακοποίησης κατά την άσκηση της πορνείας κυμαίνονται από 17% - 85%. (Farley & συν Farley, Farley & Kelly, Farley, Lunne & Kotton, Hwang & Bedford, Lopez- Jones, Parriot, Potterat, Rothenberg, Muth, Darrow & Plummer, Silbert & Pines, Tuler, Hout & Whitbeck, Vanwesenbeeck, Weisberg, 1985).

6 Βία και η μη εξαναγκαστικά εκδιδόμενη γυναίκα
Ψυχολογική κακοποίηση: Ερευνητικά πορίσματα σχετικά με την έκταση της ψυχολογικής κακοποίησης κατά την άσκηση της πορνείας κυμαίνονται έως το 100%. (Farley & συν Farley, Farley & Kelly, Farley, Lunne & Kotton, 2005).

7 Θέματα Υγείας των Εκδιδομένων Γυναικών
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Πορίσματα ερευνών καταδεικνύουν ότι οι εκδιδόμενες γυναίκες με πιστοποιητικό άσκησης της πορνείας, κάνουν ασφαλές σεξ, αναγκάζοντας τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν προφυλακτικά ή χρησιμοποιούν στρατηγικές του «επαγγέλματος», προκειμένου οι πελάτες να χρησιμοποιούν προφυλακτικά. Εξαρτησιογόνες Ουσίες: Πορίσματα ερευνών καταδεικνύουν ότι η λήψη εξαρτησιογόνων ουσιών στις εκδιδόμενες γυναίκες κυμαίνεται από 50% έως 98%. Πρώιμη Θνησιμότητα: Πορίσματα ερευνών καταδεικνύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εκδιδομένων γυναικών πεθαίνει πρόωρα. Η κατάθλιψη, το μετατραυματικό σύνδρομο και άλλες ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές ενοχοποιούνται για αυτοκτονικές τάσεις. (Brody, Potterat, Muth & Woodhoose, Carter & Dalla, Farley, 2000 Romero Daza & συν., Gossop, Powis, Griffiths & Strang, Parriott, Potterat & συν Silbert & Pines,1982. Surratt, Wang, B., Xiaoming, Stanton, Fang, Yang, Zhao & Hong, 2007).

8 Επιθυμία για Διακοπή από την Πορνεία
Πορίσματα ερευνών καταδεικνύουν ότι οι νόμιμα εκδιδόμενες γυναίκες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον κόσμο της πορνείας. Πορίσματα ερευνών καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένα σχετικά μικρό ποσοστό γυναικών, οι οποίες δεν προσπάθησαν ποτέ να ξεφύγουν από τον κόσμο της πορνείας. (Jackson, Bennet & Sowinski, Nixon & συν., 2002). Από την άλλη πλευρά μεγάλο ποσοστό γυναικών επιστρέφουν στην πορνεία λόγω των υψηλών οικονομικών απολαβών. Η έλλειψη μόρφωσης και εξειδίκευσης, σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα ανεργίας, αλλά και το χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης αποτελούν παράγοντες που τις απέτρεψαν από τη διακοπή της πορνείας. (Nixon & συν., 2002).

9 Υλικό-Μέθοδος Δείγμα: 21 εκδιδόμενες γυναίκες με πιστοποιητικό άσκησης της πορνείας Μ.Ο. Ηλικίας: 36,71 έτη “Εργαλείο” συλλογής δεδομένων: Δελτίο συνέντευξης Πεδία: Οίκοι ανοχής της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας & Αντιαφροδιασιακός Σταθμός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών

10 Ερευνητικά Ερωτήματα 1ο βασικό ερευνητικό ερώτημα: Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν τις γυναίκες στην πορνεία; 2ο βασικό ερευνητικό ερώτημα: Οι εκδιδόμενες γυναίκες είχαν υποστεί σωματική ή σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση κατά την παιδική τους ηλικία; 3ο βασικό ερευνητικό ερώτημα: Ποιες είναι οι μορφές βίας που υφίστανται οι εκδιδόμενες γυναίκες από τους πελάτες; 4ο βασικό ερευνητικό ερώτημα: Ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία των εκδιδομένων γυναικών από την δραστηριότητα της πορνείας; 5ο βασικό ερευνητικό ερώτημα: Υπάρχει επιθυμία από τις εκδιδόμενες γυναίκες για διακοπή από την πορνεία;

11 Μεθοδολογικά Προβλήματα
Οι λόγοι που οδηγούν τα θύματα να μην αναφέρουν τα περιστατικά βιασμού, αιμομιξίας κ.α. στην αστυνομία, μπορεί να τα οδηγήσουν στην απόφαση να μην τα αναφέρουν και στους συνεντευκτές/κτριες της έρευνας. Οι αμυντικοί μηχανισμοί των κακοποιημένων παιδιών που χρησιμοποιούνται κατά την τραυματική φάση και τους επιτρέπουν να επιζήσουν, αποτελούν προσχέδια που τα οδηγούν στην επανάληψη συμπεριφοράς και σχέσεων που τους πισωγυρίζουν στο τραύμα που υπέστησαν, αν και πολύ συχνά ούτε που το θυμούνται (Pauluzzi, 2003). Έχει ερευνητικά αποδειχτεί ότι τα θύματα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην ανάκληση των περιστατικών θυματοποίησης.

12 Μεθοδολογικά Προβλήματα
Οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία παρουσιάζουν απροθυμία να συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις έρευνες. Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα δείγματος θυματολογικής έρευνας όταν ερωτούνται αν ανέφεραν τα περιστατικά βίας στην αστυνομία, πιθανόν να δηλώσουν ψευδώς ότι το έκαναν προκειμένου να εναρμονιστούν με αυτό που νομίζουν ότι αποτελεί τη σωστή απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση.

13 Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν τις γυναίκες στην πορνεία;
Φτώχεια Επείγουσες καταστάσεις οι οποίες «επέβαλαν» τη λήψη απόφασης κάτω από ανάγκη, για παράδειγμα έλλειψη στέγης, διαμονή σε καταυλισμό Οικονομικές δυσκολίες που συνεπάγεται το μεγάλωμα των παιδιών για τις μονογονεϊκές οικογένειες Χαμηλά αμειβόμενες εργασίες, επισφαλείς συνθήκες εργασίας

14 Οι εκδιδόμενες γυναίκες είχαν υποστεί σωματική ή σεξουαλική ή συναισθηματική βία κατά την παιδική τους ηλικία; Στην παρούσα έρευνα διαπιστώσαμε 11 περιπτώσεις έντονης σωματικής κακοποίησης Στην παρούσα έρευνα διαπιστώσαμε 1 περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης Στην παρούσα έρευνα διαπιστώσαμε 12 περιπτώσεις ψυχολογικής κακοποίησης

15 Ποιες είναι οι μορφές βίας που υφίστανται οι εκδιδόμενες γυναίκες από τους πελάτες;
Η συντριπτική πλειονότητα των συνεντεύξεων με τις εκδιδόμενες γυναίκες έδειξε ότι η ψυχολογική, η σωματική και η σεξουαλική βία αποτελεί μέρος της πορνείας. Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχουσών στην παρούσα έρευνα, υποστήριξε ότι οι πελάτες «βλέπουν» τα σώματα των εκδιδομένων γυναικών ως εμπορεύματα, ως αντικείμενα τα οποία πληρώνουν για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν, για κάποιο χρονικό διάστημα.

16 Ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία των εκδιδομένων γυναικών από την δραστηριότητα της πορνείας;
Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας καταδεικνύουν ότι οι εκδιδόμενες γυναίκες προστατεύουν την υγεία τους από τα Σ.Μ.Ν., αναγκάζοντας τους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν προφυλάξεις. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών ζητάει τη μη χρήση προφυλακτικού. Πολλοί πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για σεξουαλικές υπηρεσίες χωρίς προφυλάξεις. Η μειοψηφία των εκδιδομένων γυναικών έχουν αντιμετωπίσει δερματολογικά και αφροδίσια νοσήματα. Η συντριπτική πλειονότητα των συνεντεύξεων με τις εκδιδόμενες γυναίκες δήλωσε ότι κάνει λογική χρήση αλκοόλ.

17 Υπάρχει επιθυμία από τις εκδιδόμενες γυναίκες για διακοπή από την πορνεία;
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκδιδομένων γυναικών επιδίωξε να σταματήσει την πορνεία. Η μειοψηφία των εκδιδομένων γυναικών δεν προσπάθησε ποτέ να σταματήσει την πορνεία. Επέστρεψε στην πορνεία μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα διακοπής. Επιθυμεί να σταματήσει αφού πρώτα εξασφαλίσει αρκετά χρήματα.

18 Συμπεράσματα Για τις γυναίκες η πορνεία δεν είναι ελεύθερη επιλογή, αλλά είναι μία μορφή προσωπικής δουλείας. Ο αριθμός των γυναικών που οδηγείται στην πορνεία με την «θέληση» του, το κάνει τη δύσκολη στιγμή εξαναγκασμένο από αντικειμενικούς, κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες. Συνεπώς, η πορνεία ποτέ δεν μπορεί να γίνει με όρους ελευθερίας. Εμπεριέχει τη βία και τον καταναγκασμό.

19 Συμπεράσματα Στην παρούσα έρευνα έχουμε ενδείξεις για θετική συσχέτιση μεταξύ κακοποίησης στην παιδική ηλικία και στην ενήλικη ζωή. Οι εκδιδόμενες γυναίκες με ιστορικό παιδικής κακοποίησης επανεμφανίζονται ως θύματα στην ενήλικη τους ζωή μέσω της εισόδου στην πορνεία.

20 Συμπεράσματα Η ψυχολογική, η σωματική και η σεξουαλική βία αποτελεί μέρος της πορνείας. Οι εκδιδόμενες γυναίκες αντιλαμβάνονται τις σχέσεις τους με τους πελάτες ως σχέσεις εξουσίας, όπου η ανδρική βία και η επιθετικότητα εναντίον τους πραγματοποιείται μέσα από πρακτικές έντονων σωματικών και κυρίως λεκτικών και ψυχολογικών μορφών βίας.

21 Συμπεράσματα Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των εκδιδομένων γυναικών που εργάζονται από «επιλογή» τους στην πορνεία, παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες και παράλληλα σέβονται και προστατεύουν την υγεία τους. Η πλειοψηφία των εκδιδομένων γυναικών είναι πολύ ευσυνείδητες στα ζητήματα υγείας και προφυλάσσονται από κινδύνους σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως το AIDS. Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας καταδεικνύουν ότι οι εκδιδόμενες γυναίκες κάνουν χρήση αλκοόλ πριν έρθει ο πελάτης. Tο αλκοόλ λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας και αντιμετώπισης της ψυχολογικής καταστροφής που προκαλεί το «επάγγελμα».

22 Συμπεράσματα Οι εκδιδόμενες γυναίκες, επιθυμούν να σταματήσουν την πορνεία. Κάποιες στο παρελθόν έκαναν προσπάθειες διακοπής, ωστόσο, επέστρεψαν στην πορνεία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Με τη νομιμοποίηση της πορνείας η πλειονότητα των εκδιδομένων γυναικών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το κοινωνικό στίγμα. Η καταγραφή τους σε μητρώο τις καθιστά πιο ευάλωτες στην απόρριψη κατά την αναζήτηση εργασίας.

23 Προτάσεις Στην παρούσα μελέτη, αν και θεωρούμε ότι η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος με σκοπό την αποκόμιση κέρδους είναι ασυμβίβαστη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν θεωρούμε την πορνεία επάγγελμα δεν σημαίνει ότι επιθυμούμε τον στιγματισμό της κάθε γυναίκας που ασκεί αυτού του τύπου την δραστηριότητα. Κατανοούμε πλήρως τις συνθήκες που ωθούν τις γυναίκες στην πορνεία και θεωρούμε ότι αυτές είναι που πρέπει να αλλάξουν. Όμως, έως ότου αλλάξουν οι συνθήκες είναι σημαντικό να μπορούν οι εκδιδόμενες γυναίκες να είναι ασφαλείς κατά την άσκηση της δραστηριότητας τους και να απολαμβάνουν πλήρως τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα όπως άλλωστε και όλες οι αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες ομάδες χωρίς να στιγματίζονται ή τοποθετώντας τους σε ένα νομικό πλαίσιο, διαφορετικό από των άλλων.

24 Προτάσεις Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση κρατικών λειτουργών και επαγγελματιών παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης: Όλες οι δομές που απευθύνονται σε γυναίκες να απευθύνονται και στις εκδιδόμενες γυναίκες. Το προσωπικό να είναι ευαισθητοποιημένο και με κατανόηση. Κάθε εκδιδόμενη γυναίκα έχει δικαιώματα όπως όλες οι γυναίκες. Στήριξη από το κράτος: Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για την επανένταξη των γυναικών στο κοινωνικό σύνολο. Αντιμετώπιση των πελατών: Είναι αναγκαία μια διαρκής καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης η οποία θα συμβάλει στην πληροφόρηση του κοινού, για την κατάσταση και τις διαστάσεις του φαινομένου της πορνείας, με στόχο τη σταδιακή μείωση των πελατών που αναζητούν τις «υπηρεσίες» των εκδιδόμενων με αμοιβή ατόμων.

25 Επίλογος Έχει μεγάλη σημασία να επιδιώξουμε περισσότερα ποιοτικά δεδομένα μέσα από την κατανόηση των εμπειριών των εκδιδομένων γυναικών, ώστε να διαμορφώσουμε αντιλήψεις και να προτείνουμε πρακτικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Χρήζουν διερεύνησης και άλλες όψεις της πορνείας που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα μελέτη, όπως έρευνα στάσεων στα όργανα άσκησης του επίσημου κοινωνικού ελέγχου και μικρό-κοινωνιολογικές έρευνες πεδίου για τον χειρισμό των περιπτώσεων βίας εκδιδομένων γυναικών από τους φορείς άσκησης του επίσημου κοινωνικού ελέγχου. Η ανεπάρκεια λεπτομερούς ανάλυσης και συγκεκριμένων πληροφοριών, δεν επιτρέπει την εκπόνηση μακροπρόθεσμων σχεδίων δράσης για την καταπολέμηση της πορνείας.


Κατέβασμα ppt "Η ΒΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΑ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google