Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ “Συμπληρώματα διατροφής” “Συμπληρώματα διατροφής” Σπύρος Σαββανής Νοσοκομείο Ελπίς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ “Συμπληρώματα διατροφής” “Συμπληρώματα διατροφής” Σπύρος Σαββανής Νοσοκομείο Ελπίς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ “Συμπληρώματα διατροφής” “Συμπληρώματα διατροφής” Σπύρος Σαββανής Νοσοκομείο Ελπίς

2 Τάξεις διατροφικές : 1) σάκχαρα 2) λίπη 3) πρωτεΐνες 4) βιταμίνες 5) άλατα και ιχνοστοιχεία 6) νερό μακροστοιχεία μικροστοιχεία

3 Υδατάνθρακες Σύνθετοι Απλοί Φυτικές ίνες

4 Υδατάνθρακες οι μέσες δίαιτες παρέχουν 45% ενέργεια από υδατάνθρακες ιδανικά αυτό δεν πρέπει να αυξηθεί σε 55% της ενέργειας

5 Πρωτεΐνη (Ζωικής και φυτικής προελεύσεως)

6 Λίπος Απαραίτητα λιπαρά οξέα: λινολεικό & λινολενικό οξύ ΚορεσμέναΠολυακόρεστα

7 Βιταμίνες

8 Ιχνοστοιχεία / Μέταλλα Ca,Fe,P,K,Na,Mg,Zn,Cr,Cu,Mn,Se

9 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΙΣΚΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Πρόσληψη ενέργειας Λιπώδης ιστός Βασικός μεταβολισ μός Μυϊκ ή άσκη ση Θερμογένε ση

10 ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΒΜ + 20%  ελάχιστη δραστηριότητα ΒΜ + 40%  μέτρια δραστηριότητα ΒΜ + 80%  έντονη δραστηριότητα Όπου: oΒΜ = (10 x ΣΒ): άνδρες oΒΜ = (7 x ΣΒ): γυναίκες

11 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Λήψη θερμίδωνΚατανάλωση θερμίδων Ρυθμιστικοί παράγοντες Γενετική προδιάθεση Δίαιτα, περιβάλλον Άσκηση Βασικός μεταβολισμός θερμογένεση

12 ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: Δαπάνη ενέργειας αναγκαία για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού σε ηρεμία. ηλικία φύλο Σωματικό βάρος

13 Κατανάλωση ενέργειας από τα διάφορα όργανα του σώματος (βασικός μεταβολισμός)

14 ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ λιπαρά: 0-3% υδατάνθρακες: 5-10% πρωτεΐνες:20-30% αλκοόλ: 10-30% Οι φυτικές ίνες ελαττώνουν τη θερμογενεη επαγόμενη από τις τροφές Ενέργεια δαπανώμενη για φυσική δραστηριότητα, εξαρτάται από: Τύπο, ένταση, διάρκεια. Ενέργεια για το ΒΜ, εξαρτάται από: Φύλο (> ♂ ), ηλικία( ↓ με την ηλικία) σωματικό βάρος 10% 20-30% 60-70% Θερμογένεση επαγόμενη από τις τροφές,

15 Φυσική δραστηριότητα: Ενεργειακή δαπάνη για να υποστηριχθεί η μυϊκή σύσπαση. Εξαρτάται από: φύση της άσκησης ένταση διάρκεια σωματικό βάρος 1 ώρα περπάτημα340 Kcal 1 ώρα τρέξιμο 630 Kcal 1 ώρα ποδόσφαιρο454 Kcal 1 ώρα κολύμπι 546 Kcal 8 ώρες χαλυβουργείο4000 Kcal 3 ώρες σιδέρωμα415 Kcal 2 ώρες χορός 450 Kcal

16 The Economist, December 2003

17 Ισορροπημένο γεύμα

18

19 Η ισορροπημένη διατροφή για καλή υγεία. Φρούτα και λαχανικά (καροτένιο, βιταμίνη C, φολικό, ίνες ) Ψωμί, δημητριακά, πατάτες, (υδατάνθρακες, Ca, Fe, βιταμίνη Β, ίνες) Κρέας, ψάρι (πρωτεΐνες, σίδηρος, βιταμίνη Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρος) Γαλακτοκομικά (πρωτεΐνες, Ca, βιταμίνες A, D και B) Λιπαρά Σάκχαρα

20 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

21 Επάρκεια + Ποικιλία + Ισορροπία =Σωστή Διατροφή

22 Γλυκαιμικό φορτίο Θερμιδική αξία Βιταμίνες μέταλλα ιχνοστ. Η διατροφική πυραμίδα

23 Μικρά μυστικά… Γνωρίζετε ότι αυτοί που τρώνε σωστό πρωινό έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας στην υπόλοιπη ημέρα; Γνωρίζετε ότι αν ξεκινήσει κάποιος σε ένα τραπέζι να τρώει άσπρο ψωμί θα καταναλώσει τελικά 40-70% περισσότερο φαγητό; Γνωρίζετε ότι αν φάμε ένα σωστό σνακ πριν από μια έξοδό μας για φαγητό δεν θα πεινάμε και θα περιοριστούμε στο απαραίτητο;

24 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ  Πρωινό  5 ή και περισσότερα μικρότερα/υγιεινότερα γεύματα ανά ημέρα  Ισορροπία πρωτεΐνης – υδατάνθρακα  Άπαχη πρωτεΐνη, κύρια λευκό κρέας, ψάρια, φυτικές πρωτεΐνες -όσπρια  Λαχανικά ωμά ή και μαγειρεμένα  3 φρούτα την ημέρα κατά προτίμηση με τα 3 πρώτα γεύματα  Ψωμί ολικής / πολύσπορο  Ρύζι / καστανό

25 Πρωινό Θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. 1.Παρέχει μη αποθηκεύσιμη ενέργεια. 2.Εξασφαλίζει καλή φυσική κατάσταση. 3.Εξασφαλίζει καλή πνευματική απόδοση. 4.Μειώνει την πρόσληψη θερμίδων της υπόλοιπης ημέρας

26 παραδείγματα  Γάλα, ψωμί πολύσπορο με λίγο βούτυρο και μέλι, φρούτο.  Γάλα, ψωμί πολύσπορο με τυρί ή αβγό ή ζαμπόν γαλοπούλας, φρούτο.  Γάλα, δημητριακά, ξηροί καρποί, φρούτο.  Γιαούρτι με δημητριακά, 1 κουτ. γλυκού μέλι, φρούτο και ξηροί καρποί  Τοστ με 1 φέτα ψωμί ολικής, 2 φέτες γαλοπούλα, ντομάτα και τυρί, φρούτο.  Ένα αβγό ομελέτα με τυρί (λίγο λάδι), ψωμί πολύσπορο, φρούτο.  Σπιτικό κέικ, γάλα, φρούτο.  Σπιτική μηλόπιτα, γάλα, αβγό.  Αραβική πίτα με τυρί, ντομάτα, γαλοπούλα, φρούτο.

27 Στις μελέτες οι ομάδες με τη μεγαλύτερη παχυσαρκία είχαν κοινό χαρακτηριστικό τη μη λήψη πρωινού

28 Υγιεινά σνακ Φρούτο και 8-10 ξηροί καρποί Γιαούρτι και ξηροί καρποί Μια φέτα ολικής + 2 φέτες γαλοπ.+ 1 τυρί Υγιεινά γλυκά

29 ω3/ω6 Το 60% του εγκεφάλου είναι λίπος, το 1/3 ω3 και ω6 σε αναλογία 1:1 o Απόλυτα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της καρδίας, του εντέρου, του δέρματος των αρθρώσεων, των μυών, του ανοσοποιητικού συστήματος, την ομαλή κύηση o Μειώνουν τα τριγλυκερίδια o Προσλαμβάνονται δεν συντίθενται o Βελτιώνουν σημαντικά τα παιδιά με δυσλεξία και δυσκολίες στη μάθηση-βελτίωση του IQ έως 10 μονάδες o Προστατεύουν από αφυδάτωση και ξηροδερμία

30 Που βρίσκονται;  Καρύδια, λιναρόσπορος, λινέλαιο  Μουρουνέλαιο  Έλαια ψαριών συσκευασμένα σε κάψουλες  Σολομός, πέστροφα, τόνος, σαρδέλες κλπ.  Τρόφιμα εμπλουτισμένα (πχ αυγά, τυριά)

31 ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ 2 L

32 Καλά και κακά λιπαρά Τα ακόρεστα λιπαρά είναι αυτά που θεωρούνται "καλά λιπαρά" και αποτελούνται από δύο είδη: τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λιπαρά. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά είναι αυτά που θεωρούνται "κακά λιπαρά". Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων κακών λιπαρών αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αύξησης της χοληστερίνης.

33 ακόρεστα λιπαρά Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί Φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο Μαργαρίνη Ελαιόλαδο

34 κορεσμένα και τρανς λιπαρά Αγελαδινό βούτυρο Λιπαρά κρέατα Τυρί Πλήρες γάλα Έτοιμα τρόφιμα, όπως κέικ και γλυκά Τηγανητά προϊόντα από φαστ-φουντ και έτοιμα γεύματα

35

36 ΟΡΙΣΜΟΣ είναι διατροφικά προϊόντα αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών (βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ουσίες με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις π.χ. βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών) συμπληρώνουν τη συνήθη δίαιτα αν κι εφόσον η διατροφή αυτή δεν είναι επαρκής ή οι ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καλύψει µία "φυσιολογική διατροφή

37 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ  ΟΔΗΓΙΑ 2002/46/ΕΚ 10 Ιουνίου του 2002  ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ  ΚΥΑ Υ1/Γ.Π /03

38 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ Θέτει ένα γενικό πλαίσιο και κανόνες ασφαλείας για τα Συμπληρώματα Διατροφής. Θεσπίζει κανόνες για την επισήμανση.

39 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΥΑ Υ1/Γ.Π /03 ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ και επιπλέον θέτει τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια για τα μέταλλα και τις βιταμίνες.

40  Ετικέτα με οδηγίες δοσολογία, προειδοποιήσεις  Σε γενικές γραμμές να αποφεύγονται σε εγκυμοσύνη και κάτω των 14 ετών  Η διαφήμισή τους να επισημαίνει και να μην υποεκτιμά μια ισορροπημένη διατροφή  Σε χορήγησή τους σε αθλητές να πιστοποιείται η μη ύπαρξη υπολειμμάτων αναβολικών ουσιών

41 Συμπληρώματα διατροφής  Δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με το εύρος χρήσης  Πάνω από το 70% των αθλητών  Πάνω από το 10% του γενικού πληθυσμού

42 Κίνητρα Καλλίτερη ανάκτηση δυνάμεων μετά από φυσική δραστηριότητα Καλλίτερη ικανότητα άθλησης Καλλίτερες επιδόσεις Ανεπαρκής κατά εκτίμηση διατροφής Μιμητισμός, πίεση από τους προπονητές «Συμβουλή» φίλων, συμβουλή γιατρού Διαφήμιση

43 Ταξινόμηση  Προϊόντα ενεργειακά  Προϊόντα με μέταλλα και ιχνοστοιχεία για αναπλήρωση απωλειών υγρών (ισοτονικά)  Προϊόντα υπερπρωτεϊνούχα  Προϊόντα με αμινοξέα και παράγωγα αυτών  Άλλα προϊόντα για έντονη μυϊκή άσκηση  Συνδυασμοί

44 Προϊόντα ενεργειακά  Βασικό συστατικό, οι απλοί υδατάνθρακες (γλυκόζη,φρουκτόζη, σακχαρόζη) ή πολυμερή αυτών. Συνολικό ποσοστό θερμίδων >75%.  Συνήθως περιέχονται ποσότητες βιταμινών C και B  Πολυακόρεστα λίπη και βιταμίνη Ε. (0,4 mg/g πολυακόρεστα)  Κυκλοφορούν ως μπάρες ή ροφήματα

45 Υδατάνθρακες και λίπη μεταβολίζονται στο κύτταρο παράγοντας, νερό διοξείδιο του άνθρακα και θερμότητα 4 Kcal/g 9 Kcal/g Άμεση και προς αποθήκευση Πηγή άμεσης ενέργειας σε μικρή άσκηση

46 Οι πρωτεΐνες μεταβολίζονται στα κύτταρα παράγοντας νερό, άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα και θερμότητα 4 Kcal/g Πηγή έκτακτης ανάγκης

47 Προϊόντα με μέταλλα και ιχνοστοιχεία για αναπλήρωση απωλειών υγρών (ισοτονικά)  Περιέχουν ηλεκτρολύτες (Na, Cl, K, Mg)  Οι θερμίδες προέρχονται κατά 75% από απλούς υδατάνθρακες και/ή μαλτοδεξτράνες  Εμπορική συσκευασία ως ροφήματα

48 Συμπληρώματα μετάλλων: Ημερήσιες ανάγκες Πιο συχνά παρατηρούνται ελλείψεις : Cα, Fe (γυναίκες) e Zn. Ca (ΣΗΔ: 1000-F1200 mg/die): Fe (ΣΗΔ: 10-F15 mg/die): Zn (ΣΗΔ M5-F12 mg/die): Καλό είναι να συμπληρώνονται και στο γενικό πληθυσμό

49 Προϊόντα υπερπρωτεϊνούχα Το ποσοστό θερμίδων από το πρωτεϊνικό τμήμα πρέπει να είναι κυρίαρχο στο ολικό ποσό των θερμίδων του προϊόντος

50 Προϊόντα με αμινοξέα και παράγωγα αυτών  Βασικά αμινοξέα : βαλίνη, θρεονίνη, ισολευκίνη, η λυσίνη, η λευκίνη, η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλαλανίνη  άλλα (πχ γλουταμίνη, ιστιδίνη, αργινίνη, ταυρίνη)  Πρέπει να έχουν σωστή αναλογία  Συνήθως σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες της ομάδας Β

51 Προϊόντα με αμινοξέα και παράγωγα αυτών Αργινίνη (mg) Λευκίνη(mg)  2 ασπράδια αυγών  1 κουτί τόνος  1 κάψουλα συμπληρωμ ΤΡΟΦΗ = ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

52 ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΪΚΗΣ ΜΑΖΑΣ Άσκηση, άσκηση, άσκηση Ικανή αλλά όχι υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών Επιπλέον θερμίδες μέσω υδατανθράκων

53 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΑ  Ο μεταβολισμός τους απαιτεί μεγάλες ποσότητες υγρών, δύο φορές περισσότεροι από ότι απαιτείται για τους υδατάνθρακες και τα αμινοξέα  Η περίσσεια πρόσληψης πρωτεϊνών αυξάνει την απώλεια ασβεστίου κλινικά σημαντικό στον γυναικείο πληθυσμό

54 ΚΡΕΑΤΙΝΗ  Συντίθεται από αργινίνη, μεθιονίνη και γλυκίνη, στο ήπαρ στους νεφρούς και στο παγκρεας. Μετά την παραγωγή τους μεταφέρεται στους μύες (95%), στον εγκέφαλο και την καρδιά  Η κρεατίνη μετατρέπεται σε φωσφοκρεατίνη (κατά 70% στο μυοκύτταρο)  Κατά τη μυϊκή σύσπαση το ATP μετατρέπεται ADP ελευθερώνοντας μια φωσφορική ρίζα παράγοντας ενέργεια  Η φωσφοκρεατίνη αναδημιουργεί το ATP από ADP

55 Προϊόντα με αμινοξέα και παράγωγα αυτών L-καρνιτίνη: συντίθεται στο ήπαρ (παράγωγο της λισίνης) και η λειτουργία του είναι να μεταφέρει λιπαρά οξέα στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων για να οξειδωθούν. Διαφημίζεται ως ενεργειακό.

56 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ  ΔΕΝ παράγονται από τον οργανισμό γ’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται με τρόφιμα.  Λιποδιαλυτές A,D,E,K, και υδατοδιαλυτές (συμπλοκο βιταμινών B και C).  Δεν βοηθούν στον μυϊκό κάματο ή ως ενεργειακά συμπληρώματα  Η ισορροπημένη διατροφή προσφέρει την αναγκαία ποσότητα βιταμινών.  Εκτός των αποδεδειγμένων ελλείψεων, η χορήγηση βιταμινούχων σκευασμάτων δε συνιστάται Μη απαραίτητη Τοξική

57 Ανεπιθύμητες ενέργειες βιταμινών Υπερδοσολογία βιταμίνης C:  Απώλεια ασβεστίου από τα οστά, νεφροπάθεια, κεφαλαλγία, γαστρεντερικές διαταραχές Υπερδοσολογία βιταμίνης Α:  Αϋπνία, γαστρεντερικές διαταραχές,ουλίτιδα, δερματοπάθειες, τριχόπτωση Υπερδοσολογία βιταμίνης E:  Αιμορραγίες, διαταραχές ανοσοποιητικού, διαταραχή σεξουαλικής λειτουργίας

58 ΗΜΕΡΙΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Οι αθλητές δεν έχουν μεγαλύτερες ανάγκες Το αντίθετο ίσως λόγω της υπερθερμιδικής ισορροπημένης δίαιτας Κίνδυνο υποβιταμίνωσης έχουν:  Άτομα που ακολουθούν: υπολιπιδαιμική δίαιτα Φυτοφαγία εξαντλητικές δίαιτες Άτομα με χαμηλή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. (Βιταμίνη D) Ηλικιωμένοι αθλητές (βιταμίνη Β12)

59 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ 50%-60% υδατάνθρακες, 20%-30% λίπη, grassi, 15%-20% πρωτεΐνες. –Η απαιτούμενη ενέργεια κυμαίνεται από 3000 σε 6000 θερμίδες την ημέρα Μια δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες προκαλεί κούραση. Το γεύμα να είναι 3-4 ώρες πριν την άθληση Πριν την άθληση να περιορίζεται η κατανάλωση πρωτεϊνών και λιπαρών.

60 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΩΝ 1.Υπερβολική πρόσληψη θερμίδων που οδηγεί σε παχυσαρκία 2.Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου που προκαλεί μεταλλοποίηση των οστών 3.Λανθασμένες διατροφικές συνήθειες που οδηγούν σε μειωμένη απόδοση αθλητική και πνευματική πέρα από δυσπεπτικά ενοχλήματα.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ “Συμπληρώματα διατροφής” “Συμπληρώματα διατροφής” Σπύρος Σαββανής Νοσοκομείο Ελπίς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google