Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΟΝΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ – ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ – ΑΘΗΝΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΟΝΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ – ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ – ΑΘΗΝΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΟΝΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ – ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ – ΑΘΗΝΑ 20.04.2010

2 ΚΑΡΚΙΝΟΣ Κλάση περισσότερων των 200 ασθενειών με κύριο χαρακτηριστικό την ανεξέλεγκτη παραγωγή κυττάρων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εισβάλλουν σε υγιείς ιστούς και να δημιουργούν μεταστάσεις. Είναι ασθένεια γνωστή και με τον όρο «κακοήθης νεοπλασία». Μεταλλάξεις Καταστροφή υγιούς DNA Κληρονομικότητα Η πιο διαδεδομένη ασθένεια του σύγχρονου κόσμου.

3 ΚΑΡΚΙΝΟΣ Αιτία Mεταλλάξεις στα γονίδια που ελέγχουν την κυτταρική διαίρεση. ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

4 ΚΑΡΚΙΝΟΣ

5 Από τα παραπάνω κρούσματα, τα 7.6 εκατομμύρια οδήγησαν σε θάνατο. Στον καρκίνο οφείλεται το 13% των ανθρώπινων θανάτων σε ετήσια βάση.

6 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Η θεραπεία του καρκίνου γίνεται με συνδυασμένη εφαρμογή χειρουργικών, φαρμακευτικών, χημειοθεραπευτικών και ακτινοθεραπευτικών μεθόδων. Το 50% των καρκινοπαθών υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Οι υπάρχουσες μορφές της είναι: Σωματιδιακές ακτίνες: ηλεκτρόνια, νετρόνια, πρωτόνια, ιόντα, πιόνια. Εσωτερική αδρονική θεραπεία. Η/Μ φύσης: ακτίνες Χ – γ. Αντιύλη (αντι-πρωτόνια).

7 Η ΑΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αντικαρκινική θεραπεία υψηλής ακρίβειας στην οποία δέσμη πρωτονίων, νετρονίων ή βαρέων ιόντων κατευθύνεται προς καλά ορισμένο στο χώρο όγκο καταστρέφοντάς τον. 1946: Robert Wilson (Fermilab DG), προτείνει για πρώτη φορά τη χρήση ενεργειακών πρωτονίων και ιόντων στη ραδιοθεραπεία του καρκίνου σε μια χρονική στιγμή όπου η ακριβής επιτάχυνση σωματιδίων σε υψηλές ενέργειες καθώς και η απεικονιστικές μέθοδοι ήταν απλά ένας ευσεβής πόθος... 1954, Berkeley + 1957, Uppsala: Πρώτες εφαρμογές της αδρονικής θεραπείας, πρωτόνια. Ακολουθεί συστηματική μελέτη της μεθόδου στο Κύκλοτρο των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου του Harvard της οποίας τα αποτελέσματα τάχθηκαν φανερά υπέρ της νέας θεραπευτικής μεθόδου ανοίγοντας νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου...

8 Η ΑΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Μέχρι το σημείο αυτό, η αδρονική θεραπεία εφαρμόζεται μόνο σε ερευνητικά κέντρα και εργαστηριακές εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας επιταχυντές σωματιδίων που προυπήρχαν από χρήση στη βασική έρευνα της σωματιδιακής φυσικής. Ωστόσο... 1990, California, Loma Linda University Medical Center: εφαρμόζεται για πρώτη φορά η αδρονική θεραπεία σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά, οι ενέργειες που μπορούν να επιτευχθούν στις νοσοκομειακές αντικαρκινικές κλινικές είναι ακόμα της τάξης των 70 MeV με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της μεθόδου μόνο για οφθαλμικούς όγκους. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

9 Η ΑΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η μέθοδος αριθμεί πάνω από 50.000 επιτυχημένες εφαρμογές. Αποτελεί τη #1 θεραπευτική μέθοδο στις περιπτώσεις που απειλούν σημαντικά όργανα της ανατομίας του ανθρώπου καθώς και στις παιδιατρικές περιπτώσεις όπου η ακτινοβόλιση οργάνων μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς νεοπλασίες και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του ατόμου στο υπόλοιπο της ζωής του.

10 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Εξωτερική ακτινοβόληση των οργάνων με δέσμη πρωτονίων. Σκοπός είναι η καταστροφή του DNA των καρκινικών κυττάρων επιτυγχάνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των γειτονικών ιστών. Μεγάλη μάζα σε σχέση με τις υπόλοιπες σωματιδιακές ακτινοβολίες που επιτρέπει στα p + να μην αποκλίνουν σημαντικά από την αρχική κατεύθυνση της δέσμης με αποτέλεσμα να μπορεί να στοχευθεί ο όγκος με μεγάλη ακρίβεια  Δεν εναποτίθεται σημαντικό ποσστό της ενέργειας στους περιβάλλοντες ιστούς  Υψηλός λόγος ακτινοβόλησης στόχου προς μη στόχο. Η εναπόθεση της ακτινοβολίας γίνεται στο τέλος της διαδρομής των σωματιδίων με χαρακτηριστική γραφική παράσταση...

11 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

12 1. Κορυφή της καμπύλης Bragg. Το εύρος της για μια τυπική δέσμη πρωτονίων της ενέργειας των 177 MeV πλησιάζει τα 8 mm. Ωστόσο, πιθανές σκεδάσεις εντός του υλικού διάδοσης της δέσμης μπορεί να προκαλέσει μια ευρύτερη κορυφή στο φαινόμενο η οποία όμως δεν ξεφεύγει σε καμμία περίπτωση από τα όρια της επιθυμητής εφαρμογής. Όλα τα μεγέθη της κορυφής του Bragg, όπως το βάθος στο οποίο θα σημειωθεί αλλά και το εύρος της, μπορούν να μεταβληθούν αν τροποποιήσουμε την αρχική ενέργεια της δέσμης. 2. Απώλεια δόσης εξόδου (exit dose). Η δέσμη σωματιδίων κατά τη διέλευσή της από το υλικό και αφού εναποθέσει το σύνολο της ενέργειάς της (κορυφή της καμπύλης του Bragg), εξασθενεί πλήρως. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε διέλευση της ακτινοβολίας πέραν του στόχου τον οποίο ακτινοβολούμε.

13 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ελάχιστη εναπόθεση της ενέργειας των σωματιδίων στους επιφανειακούς ιστούς. Για να προσεγγίσουμε όγκους σε μεγαλύτερα βάθη, κατασκευάζουμε δέσμη μεγαλύτερης αρχικής ενέργειας. Τυπικό ενεργειακό εύρος για κλινική χρήση είναι από 70 μέχρι 250 MeV.

14 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΕΣΗ ΒΕΤΗΕ-ΒLOCH

15 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Όλες οι παραπάνω ιδιότητες συγκλίνουν σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συμπεριφορά: Τα διερχόμενα p + εναποθέτουν όση ακριβώς ενέργεια χρειάζεται σε αυτόν ακριβώς τον ιστό που μας ενδιαφέρει. Ο ιονισμός της ύλης είναι αποδοτικός τόσο ενεργειακά όσο και χωρικά! 75-85% Η 2 Ο 10-2-% Πρωτεϊνες 2-3% Λιπίδια κ.α. 1.Ρίζες Υδροξυλίου  ΟΗ 2.Υπεροξείδιο του Υδρογόνου Η 2 Ο 2 Τοξικό για τα κύτταρα και αν δημιουργηθεί παραμένει σταθερό μέσα στα βιολογικά συστήματα.

16 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Το Υπεροξείδιο του Υδρογόνου αποτελεί πλέον το «δηλητήριο» με το οποίο θα επιχειρήσουμε να σκοτώσουμε τα καρκινικά κύτταρα. Πώς? Τα κύτταρα είναι ιδιαίτερα ευάισθητα στς τοξίνες όταν η μεμβράνη τους είναι λεπτή αφού τότε αυτές μπορούν να πλησιάσουν τον πυρήνα τους. Αυτό συμβαίνει κατά την κυτταρική διαίρεση. Και ποιά κύτταρα αναπαράγονται πιο γρήγορα και κατά συνέπεια εκτίθενται πιο συχνά στις τοξίνες?

17 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Τα ιόντα C είναι σωματίδια ακόμη πιο βαριά από τα πρωτόνια με αποτέλεσμα να επεκτείνονται οι ενδιαφέρουσες ιδιότητες της συμπεριφοράς αυτών. Η ΚΟΡΥΦΗ BRAGG EINAI ΠΙΟ ΑΙΧΜΗΡΗ. Γιατί όμως ιόντα C? Με C επιτυγχάνεται πιο εύκολα διπλό σπάσιμο της έλικας του DNA (DSB) και το DSB είναι το μόνο επιθυμητό ενδεχόμενο έναντι του SSB. Δε σκεδάζονται όπως τα ελαφρύτερα σωματίδια, δε διασπώνται όπως τα βαρύτερα στοιχεία.

18 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η μέθοδος μόλις συμπλήρωσε την πρώτη δεκαετία εφαρμογής της. Υπολογίζεται ένα συνολικό κόστος για τη θεραπεία με ιόντα της τάξης των 17.500 ευρώ, τη στιγμή που η χειρουργική αντιμετώπιση ανέρχεται σε περίπου 20.000 και η χημειοθεραπεία σε 30.000 ευρώ.

19 ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Διαμοιρασμός των δόσεων ώστε να μην επιβαρύνεται σημαντικά κανένας από τους περιβάλλοντες ιστούς.

20 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Συμβατική Ραδιοθεραπεία Θεραπεία με Πρωτόνια

21 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Είναι παραπάνω από εμφανής η επικινδυνότητα της συμβατικής ραδιοθεραπείας στη συγκεκριμένη περίπτωση αφού ο μυελός των οστών που φυλάσσεται από τη σπονδυλική στήλη έχει εκτεθεί σε τεράστια ποσά ακτινοβολίας.

22 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 ΟΓΚΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ Σε μια περιοχή της ανθρώπινης ανατομίας που δε θα έπρεπε να διαχέεται ακτινοβολία προς κάθε κατεύθυνση, η συμβατική ραδιοθεραπεία (άνω εικόνα) αποτυγχάνει να προστατέψει τον ασθενή. Αντίθετα, ο λόγος στόχου προς μη στόχο στην περίπτωση της αδρονικής θεραπείας (κάτω εικόνα) την καθιστά ελκυστικότερη επιλογή.

23 ANTIΠΡΩΤΟΝΙΑ Ωστόσο, θέματα εγείρονται με το αν μια τέτοια τεχνική θα εγκριθεί για κλινική χρήση θέτωντας κατώτερο χρονικό όριο εφαρμογής τα 10 χρόνια... Το p - αναμένεται να εξαϋλωθεί μαζί με μέρος του πυρήνα του καρκινικού κυττάρου με την ενέργεια που προκύπτει από την εξαϋλωση να διαλύει το υπόλοιπο του πυρήνα εκτοξεύοντας θραύσματα σε γειτονικά καρκινικά κύτταρα για να καταστραφούν και αυτά με τη σειρά τους. Μειώνεται περαιτέρω η καταστροφή υγειών ιστών! H μελέτη για τη χρήση αντιπρωτονίων (p - ) στη μάχη κατά του καρκίνου ξεκίνησε το 2003 στο πείραμα ACE του CERN.

24 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

25

26 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η αδρονική θεραπεία αποτελεί την ακριβέστερη και πιο αξιόπιστη μέθοδο ραδιοθεραπείας. Καταστρέφει τον καρκινικό όγκο διασώζοντας τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς. Είναι μη επεμβατική μέθοδος και 100% ανώδυνη. Η ποιότητα ζωής του ασθενούς δε μεταβάλλεται κατά την περίοδο της θεραπείας και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνεται περεταίρω ψυχολογικά αυτός και η οικογένειά του. Δεν εμφανίζονται οι παρενέργειες της κλασικής ακτινοθεραπείας. Υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε μεγάλο εύρος καρκινικών όγκων. Ιδιαίτερη επιτυχία σε νεοπλασίες στην αυχενική περιοχή, στο κεφάλι, τους πνεύμονες, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη, την σπονδυλική στήλη και την γαστροοισοφαγική περιοχή. Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο θεραπείας του καρκίνου. Έχει συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο διάρκειας από 1 θεραπεία μέχρι και πρόγραμμα 8 εβδομάδων. #1 επιλογή στις παιδιατρικές περιπτώσεις. Τα θεραπευτικά κέντρα δέχονται καθημερινά 150-200 καρκινοπαθείς.

27 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... Η αδρονική θεραπεία προσφέρεται στους ασθενείς μέσω δύο οδών: To νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» συνεργάζεται από το 2003 με το δημόσιο κέντρο Centre de Protonthérapie d’ Orsay (CPO) του Institut Curie στο Παρίσι, όπου παρέχεται θεραπεία πρωτονίων σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς με όγκους της βάσης του κρανίου (χόρδωμα, χονδροσάρκωμα, κακόηθες μηνιγγίωμα) και μελάνωμα της ίριδας. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στην Α΄ Ακτινοθεραπευτική-Ογκολογική Κλινική του «Αγίου Σάββα», τηλ.: 210-64.09.626. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται επίσημα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα, μέσω της «Care Life» (τηλ.: 210-72.26.451), όπου γίνεται θεραπεία πρωτονίων, κυρίως για τους όγκους στη βάση του κρανίου και πρόσφατα για τον καρκίνο του προστάτη. Για πρισσότερες πληροφορίες καλέστε την «Care Life», τηλ.: 210-72.26.451. Και τα δύο προγράμματα προσφέρουν πλήρη κάλυψη ιατρικών εξόδων υπό την προυπόθεση της εκ των προτέρων έγκρισης της συμμετοχής του ασθενούς και από τις δύο συμβαλλόμενες πλευρές.

28 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ... Στην Ευρώπη τα περισσότερα κέντρα είναι δημόσια, έχουν περιορισμένες θέσεις θεραπείας και δέχονται ασθενείς μετά από αυστηρή επιλογή. Η θεραπεία που προσφέρουν αφορά κυρίως: Μη μεταστατικούς ενδοκρανιακούς όγκους της βάσης του κρανίου σε παιδιά και ενηλίκους -με ποσοστά πενταετούς επιβίωσης, που σε ορισμένες μορφές όγκων, όπως το χαμηλής κακοήθειας χονδροσάρκωμα, αγγίζουν το 94%. Το μελάνωμα της ίριδας -με ποσοστό ίασης 98%, γεγονός που σημαίνει ότι διασώζεται το μάτι του ασθενούς. Τον καρκίνο του προστάτη με καλύτερη προστασία του ορθού (παχέος εντέρου), σε σύγκριση με τα φωτόνια. Κάθε ασφαλισμένος Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να λάβει οποιαδήποτε θεραπεία σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος χωρίς οικονομική επιβάρυνση αν η θεραπεία δεν προσφέρεται στην πατρίδα του.

29 ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... Στις ΗΠΑ τα κέντρα είναι κατά κανόνα ιδιωτικά και προσφέρουν θεραπεία για περισσότερα είδη καρκίνων. Ωστόσο, η κάλυψη του υπέρογκου κόστους από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα. 28 θεραπευτικά κέντρα συνολικά σε όλο τον κόσμο, άλλα 15 υπό κατασκευή

30 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

31 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ευαγ. Ν. Γαζής, Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες – Εφαρμογές στη Βιολογία και την Ιατρική, Παπασωτηρίου, 2002 Guy B. Faguet, The War On Cancer, Springer, 2005 H. Cember & T. Johnson, Introduction To Health Physics, Mc Graw Hill Medical, 2009 M. Goitein, Radiation Oncology – A Physicist’s Eye-View, Springer, 2008 World Cancer Report 2008, World Health Organization - International Agency For Reasearch On Cancer R. Wilson, Radilogical Use of Fast Protons, Radiology 47, 487 (1946) S. Braccini, Scientific and Technological Development of Hadrontherapy C. Gruppen, Tumor Therapy with Particle Beams (2000) The National Association for Proton Therapy - http://www.proton-therapy.org/http://www.proton-therapy.org/ European Comission – Public Health - http://ec.europa.eu/health/index_en.htmhttp://ec.europa.eu/health/index_en.htm GSI Biophysics Research Group - http://bio.gsi.de/home.htmlhttp://bio.gsi.de/home.html Wikipedia – http://www.wikipedia.comhttp://www.wikipedia.com Physics4u - http://www.physics4u.gr/blog/http://www.physics4u.gr/blog/

32 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Στη διάρκεια της ζωής μας αναμένεται πως 1,5 στους 5 από εμάς θα προσβληθεί από την επάρατο νόσο. 1,3 στους 10 από εμάς θα χάσει τη ζωή του από αυτή. Γι’αυτό να θυμάστε...

33 ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΟΝΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ – ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ – ΑΘΗΝΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google