Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική Εργασία 2014-15 Α1 Λυκείου Πύλου Φανατισμός - Βία - Αθλητισμός έννοιες ασυμβίβαστες?

2 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ WWW.TA4MX.BLOGSPOT.GR WWW.EL.WIKIPEDIA.ORG WWW.SPORT24.GR
BIA KAI ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ

3 Ερευνητική Ομάδα: Αλεξοπούλου Δήμητρα Αλευράς Παύλος
Αντωνακάκης Απόστολος Βαβαρούτσος Αναστάσιος Βαμβακά Περσεφόνη Βέιζι Εσμεράλντ Γεωργιτσοπούλου Χριστίνα Δημητρόπουλος Νικόλαος Διπλάρης Νικόλαος (ΜΩΡΟ) Δουλάμη Νίκη Δρακοπούλου Κωνσταντίνα Ζωντανός Γεώργιος Θερριός Θεόδωρος Ιβάνοβα Ιβελίνα Καζάκης Δημήτριος Καλδή Χριστίνα-Μαρία Καλδής Θεόδοτος Καλδής Νικόλαος

4 ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ Φανατισμός: Ονομάζεται η με πάθος υποστήριξη μιας ιδεολογίας και ταυτόχρονα η προσπάθεια βίαιης επιβολής της. Ο φανατικός δεν ανέχεται αντίθετες απόψεις και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του.

5

6 ΑΙτια φανατισμοY Η τάση ανθρώπων ή ομάδων να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο την αυτοεκτίμηση. Η αποξένωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο προκαλεί φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας Το αίσθημα της ξενοφοβίας διακρίνει περισσότερο κάποιους λαούς, Η συνύπαρξη μειονοτήτων σε μια χώρα ή περιοχή γεννά προβλήματα, λόγω των διαφορετικών ηθών και εθίμων, θρησκευτικών αντιλήψεων.

7 Συνεπειεσ εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους δυνατούς
επικράτηση του δίκαιου του ισχυρότερου εύκολη χειραγώγηση των θυμάτων του ρατσισμού. απαισιοδοξία και απογοήτευση όσων αντιμετωπίζονται ρατσιστικά αβεβαιότητα και ανασφάλεια, που οδηγούν στο άγχος και στην απαισιοδοξία

8 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Ευαισθησία κατανόηση, ανεκτικότητα, σεβασμός στο διαφορετικό Διάλογος, άνοιγμα προς το συνάνθρωπο, σεμνότητα, περιορισμός έπαρσης και αλαζονείας Κοινωνική συνείδηση, αλληλεγγύη, βαθιά αίσθηση ανθρωπιάς Απαλλαγή από προκαταλήψεις και στερεότυπα

9 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ

10 Μερίδα ανθρώπων, που ασχολούνται με τα αθλητικά θέματα είτε ενεργά είτε παθητικά, έχουν ταχθεί υπέρ κάποιου τέτοιου συλλόγου. Αυτό δεν θα ήταν απαρατήρητα κακό, αν ο τρόπος στήριξής της ομάδας τους κυμαινόντουσαν σε λογικά αθλητικά πλαίσια και δεν ξέφευγαν από τα όρια της ευγενούς άμιλλας.

11 Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σχηματίζουν στρατούς στο όνομα της ομάδας τους, και συγκρούονται με οπαδούς άλλων ομάδων, ενώ αρκετές φορές υπάρχουν τραυματισμοί αλλά και νεκροί! Τόσο παράλογο μα πέρα για πέρα αληθινό.

12 Οπαδός vs Φίλαθλος Αρχικά θα αναπτύξουμε τη διαφορά μεταξύ φιλάθλων και οπαδών. Ο φίλαθλος ορίζετε κάποιος ο οποίος αγαπά να παίζει και να παρακολουθεί αθλήματα.Απο την άλλη οπαδός είναι αυτός ο οποίος υποστηρίζει μια ομάδα,στη περίπτωση του αθλητισμού. Με λίγα λόγια ο φίλαθλος ενδιαφέρεται για το άθλημα ενώ ο οπαδός ενδιαφέρεται για την ομάδα την οποία υποστηρίζει.

13 ΕΛΛΑΔΑΡΑΑΑΑ!!!

14 ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ….

15 Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος
Ο φανατισμός είναι η μόνη μορφή θέλησης που μπορεί να διαπνέει τους αδύναμους και τους ντροπαλούς. Φρήντριχ Νίτσε,  , Γερμανός φιλόσοφος Το χειρότερο πράγμα με τους φανατικούς είναι η ειλικρίνεια. Oscar Wilde,  , Ιρλανδός συγγραφέας Η απόλυτη πίστη διαφθείρει εξίσου απόλυτα με την απόλυτη εξουσία. Eric Hoffer,  , Αμερικανός συγγραφέας & φιλόσοφος Φανατικός είναι κάποιος που δεν θέλει ν’ αλλάξει γνώμη και δεν θέλει ν’ αλλάξει θέμα. Ουίνστον Τσώρτσιλ,  , Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953 Η αντίρρηση πάντα φλογίζει τον φανατικό, ποτέ δεν τον μεταπείθει. Σίλερ,  , Γερμανός συγγραφέας & ποιητής Φανατισμός είναι να διπλασιάζεις την προσπάθεια, ενώ έχεις ξεχάσει τον σκοπό. George Santayana,  , Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος Φανατικός είναι κάποιος που επιμένει να επερασπίζεται μια άποψη που δεν είναι η δική σου. Ambrose Bierce, 1842–1914, Αμερικανός συγγραφέας

16 ΤΗΕ ΕΝD ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : Αλευρας Παυλος Δουλαμη Νικη
Βαμβακα Περσεφονη Θερριος Θοδωρης Δημητροπουλος Νικος ΤΗΕ ΕΝD

17 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΝΔΡΟΜΗ

18 Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα σε οργανωμένο επίπεδο δεν είναι καθόλου πρόσφατο αφού η εμφάνιση του τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή λίγο μετά την οργάνωση της σύγχρονης μορφής του ποδοσφαίρου στην Αγγλία και την εξάπλωσή της στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.

19 Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι οι ιστορικές έρευνες σχετικά με την προέλευση και την προϊστορία του ποδοσφαίρου, το οποίο πρωτοεμφανίζεται τον 13ο αιώνα στην Αγγλία, καταδεικνύουν ότι, ήδη από τους μεσαιωνικούς χρόνους, ήταν συνδεδεμένο με  βίαιες εκδηλώσεις, ακόμη και με θανατηφόρα επεισόδια.

20 . Στην αρχαία Ελλάδα το φαινόμενο των βίαιων ξεσπασμάτων εντός κάποιον αθλημάτων θεωρούνταν σχεδόν κάτι το δεδομένο, μάλιστα υπήρχαν πολλά  Ολυμπιακά αθλήματα τα οποία είχαν πολύ βίαιο περιεχόμενο και ψυχαγωγούσαν τους φίλαθλους που “διψούσαν” για βία και αιματηρά επεισόδια (π.χ. Παγκράτιο, Πυγμαχία κτλ).

21 Εκτός αυτού πολλοί αθλητές ήταν υπερήφανοι που συμμετείχαν σε τέτοιου είδους αθλήματα και έθεταν την ζωή τους σε κίνδυνο. Ακόμη και στην αρχαία Ρώμη οι μονομάχοι που πάλευαν μέχρι θανάτου φώναζαν στον Καίσαρα”. «αβε Καίσαρα»

22 Βέβαια πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι ποιοι είναι οι οποίοι οδηγούν σ’ αυτά τα κρούσματα. α) Ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στα επεισόδια είναι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, η οποία καλλιεργεί την επιδίωξη της νίκης με κάθε μέσο, οξύνει τον ανταγωνισμό και δυναμιτίζει το κλίμα των αθλητικών συναντήσεων.

23 β) Η ανοχή και υπόθαλψη του φανατισμού από τους παράγοντες που διοικούν τα σωματεία ενθαρρύνουν την «οπαδοποίηση» των φιλάθλων και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους.

24 γ) Οι συνεχείς αναπόδεικτες καταγγελίες για ευνοϊκές διαιτησίες έχουν δηλητηριάσει πλέον κάθε Έλληνα φίλαθλο που πηγαίνει στο γήπεδο πρώτα για να αποδοκιμάσει τον διαιτητή και μετά να υποστηρίξει την ομάδα του

25 ε) Ο χουλιγκανισμός πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής για πολλούς νέους στη χώρα μας ζ) Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στα επεισόδια είναι η μερίδα του αθλητικού τύπου, που πολλές φορές εξάπτει τον φανατισμό - άμεσα ή έμμεσα - με προκλητικά πρωτοσέλιδα.

26

27 Αλλά και η αναμετάδοση των περιστατικών βίας από την τηλεόραση, λειτουργεί επίσης ως πιθανός πολλαπλασιαστής της βίας. Αυτά που οι Αρχές συντρίβουν μέσα κι έξω απ' τους χώρους αθλητικών συναντήσεων.

28 Χουλιγκανισμός Η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης Ο χουλιγκανισμός ονομάστηκε έτσι από τον όρο "hooliganism" που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων.

29 Μια θεωρία αναφέρει πως ο όρος πάρθηκε από το όνομα του Πάτρικ Χούλιγκαν ο οποίος ήταν Ιρλανδός βάνδαλος που έμενε στο Λονδίνο. Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως προέρχεται από τον απολίτιστο τρόπο ζωής μιας ιρλανδικής αγροτικής οικογένειας. ΄Αλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο όρος πάρθηκε από μια συμμορία του δρόμου στο Λονδίνο που είχε το όνομα "Χούλι". Τέλος, υπάρχει και μια θεωρία που υποστηρίζει ότι ο όρος βασίζεται στην ιρλανδική λέξη “houlie” που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα έκλυτο πάρτι.

30 Νόμοι κατά του χουλιγκανισμού τα τελευταία χρόνια Βέλγιο: Ενα πρόσφατο νομοσχέδιο επιτρέπει στους αστυνομικούς τις «προληπτικές συλλήψεις» όσων δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους και καθορίζει ένα σύστημα «γρήγορης εκδίκασης» με το οποίο οι εναγόμενοι μέσα σε έξι ημέρες περνούν από δίκη. Δανία: Όσοι μετέχουν σε επεισόδια δεν ξαναμπαίνουν στη χώρα. Αγγλία: Όσοι έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα. Ισχύει από το Γαλλία: Από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998 επιτράπηκαν διά νόμου οι ομαδικές συλλήψεις οπαδών. Γερμανία: Η πιο αυστηρή νομοθεσία της Ευρώπης «προσφέρει» μια μεγάλη σειρά ποινών στους δικαστές, ανάμεσα στις οποίες και η κατάσχεση διαβατηρίων και αστυνομικών ταυτοτήτων.

31 Ταινίες σχετικές με χουλιγκανισμό

32 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

33 Η αντίληψη που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στη κυριαρχία της έναντι των υπολοίπων. Δηλαδή ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής της καταγωγής. Ο σύγχρονος ρατσισμός όμως δεν περιορίζεται μόνο στις φυλετικές διακρίσεις. Έτσι εκτός από το φυλετικό ρατσισμό υπάρχει:

34 • Ο κοινωνικός ρατσισμός, δηλαδή η εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πρώην φυλακισμένοι, οι φορείς τους AIDS, οι ομοφυλόφιλοι, οι ναρκομανείς, και άλλες κοινωνικές ομάδες. • Ο εθνικός ρατσισμός, δηλαδή η αντίληψη ότι ένα έθνος είναι ανώτερο από τα άλλα. • Ο θρησκευτικός ρατσισμός, δηλαδή η αντίληψη ότι μία θρησκεία είναι η μόνη αληθινή και πρέπει να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων. • Ο ρατσισμός κατά του γυναικείου φύλου, δηλαδή οι εμφανείς ή άτυπες διακρίσεις κατά των γυναικών, που είναι γνωστός ως σεξισμός.

35 Η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και η πνευματική φτώχεια είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια του ρατσισμού. Από τη στιγμή που τα άτομα δεν διδάσκονται την αξία της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, του σεβασμού είναι εύκολο να παρασυρθούν από ρατσιστικές αντιλήψεις

36 Η βία H βία δεν είναι μικρό πράγμα, δεν είναι μόνο φυσική- σωματική, δεν είναι μόνο ψυχολογική, δεν είναι μόνο λεκτική, δεν είναι μόνο καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, έλεγχος, κοινωνική απομόνωση και οικονομική εκμετάλευση .. Απώτερος σκοπός της βίας είναι η επιβολή. Η χειρότερη μορφή ομαδικής βίας είναι ο πόλεμος.

37 Μορφές Βίας Συνήθως θεωρούμε βία τις βασικές μορφές της που είναι εύκολα ορατές, αλλά πολύ συχνά η βία δεν είναι και τόσο εμφανής. Η βία συμπεριλαμβάνει όλες τις παρακάτω μορφές.. και ο κατάλογος δεν είναι πλήρης.. Οι παρακάτω είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές μορφές βίας.:

38 Σωματική βία 

39 Απομόνωση

40 Ψυχολογική βία 

41 Λεκτική βία 

42 Εξαναγκασμός

43 Σεξουαλική βία & παρενόχληση
Σεξουαλική βία & παρενόχληση 

44 Γηπεδική βία Η προπαγάνδα, η παιδεία οι κοινωνικές αξίες, οι κοινωνικοί κανόνες και οι κοινωνικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας.  Η προσπάθεια των οπαδών να βρουν διέξοδο στα προσωπικά τους προβλήματα μέσα από την βία στα γήπεδα δείχνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού για την αντιμετώπιση χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων από την πολιτεία.

45 Εξωγηπεδική βία Η εξωγηπεδική βία που αφορά τον αθλητισμό αυξάνεται σημαντικά, παρατηρώντας επιθέσεις οπαδών σε βάρος άλλων. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν διώξει τον κόσμο που ενδιαφέρεται πραγματικά για τον αθλητισμό από τα γήπεδα H παραβατική συμπεριφορά κάθε «φίλαθλου» οφείλεται στην έλλειψη παιδείας που έχει ξεχωριστό νόημα από αυτό της λέξης μόρφωση.

46 Νόμοι για την αθλητική βία-αθλητικής παρανομίας
Ιδιαίτερα αυστηρές ποινές προβλέπει για τους παραβάτες σε θέματα βίας, ντόπινγκ και «στημένων» αγώνων το νέο αθλητικό νομοσχέδιο Πλέον όσοι εμπλέκονται σε επεισόδια θα συλλαμβάνονται και θα φυλακίζονται χωρίς αναστολή ή χρηματική ποινή. Για τους παραβάτες σε θέματα ντόπινγκ προβλέπεται φυλάκιση ως και δέκα ετών, ειδικά αν αφορά γιατρούς και προπονητές, ενώ με αυστηρές ποινές κινδυνεύουν και οι εμπλεκόμενοι σε χειραγωγημένους αγώνες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται ποινή φυλάκισης ως και δέκα έτη για όσους αποδειχθεί ότι συμμετείχαν σε «στημένα» παιχνίδια...

47 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Ο αθλητισμός είναι ο χώρος της ευγενούς άμιλλας, στον οποίο ο αθλητής γυμνάζει το σώμα, το μυαλό και καλλιεργεί τις δεξιότητές του σε διάφορα αθλήματα   Οι λέξεις αθλητισμός και αθλητής παράγονται από το «άθλος», που σημαίνει κοπιαστικό έργο εντατική προσπάθεια. Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο με σκοπό την καλύτερη σωματική απόδοση, σε αθλητικούς αγώνες .

48 Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα συμβόλιζαν την αποπνευματοποίηση της ύλης, αλλά ταυτόχρονα ήταν και η αποθέωση της δύναμης και της ανδρείας του σώματος, το οποίο ήταν το κατοικητήριο του πνεύματος και της ψυχής για τους αρχαίους προγόνους μας. Η ιερότητα των αγώνων φαινόταν από το σεβασμό που έδειχναν όλες οι ελληνικές πόλεις διακόπτοντας κάθε εχθροπραξία κατά τη διάρκειά τους.

49 Η ρήση του Αριστοτέλη << Ένθα γαρ άμιλλα ενταύθα και νίκη >> . Αναλύοντας ευρύτερα την ερμηνεία αυτού του γνωμικού μπορούμε να πούμε ότι όποιος αμιλλάται έστω και αν νικηθεί είναι νικητής στο μέτρο που ξεπέρασε τις δυνατότητές του .

50 Fair play Fair play = δίκαιο παιχνίδι

51 Αθλητισμός και βια έννοιες ασυμβίβαστες
Είναι γνωστό σε όλους πως ο αθλητισμός και η βία ειναι έννοιες ασυμβίβαστες.Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τις συγχέουμε γιατί είναι δύο πράγματα εντελώς αντίθετα. Ο συναγωνισμός και ανταγωνισμός σε αξιοκρατικό περιβάλλον,σε επίπεδο πρωταθλητισμού προάγει το άτομο και την κοινωνία . Σκοπός δε , του μαζικου αθλητισμού είναι η συμμετοχή στον αγώνα ή το παιχνίδι και η ομαλή κοινωνικοποίηση μέσα από ομαδικά κυρίως αθλήματα. Ο πολίτης αθλούμενος , μέσα από αυτή την διαδικασία νιώθει ενεργό μέλος του κοινωνικού συνόλου, εντάσσεται ομαλά σ’αυτό και ικανοποιεί την ανάγκη του για συμμετοχικό παιχνίδι, επικοινωνία, και ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του.

52 Χριστίνα Καλδή ~ Τέλος ~ Συνεργαστήκαμε οι : Χριστίνα Γεωργιτσοπούλου
Δημήτρης Καζάκης Νίκος Διπλάρης

53 Η... άλλη όψη του νομίσματος
53 Αθλητισμός & ΜΜE Η... άλλη όψη του νομίσματος

54 Από τότε που οι τηλεοράσεις έγιναν ένα απαραίτητο μέλος των Ελληνικών σαλονιών, η επαφή μας με τα αθλήματα έχει επηρεαστεί δραματικά. Η ζωντανή παρακολούθηση αθλημάτων σταμάτησε να είναι η Κυριακάτικη οικογενειακή έξοδος και άρχισε να εισβάλει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Αυτό είχε ως συνέπεια την εισβολή άλλων παραγόντων στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα αθλήματα, κοινώς, τα ΜΜΕ

55 σε τρεις βασικές κατηγορίες:
55 1.1Θύμα Το Θύμα είναι ο απλός φίλαθλος, που απολαμβάνει τα αθλήματα όπως είναι και ενοχλείται από τυχόν παρεμβάσεις, βίαιες ή όχι. Είναι το άτομο που θα πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα, θα ενοχληθεί από τυχόν επεισόδια και, πιθανότατα θα φάει το περισσότερο ξύλο, αφού δεν έχει πάει εκεί γι’ αυτό. 1.2Θύτης Ο Θύτης είναι ο φανατισμένος οπαδός, ο οποίος πιθανότατα υποστηρίζει την ομάδα που υποστήριζε ο πατέρας του, και αυτό με μεγάλο σθένος. Είναι το άτομο που θα πάει στο γήπεδο για να ουρλιάξει και να πλακωθεί με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, όχι απαραίτητα για να υποστηρίξει την ομάδα του, αλλά γιατί έτσι περάσει καλά. 1.3Παρατηρητής Ο Παρατηρητής είναι ο παθιασμένος δέκτης που δεν παρακολουθεί αθλήματα για τα αθλήματα, αλλά για τυχόν επεισόδια. Είναι αυτός που ξέρει ότι η κατάσταση είναι άσχημη, αλλά δεν τον νοιάζει, αφού του αρέσει το χάος που επικρατεί. Ο μέσος θεατής μπορεί να χωριστεί σε τρεις βασικές κατηγορίες:

56 απλός φίλαθλος, που απολαμβάνει τα αθλήματα όπως είναι
56 1.1Θύμα Το Θύμα είναι ο απλός φίλαθλος, που απολαμβάνει τα αθλήματα όπως είναι και ενοχλείται από τυχόν παρεμβάσεις, βίαιες ή όχι. Είναι το άτομο που θα πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα, θα ενοχληθεί από τυχόν επεισόδια και, πιθανότατα θα φάει το περισσότερο ξύλο, αφού δεν έχει πάει εκεί γι’ αυτό. 1.2Θύτης Ο Θύτης είναι ο φανατισμένος οπαδός, ο οποίος πιθανότατα υποστηρίζει την ομάδα που υποστήριζε ο πατέρας του, και αυτό με μεγάλο σθένος. Είναι το άτομο που θα πάει στο γήπεδο για να ουρλιάξει και να πλακωθεί με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, όχι απαραίτητα για να υποστηρίξει την ομάδα του, αλλά γιατί έτσι περάσει καλά. 1.3Παρατηρητής Ο Παρατηρητής είναι ο παθιασμένος δέκτης που δεν παρακολουθεί αθλήματα για τα αθλήματα, αλλά για τυχόν επεισόδια. Είναι αυτός που ξέρει ότι η κατάσταση είναι άσχημη, αλλά δεν τον νοιάζει, αφού του αρέσει το χάος που επικρατεί. To «Θύμα» Το «Θύμα» είναι ο απλός φίλαθλος, που απολαμβάνει τα αθλήματα όπως είναι και ενοχλείται από τυχόν παρεμβάσεις, βίαιες ή όχι. Είναι το άτομο που θα πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα, θα ενοχληθεί από τυχόν επεισόδια και, πιθανότατα θα φάει το περισσότερο ξύλο, αφού δεν έχει πάει εκεί γι’ αυτό.

57 Ο «Θύτης» είναι ο φανατισμένος οπαδός, ο οποίος
O «Θύτης» Ο «Θύτης» είναι ο φανατισμένος οπαδός, ο οποίος πιθανότατα υποστηρίζει την ομάδα που υποστήριζε ο πατέρας του, και αυτό με μεγάλο σθένος. Είναι το άτομο που θα πάει στο γήπεδο για να ουρλιάξει και να πλακωθεί με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, όχι απαραίτητα για να υποστηρίξει την ομάδα του, αλλά γιατί έτσι θα περάσει καλά.

58 Ο «Παρατηρητής» είναι ο παθιασμένος δέκτης
O “Παρατηρητής” Ο «Παρατηρητής» είναι ο παθιασμένος δέκτης που δεν παρακολουθεί αθλήματα για τα αθλήματα, αλλά για τυχόν επεισόδια. Είναι αυτός που ξέρει ότι η κατάσταση είναι άσχημη, αλλά δεν τον νοιάζει, αφού του αρέσει το χάος που επικρατεί.

59 Πώς παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τα επεισόδια στα γήπεδα ;
Ο ρόλος των ΜΜΕ στα γήπεδα δεν είναι μόνο η διάδοση του αθλητικού φαινομένου, αλλά και την προβολή του οποιουδήποτε άλλου φαινομένου π.χ η βία στα γήπεδα. Αυτό που μας απασχολεί στην προκειμένη περίπτωση είναι ο τρόπος διάδοσης αυτών των φαινομένων. Ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παρουσιάζουν βία είναι το μήνυμα που δέχονται από τα ΜΜΕ. Στόχος τους είναι να αυξήσουν την θεαματικότητα και δεν θα τους σταματήσει τίποτα.

60 Γιατί το ποδόσφαιρο είναι επιρρεπές
στη βία; Το ποδόσφαιρο είναι το πιο γνωστό και διαδεδομένο άθλημα. Οι θεατές του είναι διαφόρων κατηγοριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μερικοί άνθρωποι να ξεχνούν την αρχική σημασία του αθλητισμού και να παρακολουθούν το άθλημα για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους και να εκτονωθούν. Το "Θύμα", που απλά θέλει να παρακολουθήσει, παρασύρεται από το "Θύτη", που έχει ως σκοπό να δημιουργήσει επεισόδια.

61 Μέτρα Αντιμετώπισης Για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε
αυτό το τραγικό φαινόμενο στις μέρες μας, θα πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Αυτές θα πρέπει να είναι:

62 1) Η Απαγόρευση του αλκοόλ στα γήπεδα
2)Η ενθάρρυνση στην επικοινωνία μεταξύ των μελών των αντίπαλων ομάδων από τους προπονητές και τους μάνατζερ. 3)Οι εκδηλώσεις επιθετικότητας των θεατών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ταχύ και υπεύθυνο τρόπο. 4)Να υπάρξει αυστηρή νομοθεσία που θα απαγορεύει επικίνδυνες δηλώσεις και συμπεριφορές αθλητών, παραγόντων ή των ΜΜΕ που τα προβάλλουν. 5)Να υπάρξει αύξηση του αριθμού διαιτητών στους αγώνες χρήση τεχνολογικών μέσων και εκπαίδευση διαιτητών και θεατών στους κανονισμούς. 6)Ένας αθλητής που εμπλέκεται σε μια παράνομη επιθετική ενέργεια πρέπει να τιμωρείται σοβαρά ! 7)Οι προπονητές ή άλλοι παράγοντες που ενθαρρύνουν ή επιτρέπουν στους αθλητές να εμπλέκονται σε εκδηλώσεις βίας και επιτίθενται στους διαιτητές , πρέπει να τιμωρούνται με πρόστιμο ή να τους απαγορεύονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

63 8)Οι αθλητές θα πρέπει να επαινούνται για την
αυτοσυγκράτησή τους σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις. 9)Οι παράγοντες που "συντηρούν" τις κερκιδες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο κακό κάνουν στις ομάδες τους.

64

65 Ερευνητική Ομάδα: Αλεξοπούλου Δήμητρα Αλευράς Παύλος
Αντωνακάκης Απόστολος Βαβαρούτσος Αναστάσιος Βαμβακά Περσεφόνη Βέιζι Εσμεράλντ Γεωργιτσοπούλου Χριστίνα Δημητρόπουλος Νικόλαος Διπλάρης Νικόλαος (ΜΩΡΟ) Δουλάμη Νίκη Δρακοπούλου Κωνσταντίνα Ζωντανός Γεώργιος Θερριός Θεόδωρος Ιβάνοβα Ιβελίνα Καζάκης Δημήτριος Καλδή Χριστίνα-Μαρία Καλδής Θεόδοτος Καλδής Νικόλαος


Κατέβασμα ppt "ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google