Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΙΒΙΛΟΓΛΟΥ ΔΩΡΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

2 Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η 15 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στη Μεγαλόχαρη. Ανήμερα της γιορτής μαυροντυμένες γυναίκες με παιδιά φορτωμένα στην πλάτη τους ανεβαίνουν στη λεωφόρο γονατιστές. Στις 10 το πρωί ξεκινά η λιτανεία της Αγίας Εικόνας και ο κόσμος προσπαθεί να την αγγίξει για να αξιωθεί για ένα θαύμα. Μετά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μεταφέρεται εκεί που βυθίστηκε το πολεμικό «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940 και ψάλλεται τρισάγιο για τα θύματα ενώ ρίχνεται στεφάνι στον υγρό τάφο.

3 Μοναστηρια τηΣ Τηνου Εκτός από τον Ναό της Ευαγγελίστριας υπάρχουν στην Τήνο και πολλά μοναστήρια. Τα πιο γνωστά είναι αυτό της «Κυρίας των Αγγέλων» στο Κεχροβούνι Τήνου και το μοναστήρι της Ιεράς Καρδιάς του Ιησού στο Ξώμπουργο.

4 ΝΑΟΣ ΤηΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ Ο ιερός ναός της Ευαγγελίστριας της Τήνου είναι το πρώτο που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο νησί σε συνδυασμό με το επιβλητικό καμπαναριό το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι τρίκλιτη βασιλική με διευρυμένο και υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Εκεί που υψώνεται σήμερα ο ναός στην βυζαντινή εποχή είχε κτιστεί εκκλησία προς τιμήν του αγίου Ιωάννη όπου και φιλοξενούσαν την αγία εικόνα. Μετά από επιδρομές το εικόνισμα πλακώθηκε κάτω από τα χώματα και παρέμεινε εκεί για δεκαετίες. Μετά την εύρεση της εικόνας ακολούθησε η οικοδόμηση της εκκλησίας στο σημείο που είχε βρεθεί .

5 Ευρεση τηΣ αγιασ εικονασ
Ευρεση τηΣ αγιασ εικονασ Μετά από την καταστροφή του ναού και τα ξακουστά οράματα της Αγίας Πελαγίας, η εικόνα ανακαλύφθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823 μετά από πολλές προσπάθειες. Αυτό που θεωρείται ως θαύμα μέχρι και σήμερα είναι το γεγονός ότι η εικόνα παρέμεινε άθικτη παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες βρισκόταν . Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας επισκέφτηκαν το νησί ο Κολοκοτρώνης, ο Μιαούλης και άλλοι ήρωες για να προσκυνήσουν. Για χάρη της εικόνας κτίστηκε ουσιαστικά ο ναός της Μεγαλόχαρης. Η Αγία εικόνα απεικονίζει την σκηνή του Ευαγγελισμού την Μεγαλόχαρη γονατιστή σε στάση προσευχής δεξιά και τον άγγελο να προσφέρει τον κρίνο αριστερά ενώ πάνω στην εικόνα υπάρχουν σήμερα αφιερώματα των χριστιανών για χάρη της Παναγίας.

6 ΠανελλΗνιο ΙεΡΟ Ιδρυμα ΕυαγγεΛΙστριαΣ ΤΗνου
Το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. διοικείται υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου. Τα έσοδα προέρχονται από εισφορές πιστών, δικαιώματα ιεροπραξιών και εκποίηση αφιερωμάτων. Οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει είναι πολύμορφες. Αναπτύσσει πλήθος Εθνικών, Εκπαιδευτικών, Φιλανθρωπικών, Θρησκευτικών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ανάμεσα σ αυτές περιλαμβάνονται η περίθαλψη χιλιάδων προσφύγων, ίδρυση και χρηματοδότηση σχολείων, τα βοηθήματα σε απόρους ασθενείς και ηλικιωμένους και οι υποτροφίες σε καλλιτέχνες της Τήνου.

7 ανεμομυλοι Η Τήνος αποτελεί ιδανικό μέρος για την λειτουργία ανεμόμυλων, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν στο νησί είναι ένα σοβαρό πλεονέκτημα. Είναι κτισμένοι από ντόπιες πέτρες-εκτός από την μυλόπετρα που την εισάγουν από την Μήλο-σε κορυφές λόφων για να διευκολύνεται η μεταφορά των σιτηρών. Το κτίσμα χωρίζεται σε 3 ορόφους στον τελευταίο και ψηλότερο από τους οποίους γινόταν το άλεσμα. Έχουν συνήθως 8 ξύλινες ακτίνες στις οποίες δένονται τα πανιά που προσομοιώνονται ανάλογα με την ισχύ του ανέμου. Για να βαίνουν όλα καλά οι μυλωνάδες προσεύχονταν σε Αγίους και κρεμούσαν τις εικόνες τους σε περίοπτη θέση μέσα στον μύλο, ψηλά στα δοκάρια.

8 νερομυλοι Οι νερόμυλοι επινοήθηκαν τον 1ο αιώνα π.Χ και είναι άγνωστο από πότε λειτούργησαν στην Τήνο. Συνδέονται με την παλιά ονομασία της Τήνου, Υδρούσα. Οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν εκτός από ανεμόμυλους, νερόμυλους για το άλεσμα των σιτηρών. Μέχρι πρόσφατα στην Τήνο λειτούργησαν συστηματικά οι νερόμυλοι. Δυστυχώς όμως λόγω της τεχνολογίας περιέπεσαν στην αφάνεια και την αχρηστία.

9 Σχολη καλων τεχνων Ιδρύθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα στον πύργο με σκοπό την κατάρτιση των μαθητών στην μαρμαροτεχνία . Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Η φοίτηση είναι τριετής και τα μαθήματα που διδάσκονται είναι γλυπτική, ζωγραφική, μαρμαρογλυπτική, γραμμικό σχέδιο, ιστορία τέχνης και έκθεση. Πολλοί τοπικοί παράγοντες ενισχύουν τη Σχολή όπως η Αδελφότητα των Τηνίων εν Αθήναις, η κοινότητα Πανόρμου ο Δήμος Εξωμβούργου και το Π.Ι.Ι.Ε.Τ.Σήμερα υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού ,το οποίο την επιχορηγεί σε ετήσια βάση.

10


Κατέβασμα ppt "ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google