Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ: Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ: Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ: Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΘΕΜΑ: Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 18 Οκτ. 1944: Ο Γ. Παπανδρέου υψώνει την Γαλανόλευκη στην Ακρόπολη, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , φωτογραφίες και ντοκουμέντα από το έπος του 1940. ( ) ΟΝΟΜΑΤΑ : Βασιλική Καραγιάννη (7157) Χρυσούλα Γιαννούλα (7306) ΕΞΑΜΗΝΟ : ΣΤ ‘ ΜΑΘΗΜΑ : Διδακτική της Ιστορίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ : Ποιες οι επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη ( συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας ) ; ΥΠΟΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Ποιες οι επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία και τη βιομηχανία στην Ευρώπη; Και ποιες οι επιπτώσεις του στην εκπαίδευση, στην κοινωνία και στη διπλωματία στον Ευρωπαϊκό χώρο;

3 Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές- τριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού
Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές- τριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Απαιτούμενος διδακτικός χρόνος : 12 ώρες

4 Α) Γνώση περιεχομένου ( δηλωτική )
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Α) Γνώση περιεχομένου ( δηλωτική ) Να γνωρίσουν τα παιδιά την πραγματικότητα που δημιουργείται μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Να μάθουν ποιες ήταν συγκεκριμένα οι επιπτώσεις του στην οικονομία, τη βιομηχανία, την εκπαίδευση, την κοινωνία και τη διπλωματία σ’ αυτό το γεωγραφικό χώρο. Να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στον Ψυχρό Πόλεμο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Β) Γνώση ιστορικών μεθόδων ( μεθοδολογική ) Να αναπτύξουν τα παιδιά την ικανότητα της διάκρισης μιας πηγής σε πρωτογενή και δευτερογενή, ώστε να είναι σε θέση να αντλούν πληροφορίες από αυτήν. Να μάθουν να αξιολογούν κατά πόσο μια πηγή είναι αντικειμενική ή υποκειμενική ανάλογα με το είδος στο οποίο εντάσσεται. Να αντιληφθούν την εμπρόθετη λειτουργία της πηγής για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής γνώσης. Να μάθουν να χρησιμοποιούν τη διαδικασία της τριπλής ανάγνωσης των πηγών.

5 Γ) Κατανόηση ιστορικής έννοιας ( εννοιολογική γνώση ) Ψυχρός Πόλεμος
Γ) Κατανόηση ιστορικής έννοιας ( εννοιολογική γνώση ) Ψυχρός Πόλεμος Δ) Προσδοκώμενες στάσεις και αντιλήψεις Θέλουμε από τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και σκέψη. Επίσης, θα θέλαμε τα παιδιά να διαπιστώσουν τη μεταβολή κάποιων εννοιών από το παρελθόν μέχρι το σήμερα. Να μάθουν να χρησιμοποιούν διάφορα είδη πηγών ως συμπλήρωμα της ιστορικής γνώσης που παρατίθεται στα κείμενα. Να συνειδητοποιήσουν τα δεινά που προκαλεί ένας πόλεμος.

6 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε το 1945 με συντριπτική ήττα των δυνάμεων του Άξονα. Οι καταστροφές ήταν για όλους ανυπολόγιστες. Εκατομμύρια θύματα , ερειπωμένες πόλεις , κατεστραμμένες οικονομίες και βαρύ αίσθημα φρίκης και απελπισίας ήταν μερικές μόνο από τις συνέπειες του πολέμου για όλο τον κόσμο. Με το τέλος του πολέμου άρχισε ο Ψυχρός Πόλεμος, εξαιτίας της γιγάντωσης της Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ , ο οποίος κράτησε από το 1947, μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 11 Νοεμβρίου Όλα αυτά τα γεγονότα σημάδεψαν σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις χώρες της Ευρώπης και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο για την μετέπειτα οικονομική πορεία και τη γενικότερη εξέλιξη τους. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, τα αποτελέσματά του πολέμου υπήρξαν, άμεσα και μακροπρόθεσμα, ολέθρια για τη χώρα, ενώ η οξύτατη πόλωση που κληροδοτήθηκε στο μεταπολεμικό βίο δυσχέρανε εξαιρετικά τις προσωπικές ζωές πολλών Ελλήνων όπως και την κοινωνική και πολιτισμική πορεία της χώρας, συνέπειες οι οποίες επενεργούν μέχρι και σήμερα.

7 Γλωσσάρι : Δυνάμεις του Άξονα : Ο Άξονας  (ή αλλιώς Συμμαχία του Άξονα ή χώρες του Άξονα) ήταν η συμμαχία των χωρών που αποτελούσε τη μία πλευρά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (η άλλη, ήταν οι Σύμμαχοι). Οι τρεις βασικότερες χώρες που την αποτελούσαν ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Πόλωση : έντονη ενίσχυση στην πολιτική αρένα.

8 Πηγή (1) Εικόνα από έναν νεκρό στο πεδίο μάχης.

9 1) Παρατηρώ και σκέπτομαι ποιο είναι το κοινό στοιχείο στις δύο πηγές.
Πηγή (2) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1) Παρατηρώ και σκέπτομαι ποιο είναι το κοινό στοιχείο στις δύο πηγές. 2) Υπάρχει φροντίδα για αυτούς τους νεκρούς; 3) Εξηγείστε την απάντησή σας. Πτώματα στην άκρη του δρόμου.

10 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 4) Σε τι ακριβώς αναφέρεται το ιστορικό κείμενο; 5) Σε ποια χρονολογική περίοδο βρισκόμαστε; 6) Σε τι οικονομική κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα;  Πηγή (3) Βεβαίωση θανάτου αθηναίου πολίτη από ασιτία το 1942,Εφημερίδα Η Βραδυνή.

11 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 7) Τι αισθήματα προκαλεί σ’ αυτά τα παιδιά το θέαμα που αντικρίζουν; 8) Εσείς πως θα νιώθατε ως μάρτυρες μιας τέτοιας εικόνας; 9) Πιστεύετε ότι τα γεγονότα αυτά επηρέαζαν την απόδοση των παιδιών στο σχολείο; Πηγή (4) Δυο παιδιά που αναζητούν τους συγγενείς τους.

12 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 10) Ποιος είναι ο τόπος των εξελίξεων; 11) Σε σύγκριση με την προηγούμενη εικόνα, παρατηρείτε διαφορές στην αντίδραση των συγγενών των θυμάτων; Πηγή (5) Εικόνα από μάνα που θρηνεί το παιδί της. .&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=709

13 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 12) Πως παρατηρώ να γίνεται η διανομή του φαγητού; 13) Τι μαρτυρά η εικόνα για την οικονομία της Ελλάδας εκείνη την περίοδο; 14) Γράφω ένα άρθρο στη σχολική εφημερίδα για την οικονομία της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Πηγή (6) Διανομή φαγητού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

14 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 15) Περιγράφω ό,τι βλέπω στην εικόνα
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 15) Περιγράφω ό,τι βλέπω στην εικόνα. Τι παρατηρώ; 16) Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της γυναίκας εκείνης της εποχής; 17) Συγκρίνω τα καθήκοντα της με τα σημερινά δεδομένα. Πηγή (7) Σου γράφω από το μέτωπο Ελευθεροτυπία , Ιστορικά σελ.142.

15 Πηγή (8) Απελευθέρωση Η πρώτη μέρα της λευτεριάς είναι ένα μεγάλο ποτάμι. Βλέπεις στους δρόμους και στις πλατείες της Αθήνας μια φουρτουνιασμένη ανθρωποθάλασσα που όλο και μεγαλώνει, όλο και πλαταίνει και γεμίζει την πόλη με τη βουή μιας δύναμης, που θέλει να ξεσπάσει, ν' αλαφρώσει από την οργή που πολύ την έχει βασανίσει, να γίνει παντού κυρίαρχη και να μη βρίσκει πουθενά εμπόδια. Και δεν είναι ένας μόνο κόσμος αυτή η ανθρωποθάλασσα. Το βλέπεις από μακριά και δε χρειάζεται να ρωτήσεις, να μάθεις, να καταλάβεις. Σημαίες αναρίθμητες, πυκνό δάσος, και κραυγές τυπωμένες σε μεγάλες λουρίδες χαρτί ή πανί σου λένε πως κάτω από τους ενθουσιασμούς πρέπει να προσέξεις και ν' ακούσεις τις πεποιθήσεις και τις διεκδικήσεις που κάνουν τώρα αντίλαλους τους ανθρώπους μέσα στη λευτεριά, που την είχαν μαζί κερδίσει και είναι φανερό πως χωρίστηκαν πάνω στη μοιρασιά της... (Π. Χάρης, Ημέρες Οργής (Δεκέμβρης 1944), Αθήνα, Εστία, 1992, σ )

16 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 18) Τι παρατηρώ στην εικόνα; 19) Σε ποιο πολιτικό γεγονός αναφέρεται το κείμενο; 20) Παρατηρώ την εικόνα και συνδυάζοντάς τη με το κείμενο, απαντώ στο αν πρόκειται για κάποιο ευχάριστο ή δυσάρεστο συμβάν. 21) Μιλώντας για «ελευθερία» σε ποιο άλλο μάθημα συναντώ την έννοια αυτή και με ποια σημασία;

17 "ένα παρθένο δάσος σκοτωμένων φίλων
Πηγή (9) "ένα παρθένο δάσος σκοτωμένων φίλων το μυαλό μας..." "ένα παρθένο δάσος σκοτωμένων φίλων το μυαλό μας. Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές είναι γιατί τ' ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη  δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή γιατί είναι αμίλητη και προχωράει στάζει τη μέρα, στάζει στον ύπνο μνησιπήμων πόνος. Να μιλήσω για ήρωες να μιλήσω για ήρωες: ο Μιχάλης που έφυγε μ' ανοιχτές πληγές απ' το νοσοκομείο ίσως μιλούσε για ήρωες όταν, τη νύχτα εκείνη που έσερνε το ποδάρι του μες στη συσκοτισμένη πολιτεία, ούρλιαζε ψηλαφώντας τον πόνο μας "Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε..." Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά. Γ. Σεφέρη, Τελευταίος Σταθμός *μνησιπήμων: ο πόνος που μας υπενθυμίζει κάτι

18 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 22) Ποιος είναι ο εικονιζόμενος;
23) Ποιος ο δημιουργός της πηγής; 24) Σε ποιο κειμενικό είδος ανήκει; 25) Βρίσκω και εγώ ένα απόσπασμα που θεωρώ σημαντικό από τον συγκεκριμένο ποιητή και το σχολιάζω στην τάξη.

19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 26) Ποια ομάδα ανθρώπων απεικονίζεται; 27) Σε τι συνθήκες σύμφωνα με την ιστορική σας γνώση και την εικόνα ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι; 28) Tι γνωρίζω για την τύχη των περισσοτέρων εξ αυτών από την ιστορία; Πηγή (10) Φωτογραφία από το ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων.

20 Από τη Θεσσαλονίκη στο ʼουσβιτς
Πηγή (11) Από τη Θεσσαλονίκη στο ʼουσβιτς Από το Φεβρουάριο του 1943, όλοι οι Εβραίοι υποχρεωθήκαμε να φοράμε κίτρινο άστρο. Και από τις αρχές Μαρτίου μας απαγόρευσαν να βγαίνουμε από τα γκέτο[...] Στο μεταξύ, από τις 15 Μαρτίου 1943, είχαν αρχίσει να φεύγουν οι αποστολές των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πολωνία.[....] Mας στοίβαξαν σε βαγόνι για ζώα, 80 άτομα σε κάθε βαγόνι, μ' ένα βαρέλι για τις σωματικές μας ανάγκες κι ελάχιστα τρόφιμα. H διαδρομή κράτησε οχτώ μέρες. Πολλοί γέροι κι άρρωστοι πέθαναν στο ταξίδι. Φτάσαμε στο ʼουσβιτς-Μπιρκενάου. [...] Mας φόρεσαν κάτι ριγωτές στολές και μας χάραξαν με τατουάζ έναν αριθμό στο αριστερό μας χέρι. Η τροφή ελάχιστη. Έτσι σε μια βδομάδα ήσουν πια έτοιμος για το φούρνο, γιατί συχνά, ιδιαίτερα όταν έφταναν καινούργιες αποστολές, έκαναν διαλογές κι εξόντωναν τους παλιότερους κατάδικους που είχαν εξαντληθεί από τις βαριές δουλειές. Σε μια απ' αυτές τις νέες αποστολές, που έφταναν συνέχεια, είδα μια μάνα να κρατά ένα μωρό στην αγκαλιά και να σέρνει απ' το χέρι ένα άλλο μεγαλύτερο παιδί που ρωτούσε: "Μαμά, πού θα μας πάνε;" Κι εκείνη απάντησε: "Πρώτα θα κάνουμε μπάνιο κι ύστερα θα συναντήσουμε το μπαμπά, τον παππού, τη γιαγιά και τους άλλους". [...] (Σαμ Προφέτα, "Θεσσαλονίκη-ʼουσβιτς", περ. Το Δέντρο, τευχ , Μάρτιος-Απρίλιος 1988, στο: Φραγκ. Αμπατζοπούλου, Το Ολοκαύτωμα στις μαρτυρίες των Ελλήνων Εβραίων, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1993, σ )

21 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 29) Περιγράφω τις συνθήκες διαβίωσης στις οποίες υποχρεώνονταν να ζήσουν οι Εβραίοι. 30) Σύμφωνα με την πηγή, οι Εβραίοι είχαν συνειδητοποιήσει τι επρόκειτο να τους συμβεί; 31) Επισκέπτομαι το Εβραϊκό Μουσείο της πόλης ή την αντίστοιχη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και βρίσκω το ποσοστό των Εβραίων που κατάφερε να επιζήσει στη Θεσσαλονίκη.

22 Πηγή (12) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 32) Παρακολουθώ προσεχτικά το βίντεο και ερμηνεύω την εξέλιξη των γεγονότων που προβάλλονται. 33) Ποια ήταν η εδαφική μεταβολή των 2 πιο σημαντικών χωρών, όπως περιγράφεται στο βίντεο; Kαι ποιες είναι αυτές οι 2 σημαντικές χώρες; 34) Γράφω ένα άρθρο στην τάξη (σημειώνοντας ,παράλληλα, και τις χρονολογίες) επικεντρώνοντας την προσοχή μου στη σταδιακή μείωση των εδαφικών εκτάσεων των χωρών που αναφέρονται. 35) Για ποιες άλλες χώρες γνωρίζω ότι είχαν παρόμοια εξέλιξη;

23 Πηγή (13) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 36) Τι είδους ντοκουμέντο αποτελεί η παραπάνω ιστορική πηγή; 37) Σε ποια ιστορική περίοδο αναφέρεται; 38) Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι μιλάνε αυτόπτες μάρτυρες για τα γεγονότα; Ναι ή όχι, και γιατί; 39) Ποια Ευρωπαϊκή χώρα αναφέρεται στο βίντεο ότι εμπλέκεται;

24 40) Κάνω τον παρακάτω υπολογισμό.
1 «κονερμπίφ» = 1 χρυσή λίρα Τα 15 «κονερμπίφ» πόσες χρυσές λίρες είναι ; 41) Αντιστοιχίζω τους παρακάτω όρους. Α.Καλουτά, Μ.Μερκούρη λεκανοπέδιο Αττικής Ε.Α.Μ βομβαρδισμός Ε.Λ.Α.Σ Κολωνάκι Άγγλοι αυτοσχέδια όπλα 42) Συζητώ μέσα στην τάξη. Α) Πως κρίνω την ενέργεια του Ε.Λ.Α.Σ να δημιουργήσει αυτοσχέδια όπλα; Β) Θεωρώ ότι ήταν ηθικό και στρατηγικό λάθος το γεγονός ότι το Ε.Α.Μ έπιασε ομήρους;

25 Πηγή (14) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
43) Σε ποιο σημαντικό πολιτικό γεγονός αναφέρεται το βίντεο; 44) Περιγράφω τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβάνομαι. 45) Αντιστοιχίζω τα γεγονότα με τις ημερομηνίες. Συμφωνία Βάρκιζας δολοφονία Κ.Βιδάλη θάνατος Α.Βελουχιώτη επιστροφή Ν.Ζαχαριάδη

26 46) Συμπληρώνω τα κενά με τις ακόλουθες λέξεις :
Πηγή (15) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 46) Συμπληρώνω τα κενά με τις ακόλουθες λέξεις : Ε.Α.Μ, Η.Π.Α, περίχωρα, κομμουνισμός, προάστια, δεξιά, δολοφονίες, δημοκρατία, Σ.Δ.Ε Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον/στην ______________________ . Το 1944 το ____________ κερδίζει τον αντιφασιστικό αγώνα. Η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τις _____________ . Η βία, οι _____________ και η τρομοκρατία οδήγησαν στη δημιουργία του _______________ . Στο τέλος, το 1/10 του πληθυσμού ζούσε σε στρατόπεδα προσφύγων στα ___________ .

27 47) Απαντώ στις παρακάτω ερωτήσεις κατανόησης.
Α) Για ποιο λόγο υπήρξε γενική απεργία στις ; Β) Γιατί ζήτησε βοήθεια η Ελλάδα από τις Η.Π.Α; Γ) Πως χαρακτηρίστηκε ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας; Πρόσθετες δραστηριότητες 48) Αναζητώ πληροφορίες και μαρτυρίες για τον εμφύλιο πόλεμο ως πρώτη πράξη του Ψυχρού Πόλεμου και τις φέρνω στην τάξη. 49) Συζητώ στην τάξη και ερμηνεύω τη σχέση μεταξύ εμφυλίου πολέμου και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

28 Πηγή (16) Ο ΝΙΚΟΣ ΠΗΓΑΔΑΣ μιλάει για τις συγκλονιστικές μαρτυρίες ναυτικών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που συνέλεξε στην πολυετή καριέρα του ως ρεπόρτερ. […] Η πρώτη ναυτική ιστορία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που άκουσα ήταν ένα περιστατικό από την απόβαση της Νορμανδίας που θα μπορούσε να έχει γίνει ταινία! Οι Σύμμαχοι προετοίμαζαν την απόβαση, που έγινε τελικά τον Ιούνιο του 1944, στα 70 χιλιόμετρα μήκους της ακτής της Νορμανδίας. Τον Μάιο είχε καλό καιρό, αλλά εκείνοι δεν ήταν ακόμη έτοιμοι. Ωστόσο, είχε ήδη συγκεντρωθεί σημαντικός όγκος του πολεμικού στόλου πλοία - η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση που έγινε ποτέ!Οι Γερμανοί, υπό τις διαταγές του Ρόμε, γνώριζαν ότι οι Σύμμαχοι ετοιμάζουν κάποια επιχείρηση και επαγρυπνούσαν. Τα αποβατικά σκάφη δεν μπορούσαν να βγουν στην ακτή για ανεφοδιασμό και στα ήδη υπάρχοντα λιμάνια οι Γερμανοί θα τους εντόπιζαν. Οπότε έπρεπε να κατασκευαστεί τεχνητό λιμάνι. Σκέφτηκαν να πάρουν παλιά, άχρηστα εμπορικά πλοία από όλες τις συμμαχικές χώρες (ανάμεσά τους και δύο ελληνικά), να τα οδηγήσουν στοιχισμένα στη γαλλική ακτή και να τα μισοβυθίσουν σε σχήμα «Π», με την πλώρη του ενός να ακουμπά στο άλλο. Eτσι θα σχημάτιζαν ένα τεχνητό λιμάνι, ώστε να σταματά το κύμα και να ανεφοδιάζονται τα πολεμικά πλοία που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση, την οποία αποκαλούσαν το κομβόιτου θανάτου. Ζήτησαν τότε ναυτικούς από το Κάρντιφ της Ουαλλίας, όπου έδεναν τα ελληνικά εμπορικά πλοία - απευθύνθηκαν και στην Ελληνική Ναυτική Ενωση της περιοχής, την ΕΝΟΠ, για να προσελκύσουν εθελοντές. Τελικά προσφέρθηκαν τόσο πολλοί που επέλεξαν με κλήρο ποιος θα συμμετάσχει.[…] Δημοσιεύτηκε στο BHMAMEN, τεύχος 59, σελ. 26, Φεβρουάριος 2011.

29 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 50) Σε ποιο είδος κατατάσσεται η παραπάνω πηγή; 51) Πρόκειται για πρωτογενή ή δευτερογενή πηγή; 52) Θα τη χαρακτήριζα αντικειμενική ή υποκειμενική; 53) Τι σκαρφίστηκαν οι Σύμμαχοι για να σταματήσουν το κύμα και να ανεφοδιάσουν τα πολεμικά πλοία; 54) Κατάφεραν τελικά να βρουν εθελοντές για την εργασία τους;

30 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 55) Ποιο γεγονός μαρτυρά η εικόνα; 56) Ποιος ο σκοπός των εικονιζόμενων (καμικάζι) ; 57) Tι αποτέλεσμα μπορεί να είχε αυτή η ενέργεια στην ανθρωπότητα ; Πηγή (17) Τελευταία αναμνηστική φωτογραφία 6 γιαπωνέζων καμικάζι. Τραβήχτηκε λίγο πριν την τελευταία τους αποστολή.

31 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 58) Ο βομβαρδισμός ποιανού λιμανιού απεικονίζεται; 59) Ποια χώρα-δύναμη βρίσκεται πίσω από αυτήν την ενέργεια; 60) Τι επιπτώσεις είχε ο βομβαρδισμός αυτός στη βιομηχανία των Η.Π.Α; 61) Επηρεάστηκε και η οικονομία τους έπειτα από την έκρηξη; Πηγή (18)

32 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 62) Τι επιπτώσεις είχε η έκρηξη στη Χιροσίμα σύμφωνα με τις ιστορικές μου γνώσεις στον πλανήτη; 63) Οι καταστροφές ήταν μόνο υλικές; 64) Για ποιο λόγο έγινε η ρίψη της βόμβας; Πηγή (19) 1) ΧΙΡΟΣΙΜΑ. Η στιγμή της έκρηξης. Η φωτογραφία από το βομβαρδιστικό ENOLA GAY που έριξε την βόμβα. 2) Η καταστροφή. Στην κυριολεξία δεν έμεινε τίποτα όρθιο. 3) Τραγική στιγμή. Χαλάσματα παντού. Ισοπεδώθηκαν τα πάντα.

33 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 65) Ποιες είναι οι 2 χώρες που διακρίνονται στην εικόνα; 66) Τι συμβολίζει η χειραψία; 67) Ποια είναι η παρούσα σχέση των χωρών αυτών; 68) Ποια ήταν η έκβαση του ψυχρού πολέμου; Πηγή (20) Ο Ψυχρός Πόλεμος βγήκε από την κατάψυξη.

34 Πηγή (21) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 69) Tι σκοπό έχει αυτό το βίντεο και τι αισθήματα προσπαθεί να προξενήσει; 70) Παρατηρώ το φαινόμενο της λειψανδρίας; 71) Φαίνεται λογική η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων; 72) Γράφω μία μικρή παράγραφο (15 σειρές περίπου) για οτιδήποτε μου έκανε εντύπωση από το βίντεο που είδα.

35 Πηγή (22) Από το διάγγελμα του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού Διοικητή της Δωδεκανήσου, αντιναυάρχου, Περικλή Ιωαννίδη, 27 Μαρτίου 1947. «Με βαθυτάτην χαράν και εθνικήν υπερηφάνειαν αναλαμβάνω σήμερον την διοίκησιν των στρατιωτικώς κατεχομένων εδαφών της ελληνικής Δωδεκανήσου, την οποίαν μοι μετεβίβασαν αι στρατιωτικαί δυνάμεις της μεγάλης και ευγενούσ συμμάχου μας Μεγάλης Βρετανίας. Μετά τόσων αιώνων δουλείαν , εις τα εδάφη της Δωδεκανήσου κυματίζει από σήμερον η γαλανόλευκος, η οποία κατά τον τελευταίον φοβερόν πόλεμον περιεβλήφη με νέαν δόξαν. Εκ μέρους της Μητρός Ελλάδος σας φέρω τον χαιρετισμόν της ελευθερίας…… Την διοίκησιν θα ασκήσω με πνεύμα δικαιοσύνης, ευνομίας και ισοπολιτείας. Θα προστατεύσω χωρίς διακρίσεις όλα τα δικαιώματα των πολιτών, τα οποία προστατεύουν οι ελληνικοί θεσμοί και το δημοκρατικόν καθεστώς της ελευθέρας Ελλάδας. Ουδείς θα αδικηθεί και ουδεμία νόμιμος αξίωσης θα παραγνωρισθή. » Λένα Διβάνη, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου (επιμ), Δωδεκάνησος : Η μακρά πορεία προς την ενσωμάτωση. Διπλωματικά έγγραφα από το Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκδόσεις Καστανιώτη , Αθήνα , 1996, σ.296

36 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 73) Με ποια έννοια συναντάται εδώ η λέξη «ελευθερία»; Με ποιες άλλες έννοιες μπορώ να τη συναντήσω; 74) Ποια είναι η πρώτη ενέργεια ,σύμφωνα με το κείμενο, αμέσως μετά την παραχώρηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα; 75) Τι υπόσχεση δίνει ο Έλληνας στρατιωτικός Διοικητής της Δωδεκανήσου, Π.Ιωαννίδης, όσον αφορά στη διοίκηση; 76) Συζητώ στην τάξη και κατανοώ τη σημαντικότητα της ελευθερίας για ένα λαό.

37 Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία.
Πηγή (23) Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία. «Η δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου ήταν εξίσου αδύναμη όσο και η γενική τους θέση μέσα στον πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων. Από θεωρητική άποψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα στον Καταστατικό Χάρτη είχαν προτεραιότητα έναντι των οικονομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ως προς την προστασία των μειονοτήτων όμως, ο Χάρτης του ΟΗΕ αποτελούσε οπισθοδρόμηση σε σχέση με την ΚΤΕ .Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948 συμβόλιζε με την νέα θέση του ατόμου στο διεθνές δίκαιο και την πάγια δυσπιστία απέναντι στο ναζιστικό δόγμα της προτεραιότητας του κράτους, δεν περιελάμβανε όμως εκτελεστικά μέτρα, και παραμένει ακόμα ευσεβής πόθος. […] Η Σύμβαση για τη Γενοκτονία, πρόσθεσε ένα σημαντικό νέο έγκλημα σε αυτά που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και επέβαλε την υποχρέωση στα κράτη που την κύρωσαν να ενεργούν ώστε να αποτρέψουν ή να τιμωρήσουν τη διάπραξη του. Αλλά οι δυνατότητες που άνοιγε η Σύμβαση αγνοήθηκαν παντελώς από τη διεθνή κοινότητα, και ελάχιστα στοιχεία στηρίζουν τον αυτάρεσκο ισχυρισμό του ΟΗΕ, πως ‘’στην παγκόσμια κοινωνία θα αναπτυχθεί το αίσθημα ότι , προστατεύοντας τις εθνικές , φυλετικές, θρησκευτικές, και εθνοτικές ομάδες παντού στον κόσμο, προστατεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.’’ Επί τέσσερις δεκαετίες μια σειρά από Γενοκτονίες διαπράχτηκαν ατιμωρητί έξω από την Ευρώπη. Το 1992 η αδιαφορία αυτή επεκτάθηκε στο εσωτερικό της » Marc Mazower, Σκοτεινή Ήπειρος , Ο Ευρωπαικός εικοστός αιώνας , Αθήνα , εκδ.Αλεξάνδρεια, 2001, σσ

38 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 77) Πως χαρακτηρίζεται στο κείμενο ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και πως τον κρίνω εγώ; 78) Από εκείνη την εποχή έως σήμερα, έχει βελτιωθεί η εφαρμογή της θέσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; 79) Πως κρίνεται στο κείμενο η Σύμβαση της Γενοκτονίας; 80) Συμφωνώ ή διαφωνώ με τον ισχυρισμό του ΟΗΕ; 81) Επιβλήθηκε τελικά τιμωρία σε αυτήν την ενέργεια; 82) Αναζητώ σχετικό υλικό (π.χ μαρτυρίες, πηγές) και το φέρνω στην τάξη.

39 Το σχέδιο Μάρσαλ και οι φόβοι της Σοβιετικής Ένωσης.
Πηγή (24) Το σχέδιο Μάρσαλ και οι φόβοι της Σοβιετικής Ένωσης. «Το σχέδιο Μάρσαλ υποτίθεται ότι απευθυνόταν προς όλους τους Ευρωπαίους και στα τέλη Ιουνίου ο Μολότωφ ήρθε στο Παρίσι για να συζητήσει το θέμα με το Βρετανό και το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, τον Έρνεστ Μπέβιν και τον Ζωρζ Μπιντώ. Αλλά η δυνατότητα της Ρωσίας να δεχτεί καπιταλιστική οικονομική βοήθεια βρισκόταν υπό αμφισβήτηση και ο Μολότωφ αποχώρησε από τις συνομιλίες του Παρισιού στις 2 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενος ότι το σχέδιο Μάρσαλ θα οδηγούσε στη βιομηχανική αναγέννηση της Γερμανίας και θα υπονόμευε την οικονομική ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών χωρών , που θα γίνονταν ανδρείκελα των ΗΠΑ. Οι Σοβιετικοί ήδη ανησυχούσαν για τη δημιουργία από την Αμερική ενός παγκόσμιου δικτύου στρατιωτικών βάσεων, για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον κατείχε την ατομική βόμβα και για την οικονομική της δύναμη απέναντι στα οποία τίποτε αντίστοιχο δε μπορούσε να αντιπαρατάξει η ΕΣΣΔ. Αυτό που φαίνεται ότι ανησύχησε περισσότερο τους Ρώσους σχετικά με το σχέδιο Μάρσαλ ήταν ο πειρασμός που αντιπροσώπευε για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό που στην Αμερική είχε παρουσιαστεί ως προσφορά για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης θεωρήθηκε από τη Μόσχα ως μια απόπειρα, με τη χρησιμοποίηση αμερικάνικων δολαρίων , να υπονομευθεί ο σοβιετικός έλεγχος πάνω στην Ανατολική Ευρώπη , στο ακριβοπληρωμένο δηλαδή έπαθλο της Ρωσίας κατά τον πόλεμο ». John w. Young , Η Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, : Πολιτική Ιστορία . Μτφρ, Γιώργος Δεμερτζίδης , Αθήνα, Πατάκης, 2002, σσ

40 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 83) Ποια η στάση της Ρωσίας απέναντι στο σχέδιο Μάρσαλ; 84) Τι αποτελέσματα πίστευε ότι θα έχει αυτό το σχέδιο στις Ευρωπαϊκές χώρες και στη βιομηχανία της Γερμανίας; 85) Για ποιο λόγο φοβόταν η Ρωσία την Αμερική; 86) Σε ποιο βασικό ιστορικό γεγονός εντάσσω το παραπάνω κείμενο;

41 Η εξέγερση στην Ουγγαρία (1956) .Μαρτυρία ενός φοιτητή.
Πηγή (25) Η εξέγερση στην Ουγγαρία (1956) .Μαρτυρία ενός φοιτητή. «Στις 8 Νοέμβρη , μίλησα σε έναν νεαρό σοβιετικό τανκίστα. Ήταν πολύ παλικάρι , κατέβηκε από το τανκ του και μπήκε μοναχός του στο δρομίσκο μας. Έψαχνε για όπλα. Θα μπορούσαμε να τον σκοτώσουμε άνετα, ήταν όμως τόσο νέος και με τόσο φοβισμένο ύφος …. και τα μάτια του έψαχναν για φιλικά βλέμματα. Η συζήτηση άρχισε δύσκολα αλλά πήρε στο τέλος πολύ εγκάρδιο χρώμα . Του δείξαμε το μεγάλο κατάστημα του γειτονικού δρόμου, που είχε πάρει φωτιά από τις ρωσικές οβίδες, και τον ρωτήσαμε αν ήταν αναγκαία η καταστροφή αυτή για την εξόντωση των ‘’φασιστών’’ . Απέφυγε στην αρχή να απαντήσει άμεσα, έπειτα έβγαλε από την τσέπη του μανδύα του μια από τις δίγλωσσες προκηρύξεις μας. Το κείμενο έλεγε : ‘’Σοβιετικοί στρατιώτες! Φύγετε από τη χώρα μας! Δεν είμαστε φασίστες: θέλουμε μονάχα να ζήσουμε ελεύθεροι! Γυρίστε σπίτια σας : δεν έχουμε τίποτα μαζί σας και κανένας δε θέλει το κακό σας’’. Ξαναδιάβασε την προκήρυξη που σίγουρα την ήξερε καλά , και μας ρώτησε : ‘’ Λέει αλήθεια;’’ Εμείς του απαντήσαμε : ‘’ Έχουμε φάτσες φασιστών ;’’ Συνέχισε : ‘’ Μας είπανε ότι λέτε ψέματα, ότι πρέπει να πετάμε τις προκηρύξεις και να μην κάνουμε ερωτήσεις ‘’ . Έχωσε μετά την προκήρυξη στην τσέπη του . Καταλάβαμε. Αυτός ήξερε την αλήθεια.» Λαϊκές εξεγέρσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Πολωνία, Ανατ. Γερμανία, Ουγγαρία, Σοβιετική Ένωση. Επιλογή κειμένων από το περ. Socialisme ou Barbarie [ = Σοσιαλισμός ή Βαρβαρισμός], Αθήνα, Ύψιλον / Βιβλία , 1983, σσ

42 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 87) Το μήνυμα που περνάει το κείμενο είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο; 88) Μπορεί τελικά το συναίσθημα να επηρεάσει τον άνθρωπο και τις αποφάσεις του; 89) Ποιο το νόημα της προκήρυξης; 90) Εγώ πως θα αντιδρούσα στη θέση του νεαρού φοιτητή, και γιατί;

43 91) Ποια η στάση της ΕΣΣΔ προς τη Βρετανία;
Πηγή (26) ΕΣΣΔ προς Βρετανία στην κρίση του « Υπάρχουν πλέον χώρες που δε χρειάζεται να στείλουν ναυτικό ή πολεμικά αεροπλάνα στις ακτές της Βρετανίας αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα, όπως π.χ. πυραυλική τεχνολογία …… Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να συνθλίψουμε τους επιδρομείς και να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στην Ανατολή με τη χρήση βίας. Ελπίζουμε ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή θα επιδείξετε σύνεση και θα εξαγάγετε τα ορθά συμπεράσματα από αυτό ». (Σοβιετική νότα προς τη Βρετανία στις 5 Νοεμβρίου 1956). ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 91) Ποια η στάση της ΕΣΣΔ προς τη Βρετανία; 92) Ποιο το οξύμωρο στην παρακάτω φράση; «Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να συνθλίψουμε τους επιδρομείς και να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στην Ανατολή με τη χρήση βίας.» 93) Γνωρίζω αν αποκαταστάθηκε τελικά η ειρήνη στην Ανατολή;

44 Πηγή (27) Ο πόλεμος του Βιετνάμ
Πηγή (27) Ο πόλεμος του Βιετνάμ «Η τηλεόραση έφερε τη βαρβαρότητα του πολέμου μέσα στην άνεση του σαλονιού μας. Το Βιετνάμ χάθηκε στα σαλόνια της Αμερικής και όχι στα πεδία μάχης του Βιετνάμ. » (Δήλωση του Αμερικανού στρατάρχη McLuhav στην εφ.Montreal Gazette, 16 Μαΐου ) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 94) Ποιο το μήνυμα που περνάει η πηγή μέσα από τον ειρωνικό της τόνο ; 95) Ρωτάω συγγενείς , γνωστούς και φίλους που έζησαν εκείνη την περίοδο για περισσότερες πληροφορίες. 96) Γράφω μια έκθεση με θέμα : « Πώς επηρεάζουν τα Μ.Μ.Ε τη στάση και αντίληψη των ανθρώπων ;»

45 Πηγή (28) Η διάλυση της ΕΣΣΔ «Η διάλυση της ΕΣΣΔ δε συνεπέφερε μόνο την κατάλυση του κομμουνιστικού συστήματος στο κέντρο του. Προκάλεσε και την κατάρρευση της ρωσικής εξουσίας σε βαθμό πρωτόγνωρο από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης, αν όχι και παλαιότερα. Πράγματι, ειδικότερα στην ευρωπαϊκή της περιοχή , η σημερινή ρωσική Ομοσπονδία, είναι σε μέγεθος κατά πολύ μικρότερη ,όχι μόνον της ΕΣΣΔ αλλά και της παλαιάς τσαρικής Ρωσίας, αφού ανεξαρτητοποιήθηκαν και τα βαλτικά κράτη ( Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία ), και η Λευκορωσία , αλλά , κυρίως, η Ουκρανία, χώρα μεγάλη με πληθυσμό πάνω από 50 εκατομμύρια. Η Ρωσία είχε και παλαιότερα ηττηθεί και εκλείψει ως Μεγάλη Δύναμη. Στο τέλος του 1991, ωστόσο, η κατάρρευση της ρωσικής εξουσίας υπήρξε πρωτόγνωρη σε έκταση, ( στοιχείο που επιτάθηκε με την οικονομική κατάρρευση της στο τέλος της δεκαετίας του ) , με σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες οι οποίες θα φανούν μόνο στο μέλλον» Ευάνθης Χατζηβασιλείου , Εισαγωγή στην Ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου, Αθήνα, Πατάκης , 2001 σ .319.

46 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 97) Ποια τα αποτελέσματα της διάλυσης της ΕΣΣΔ ; 98) Πώς μεταβλήθηκε η εδαφική έκταση της Ρωσίας ; Συγκρίνω την έκταση της σημερινής Ρωσίας με εκείνης της περιόδου. 99) Ποιες σημερινές χώρες ανεξαρτητοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο κι έγιναν αυτόνομα κράτη ; 100) Τι υπονοείται ότι θα συμβεί στο μέλλον έπειτα από τα παραπάνω γεγονότα;

47 101) Γιατί παρουσιάζονται τα γυναικόπαιδα με σηκωμένα τα χέρια ;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 101) Γιατί παρουσιάζονται τα γυναικόπαιδα με σηκωμένα τα χέρια ; 102) Διακρίνω τρόμο στα πρόσωπα τους ; 103) Συμμετείχε η Πολωνία στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ; Πηγή (29) Βαρσοβία, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

48 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 104) Τι φαντάζομαι ότι αντικρίζουν αυτά τα παιδιά και έχουν τέτοια έκφραση στο πρόσωπο τους ; 105) Τα παιδιά αυτά πήγαιναν τότε σχολείο; 106) Επισκέπτομαι κι εγώ το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και συγκεντρώνω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ για τη ζωή των παιδιών κατά τον πόλεμο και για τη σχέση τους με την εκπαίδευση. Πηγή (30) Μία από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση φωτογραφιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που φιλοξενείται από σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 17 Μαΐου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ/ΑΠΕ-ΜΠΕ  

49 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 107) Πως αντιμετώπισαν τα παιδιά οι Ναζί κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ; Πόσο απάνθρωπα κρίνετε ότι φέρθηκαν σύμφωνα με την εικόνα; 108) Η Λιθουανία ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκε στο στόχο των Ναζί ; Πηγή (31) Δολοφονίες παιδιών στη Λιθουανία από τους Ναζί.

50 Πόλη της Γερμανίας αμέσως μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο Πηγή (32) Πόλη της Γερμανίας σήμερα Πηγή (33)

51 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 109) Συγκρίνω τις 2 παραπάνω εικόνες. 110) Συζητώ ποια είναι τα δεινά που επιφέρει ο πόλεμος στον πολιτισμό και στην υποδομή μίας χώρας. 111) Στις εικόνες αυτές οι καταστροφές είναι μόνο υλικές; 112) Χρειάζεται ειρήνη ένα κράτος για να ευδοκιμήσει; 113) Επισκέπτομαι το χωριό μου και εξερευνώ αν υπάρχουν ερείπια από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία φωτογραφίζω και παρουσιάζω στην τάξη.

52 114) Τι αντίκτυπο είχε στη μόρφωση του παιδιού το γεγονός ότι δούλευε;
Πηγή (34) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 114) Τι αντίκτυπο είχε στη μόρφωση του παιδιού το γεγονός ότι δούλευε; 115) Ήταν νόμιμο κάτι τέτοιο εκείνη την εποχή; 116) Γράφω ένα άρθρο για την σχολική εφημερίδα σχετικά με τη νομιμότητα της παιδικής εργασίας στο παρελθόν και στο σήμερα. Εικόνα από το βιβλίο : Μετά τον Πόλεμο, Η ανασυγκρότηση της οικογένειας του έθνους Κι του κράτους στην Ελλάδα , σελ. 54, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, Δεύτερη Έκδοση αναθεωρημένη : Μάρτιος

53 Πηγή (35) Εικόνα από το βιβλίο : ΕΛΛΑΔΑ 20ος ΑΙΩΝΑΣ, ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Β’ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα, 2001, σελ. 47.

54 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 117) Σύμφωνα με τις ιστορικές μου γνώσεις, ποιος ο σκοπός της δημιουργίας του Εθνικού Στρατού; 118) Πως κρίνω το γεγονός ότι τα παιδιά στρατολογούνταν σε αυτή την ηλικία; 119) Συγκρίνω τις πηγές (34) και (35) και βρίσκω τα κοινά σημεία. 120) Για ποιο λόγο παρατηρώ το ίδιο φύλο και στις δύο πηγές; Εξηγώ την απάντηση μου.

55 Πηγή (36) Πηγή (37) Εικόνα από τάξη σε σχολείο της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (36) ΕΛΛΑΔΑ 20ος ΑΙΩΝΑΣ, ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Β’ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα, 2001, σελ. 28. Εικόνα από τάξη σε σχολείο της Αγγλίας μετά τον πόλεμο. (37)

56 121) Παρατηρώ τις δύο παραπάνω εικόνες και τις συγκρίνω.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 121) Παρατηρώ τις δύο παραπάνω εικόνες και τις συγκρίνω. 122) Γιατί στο σχολείο της Ελλάδας απουσιάζει το ανδρικό φύλο; 123) Ποιο το κλίμα διδασκαλίας στις δύο τάξεις; 124) Πιστεύω πως σήμερα τα σχολεία λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν και στο παρελθόν; (τρόπος διδασκαλίας-συνεργασία) Εξηγώ την απάντησή μου.

57 125) Κοιτάζω προσεκτικά τη γελοιογραφία και προσπαθώ να την ερμηνεύσω.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 125) Κοιτάζω προσεκτικά τη γελοιογραφία και προσπαθώ να την ερμηνεύσω. 126) Τι υπονοεί η δασκάλα με αυτά της τα λόγια; 127) Ποια είναι η εμπρόθετη λειτουργία της πηγής; 128) Συζητώ στην τάξη τη σημαντικότητα του δικαιώματος στην εκπαίδευση για τον άνθρωπο και αντίστροφα τις επιπτώσεις που επιφέρει η στέρηση αυτού. Πηγή (38) Γελοιογραφία για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

58 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 129) Αν και διατηρήθηκε το κτίριο μετά τον πόλεμο, κατά τη γνώμη μου, συνέχισε αυτό τη λειτουργία του; 130) Ρωτάω τους συγγενείς μου για την τύχη των σχολείων του χωριού μου-πόλης μου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 131) Επισκέπτομαι και φωτογραφίζω τους διασωθέντες χώρους ή και τα ερείπια από παλαιότερα σχολεία. Πηγή (39) Σχολείο της Μεγάλης Βρετανίας που διατηρήθηκε και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

59 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 132) Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η μαζική μετακίνηση ανθρώπων; Τι μπορεί να τους οδήγησε σε αυτήν την κίνηση; 133) Τι επιπτώσεις μπορεί να είχε αυτή η ενέργεια στην οικονομική τους κατάσταση και στην εκπαίδευση των παιδιών τους; 134) Ψάχνω πληροφορίες για παρόμοιες μετακινήσεις πληθυσμών εντός Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πηγή (40) Πρόσφυγες «Συμμοριτόπληκτοι» έξω από τον καταυλισμό τους. Περίπου κάτοικοι της υπαίθρου μεταφέρθηκαν στις παρυφές των πόλεων και εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρους οικισμούς. Εικόνα από το βιβλίο : ΕΛΛΑΔΑ 20ος ΑΙΩΝΑΣ, ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Β’ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα, 2001, σελ. 58.

60 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 135) Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα στην εικόνα; 136) Με ποιον κλάδο της οικονομίας φαίνεται από την πηγή ότι ασχολούνταν οι άνθρωποι αυτοί; 137) Τι πληροφορίες μας δίνει η εικόνα για την γενικότερη οικονομική κατάσταση του κράτους; Πηγή (41) 1949 : «Πελοπόννησος μετά την αποκατάστασιν της τάξεως, οι χωρικοί με το αίσθημα ασφάλειας, ενέτειναν τας προσπάθειας των δια την άυξησιν της παραγωγής». Εικόνα από το βιβλίο : ΕΛΛΑΔΑ 20ος ΑΙΩΝΑΣ, ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Β’ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα, 2001, σελ. 90.

61 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 138) Τι επιπτώσεις είχε στην οικολογία ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος,σύμφωνα με την εικόνα; 139) Υπήρξαν θύματα εξαιτίας της μόλυνσης; Ανατρέχω για περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο. 140) Πως εξελίχθηκε η οικονομία της Γερμανίας μετά από αυτήν τη διαμαρτυρία; Πηγή (42) 1947,Γερμανία, Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για τη μόλυνση των τροφίμων.

62 Πηγή (43)Ερείπια στο Στάλινγκραντ μετά τον Β’ Π.Π.
Πηγή (44) Ερείπια στη Βαρσοβία μετά τον Β’ Π.Π.

63 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 141) Παρατηρώ τις δύο εικόνες και βρίσκω τις ομοιότητές τους. 142) Πέρα από τις ανθρώπινες ζωές τι άλλη καταστροφή μπορεί να επιφέρει ένας πόλεμος; 143) Πρόκειται για πρωτογενείς ή δευτερογενείς πηγές; 144) Τις κρίνω ως προς την αντικειμενικότητά τους.

64 Πηγή (45) Σύννεφα καπνού μετά την έκρηξη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα (αριστερά) και στο Ναγκασάκι (δεξιά)

65 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 145) Σύμφωνα με τις ιστορικές μου γνώσεις, τι καταστροφές γνωρίζω ότι προξένησε η ρήψη των 2 αυτών βομβών τόσο στην υποδομή όσο και στις ανθρώπινες ζωές; 146) Επηρεάζει ακόμη και σήμερα τη ζωή μας η εκπομπή ραδιενέργειας από τις βόμβες αυτές; 147) Πως συνδέεται αυτή η ενέργεια με τον Ψυχρό Πόλεμο; 148) Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην οικολογία και το περιβάλλον;

66 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 149) Για ποιο λόγο πιστεύω ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετανάστευσαν τόσοι Έλληνες στο εξωτερικό; 150) Παρατηρώ προσεκτικά στο χάρτη τις χώρες που σημειώνονται και ερμηνεύω την επιλογή αυτών των χωρών. 151) Σε ποιες άλλες χώρες θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν οι Έλληνες; Εξηγώ τον τρόπο σκέψης μου. Πηγή (46) Από το Βέλγιο, οι Έλληνες οικονομικοί μετανάστες μετεπήδησαν με δική τους πρωτοβουλία στη γειτονική Ολλανδία αναζητώντας καλύτερη δουλειά. Χάρτης από το βιβλίο : Από τη ζωή των Ελλήνων στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο, 2004, σελ. 14.

67 152) Σε τι ακριβώς αναφέρεται το έγγραφο που παρουσιάζει η πηγή;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 152) Σε τι ακριβώς αναφέρεται το έγγραφο που παρουσιάζει η πηγή; 153) Ήταν αναγκαία αυτή η σύμβαση για να μπορέσουν να μεταναστεύσουν και να εργαστούν; 154) Για ποια δουλειά προορίζεται η συγκεκριμένη σύμβαση; Πηγή (47) Στο γραφείο Ευρέσεως εργασίας του Πειραιά υπέγραφαν οι υποψήφιοι μετανάστες ατονική σύμβαση εργασίας. Πηγή από το βιβλίο : Από τη ζωή των Ελλήνων στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο, 2004, σελ. 17.

68 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 155) Παρατηρώ με προσοχή τον πίνακα και ερμηνεύω τα στοιχεία του. 156) Ποιες μπορεί να ήταν οι συνθήκες, οι οποίες οδήγησαν πολύ κόσμο σε επαναπατρισμό; 157) Το διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε καμιά μετακίνηση. Ψάχνω πληροφορίες για το λόγο που μπορεί να συνέβη αυτό. Πηγή (48) Πίνακας από το βιβλίο : Από τη ζωή των Ελλήνων στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο, 2004, σελ. 23.

69 Πηγή (49) Εικόνα από το βιβλίο : Από τη ζωή των Ελλήνων στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο, 2004, σελ. 36.

70 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 158) Τι απεικονίζεται στην παραπάνω πηγή; 159) Μου κάνει κάτι εντύπωση από αυτό που βλέπω; 160) Τι μαρτυρά η εικόνα για την οικονομική κατάσταση των μεταναστών; 161) Γνωρίζω κάτι για το επάγγελμα του ανθρακωρύχου; Πως το κρίνω από άποψη επικινδυνότητας; Πιστεύω ότι σχετίζεται αυτό με τον επαναπατρισμό πολλών εκ των μεταναστών;

71 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 162) Σύμφωνα με την πηγή, σε τι κατάσταση πιστεύω ότι βρίσκεται η βιομηχανία της Ολλανδίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; 163) Επηρεάστηκε ή όχι από αυτόν; 164) Συγκρίνω τις εργασίες των γυναικών στην Ελλάδα με αυτές στη διπλανή πηγή. Πηγή (50) Εικόνα από το βιβλίο : Από τη ζωή των Ελλήνων στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο, 2004, σελ. 126.

72 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 165) Πρόκειται για πρωτογενή ή δευτερογενή πηγή; 166) Είναι υποκειμενική ή αντικειμενική; 167) Ποια φαίνεται να είναι η στάση των Ελλήνων μεταναστών απέναντι στη εκπαίδευση; Πηγή (51) Επιστολή του Προξένου της Ελλάδας στο Ρότερνταμ προς το Υ.Π.Ε.Π.Θ. που μεταφέρει επιθυμία των μεταναστών για ίδρυση ελληνικού σχολείου στην πόλη τους. Πηγή από το βιβλίο : Από τη ζωή των Ελλήνων στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο, 2004, σελ. 73.

73 Πηγή (52) Πηγή (53) Εικόνες από το βιβλίο : Από τη ζωή των Ελλήνων στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο, 2004, σελ. 84 (δεξιά), σελ. 71 (αριστερά).

74 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 168) Πως κρίνω το γεγονός ότι ιερείς αναλάμβαναν χρέη δασκάλου; 169) Ήταν κατάλληλα εκπαιδευτικά καταρτισμένοι οι ιερείς για να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα-λειτούργημα; 170) Τι αντίκτυπο μπορεί να είχε αυτή η κατάσταση στην εκπαίδευση των παιδιών; 171) Κάνω και εγώ μια ζωγραφιά για τη σχολική εφημερίδα που να σχετίζεται με την εκπαίδευση και τον πόλεμο.[ όπως δείχνει και η πηγή (53) ]

75 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 172) Παρατηρώ την εικόνα και την ερμηνεύω μέσα στην τάξη. 173) Σε τι κατάσταση βρισκόταν η τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εικόνα; 174) Πως κρίνω το σύνθημα των φοιτητών; («Η άρρωστη παιδεία δεν γιατρεύεται με ασπιρίνες») Πηγή (54) Πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών του Αριστοτελείου για εκπαιδευτικά ζητήματα το 1963 στην Εγνατία. Το σύνθημα : «Η άρρωστη παιδεία δεν γιατρεύεται με ασπιρίνες». Εικόνα από : ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ, ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, , ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΕΞΑΝΤΑΣ», ΑΘΗΝΑ, Δεκέμβριος 1994, σελ. 251.

76 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 175) Παρατηρώ την εικόνα και απαντώ στο αν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνέβαλε στην αύξηση των ορφανών. Εξηγώ την απάντησή μου. 176) Τι παρείχε σε αυτά τα παιδιά το ορφανοτροφείο; Πηγή (55) Εγκαίνια εργαστηρίων για τους οικότροφους μαθητές στον περίβολο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου, Ιούλιος Εικόνα από : ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ, ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, , ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΕΞΑΝΤΑΣ», ΑΘΗΝΑ, Δεκέμβριος 1994, σελ. 258.

77 ΠΙΝΑΚΑΣ Δηλωτική γνώση Πηγές Δραστηριότητες Αξιολόγηση
Γνώση πραγματικότητας μετά τον Β’ Π.Π 1,2,3,10,12,23,30,31,39,40,50 2,16,28,33,122,132,135,168,169,173 Συγκεκριμένες επιπτώσεις σε οικονομία, βιομηχανία, εκπαίδευση, κοινωνία και διπλωματία στην Ευρώπη 4,6,7,10,13,14,15,32,33,34,35,36,37,41,42,43,44,49,51,52,53,54,55 6,13,16,53,54,84,111,122,132,137,138,141,148,162,167,168,173,140 Σχέση Ψυχρού Πολέμου με Β’ Π.Π 29,31,45,15 56,58,59,103,147,48

78 Μεθοδολογική γνώση Πηγές Δραστηριότητες Αξιολόγηση
Πρωτογενής/Δευτερογενής πηγή 8,25,51 51,143,165 Αντικειμενική/Υποκειμενική πηγή 52,144,166 Εμπρόθετη λειτουργία πηγής 9,22,23,26,42 4,55,69,89,94,117,127,152,160 Τριπλή ανάγνωση πηγής 3,11,16,24,28,47,51 1,5,10,11,12,15,17,18,19,20,22,23,24,26,29,32,36,37,39,43,44,48,50,55,58,70,80,95,98,109,119,121,125,141,149,150,155,157,158,160,164,172,175

79 Εννοιολογική γνώση Πηγές Δραστηριότητες Αξιολόγηση Ψυχρός Πόλεμος
17,18,19,20,21,24,25,29,45 48,49,55,56,62,65,67,68,69,145,146,147,148

80 Προσδοκώμενες στάσεις κι αντιλήψεις Πηγές Δραστηριότητες Αξιολόγηση
Ανάπτυξη κριτικής σκέψης 27,28,38 1,3,7,8,9,14,34,38,42α,42β,44,47α,47β,47γ,64,66,71,72,76,77,78,79,83,85,86,87,88,90,92,100,101,102,104,107,112,115,118,120,122,123,124,126,129,141,142,145,146,149,151,153,159,160,161,163,167,168,169,174 Μεταβολή εννοιών 21,73

81 Χρήση πηγών ως συμπλήρωμα ιστορικής γνώσης
16,26,55 25,31,40,41,45,46,53,54,74,75,81,82,91,93,96,99,106,108,113,116,130,131,134,136,137,154,156,167,171,176 Συνειδητοποίηση δεινών πολέμου 4,5,32,33,42,43,44 9,27,30,35,57,60,61,63,97,98,105,107,110,114,122,128,134,137,138,139,140,142,145,160,162,170,173


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ: Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google