Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1η τάξη ΕΠΑγγελματικού Λυκείου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1η τάξη ΕΠΑγγελματικού Λυκείου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1η τάξη ΕΠΑγγελματικού Λυκείου

2 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ  Η οικονομία λειτουργεί σαν ένα κύκλωμα, το οποίο ονομάζεται οικονομικό κύκλωμα. Επειδή στην οικονομία δημιουργείται ένα πολύπλοκο πλέγμα σχέσεων:  δεν είναι εύκολο να παρουσιαστεί ένα πλήρες οικονομικό κύκλωμα,  κάνουμε ορισμένες απλοποιήσεις της πραγματικότητας και χρησιμοποιούμε ένα υπόδειγμα.

3 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα3 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Κάνουμε τις εξής υποθέσεις:  υπάρχουν μόνο δυο τομείς στην οικονομία: τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις  στα νοικοκυριά ανήκουν οι παραγωγικοί συντελεστές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μόνο από τις επιχειρήσεις  οι επιχειρήσεις παράγουν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται τα νοικοκυριά  όλες οι συναλλαγές γίνονται μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων  τα νοικοκυριά δαπανούν σε καταναλωτικά είδη όλα το εισόδημά τους, δηλαδή δεν αποταμιεύουν τίποτα  τα αγαθά και οι υπηρεσίες έχουν τιμές, δηλαδή δεν διατίθενται δωρεάν

4 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Παραγωγικοί συντελεστές είναι τα παραγωγικά μέσα:  εργασία  γη  κεφάλαιο  επιχειρηματικότητα τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή των αγαθών και υπηρεσιών

5 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα5 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ  Έστω ότι υπάρχει ένα χωριό και μια βιομηχανική περιοχή  Η βιομηχανική περιοχή αντιπροσωπεύει τις επιχειρήσεις και το χωριό τα νοικοκυριά

6 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα6 Χωριό Βιομηχανική περιοχή

7 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα7 Χωριό (νοικοκυριά)  Τα νοικοκυριά ζητούν αγαθά και υπηρεσίες και προσφέρουν παραγωγικούς συντελεστές.  Τα ποσά που εισπράττουν τα νοικοκυριά για μισθούς και άλλες αμοιβές των συντελεστών που προσφέρουν, αποτελούν το χρηματικό τους εισόδημα.  Τα νοικοκυριά διαθέτουν όλο το χρηματικό τους εισόδημα για αγορά προϊόντων από τις επιχειρήσεις, μετατρέποντάς το έτσι σε καταναλωτικές δαπάνες.

8 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα8 Βιομηχανική περιοχή (επιχειρήσεις)  Οι επιχειρήσεις ζητούν παραγωγικούς συντελεστές και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες.  Για τις επιχειρήσεις, τα ποσά που καταβάλουν στα νοικοκυριά αποτελούν επιχειρηματικές μονάδες.  Τα χρήματα που εισπράττουν με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις από τα νοικοκυριά, αποτελούν τα έσοδά τους.

9 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα9 Τρένα (πραγματική ροή)  Η εσωτερική κυκλική ροή, μπορεί να θεωρηθεί ως πραγματική ροή γιατί αναφέρεται σε φυσικές ποσότητες προϊόντων και παραγωγικών συντελεστών.

10 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα10 Ποτάμια (χρηματική ροή)  Η εξωτερική ροή αντιπροσωπεύει τη χρηματική ροή, δηλαδή τη χρηματική αξία των παραγωγικών συντελεστών και των προϊόντων.

11 28/11/2007Νικολάτου Ειρήνη Κωνσταντίνα11 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1η τάξη ΕΠΑγγελματικού Λυκείου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google