Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κωνσταντινίδης Ίβο - Μπαλάφα Δήμητρα Δηώ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κωνσταντινίδης Ίβο - Μπαλάφα Δήμητρα Δηώ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κωνσταντινίδης Ίβο - Μπαλάφα Δήμητρα Δηώ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Κωνσταντινίδης Ίβο - Μπαλάφα Δήμητρα Δηώ

2 Ο ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ Ο Σεπτέμβριος, ή Σεπτέμβρης, ή Σταυρίτες (ποντιακά), είναι ο ένατος μήνας του έτους και πρώτος μήνας του Φθινοπώρου. Περιλαμβάνει 30 ημέρες. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο 7ος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου εξ ου και η ονομασία του. Ο καιρός σιγά-σιγά αρχίζει ν’ αλλάζει και να μας προετοιμάζει για τον επερχόμενο χειμώνα. Στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, άλλωστε, ξεκινάει επίσημα και το φθινόπωρο, με την άφιξη του Ήλιου στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 22 του μήνα.

3 ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΚΆΘΕ ΚΑΤΕΡΓΆΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΆΓΚΟ ΤΟΥ
Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης και ο μήνας της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία για μια νέα χρονιά. Από τις αρχές, άλλωστε, του 4ου αιώνα μ.Χ. ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε ως η αρχή του εκκλησιαστικού αλλά και του πολιτικού έτους, επειδή η 1η Σεπτεμβρίου συνέπιπτε με την αρχή της ινδικτιώνος. Ακόμη και σήμερα, άλλωστε, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως «αρχή της ινδίκτου». Γι’ αυτό, άλλωστε, σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας η 31η Αυγούστου ονομάζεται «κλειδοχρονιά» επειδή «κλειδώνει» (τελειώνει) ο προηγούμενος χρόνος, ενώ η 1η Σεπτεμβρίου ονομάζεται «αρχιχρονιά».

4 Ο ΤΊΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΌΣ Ο Σεπτέμβριος, όμως, έχει κι άλλες ονομασίες, όπως «Σταυριάτης» ή «Σταυρίτης» λόγω της μεγάλης γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 του μήνα.

5 ΣΕΠΤΈΜΒΡΗΣ ΚΑΙ ΤΡΎΓΟΣ Κυρίως, όμως, ο Σεπτέμβριος είναι γνωστός με την ονομασία «Τρυγομηνάς» ή «Τρυγητής». Γιατί κατά τον μήνα Σεπτέμβριο τρυγάμε τα σταφύλια.

6 Ο ΤΡΎΓΟΣ

7 Ευχαριστούμε ΤΈΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Κωνσταντινίδης Ίβο - Μπαλάφα Δήμητρα Δηώ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google