Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Tι είναι τα μεταλλαγμένα προϊόντα: Η γενετική μηχανική εξάγει γονίδια απο κύτταρα κάποιου οργανισμού και τα εισάγει σε κύτταρα διαφορετικού οργανισμού, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, γενετικά μεταλλαγμένου οργανισμού, με καινούργιες ιδιότητες.Στην ουσία η γενετική μηχανική μπορεί να δημιουργήσει νέες μορφές ζωής.

2 Tο επικίνδυνο μενού: Μερικά απο τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που μπορούν να βρεθούν στο τραπέζι σας είναι : -Αρνάκι και γουρουνόπουλο με ανθρώπινο γονίδιο: Το γενετικά τροποποιημένο πρόβατο με το όνομα "TRACY" περιέχει στο γενετικό του κώδικα το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την ουσία άλφα-1-Αντιθρεψίνη.Η ίδια μέθοδος εφαρμόζεται και σε άλλα θηλαστικά ,όπως στα ποντίκια και στους σκύλους. Το γενετικά τροποποιημένο γουρούνι με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες γίνεται γιγάντιο,το κρέας του περιέχει λιγότερο λίπος , πάσχει όμως απο την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

3 -Γάλα αγελάδας με ανθρώπινο γονίδιο: Μεταβιβάζοντας στον γενετικό κώδικα βοδιού το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την πρωτεϊνη "λακτοφερίνη", η οποία περιέχεται στο μητρικό γάλα, το γάλα των αγελάδων που γονιμοποιήθηκαν απο το βόδι αυτό ,περιέχει αυτή την πρωτεϊνη. -Κοτόπουλο με γονίδια μοσχαρίου: Είναι κοτόπουλο γενετικά τροποποιημένο ώστε να παράγει την αυξητική ορμόνη των μοσχαριών , να γίνεται μεγαλύτερο και να περιέχει λιγότερο λίπος. -Σπαράγγι με γονίδια αρουραίου: Με τη χρήση γονιδίου αρουραίου το σπαράγγι γίνεται ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα

4 Ντομάτες με γονίδια ψαριού: Τροποποιημένες οι ντομάτες γίνονται ανθεκτικές στο κρύο ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν και στις βόρειες χώρες. -Πατάτες με γονίδια σκορπιού: Οι πατάτες εμπλουτίζονται με τα γονίδια σκορπιού που παράγουν το δηλητηριό του , ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικα στα διάφορα έντομα.Το δηλητήριο θα βρίσκεται ,φυσικά και στις πατάτες. -Λάχανα με γονίδια βακτηρίων: Το λάχανο εμπλουτίζεται με τα γονίδια του δηλητηριώδους Bacillus Thuringensis που το προστατεύουν από τις κάμπιες.

5 Υποτιθέμενα οφέλη : Η γενετική τεχνολογία υπόσχεται μεγαλύτερη σοδειά ,λίγοτερες απώλειες ,λιγότερα φυτοφάρμακα ,ποικιλίες προσαρμοσμένες σε ειδικές περιββαλοντικές συνθήκες .Για παράδειγμα η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια δημιουργήθηκε απο γνωστή πολυεθνική εταιρεία ώστε να είναι πιο ανθεκτική σε ένα και μόνο χημικό ζιζανιοκτόνο,που κατασκευάζει η ίδια η εταιρεία! Το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι διώχνει τα έντομα παράγοντας και εκκρίνοντας το δικό του εντομοκτόνο!

6 Κίνδυνοι : Ανάπτυξη αλλεργιών Σε πολλά απο τα μεταλλαγμένα τροφιμα ,έχουν εισαχθεί γονίδια απο οργανισμούς που ποτέ δεν αποτελούσαν μέρος του ανθρώπινου διαιτολογίου . Τα αποτελέσματα από την χρήση τέτοιων οργανισμών στην υγεία των καταναλωτών είναι αβέβαια,απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μεταλλαγμένη σόγια στην οποία είχε εισαχθεί γονίδιο από φυστίκι Βραζιλίας,μπορούσε να προκαλέσει αλλεργία σε άτομα ευαίσθητα στο συγκεκριμένο καρπό.Το προϊόν αποσύρθηκε

7 Δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων: Η απελευθέρωση βακτηρίων με αυξημένη αντοχή σε αντιβιοτικά απειλεί κάθε μορφή ζωής .Τα μεταλλαγμένα προϊόντα,στην πλειοψηφία τους ,περιέχουν γονίδια τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη αντίσταση στα αντιβιοτικά .Η συνεχώς αυξανόμενη αντοχή των παθογόνων βακτηρίων στα αντιβιοτικά, οδηγεί στην επανεμφάνιση επιδημιών τις οποίες η σύγχρονη ιατρική θεωρούσε ότι έχει καταπολεμήσει επιτυχώς.Χαρακτηριστική είναι η επιστροφή της ελονοσίας,η οποία ευθύνεται για θανάτους το χρόνο παγκοσμίως

8 Αλλοίωση της φυσικής χλωρίδας: Η αναπόφευκτη διαστάυρωση των γενετικά μεταλλαγμένων φυτών με τη φυσική βλάστηση,θα σημάνει την ανεξέλεγκτη διαρροή γονιδίων στο φυσικό περιβάλλον.Μια τέτοια αλλαγή δε γίνεται άμεσα ορατή.Όταν όμως διαπιστωθεί,δεν είναι πλέον αναστρέψιμη.Οι συνέπειες παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες.


Κατέβασμα ppt "ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google