Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Αειφόρου Kατασκευής Κτηρίων στην Ελλάδα. Η απονομή των βραβείων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Αειφόρου Kατασκευής Κτηρίων στην Ελλάδα. Η απονομή των βραβείων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Αειφόρου Kατασκευής Κτηρίων στην Ελλάδα. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διοργάνωσης του Συνεδρίου με θέμα «Βιώσιμη κατασκευή σε Ελλάδα και Κύπρο» και έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Κτηρίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνολικά απονεμήθηκαν 3 βραβεία στις υποψηφιότητες των κτηρίων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό που έληξε στις 31 Ιουλίου 2008. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο γραφείο μελετών «ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ» για το κτήριο γραφείο τους, ενώ το δεύτερο στην εταιρεία «SOL ENERGY HELLAS» για το κτήριο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ». Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στην εξοχική κατοικία του κου. Κωνσταντινίδη στην Μακρυκάπα Ευβοίας. Στους νικητές απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, ενώ στους συντελεστές των έργων τιμητικό δίπλωμα από το ΕΜΠ. Ενημερωτικό Δελτίο – Τεύχος Ν ο 6 (Σεπτέμβριος 2008) Απονομή Βραβείων Αειφόρου Κατασκευής Κτηρίων στην Ελλάδα Το Πρόγραμμα SUSCON (LIFE 05 ENV/GR/000235) υλοποιείται στα πλαίσια της Κοινοτικής πρωτοβουλίας LIFE – Περιβάλλον και επιδιώκει την υιοθέτηση και εφαρμογή της έννοιας της αειφόρου κατασκευής’ στις πρακτικές των τεχνικών εταιρειών που κατασκευάζουν έργα, των μελετητικών-συμβουλευτικών επιχειρήσεων που συντάσσουν τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων, των δημόσιων αρχών που εκδίδουν τις τεχνικές προσφορές, των προμηθευτών των δομικών υλικών και άλλων συμμετεχόντων που ανήκουν στον κατασκευαστικό τομέα. Συμμετέχοντες Φορείς: -Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Χημικών Μηχανικών) -ΕΔΡΑΣΗ – Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε. -ΕΠΤΑ Ε.Π.Ε. - Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων -Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος) -CYBARCO Ε.Π.Ε. -Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου Αειφόρος Κατασκευή στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα μέσω της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων

2 Συνέδριο με θέμα «Βιώσιμη Κατασκευή σε Ελλάδα και Κύπρο» Αειφόρος Κατασκευή στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα μέσω της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων Συνέδριο με θέμα «Βιώσιμη Κατασκευή σε Ελλάδα και Κύπρο» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008 στην Αίθουσα Τελετών του ΕΜΠ. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τις εταιρείες ΕΠΤΑ Ε.Π.Ε. Σύμβουλοι – Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων και ΕΔΡΑΣΗ – Χ. Ψαλλίδας Α.Τ.Ε. Το Συνέδριο άνοιξε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπεύθυνου για θέματα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή Επικρατείας, κ. Σπύρου Κουβέλη και του Υπεύθυνου Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι προοπτικές για την προώθηση της αειφόρου κατασκευής στην Ελλάδα και την Κύπρο και εργαλεία που προωθούν τον οικολογικό σχεδιασμό, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη για την προώθηση και την περαιτέρω εξέλιξή τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο βιοκλιματικό σχεδιασμό αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, τονίζοντας την ανάγκη για την ενεργειακή τους σήμανση. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες για την προώθηση της αειφόρου κατασκευής στην Κύπρο παράλληλα με τη δυνατότητα ένταξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και εκπρόσωποι κατασκευαστικών, μελετητικών εταιρειών, αρχιτεκτονικών γραφείων κ.α. Η αθρόα προσέλευση στο συνέδριο από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων με τον κατασκευαστικό κλάδο φορέων κατέδειξε ότι το θέμα της αειφόρου κατασκευής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα: www.uest.gr/suscon

3 Βραβεία Διαγωνισμού Αειφόρου Κατασκευής Κτηρίων Η Sol Energy Hellas Α.Ε., σε συνεργασία με τους Δημόκριτο, ΑΠΘ και ΕΜΠ, ολοκλήρωσε την κατασκευή του πλήρως αυτόνομου ενεργειακά κτηρίου «Προμηθέας Πυρφόρος». Το κτήριο με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και της γεωθερμίας, καταργεί τη χρήση κοστοβόρων αλλά κυρίως ρυπογόνων για το περιβάλλον μορφών ενέργειας. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ για το κτήριο γραφείων «ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ». Το κτήριο βρίσκεται σε μια ζώνη τριών κτηρίων κατασκευασμένων γύρω από μία αυλή εισόδου, που κυριαρχείται από μία λίμνη και παλιές ελιές που διατηρήθηκαν ή μεταφυτεύτηκαν στο χώρο. Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Το ειδικό βραβείο αειφόρου κατασκευής απονεμήθηκε στον κ. Κωνσταντινίδη για την εξοχική κατοικία στην Μακρυκάπα Μεσσαπίας του Νομού Ευβοίας. Το κτίσμα αποτελεί αναπαλαίωση ενός νερόμυλου του 1880. Κατά την ανακατασκευή – αναστήλωση του διώροφου κτίσματος ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην αρχική μορφή χωρίς καμία τροποποίηση του αρχικού του σχεδιασμού. Τα υλικά της ανακατασκευής αντλήθηκαν από την περιοχή του έργου, ενώ βελτιώθηκαν οι μονώσεις με σύγχρονα υλικά. Χρησιμοποιείται στο μέγιστο το φυσικό τοπίο και το ανάγλυφο του εδάφους για προστασία από το βορά. Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στον προσανατολισμό της κατασκευής για την εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και τη σκίαση του κτίσματος τους θερμούς μήνες. Το κτίσμα είναι ενεργειακά αυτόνομο με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το κτήριο βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας. Χρησιμοποιώντας ένα σύνολο από βιοκλιματικές εφαρμογές, καινοτομίες, νεωτερισμούς και με χρήση προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, συμπληρώνεται η αποτελεσματική λειτουργία του και διασφαλίζεται ένα άριστο περιβάλλον διαβίωσης, τόσο στα γραφεία τού εργασιακού χώρου, όσο και στα υπερκείμενα διαμερίσματα. Η τοιχοποιία έχει μόνωση 10 εκ. με το σύστημα της αεριζόμενης πρόσοψης. Το κτήριο έχει στενόμακρη διάταξη ώστε όλες οι θέσεις εργασίας να εξυπηρετούνται με φυσικό φως. Όλα τα ανοίγματα σκιάζονται εξωτερικά με ηλεκτροκίνητα, κατακόρυφα, υφασμάτινα σκίαστρα. Τα συστήματα ελέγχονται αυτόματα και οι καταναλώσεις καταγράφονται από κεντρικό σύστημα BMS.

4 Πρόοδος Έργου - Επόμενες Ενέργειες Η ομάδα εργασίας του SUSCON αποφάσισε να καθιερώσει τη διενέργεια αειφόρου κατασκευής κτηρίων κάθε δύο χρόνια. Τα βραβεία θα διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Επιπλέον, μέσω των Συμβουλευτικών Επιτροπών επιδιώκεται η υιοθέτηση ρυθμίσεων για την προώθηση των αειφόρων κτηρίων σε Ελλάδα και Κύπρο. Ενέργειες μετά το πέρας του Έργου Επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων Eupalinus Η βάση δεδομένων έχει ήδη εμπλουτιστεί με υλικό που αφορά τη νομοθεσία σε Ελληνικό, Κυπριακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, θα ενσωματωθούν στη βάση πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του εργαλείου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο http://www.uest.gr/eupalinus/ http://www.uest.gr/eupalinus/ Ολοκλήρωση Εργαλείου Μ ετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας του εργαλείου και της πιλοτικής του εφαρμογής σε διάφορα κτήρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωσή του σε μια ειδική ηλεκτρονική φόρμα η οποία θα είναι φιλική προς το χρήστη (user friendly), αλλά και εύκολη στην εγκατάσταση στον υπολογιστή αλλά και στη χρήση της από το διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα: www.uest.gr/suscon Σ χετικά με την πρόοδο του Έργου και τις επόμενες ενέργειες μετά το πέρας του Έργου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι επόμενες ενέργειες: Προτάσεις Θεσμικ ών ρυθμίσεων Μ ε βάση τα αποτελέσματα του έργου αλλά και σε συμφωνία με τις τελευταίες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, η ομάδα εργασίας του SUSCON διαμόρφωσε κάποιες προτάσεις θεσμικών ρυθμίσεων για την προώθηση της αειφόρου κατασκευής. Οι προτάσεις αυτές έχουν προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς των δυο χωρών μέσω των Συμβουλευτικών Επιτροπών που διαμορφώθηκαν στα πλαίσια του έργου.


Κατέβασμα ppt "Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Αειφόρου Kατασκευής Κτηρίων στην Ελλάδα. Η απονομή των βραβείων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google