Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στη μητρική κάρτα του προσωπικού υπολογιστή υπάρχουν θέσεις για τη σύνδεση όλων των μονάδων που τον απαρτίζουν. Οι κυριότερες τέτοιες θέσεις είναι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στη μητρική κάρτα του προσωπικού υπολογιστή υπάρχουν θέσεις για τη σύνδεση όλων των μονάδων που τον απαρτίζουν. Οι κυριότερες τέτοιες θέσεις είναι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4 Στη μητρική κάρτα του προσωπικού υπολογιστή υπάρχουν θέσεις για τη σύνδεση όλων των μονάδων που τον απαρτίζουν. Οι κυριότερες τέτοιες θέσεις είναι για:  Τον επεξεργαστή  Τα κυκλώματα της μνήμης  Τους ελεγκτές των μονάδων περιφερειακής μνήμης  Διάφορες κάρτες επέκτασης  Συσκευές εισόδου / εξόδου δεδομένων.  Βασικό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου  Basic Input-Output System –  BIOSΔευτερεύουσα ΣυσκευήSlave  DeviceΚύρια ΣυσκευήMaster DeviceΜητρική  ΚάρταMotherboardΜνήμη Μόνο  ΑνάγνωσηςRead-Only Memory –  ROMΠαράλληλη ΘύραParallel PortΡυθμίσεις  του BIOSBIOS SettingsΣειριακή ΘύραSerial PortΥποδοχή ΕπέκτασηςExpansion SlotΨύκτραCooler Fan

5

6

7

8 Πάνω σε κάθε μητρική πλακέτα υπάρχει κολλημένη μια βάση, πάνω στην οποία τοποθετείται ο επεξεργαστής. Ο επεξεργαστής δεν είναι, σχεδόν ποτέ, κολλημένος απευθείας πάνω στη μητρική πλακέτα, έτσι ώστε να είναι εύκολη η αντικατάστασή του. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί επεξεργαστές οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στην Ίδια βάση, δίνεται η ευκαιρία σε αυτόν που συναρμολογεί τον υπολογιστή να επιλέξει αυτόν που επιθυμεί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η μητρική Πλακέτα έχει κατασκευαστεί ί ώστε να υποστηρίζει αυτόν τον επεξεργαστή. )

9  Μια μητρική κάρτα, επίσης γνωστή και σαν μητρική  Πλακέτα ή μητρική ή κάρτα συστήματος είναι το κεντρικό και βασικό τυπωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα ενός σημερινού υπολογιστή.  Μητρική Sony Playstation  Μητρική πλακέτα για Pentium 4 επεξεργαστή.  Ένας τυπικός υπολογιστής αποτελείται από τον μικροεπεξεργαστή την κεντρική μνήμη και άλλα βασικά υποσυστήματα που βρίσκονται και αυτά στην μητρική. Άλλα μέρη του υπολογιστή, όπως εξωτερικά μέσα αποθήκευσης, κάρτες επέκτασης γραφικών, ήχου κτλ και διάφορα περιφερειακά όπως εκτυπωτής, πληκτρολόγια κτλ, είναι όλα τμήματα που ενσωματώνονται στην μητρική μέσω καλωδίων και υποδοχών διάφορων τύπων.  Πιο πολλές πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες για τις μητρικές υπολογιστών IBM - συμβατών, γνωστών και ως προσωπικοί υπολογιστές

10

11  Όπως ο επεξεργαστής, έτσι και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα της μνήμης στους προσωπικούς υπολογιστές τοποθετούνται πάντοτε πάνω σε βάσεις. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα πολύ εύκολα να προσθέσουμε μνήμη σε ένα σύστημα ή να αντικαταστήσουμε την ήδη υπάρχουσα μνήμη με άλλη μεγαλύτερης χωρητικότητας. Όπως γνωρίζουμε υπάρχουν διάφοροι τύποι βάσεων για μνήμες. Σε κάθε τύπο Βάσης μπορούν να τοποθετηθούν διαφορετικού είδους μνήμες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή και της μητρικής πλακέτας

12

13

14

15 Στην υποδοχή τροφοδοσίας συνδέονται τα καλώδια που έρχονται από το τροφοδοτικό και παρέχουν τάση στη μητρική πλακέτα. Τα καλώδια αυτά καταλήγουν σε κατάλληλο βύσμα που μπορεί να συνδεθεί στην υποδοχή τροφοδοσίας με μοναδικό τρόπο. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε λανθασμένη σύνδεση της τάσης.

16  Οι σύγχρονες μητρικές πλακέτες έχουν ενσωματωμένο έναν Ελεγκτή για μονάδες εύκαμπτων δισκετών. Έτσι, υπάρχει μια υποδοχή Στην οποία μπορούν να συνδεθούν μέχρι δύο οδηγοί εύκαμπτων δίσκων χρησιμοποιώντας βέβαια την κατάλληλη καλωδιοταινία.  Μια καλωδιοταινία αποτελείται από πολλά λεπτά, μονωμένα σύρματα κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο και χρησιμοποιείται συνήθως για τη μεταφορά σημάτων από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα σε ένα άλλο.  Οι σύγχρονες μητρικές πλακέτες έχουν επίσης ενσωματωμένο έναν ή δύο ελεγκτές για αποθηκευτικές μονάδες τύπου IDE. Στις υποδοχές των ελεγκτών αυτών μπορούν να συνδεθούν με την κατάλληλη καλωδιοταινία, μέχρι δύο αποθηκευτικές μονάδες ανά ελεγκτή. Τέτοιες αποθηκευτικές μονάδες μπορεί να είναι σκληροί δίσκοι, Οδηγοί CD-ROM ή οδηγοί ZIP.

17

18  Οι αποθηκευτικές μονάδες τύπου IDE ( Integrated Drive Electronics – Ενσωματωμένα ηλεκτρονικά οδήγησης) είναι αποθηκευτικές μονάδες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά κυκλώματα για τη Λειτουργία και τη σύνδεση των μονάδων αυτών με τον διάδρομο των περιφερειακών του προσωπικού υπολογιστή. Πάνω σε κάθε μητρική πλακέτα υπάρχει μια υποδοχή σύνδεσης του πληκτρολογίου. Στην υποδοχή αυτή συνδέεται το πληκτρολόγιο, το οποίο βρίσκεται βέβαια έξω από την κεντρική μονάδα.  Τέλος, πολλές μητρικές πλακέτες έχουν ενσωματωμένες θύρες εισόδου / εξόδου, όπως σειριακές και παράλληλες θύρες, θύρες USB ή PS/2. Οι υποδοχές των θυρών αυτών, πάνω στις οποίες συνδέονται εξωτερικές συσκευές, είναι συνήθως στηριγμένες πάνω σε ειδικά ελάσματα, τα οποία τοποθετούνται πάνω στα ανοίγματα που έχει το κουτί της κεντρικής μονάδας για τις κάρτες επέκτασης. Οι υποδοχές αυτές συνδέονται στη μητρική πλακέτα με τη βοήθεια ειδικών καλωδίων.

19

20  Στη μητρική πλακέτα υπάρχει, επίσης, το ολοκληρωμένο κύκλωμα μνήμης που περιέχει το BIOS (Basic Input – Output System – Βασικό σύστημα εισόδου -εξόδου). Το BIOS είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αποθηκευμένο σε μια μνήμη ROM. Το πρόγραμμα αυτό Χρειάζεται ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο προσωπικός υπολογιστής και να μπορέσει να επικοινωνήσει με τις βασικές Περιφερειακές μονάδες. Στο BIOS περιέχεται επίσης ένα πρόγραμμα POST (Power-On Self Test – Αυτοδιαγνωστικό πρόγραμμα που εκτελείται κατά την εκκίνηση) το οποίο κατά την εκκίνηση του υπολογιστή εκτελεί διαγνωστικούς ελέγχους στις περιφερειακές μονάδες, ώστε να εντοπίσει πιθανές βλάβες. Επιπλέον, μέσα στο BIOS υπάρχει ένα Πρόγραμμα ρύθμισης των βασικών παραμέτρων του συστήματος (CMOS setup). Τέλος, το BIOS είναι αυτό που ξεκινάει την εκτέλεση του λειτουργικού συστήματος του προσωπικού υπολογιστή.  Συνήθως υπάρχουν ένα ή δύο BIOS chips, εξαρτάται από την πλακέτα, και συχνά το όνομα τους είναι το όνομα της εταιρίας που κατασκευάζει το λογισμικό του BIOS (συνήθως Award ή AMI).

21

22  Στη μητρική πλακέτα υπάρχει πάντα μια μπαταρία. Η μπαταρία αυτή χρειάζεται για τη λειτουργία του ρολογιού πραγματικού χρόνου που διαθέτει ο προσωπικός υπολογιστής Επίσης, επιτρέπει τη διατήρηση των βασικών παραμέτρων λειτουργίας του συστήματος που γίνονται με τη βοήθεια του προγράμματος ρύθμισης του συστήματος που περιέχεται στο BIOS. Η μπαταρία αυτή μπορεί να είναι είτε επαναφορτιζόμενη είτε μη επαναφορτιζόμενη. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αδειάζουν μόνο, όταν ο υπολογιστής μείνει για πολύ καιρό κλειστός, με αποτέλεσμα να χάνονται οι ρυθμίσεις του συστήματος και του ρολογιού πραγματικού χρόνου. Όταν όμως ο υπολογιστής τεθεί και πάλι σε λειτουργία, οι μπαταρίες αυτές επαναφορτίζονται και λειτουργούν και πάλι κανονικά. Οι μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες έχουν το μειονέκτημα ότι μετά την πάροδο κάποιου χρόνου, ανεξάρτητα από τη χρήση του υπολογιστή, αδειάζουν και χρειάζονται αντικατάσταση. Και στην περίπτωση αυτή το σύστημα χάνει τις ρυθμίσεις του.

23

24 Το τσίπσετ (chipset) υποστήριξης αποτελείται από δύο, συνήθως, ολοκληρωμένα κυκλώματα τα οποία περιέχουν τα απαραίτητα Κυκλώματα για την επικοινωνία μεταξύ όλων των μονάδων του υπολογιστή αλλά και πολλές από τις ίδιες τις περιφερειακές μονάδες. Έτσι, το τσίπσετ περιέχει τα κυκλώματα ελέγχου της μνήμης και των Υποδοχών επέκτασης, καθώς και τους ελεγκτές αποθηκευτικών μέσων, Τις θύρες εισόδου / εξόδου, τις θύρες USB, τον ελεγκτή του Πληκτρολογίου και το ρολόι πραγματικού χρόνου.

25  Όπως έχουμε δει η μητρική πλακέτα βρίσκεται τοποθετημένη μέσα στο κουτί της κεντρικής μονάδας. Είναι λοιπόν επόμενο η κατασκευή του κουτιού και της μητρικής πλακέτας να είναι τέτοια, ώστε να επιτρέπει τη στήριξή της μέσα στο κουτί. Αρχικά οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν αυτοί που σχεδίαζαν τη μορφή τόσο της μητρικής πλακέτας, όσο και του κουτιού του υπολογιστή που ήθελαν να παράγουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευάζονται υπολογιστές οι οποίοι δεν μπορούσαν να αναβαθμιστούν. Έτσι, αν κάποιος επιθυμούσε να αλλάξει τη μητρική πλακέτα ενός τέτοιου υπολογιστή ήταν δύσκολο να το κάνει, μια που ήταν δύσκολο να βρει μητρική πλακέτα που να ταιριάζει στο υπάρχον κουτί. Επόμενο ήταν λοιπόν να δημιουργηθούν τυποποιήσεις για την κατασκευή μητρικών πλακετών και κουτιών έτσι ώστε οποιαδήποτε μητρική πλακέτα κατασκευασμένη με μια συγκεκριμένη τυποποίηση να μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κουτί που ακολουθεί την ίδια τυποποίηση.

26

27  Οι μητρικές πλακέτες τύπου baby AT ήταν από τις πρώτες τυποποιημένες μητρικές πλακέτες που εμφανίστηκαν. Η τυποποίηση αυτή επικράτησε από τα πρώτα βήματα των προσωπικών υπολογιστών και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί μια από τις κυριότερες στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Με την τυποποίηση αυτή καθορίστηκε σαφώς το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να έχει μια μητρική πλακέτα καθώς και οι επιτρεπτές θέσεις για τα σημεία στήριξής της στο κουτί της κεντρικής μονάδας. Επίσης, καθορίστηκαν σαφώς οι θέσεις για τις υποδοχές επέκτασης και για την υποδοχή του πληκτρολογίου, οι οποίες σύμφωνα με την τυποποίηση αυτή πρέπει να είναι οι μόνες υποδοχές περιφερειακών συσκευών που πρέπει και μπορούν να είναι κολλημένες πάνω στη μητρική πλακέτα. Τέλος, προδιαγράφηκε η υποδοχή σύνδεσης των καλωδίων τροφοδοσίας έτσι ώστε να είναι βέβαιο ότι η μητρική πλακέτα μπορεί να συνδεθεί με το τροφοδοτικό του κουτιού. Με αυτόν τον τρόπο ήταν πλέον απλό για τους κατασκευαστές να σχεδιάσουν κουτιά, στα οποία να είναι βέβαιο ότι μπορεί να τοποθετηθεί μια μητρική πλακέτα τύπου baby AT.

28

29  Μια μητρική πλακέτα τύπου baby AT φαίνεται στο σχήμα Στο σχήμα αυτό βλέπουμε την υποδοχή για το πληκτρολόγιο, τις υποδοχές επέκτασης και την υποδοχή για τα καλώδια τροφοδοσίας. Η τυποποίηση για τις μητρικές πλακέτες τύπου baby AT βοήθησε πολύ την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών. Μικρές, ανεξάρτητες εταιρείες μπορούσαν πλέον να κατασκευάζουν μητρικές πλακέτες, όντας σίγουρες ότι οι πλακέτες τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα αντίστοιχα κουτιά. Η τυποποίηση αυτή όμως δεν ήταν αρκετά αυστηρή, αφήνοντας τελικά μεγάλη ελευθερία στους κατασκευαστές να επιλέξουν τη μορφή της μητρικής πλακέτας. Για παράδειγμα δεν καθορίστηκε η θέση των βάσεων του επεξεργαστή και των μνημών με αποτέλεσμα συχνά μετά την τοποθέτηση της μητρικής πλακέτας στο κουτί να είναι δύσκολη η πρόσβαση σε αυτές και επομένως δύσκολη η αναβάθμιση του συστήματος. Επίσης, η τυποποίηση αυτή δεν προέβλεπε συγκεκριμένες θέσεις για βασικά περιφερειακά, όπως η σειριακή και η παράλληλη θύρα.

30

31 Εξέλιξη των μητρικών πλακετών τύπου baby AT είναι οι μητρικές πλακέτες τύπου ATX. Η τυποποίηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει πολλές παραλείψεις της τυποποίησης baby AT. Έτσι πλέον είναι σαφώς καθορισμένες οι θέσεις των βάσεων του επεξεργαστή και των μνημών έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της δυσκολίας πρόσβασης σε αυτές. Η θέση τους δηλαδή είναι τέτοια, ώστε, όταν η μητρική πλακέτα είναι τοποθετημένη στο κουτί της κεντρικής μονάδας, να μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί ο επεξεργαστής και η μνήμη. Επίσης, οι θέσεις αυτές είναι τέτοιες, ώστε ο επεξεργαστής και η μνήμη να είναι μπροστά από τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη ψύξη των εξαρτημάτων αυτών. Επιπλέον, προβλέπονται συγκεκριμένες θέσεις για τις υποδοχές των σειριακών θυρών, της παράλληλης θύρας και των θυρών USB και PS/2, οι οποίες είναι κολλημένες πάνω στη μητρική πλακέτα.

32  Τέλος, η υποδοχή για τα καλώδια τροφοδοσίας έχει αλλάξει, μια που προβλέπονται επιπλέον τάσεις τροφοδοσίας. Επόμενο είναι βέβαια να απαιτείται και διαφορετική σχεδίαση του κουτιού της κεντρικής μονάδας, το οποίο πρέπει να προβλέπει ανοίγματα για τις υποδοχές των διαφόρων θυρών που είναι ενσωματωμένες στη μητρική πλακέτα, καθώς επίσης και το νέο τρόπο σύνδεσης της μητρικής πλακέτας με το τροφοδοτικό. Μια μητρική πλακέτα τύπου ATX φαίνεται στο σχήμα Στο σχήμα αυτό διακρίνουμε τις υποδοχές για τις διάφορες θύρες που είναι πλέον κολλημένες πάνω στη μητρική πλακέτα.

33 Στη μητρική πλακέτα είτε είναι τοποθετημένες είτε συνδέονται με τη βοήθεια καλωδίων όλες οι μονάδες του προσωπικού υπολογιστή  Ο επεξεργαστής και η μνήμη τοποθετούνται σε ειδικές βάσεις που υπάρχουν πάνω στη μητρική πλακέτα  Οι υποδοχές επέκτασης επιτρέπουν την εύκολη επέκταση των δυνατοτήτων του προσωπικού υπολογιστή  Στη μητρική πλακέτα υπάρχουν υποδοχές για τη σύνδεση διάφορων περιφερειακών μονάδων  Μια μπαταρία χρειάζεται για τη λειτουργία του ρολογιού πραγματικού χρόνου  Οι μητρικές πλακέτες τύπου ATX έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μητρικές πλακέτες τύπου baby AT.

34

35

36


Κατέβασμα ppt "Στη μητρική κάρτα του προσωπικού υπολογιστή υπάρχουν θέσεις για τη σύνδεση όλων των μονάδων που τον απαρτίζουν. Οι κυριότερες τέτοιες θέσεις είναι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google