Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
41. ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Το ψυγείο είναι συσκευή που λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης με αντλία θερμότητας. Χρησιμοποιείται για αποθήκευση προϊόντων, κατά κύριο λόγο τροφίμων. Πολλά τρόφιμα διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα σε ψυχρό και σκοτεινό περιβάλλον παρά έξω από αυτό. Ένα τυπικό οικιακό ψυγείο περιλαμβάνει δύο κύριους μη συγκοινωνούντες χώρους, τη συντήρηση και την κατάψυξη. Η συντήρηση έχει χαμηλή θερμοκρασία, αλλά δεν είναι αρκετή για να παγώσει το νερό• προορίζεται για προϊόντα που θα καταναλωθούν εντός μιας βδομάδας ή ενός μήνα. Η κατάψυξη έχει κατά κανόνα χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να μετατραπεί το νερό σε πάγο, ενώ προορίζεται για αποθήκευση προϊόντων για μήνες. Άλλα ψυγεία έχουν μηχανισμό για την παραγωγή παγοκύβων ή ψύκτη, δηλαδή βρύση κρύου νερού.

2 Τα παλιά χρόνια,πριν ακόμα ανακαλυφθούν ο ηλεκτρισμός και τα ψυγεία, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΊΧΑΝ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΤΟΥ έβαζαν ένα μεγάλο κομμάτι πάγο. Έτσι διατηρούσαν τα τρόφιμα τους κρύα. Καλά, και δεν έλιωνε ο πάγος; θα μου πείτε. Ασφαλώς Γ ΄αυτό, κάθε εβδομάδα περνούσε ένας παγοπώλης και αγόραζαν απ' αυτόν κι άλλο πάγο. Τότε οι άνθρωποι δεν είχαν τις δικές μας ευκολίες.Όμως, ούτε ξόδευαν τους θησαυρούς της Γης, όπως τους ξοδεύουν τα σημερινά ψυγεία. Λες να τα καταφέρεις να πείσεις τους γονείς σου να πετάξουν το ψυγείο σας και να πάρουν ένα από εκείνα τα παλιά; Μπα! Με κανένα τρόπο. Να, όμως, τι μπορείς να κάνεις με το ψυγείο σας.

3 ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Ανοιγοκλείνουμε τα ψυγεία μας περίπου 22 φορές την ημέρα. Δηλαδή φορές το χρόνο. Όταν ανοίγεις το ψυγείο, ο κρύος αέρας που νιώ­θεις να βγαίνει έξω, αλλάζει θέση με το ζεστό αέρα που μπαίνει μέσα. Αυτό σημαίνει πως το ψυγείο ζε­σταίνεται εσωτερικά και πρέπει να χρησιμοποιήσει κι άλλη ηλεκτρική ενέργεια για να ξανακρυώσει. Όταν ένα ψυγείο είναι γεμάτο τρόφιμα, χρειάζεται λιγότερο ρεύμα για να δουλέψει, γιατί τα τρόφιμα μαζεύουν τον κρύο αέρα και τον κρατάνε κο­ντά τους. Μέσα στο ψυγείο, υπάρχει ένας διακόπτης για τη θερμοκρασία. Όμως, πο­λύς κόσμος δεν το ξέρει κι έτσι συχνά τα ψυγεία «παγώνουν» περισσότε­ρο από όσο χρειάζεται. Τα κουλουριασμένα σύρματα - που μοιάζουν με σωληνάκια - στο πίσω μέρος του ψυγείου παίζουν σπουδαίο ρόλο. Βοηθούν το ψυγείο να παγώ­νει, απορροφώντας την εσωτερική του θερμότητα. Όμως, δεν μπορούν να δουλέψουν σωστά, όταν είναι σκονισμένα.

4 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ  Μην ανοίγεις το ψυγείο χωρίς λόγο. Και μόλις το ανοίξεις, πάρε γρήγορα αυτό που θέλεις και κλείσε αμέσως την πόρτα. Σκέψου τι θέλεις πριν ακό­μα το ανοίξεις. Αν συμφωνούν κι οι γονείς σου, ανάλαβε εσύ να ξεσκονίζεις τα σύρματα που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ψυγείου. Κάνε το με μια σκούπα, ένα ξεσκονόπανο ή μια ηλεκτρική σκούπα (με την άδεια των γονέων σου). Μαζί με τους γονείς σου, ρίξε μια ματιά, για να δεις μήπως το ψυγείο σας παγώνει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Πρέπει να είναι ρυθμισμένο με­ταξύ 3 και 5 βαθμών Κελσίου. Αν ανεβάσεις λίγο τη θερμοκρασία, τα τρό­φιμα θα εξακολουθήσουν να είναι κρύα, αλλά το ψυγείο θα ξοδεύει λιγό­τερο ρεύμα. Ένα μυστικό: πιάσε με το χέρι σου τα τρόφιμα. Αν είναι πολύ παγωμένα, πάει να πει πως η θερ­μοκρασία χρειάζεται ανέβασμα.

5 Ποιο απ' αυτά τα πράγματα ξοδεύει περισσότερο ρεύμα; Α) Ένα ραδιόφωνο.
2.α) QUIZ Ποιο απ' αυτά τα πράγματα ξοδεύει περισσότερο ρεύμα; Α) Ένα ραδιόφωνο. Β) Ένα ψυγείο. Γ) Μια τοστιέρα. Απάντηση Β. Τα ψυγεία δουλεύουν όλη μέρα, όλο το χρόνο. Δεν τα βγάζουμε ποτέ από την πρίζα.

6 2.β) ΚΑΝΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ Μέτρησε πόσες φορές την ημέρα
2.β) ΚΑΝΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ Μέτρησε πόσες φορές την ημέρα ανοίγεις το ψυγείο. Μήπως το πα¬ ρακάνεις; Και πόση ώρα το κρατάς ανοιχτό;

7 ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
• Το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοσή του. Επιλέξτε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. • Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30% • Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

8 • Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 °C και του καταψύκτη στους –18 °C. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα. • Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά. • Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο. • Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή. Μη βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν

9 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Όπως όλοι ξέρουμε η ετικέτα ενεργειακής σήμανσης είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης ενεργείας άλλα και προστασίας του περιβάλλοντος γιατί καλό θα ήταν να προτιμούσαμε προϊόντα με αυτήν την ετικέτα. Επωνυμία ή εμπορικό σήμα του προμηθευτή Αναγνωριστικό μοντέλο του προμηθευτή Κατάταξη της συσκευής με βάση την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ σε κλίμακα από το Α (πλέον ενεργειακά αποδοτική τάξη) έως το G (λιγότερο ενεργειακά αποδοτική) *Α+, Α++, συσκευές ψυγείων-καταψυκτών αυστηρότερων προδιαγραφών με δείκτη ενεργειακής απόδοσης ? Ο χαρακτηρισμός ενός ψυγείου περισσότερο ή λιγότερο ενεργειακά αποδοτικό (ο όρος μη αποδοτικό δεν είναι δόκιμος) δεν επηρεάζει την ικανότητα ψύξης ή κατάψυξης της συσκευής, αλλά την ενεργειακή κατανάλωση. Για την παραγωγή ίδιου ψυκτικού έργου η πλέον αποδοτική συσκευή καταναλώνει μικρότερη ενέργεια από την λιγότερη αποδοτική που καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια. EU Eco Label, Κοινοτικό Οικολογικό σήμα (άνθος) μόνο για τις συσκευές που έχει απονεμηθεί, σύμφωνα με κανονισμό της ΕΕ.

10 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ DOC 41


Κατέβασμα ppt "ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google