Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

20021 ΓΛΩΦ 165 - ΣΥΝΤΑΞΗ Έλενα Αναγνωστοπούλου. 20022 Μάθημα 6o/7ο  ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ II.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "20021 ΓΛΩΦ 165 - ΣΥΝΤΑΞΗ Έλενα Αναγνωστοπούλου. 20022 Μάθημα 6o/7ο  ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ II."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 20021 ΓΛΩΦ 165 - ΣΥΝΤΑΞΗ Έλενα Αναγνωστοπούλου

2 20022 Μάθημα 6o/7ο  ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ II

3 20023 Θέματα προς συζήτηση  Κύρια σημεία: –Κριτήρια ανάλυσης σε συστατικά –Κανόνες φραστικής δομής –Κανόνες φραστικής δομής και επαναδρομή

4 20024 Κριτήρια ανάλυσης σε συστατικά –Κατανομή –Μετακίνηση –Υποκαταστασιμότητα (Αντωνυμίες) –Σύνδεση κατά παράταξη

5 20025 Κατανομή  Συγκεκριμένες κατηγορίες καταλαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις στην πρόταση.  Αν βρούμε τα όρια (από πού αρχίζουν και πού τελειώνουν) αυτών των θέσεων, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι λέξεις που βρίσκονται μεταξύ αυτών των ορίων αποτελούν συστατικό συγκεκριμένης κατηγορίας.

6 20026 Παραδείγματα  Οι ΟΦ απαντούν σε θέση Υποκειμένου, Αντικειμένου, Συμπληρώματος Προθέσεων.  Όλες οι ακολουθίες λέξεων που απαντούν σ' αυτές τις θέσεις συνιστούν ΟΦ.  Τυπική θέση ΕπιθΦ: μετά το συνδετικό, μεταξύ Άρθρου και Ονόματος

7 20027 ΟΦ-Υποκείμενα  Ο Πέτρος ήρθε: Α + Ο = ΟΦ  Αυτός ήρθε: Αντωνυμία = ΟΦ  Ο φοιτητής ήρθε Α + Ο = ΟΦ  Φοιτητές ήρθαν: Ο = ΟΦ  Ψηλοί φοιτητές ήρθαν: Επιθ + Ο = ΟΦ  Οι ψηλοί φοιτητές ήρθαν: Α+Επιθ+Ο= ΟΦ  Οι ψηλοί φοιτητές της Ιατρικής ήρθαν: Α + Επιθ + Ο + ΟΦ = ΟΦ  Οι ψηλοί φοιτητές που κρατούσαν προκηρύξεις ήρθαν: –Α + Επιθ + Ο + Αναφορική Πρόταση = ΟΦ

8 20028 ΕπιθΦ : μετά το συνδετικό –Ο Γιάννης είναι πιστόςΕπιθ= ΕπιθΦ –Ο Γιάννης είναι περήφανος –Ο Γιάννης είναι πιο περήφανος: Συγκρ + Επιθ = ΕπιθΦ –Ο Γιάννης είναι πιο πιστός στους φίλους του : Συγκρ + Επιθ + ΠροθΦ= ΕπιθΦ –Ο Γιάννης είναι περήφανος για τη συλλογή γραμματοσήμων του: Επιθ + ΠροθΦ = ΕπιθΦ

9 20029 Μετακίνηση –Η μετακίνηση στην Αρχή της Πρότασης (Θεματοποίηση, Εστίαση) δείχνει ποιες ομάδες λέξεων είναι φράσεις: –Τους εκπροσώπους των φοιτητών ο νέος υπουργός Παιδείας τους συνάντησε προχτές στο υπουργείο. (Θεματοποίηση ΟΦ) –Τους εκπροσώπους των φοιτητών συνάντησε προχτές ο νέος υπουργός Παιδείας στο υπουργείο (Εστίαση ΟΦ) –Αυτούς θα συναντήσω αύριο –Με το αυτοκίνητο ο Πέτρος θα πάει στο Ηράκλειο αύριο (Θεματοποίηση ή Εστίαση ΠροθΦ) –Πιστός στους φίλους του δεν πιστεύω ότι είναι ο Πέτρος (Θεματοποίηση ΕπιθΦ)

10 200210 Μετακίνηση και αμφισημίες  Ο αστυνομικός είδε την κοπέλα με τα κιάλια: –Ο αστυνομικός είδε [την κοπέλα [με τα κιάλια]] "Ο αστυνομικός είδε την κοπέλα που είχε τα κιάλια –Ο αστυνομικός είδε [την κοπέλα] [με τα κιάλια] "Ο αστυνομικός είδε την κοπέλα χρησιμοποιώντας τα κιάλια"  'Οταν μετακινήσουμε την ΠροθΦ στην αρχή, η μόνη δυνατή ερμηνεία είναι η δεύτερη: –Με τα κιάλια ο αστυνομικός είδε την κοπέλα  Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένας περιορισμός στις μετακινήσεις που απαγορεύει να μετακινηθεί μια ΠροθΦ μέσα από μία ΟΦ.

11 200211 Μετακίνηση και αμφισημίες ΙΙ –Όταν μετακινήσουμε όλη την ακολουθία η μόνη δυνατή ερμηνεία είναι η πρώτη:  Την κοπέλα με τα κιάλια ο αστυνομικός την είδε χτες –Αυτό συμβαίνει επειδή μετακινούμε ένα συστατικό – μία φράση – και όχι δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους φράσεις.

12 200212 Άσκηση στην τάξη  Οι προτάσεις που ακολουθούν είναι αμφίσημες:  Ήρθε χτες μια φίλη από το Παρίσι  Ο Γιάννης χαιρέτησε το παιδί με το μαντίλι  Ο σερβιτόρος καθάρισε το τραπέζι με τις χαρτοπετσέτες  Θα συναντήσω τους καθηγητές εδώ  Να χρησιμοποιήσετε το κριτήριο της μετακίνησης για να δείξετε τις δύο δυνατές δομικές τους αναπαραστάσεις.

13 200213 Υποκαταστασιμότητα –Ένα άλλο διαγνωστικό κριτήριο είναι η χρήση στοιχείων που υποκαθιστούν φράσεις.  Αντωνυμίες στη θέση ΟΦ: –Ο άνθρωπος που συνάντησα στον διάδρομο πιστεύει ότι θα τον προσλάβουν για τη δουλειά. –Η πριγκίπισσα ρώτησε τον ανόητο βασιλιά μας για τα σχέδιά του –Η πριγκίπισσα ενημέρωσε τον ανόητο βασιλιά μας για τα σχέδιά της

14 200214 Υποκαταστασιμότητα ΙΙ  Αντωνυμίες στη θέση Π' (δευτερεύουσας πρότασης): –Η πριγκίπισσα είπε ότι θα παντρευτεί ένα φτωχό βοσκό αλλά ο βασιλιάς δεν το πίστεψε. –Η πριγκίπισσα αποφάσισε να παντρευτεί ένα φτωχό βοσκό αλλά αργότερα το μετάνιωσε.  Το αντωνυμικό στοιχείο "εκεί" στη θέση ΠροθΦ τόπου: –Η πριγκίπισσα πρότεινε να πάνε στη Μαδαγασκάρη αλλά ο βασιλιάς δεν ήθελε να πάει εκεί.

15 200215 Υποκαταστασιμότητα ΙΙΙ – "Το ίδιο" στη θέση ΡΦ ή ΕπιθΦ:  Η πριγκίπισσα θα πάει στη Μαδαγασκάρη και ο βασιλιάς θα κάνει το ίδιο  Η Μαρίνα έχει διορθώσει τα γραπτά και ο Γιάννης έχει κάνει το ίδιο  Η Λουκία τηλεφώνησε και η Ιωάννα έκανε το ίδιο  Η Μαρία είναι θυμωμένη με τη μητέρα της και το ίδιο είναι και η Κατερίνα.  Το βιβλίο είναι πράσινο και το ίδιο είναι και το μολύβι.  Η θάλασσα είναι γαλάζια και το ίδιο είναι και ο ουρανός.

16 200216 Σύνδεση κατά παράταξη – Ένα ακόμη διαγνωστικό κριτήριο φραστικής δομής είναι η παρατακτική σύνδεση. –Συνδέουμε παρατακτικά συστατικά της ίδιας κατηγορίας (Π', ΟΦ, ΡΦ, ΕπιθΦ, ΠροθΦ) και φτιάχνουμε μία φράση της ίδιας κατηγορίας.

17 200217 Δέντρα για δομές με παρατακτική σύνδεση ΟΦ 9 ΟΦ και ΟΦ 4 Ο φοιτητής ο φίλος του

18 200218 Δέντρα για δομές με παρατακτική σύνδεση ΡΦ 9 ΡΦ και ΡΦ 4 τρώει λύνει την άσκηση

19 200219 Δέντρα για δομές με παρατακτική σύνδεση ΕπιθΦ 9 ΕπιθΦ και ΕπιθΦ 4 καλός πιστός στους φίλους του

20 200220 Δέντρα για δομές με παρατακτική σύνδεση ΠροθΦ 9 ΠροθΦ και ΠροθΦ 4 Από τη Γαλλία από τη Γερμανία

21 200221 Δέντρα για δομές με παρατακτική σύνδεση Π' 9 Π' και Π' 4 ότι θα έρθει ότι θα μιλήσει στη συγκέντρωση

22 200222 Δεν επιτρέπεται –Να συνδέσουμε παρατακτικά ακολουθίες λέξεων που δεν είναι συστατικά:  *Ο βασιλιάς ζούσε σε και κυβερνούσε το κάστρο  *Ο έμπορος της Βενετίας ήταν χρεοκοπημένος και της Αθήνας ήταν πλούσιος –Να συνδέσουμε παρατακτικά ανόμοιες κατηγορίες:  *Ο Γιάννης έγραψε ένα βιβλίο και στη γυναίκα του  *Ο Γιάννης είναι έξυπνος και στο αυτοκίνητο

23 200223 Κανόνες Φραστικής Δομής –Έχουμε ήδη δώσει γραφικές παραστάσεις των φράσεων και προτάσεων και άτυπους κανόνες παραγωγής τους. –Η μορφή αυτών των κανόνων μέχρι στιγμής ήταν:  Προθ + ΟΦ = ΠροθΦ –Στις επόμενες διαφάνειες θα δείξουμε πώς αυτοί οι κανόνες μπορούν να τυποποιηθούν με τη μορφή κανόνων επαναγραφής που είναι context-free (δεν δηλώνουν περιβάλλον). –Οι κανόνες αυτοί λέγονται context free, σε αντιδιαστολή προς τους κανόνες context sensitive, οι οποίοι δηλώνουν περιβάλλον.

24 200224 Κανόνες Επαναγραφής – Οι κανόνες Προθ+ ΟΦ = ΠροθΦ, Α + Ο = ΟΦ γράφονται με τη μορφή: ΠροθΦ  Προθ ΟΦ, ΟΦ  Α Ο – Με τους κανόνες φραστικής δομής αυτής της μορφής κάθε κατηγορία αναλύεται στα άμεσα συστατικά της, και έτσι φτάνουμε από την κορυφή στο πιο χαμηλό σημείο του δέντρου. –Οι κανόνες αυτοί λέγονται "κανόνες επαναγραφής" επειδή κάθε κατηγορία επαναγράφεται στα συστατικά της, δηλαδή το κάθε σύμβολο που γράφεται στα αριστερά του βέλους αντικαθίσταται από τα σύμβολα στα δεξιά του βέλους.

25 200225 Κανόνες Context Free –Οι κανόνες αυτοί λέγονται "context-free" επειδή δεν δηλώνεται το περιβάλλον στο οποίο ένα σύμβολο μπορεί να επεναγραφεί στα συστατικά του. –Αντίθετα, υπάρχουν κανόνες που το περιβάλλον δηλώνεται και που γι'αυτό ονομάζονται "context sensitive". –Context Free: A  ψ –Context Sensitive: A  ψ /α__β, όπου "/", δηλώνει το περιβάλλον του Α, δηλαδή το Α επαναγράφεται σε ψ όταν βρίσκεται μεταξύ του α και β ή αΑβ  αψβ.

26 200226 Ιδιότητες Κανόνων Φραστικής Δομής  Στα αριστερά του βέλους πρέπει να έχουν ένα μόνο σύμβολο.  Στα δεξιά του βέλους μπορεί να έχουν ένα ή και περισσότερα σύμβολα: –ΡΦ  Ρ, –ΡΦ  Ρ ΟΦ –ΡΦ  Ρ ΟΦ ΠροθΦ κλπ.  Το βέλος παριστάνει την σχέση κυριαρχίας. Το σύμβολο στα αριστερά κυριαρχεί στα σύμβολα στα δεξιά. Τα σύμβολα στα δεξιά του βέλους γράφονται με τη σειρά που ακούγονται.

27 200227 Αλγόριθμος Γραφικής Παράστασης –1) Το σύμβολο στα αριστερά του βέλους αντιστοιχεί σε έναν κόμβο. –2) Τα σύμβολα στα δεξιά αντιστοιχούν σε σύνολο κόμβων που έχουν την ίδια σειρά με τα σύμβολα του κανόνα. –3) Το βέλος δηλώνει τη σχέση "άμεσης κυριαρχίας", δηλαδή "μητέρας-κόρης". –Μητέρα: ο κόμβος που παριστάνεται με το σύμβολο στα αριστερά. Κόρη: ο κόμβος ή οι κόμβοι που παριστάνονται με τα σύμβολα στα δεξιά.

28 200228 Παράδειγμα –ΡΦ  Ρ ΟΦ  ΡΦ 2 ΡΟΦ –ΟΦ  Α Ο  ΟΦ 2 ΑΟ  ΡΦ 3 Ρ ΟΦ 3 Α Ο

29 200229 Κανόνες Εισαγωγής Λεξικών Στοιχείων  Κανόνες Φραστικής Δομής: περιέχουν μόνο συντακτικές κατηγορίες, δηλαδή μη τερματικά σύμβολα, δηλαδή δεν περιέχουν λέξεις.  Για να πάρουμε ακολουθίες που περιέχουν πραγματικές λέξεις, δηλαδή τερματικά σύμβολα χρησιμοποιούμε τους κανόνες εισαγωγής λεξικών στοιχείων.

30 200230 Κανόνες εισαγωγής λεξικών στοιχείων  Κανόνες Επαναγραφής  ΡΦ  Ρ ΠροθΦ  ΠροθΦ  Προθ ΟΦ  ΟΦ  Α Ο Κανόνες εισαγωγής λεξικών στοιχείων  Ρ  γράφω  Προθ  με  Α  το  Ο  μολύβι  ΡΦ 3 Ρ ΠροθΦ γράφω 3 Προθ ΟΦ με 2 Α Ο το μολύβι

31 200231 Ένα σύμβολο στα αριστερά, ένα και στα δεξιά  Η βασική διαφορά ανάμεσα στους κανόνες εισαγωγής λεξικών στοιχείων και στους άλλους κανόνες φραστικής δομής είναι ότι στους κανόνες εισαγωγής λεξικών στοιχείων έχουμε υποχρεωτικά ένα σύμβολο στα δεξιά του βέλους, ενώ στους άλλους κανόνες μπορούμε να έχουμε περισσότερα του ενός σύμβολα.

32 200232 Επαναδρομή –Οι κανόνες φραστικής δομής μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τη βασική ιδιότητα της "επαναδρομής", της δυνατότητας δηλαδή να φτιάχνουμε προτάσεις που επεκτείνονται στο άπειρο επειδή μπορούμε να έχουμε κανόνες της εξής μορφής: –ΡΦ  Ρ Π' (για τη δευτερεύουσα πρόταση), ΟΦ  Α Ο Π' (για την αναφορική πρόταση)

33 200233 Επαναδρομή –Τέτοιοι κανόνες μας επιτρέπουν να βάζουμε προτάσεις μέσα σε άλλες προτάσεις, και έτσι μπορούμε να παράγουμε απεριόριστο αριθμό προτάσεων της μορφής:  Ο Γιάννης νομίζει ότι η Μαρία νομίζει ότι η Κατερίνα γελάει.  Ο Γιάννης νομίζει ότι ο Κώστας νομίζει ότι η Μαρία νομίζει ότι η Κατερίνα γελάει  Αυτή είναι η γάτα που κυνήγησε το ποντίκι που έφαγε το τυρί.  Αυτή είναι η γάτα που κυνήγησε το ποντίκι που έφαγε το τυρί που ήταν στο ψυγείο που αγόρασα προχτές.


Κατέβασμα ppt "20021 ΓΛΩΦ 165 - ΣΥΝΤΑΞΗ Έλενα Αναγνωστοπούλου. 20022 Μάθημα 6o/7ο  ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ II."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google