Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επεξεργασία και απολύμανση πόσιμου νερού Μάθημα: Ανάλυση υδάτων και τροφίμων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επεξεργασία και απολύμανση πόσιμου νερού Μάθημα: Ανάλυση υδάτων και τροφίμων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επεξεργασία και απολύμανση πόσιμου νερού Μάθημα: Ανάλυση υδάτων και τροφίμων

2 Συλλογή πόσιμου νερού  Νερά βροχής  Επιφανειακά νερά  Νερά πηγών  Υπόγεια νερά

3 Water Safety Plan - Στάδια  Οργάνωση ομάδας  Περιγραφή συστήματος  Εντοπισμός κρίσιμων σημείων (ΚΣ) που μπορεί να εισάγουν «κινδύνους» στο σύστημα και αξιολόγησή τους με συντελεστές βαρύτητας (ΚΣ1, ΚΣ2, ΚΣ3)  Τοποθέτησε τα ΚΣ στο διάγραμμα του συστήματος  Πρότεινε τρόπους ελέγχου των ΚΣ

4 Water Safety Plan – Στάδια 2  Καθορισμός τρόπων συστηματικής παρακολούθησης και ορίων  Καθορισμός τρόπων αξιολόγησης του WSP  Kαθορισμός υποστηριστικών προγραμμάτων Εκπαίδευση προσωπικού, έρευνα, εκσυγχρονισμός Εκπαίδευση προσωπικού, έρευνα, εκσυγχρονισμός  Καθορισμός διορθωτικών ενεργειών του WSP για έκτακτα και μη έκτακτα συμβάντα  Oργάνωση αρχείων καταγραφής του συστήματος

5 Επεξεργασία πόσιμου νερού Στάδια επεξεργασίας Προεπεξεργασία  Εσχάρωση  Πρώιμη απολύμανση Πρωτογενής επεξεργασία  Κροκίδωση  Καθίζηση  Διήθηση  Ρύθμιση pH Δευτερογενής επεξεργασία  Απολύμανση

6

7 Μέθοδοι απολύμανσης πόσιμου νερού  Χλωρίωση  Οζονισμός  Υπεριώδης ακτινοβολία UV

8 Χλωρίωση Μορφές χλωρίου:  Αέριο (διοξείδιο του χλωρίου)  Υγρό (υποχλωριώδες νάτριο)  Στερεό (υποχλωριώδη άλατα)

9 Μικροβιοκτόνος δράση:   Μορφή (ελεύθερο ή με χλωραμίνες)   pH   Συγκέντρωση   Θερμοκρασία   Είδος μικροβίου   Περιεκτικότητα του νερού σε ανόργανα ή οργανικά συστατικά Δόσεις χλωρίου:  mg/L στη δεξαμενή  Ανίχνευση στα άκρα του δικτύου υπολειμματικό χλώριο 0.2 mg/L

10 Αντιδράσεις χλωρίου μέσα το νερό  Oταν εισαχθεί Cl2 σε νερό και το pH είναι όξεινο το Cl2 παραμένει στη μοριακή του μορφή. Για pH 57 τo HOCl διασπάται σε ιόντα   HOCl = H+ + OCl- (2)   Για pH>8 τότε τα υποχλωριώδη ιόντα αντικαθιστούν πλήρως το υποχλωριώδες οξύ. Aν υπάρχει στο νερό αμμωνία τότε δημιουργούνται τις χλωραμίνες.

11 Μειονεκτήματα χλωρίωσης  Δημιουργία τριαλογονομεθανίων (THM)  Επηρεάζει γεύση και οσμή του νερού Πλεονεκτήματα χλωρίωσης  Καλή απολυμαντική ικανότητα  Δημιουργία υπολειμματικού χλωρίου

12 Όζον  Είναι σε αέρια μορφή.  Παράγεται από οζονοποιητές.  Το πλέον δραστικό οξειδωτικό.

13 Απολυμαντική δράση  pH  Συγκέντρωση CO και CO 2  Θολερότητα

14 Πλεονεκτήματα:  Ισχυρή και ταχεία απολύμανση  Αποτελεσματικό έναντι των ιών και πρωτοζώων  Δεν παράγει τριαλογονομεθάνια (ΤΗΜ)  Δεν αλλοιώνει τη γεύση και την οσμή του νερού Μειονεκτήματα:  Δεν έχει υπολειμματική δράση  Διασπάται γρήγορα  Ιδιαίτερα δαπανηρό  Απαιτεί επιμελημένη χρήση και συνεχή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

15 Υπεριώδεις ακτινοβολία UV  Χρήση λαμπτήρων εκπομπής ακτινοβολίας UV  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους  Επιδρά στο πυρηνικό DNA  Αποτελεσματικό στα nm

16 Πλεονεκτήματα:  Δεν παράγει παραπροϊόντα  Αδρανοποιεί βακτήρια και ιούς  Ελάχιστο κόστος Μειονεκτήματα:  Φαινόμενο φωτοενεργοποίησης  Χρήση σε μικρά συστήματα ύδρευσης  Ελάχιστη δράση έναντι πρωτοζώων

17 Characteristi cs/ CriteriaChlorination/ Dechlorinatio n UVOzone Micro- filtration Ultra- filtration Nano- filtration Safetylowhighmiddlehighhighhigh Bacterial removal middlemiddlemiddlemiddlehighhigh Virus removal lowlowmiddlelowhighhigh Protozoa removal nonenonemiddlehighhighhigh Bacterial regrowth lowlowlownonenonenone Residual toxicity highnonelownonenonenone By- products highnonelownonenonenone Operating costs lowlowmiddlehighhighhigh Investment costs middlemiddlehighhighhighhigh

18 v=9z14l51ISwg v=9z14l51ISwg


Κατέβασμα ppt "Επεξεργασία και απολύμανση πόσιμου νερού Μάθημα: Ανάλυση υδάτων και τροφίμων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google