Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΤΑΝΟΥ Πολύτιμο και σπάνιο βότανο. Θεωρείται το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου Προσδίδει άρωμα και την ιδιαίτερη, ελαφρά πικάντικη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΤΑΝΟΥ Πολύτιμο και σπάνιο βότανο. Θεωρείται το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου Προσδίδει άρωμα και την ιδιαίτερη, ελαφρά πικάντικη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΤΑΝΟΥ Πολύτιμο και σπάνιο βότανο. Θεωρείται το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου Προσδίδει άρωμα και την ιδιαίτερη, ελαφρά πικάντικη γεύση του και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώµα του, σε ροφήματα και φαγητά Καρύκευμα με σηµαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που γενικά συμβάλλει στην ευεξία και στην καλή υγεία του οργανισμού 20 περίπου είδη κρόκου είναι αυτοφυή στην Ελλάδα σήμερα, ωστόσο καλλιεργείται µόνο το είδος Crocus sativus, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλά μικρά χωριά, γύρω από την Κοζάνη.

3 ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Καλλιεργείται στην Κοζάνη από τον 17ο αιώνα Από το 1992 βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προελεύσεως και των Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων. Έως το 1966 η διακίνηση γινόταν μέσω χονδρεμπόρων Το 1966 δημιουργήθηκε ο Ελεύθερος Συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Το 1971 εξελίχθηκε σε Αναγκαστικό συνεταιρισμό κροκοπαραγωγών Σταθμός για την ανάπτυξη της κροκοφυτείας 7.000 στρέμματα στο νομό Κοζάνης με κέντρο το ομώνυμο χωριό Κρόκος 1.300 μέλη –οικογένειες με συνολική απασχόληση άτομα

4 Ο κρόκος μέσα στην ιστορία
Στη Μινωική Κρήτη το πανέμορφο άνθος του κρόκου αποτελούσε σύμβολο της Μεγάλης Θεάς της Φύσης και η συλλογή του γινόταν πάντοτε µε τελετουργικό τρόπο. Ξακουστή, πάλι, είναι µια τοιχογραφία από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης που χρονολογείται γύρω στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., στην οποία απεικονίζονται πολύχρωμα ντυμένες νεαρές να γεμίζουν τα καλάθια τους με τους κρόκους που συλλέγουν. Η κύρια χρήση του κρόκου στην αρχαιότητα ήταν στην ιατρική και ο «Πατέρας της Ιατρικής», ο Ιπποκράτης, το συνιστούσε τόσο για την αντιμετώπιση παλαιών και πρόσφατων τραυμάτων όσο και σε πολλά ακόμα νοσήματα. Ο Διοσκουρίδης, αναφέρει στο σύγγραμμα του «De Materia Medica» ότι ο κρόκος διαθέτει χωνευτικές, διουρητικές, μαλακτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, και ότι ανακατεμένος µε γλυκό κρασί προστατεύει από τη µέθη. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί αιώνες και να φτάσουμε στη Βυζαντινή εποχή για να εκτιμήσει τον κρόκο και η μαγειρική. Σχετικά γρήγορα όμως τότε, κέρδισε τη φήμη που μέχρι σήμερα απολαμβάνει, ενός πολύτιμου δηλαδή και ευγενούς αρτύματος που χαρίζει μοναδικό άρωμα, χρώμα και γεύση σε πλήθος εδέσματα, από ψαρόσουπες, σάλτσες και ζυμαρικά μέχρι ψωμί, μπισκότα και γλυκίσματα.

5 Η συλλογή Κάθε φθινόπωρο και για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων Πολύ κοπιαστική συγκομιδή. Ένταση εργασίας. Χρειάζονται περίπου άνθη κρόκου για ένα κιλό του τελικού προϊόντος (σε στίγματα) Τα μεγάλα κοφίνια πρέπει μάλιστα να γεμίσουν µε το «χρυσάφι της ελληνικής γης» πριν βραδιάσει, γιατί το λουλουδάκι του κρόκου μαραίνεται πολύ γρήγορα. Σε µια περιστρεφόμενη πλάκα και µε τη βοήθεια ενός ρεύματος αέρα τα πέταλα ξεχωρίζουν από τους στήμονες και τα στίγματα. Ακολουθεί η ξήρανση των στιγμάτων, εργασία που απαιτεί μεγάλη πείρα, προσοχή και τέχνη προκειμένου ο κρόκος να ξεραθεί φυσιολογικά και να διατηρήσει αναλλοίωτες όλες τις πολύτιμες ιδιότητες του. Μέσα στον χειμώνα, κατά το τελευταίο στάδιο, οι γυναίκες διαχωρίζουν υπομονετικά τους στήμονες από τα στίγματα και απομακρύνουν τις ξένες ύλες, μέχρι που το προϊόν είναι πλέον έτοιμο να παραδοθεί στο Συνεταιρισµό.

6 Οι ιδιότητες του κρόκου
Τα διάφορα είδη σαφράν βαθμολογούνται σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις χαρακτηριστικών (ISO standards) όπως: η κροκίνη (crocin_χρώμα), η πιροκροκίνη (picrocrocin_γεύση), και η περιεκτικότητα σε σαφρανάλη (safranal_άρωμα) που αποτελούν τα χαρακτηριστικά ποιότητάς του. Ο ελληνικός κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο. Με χρωστική δύναμη 256, επιβεβαιωμένη από εργαστηριακές εκθέσεις, είναι 66 βαθμούς υψηλότερα από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο Πολλές από τις παραδοσιακά αποδεκτές ιδιότητες του κρόκου, όπως: η αντισηπτική της στοματικής κοιλότητας, η αντισπασμωδική και η χωνευτική επικυρώθηκαν πειραματικά, Προέκυψαν όμως και νέοι τομείς θεραπευτικής εφαρμογής του. Γνωρίζουμε έτσι µε βεβαιότητα ότι τα στίγματα του κρόκου διαθέτουν: Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, Αντικαρκινικές ιδιότητες, Αντιθρομβωτικές ιδιότητες, Βελτιώνουν τη μνήμη (Αλτσχάϊμερ)

7 ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Διεθνής ανταγωνισμός με επώνυμα προίόντα
ΙΡΑΝ μεγαλύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως με πολλαπλάσια παραγωγή από την Ελλάδα Άλλες χώρες Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Ν.Ζηλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Κίνα,Ινδία, Συγκεκριμένα καρτέλ διακινούν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής Δεινή οικονομική θέση του συνεταιρισμού με αποκορύφωμα το 2004 οπότε τα 2/3 της παραγωγής (5 τόννοι) έμειναν αδιάθετοι

8 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Καθοριστική συμβολή με την έμπρακτη και ισχυρή υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (γ.γ κ.Λεούσης) προχωρήσαμε σε δράσεις για την προώθηση των προϊόντων κρόκου στο εσωτερικό και εξωτερικό Οργανώθηκε σειρά ημερίδων στο εσωτερικό με θέμα τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου, οι οποίες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Οι Έλληνες γνωρίζουν πλέον τον Κρόκο Κοζάνης Συμμετείχαμε σε Forum επιχειρηματιών στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία και τη Δανία προκειμένου να αναζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε νέες αγορές. Εντάξαμε τον κρόκο σε ευρωπαϊκά προγράμματα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIC και πετύχαμε την χρηματοδότηση της Λευκής Βίβλου για τον Κρόκο από Κοινοτικούς Πόρους. Συμμετείχαμε στις μεγαλύτερες εκθέσεις ποτών και τροφίμων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Συστήσαμε εταιρεία με την επωνυμία «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης Α.Ε.Β.Ε.», και την εταιρεία «Κορρές Φυσικά Προϊόντα Α.Ε.», με σκοπό τη δημιουργία νέων προϊόντων των οποίων βασικό συστατικό θα είναι ο κρόκος.

9 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ταυτόχρονα με τις παραπάνω δράσεις προβήκαμε στην πιστοποίηση του προϊόντος σαν βιολογική καλλιέργεια, γεγονός που εκτίναξε τις εγχώριες πωλήσεις από 250 κιλά το 2004 σε κιλά σήμερα. Οι εποχές που πουλούσαμε χύμα προκειμένου να μη μας μείνει το προϊόν στις αποθήκες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Το ανώνυμο προϊόν δεν έχει πατρίδα και εμείς στοχεύουμε ο Κρόκος Κοζάνης να αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές διεθνώς σαν ένα επώνυμο ποιοτικό ελληνικό προϊόν . Σήμερα πουλάμε μόνο συσκευασμένο επώνυμο προϊόν και η ζήτηση είναι τέτοια που αδυνατούμε να την καλύψουμε. Προσπαθούμε λοιπόν να κινητοποιήσουμε και άλλους αγρότες να στραφούν προς την καλλιέργεια του κρόκου. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός κυρίως από τα καρτέλ του εξωτερικού που διαχειρίζονται τη διακίνηση του προϊόντος συνεχίζεται και γίνεται ιδιαίτερα σκληρός. Εμείς όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Με την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και με την επιλογή παραγωγής και διακίνησης μέσω της νεοσυσταθείσης εταιρίας προϊόντων κρόκου και όχι μόνο κρόκου αποδεικνυόμαστε ευέλικτοι και ικανοί παίκτες στο διεθνή ανταγωνισμό. Για πρώτη ίσως φορά οι 1300 οικογένειες που ασχολούνται με την παραγωγή του μοναδικού αυτού προϊόντος ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

10 Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης
Η εταιρία συστάθηκε το 2007 από τον αναγκαστικό συνεταιρισμό κροκοπαραγωγών Κοζάνης και την εταιρία ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ Φυσικά Προϊόντα. Η ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΕ έχει την αποκλειστική αντιπροσώπευση και εμπορική προώθηση του κρόκου Κοζάνης χύμα ή συσκευασμένου παγκοσμίως με εξαίρεση την Ελλάδα, καθώς και την παραγωγή και προώθηση προϊόντων και ροφημάτων με χρήση ή ανάμειξη του φυτού.   Στόχος της εταιρίας είναι η ανάδειξη των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού κρόκου ο οποίος ανήκει στην καλύτερη ποιότητα saffron στον κόσμο και η αξιοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων του για τη δημιουργία νέων προϊόντων

11 Βιολογικός κρόκος Κοζάνης (στίγματα)

12 Οργανική σειρά ροφημάτων με κρόκο Κοζάνης
Βιολογικό Μαύρο τσάι με Κρόκο & Λεμόνι στα μαγαζιά της Ανατολής και στα αραβικά παζάρια προσφέρεται ζεστό ή κρύο για το καλωσόρισμα 10 teabags 10x1.8g Βιολογικό Θερμαντικό Ρόφημα με Κρόκο & Καρυκεύματα για τα χειμωνιάτικα κρύα συνδυάσαμε τη γεύση γλυκών καρπών με το άρωμα εξωτικών καρυκευμάτων 10 teabags 10x1.8g Βιολογικό Μεσογειακό ρόφημα με Κρόκο & Δενδρολίβανο χρώματα των ελληνικών αυλών και αρώματα του αιγαιοπελαγίτικου θέρους, συμπυκνωμένα σε μια μοναδική γεύση 10 teabags 10x1.8g Βιολογικό Αρωματικό Ρόφημα με Κρόκο & Βότανα του Βουνού φύλλα και σπόροι που συλλέγονται με το χέρι σμίγουν με λεπτές ευωδιές ανθέων σ’ ένα απολαυστικό συνδυασμό 10 teabags 10x1.8g Βιολογικό Παραδοσιακό Ρόφημα με Κρόκο & Μέλι στο χωριό Κρόκος της Κοζάνης, οι κροκοπαραγωγοί υποδέχονται τους επισκέπτες με το γευστικό τούτο ρόφημα 10 teabags 10x1.8g

13 ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΜΕ ΚΡΟΚΟ

14


Κατέβασμα ppt "ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΤΑΝΟΥ Πολύτιμο και σπάνιο βότανο. Θεωρείται το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου Προσδίδει άρωμα και την ιδιαίτερη, ελαφρά πικάντικη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google