Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση Κεφαλονιάς από την τάξη ΣΤ’ του δημοτικού σχολείου Πόρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση Κεφαλονιάς από την τάξη ΣΤ’ του δημοτικού σχολείου Πόρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση Κεφαλονιάς από την τάξη ΣΤ’ του δημοτικού σχολείου Πόρου
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Παρουσίαση Κεφαλονιάς από την τάξη ΣΤ’ του δημοτικού σχολείου Πόρου

2 Θέση Κεφαλονιάς

3 Επτάνησα - Βασίλειο Ελλάδας
Ιστορία Το νησί πήρε το όνομά του από τον μυθικό Κέφαλο, ο οποίος έφτασε στο νησί ως πρόσφυγας από την Αθήνα ή από το ελληνικό φύλο των Κεφαλλήνων ή Κεφαλλάνων. Οδυσσέας Ιστορικό - Κατακτητές 4 κράτη: η Κράνη οι Προννοί η Σάμη η Πάλη Ρωμαίοι αρχαιότητα Νορμανδοί, Ενετοί Μεσαίωνας Οθωμανοί Γάλλοι 1797 Επτάνησα - Βασίλειο Ελλάδας 1864 Ιταλοί Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος Γερμανοί 1943

4 Η κατάληξη -άτα βρίσκεται σε πάρα πολλά τοπωνύμια, όπως τα χωριά:
Περιοχές Το Αργοστόλι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς και πρωτεύουσα του Νομού Κεφαλληνίας με κατοίκους. Η κατάληξη -άτα βρίσκεται σε πάρα πολλά τοπωνύμια, όπως τα χωριά: Κουρκουμελάτα, Σιμωτάτα, Σβορωνάτα, Βαλσαμάτα, Τρωιανάτα, Γριζάτα, Λουρδάτα, Φαβατάτα, Δελαπορτάτα, Παπαρηγάτα κ.λ.π.  Το Ληξούρι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νησιού. Άλλες μεγάλες κωμοπόλεις της Κεφαλονιάς είναι ο Πόρος, η Σάμη και η Σκάλα.

5 Περιβάλλον - Φύση Η Κεφαλονιά είναι ένα καταπράσινο νησί. Διαθέτει πλούσια χλωρίδα αλλά και πανίδα. Αίνος ονομάζεται το ψηλότερο βουνό στην Κεφαλονιά (1,628 μέτρα), το οποίο αποτελεί εθνικό δρυμό από το Τα 2/3 της έκτασής του καλύπτονται από το μοναδικό στον κόσμο είδος μαύρου ελάτου. Μέσα στον εθνικό δρυμό βρίσκουν καταφύγιο επίσης αρκετά είδη πανίδας όπως αλεπούδες, κουνάβια και πληθυσμός ημι-άγριων αλόγων. Η ψηλότερη κορυφή του Αίνου είναι ο Μέγας Σωρός, απ' όπου φαίνονται καθαρά η Ζάκυνθος και αμυδρά η Λευκάδα και οι κοντινές ακτές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος. Ο Αίνος, ένα μνημείο της φύσης, προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των τουριστών, όσο και των οικολόγων.

6 Περιβάλλον - Φύση Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 και βρίσκεται λίγο έξω από τη Σάμη. Στο εσωτερικό της έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος της οροφής, αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό θέαμα. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και έχει μήκος 160 μ. Σταλακτίτες ηλικίας χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου. Η ξενάγηση γίνεται με βαρκάδα στο σπήλαιο, η οποία ξεκινάει από το ξεσκέπαστο τμήμα του σπηλαίου όπου το φως πέφτει στο νερό και δημιουργεί τις ωραιότερες τυρκουάζ αποχρώσεις και συνεχίζεται στο σκεπασμένο τμήμα του. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που από λατρευτικές λειτουργίες που γίνονταν στην αρχαιότητα, προς τιμή του Θεού Πάνα και των Νυμφών.

7 Παραλίες Η Κεφαλονιά φημίζεται για τις ωραίες αμμουδερές παραλίες της με καταγάλανα νερά. Η πιο γνωστή είναι ο Μύρτος που έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα ως μία από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου και έχει ψηφιστεί 11 φορές η καλύτερη ελληνική παραλία. Η Κεφαλονιά διαθέτει μεγάλο πλήθος παραλιών, με πιο δημοφιλής τις: Αντίσαμος Πλατιά Άμμος Άβυθος

8 Αξιοθέατα Στη Κεφαλονιά υπάρχουν πολλά σημαντικά αξιοθέατα, τα οποία πρέπει να δει όποιος επισκεφτεί την Κεφαλονιά. Το σπήλαιο της Δρογκαράτης, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 300 χρόνια και θεωρείται από τα καλύτερα σπήλαια στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό με τόσο μεγάλη αίθουσα. Το Φανάρι των Αγίων, στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου. Ο Κήπος του Νάπιερ , ένα υπερυψωμένο δενδροφυτευμένο πάρκο με ποικίλα είδη φυτών και δένδρων στο Αργοστόλι. Το γεωλογικό φαινόμενο των καταβόθρων της Κεφαλονιάς. Το κάστρο της Άσσου και του Αγίου Γεωργίου. Το Μυκηναϊκό νεκροταφείο των Μαζαρακάτων. Το Βράχο του Βύρωνα, όπου λέγεται ότι έγραψε μερικά από το πιο γνωστά ποιήματά του ο λόρδος Βύρωνας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Κοργιαλένειο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου.

9 Αξιοθέατα Πολύ δημοφιλής είναι, επίσης, οι περιοχές Άσσος και Φισκάρδο, τις οποίες επισκέπτονται κάθε χρόνο από όλη την Ευρώπη.

10 Αρκετές σεισμικές δονήσεις πλήττουν την περιοχή κάθε χρόνο.
Η Κεφαλονιά πλήγηκε από τους μεγάλους σεισμούς του 1953, όταν ισοπεδώθηκαν όλα σχεδόν τα οικήματα του νησιού.  Οι καταστροφικοί σεισμοί έπληξαν τα Ιόνια νησιά και κράτησαν σχεδόν 2 μήνες. Καταστράφηκαν ολοκληρωτικά η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. Ρίχτερ: 6.4, 6.8, 5.2 και 7.2

11 Τοπικά προϊόντα Πρώτη και καλύτερη η Ρομπόλα, το κρασί που παράγεται από την ομώνυμη ποικιλία σταφυλιού. Σε όλο όμως το νησί υπάρχουν αμπελώνες όπου καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες σταφυλιών. Στα τυροκομεία της Πυλάρου φτιάχνονται μερικά από τα πιο νόστιμα τυριά σε όλη την Ελλάδα. Μέλι που παράγεται από τους ντόπιους μελισσουργούς. Οι μάντολες, είναι από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τοπικά προϊόντα. Χαμομήλι. Γνωστά ποτά της Κεφαλονιάς περιλαμβάνουν το παστοκύδωνο, το μαντολάτο και τη σουμάδα.

12 Μουσική – Παράδοση «Γνωστοί» κεφαλλονίτες
Η Κεφαλονιά είναι παγκοσμίως γνωστή για τις κεφαλλονίτικες καντάδες. Στο νησί ιδιαιτερότητα αποτελεί η αριέτα, λαϊκό τραγούδι το οποίο κατευθύνει η μουσικοακουστική αντίληψη των τραγουδιστών και είναι εντελώς διαφορετικό από την γνωστή καντάδα. Παραδοσιακό όργανο αποτελεί το μαντολίνο. Παραδοσιακός χορός της Κεφαλονιάς αποτελεί ο κεφαλλονίτικος μπάλος ή, όπως είναι γνωστός, ο «διβαρίτικος» χορός. Ο χορός αυτός λέγεται ότι πρωτοχορεύτηκε στο χωριό διβαράτα της Κεφαλονιάς. Παραδοσιακοί χοροί του νησιού αποτελούν, επίσης, οι Καντριλίες και οι Λαντσιέρες, ευρωπαϊκοί χοροί, οι οποίοι αφομοιώθηκαν και εξελίχθηκαν από τους Κεφαλλονίτες. Η λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι επηρεασμένη από τα χρόνια του Βυζαντίου, την Φραγκοκρατία και την Βενετική κυριαρχία. «Γνωστοί» κεφαλλονίτες Ιωάννης Μεταξάς στρατιωτικός, πολιτικός Στο χώρο της ποίησης ξεχωρίζουν, ο Νίκος Καββαδίας, ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο Γεώργιος Μολφέτας, ο Μπάμπης Αννίνος και ο Ιούλιος Τυπάλδος. Στο χώρο της μουσικής τέχνης, οι συνθέτες Νικόλαος Τζ. Μεταξάς και ο Διονύσιος Λαυράγκας, ο βιολιστής Δημήτριος Χωραφάς, ο πιανίστας Σπύρος Φαραντάτος, ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης και η τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη.


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση Κεφαλονιάς από την τάξη ΣΤ’ του δημοτικού σχολείου Πόρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google