Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απρίλιος 2013 δύο προϊόντα με διαχρονική συνεισφορά στην οικονομία της Χίου» Γυμνάσιο ΛΤ Ψαρών Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου Τάξη: Α΄ Λυκείου Σχολικό έτος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απρίλιος 2013 δύο προϊόντα με διαχρονική συνεισφορά στην οικονομία της Χίου» Γυμνάσιο ΛΤ Ψαρών Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου Τάξη: Α΄ Λυκείου Σχολικό έτος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Απρίλιος 2013 δύο προϊόντα με διαχρονική συνεισφορά στην οικονομία της Χίου» Γυμνάσιο ΛΤ Ψαρών Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου Τάξη: Α΄ Λυκείου Σχολικό έτος Β΄ τετράμηνο Ερευνητική – συγγραφική ομάδα: Τζένη Αράπη Φωτεινή Βασιλική Άννα Βουραντά Νίκος Καμβούρης Νίκος Καραγιώργης «Μαστίχα & μανταρίνι: Υπεύθυνη καθηγήτρια Κατερίνα Καλτσά

2 Μα στίχα Χίου 1η ενότητα

3  ανθεκτικό φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις.  αειθαλής θάμνος ύψους 2-3 μέτρων που αναπτύσσεται αργά.  πλήρης ανάπτυξη (έως και 5μ.)μετά από χρόνια.  παράγει μαστίχα μόνο μετά τον 5 ο ή 6 ο χρόνο φύτευσής του. Μαστιχόδενδρο ή σχίνος

4  Δεκέμβριο ξεκινά η λίπανση των σχίνων.  Ιανουάριο & Φεβρουάριο κλαδεύονται τα χαμηλά κλαδιά.  Μάρτιο & Απρίλιο γίνεται το σκάψιμο του εδάφους.  Ιούνιο & Ιούλιο γίνεται το καθάρισμα & ακολουθεί η ισοπέδωση του εδάφους. Καλλιέργεια σχίνων

5  Μαστίχα Χίου ονομάζεται η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου.  Κατά την έκκρισή της έχει τη μορφή διαυγούς υγρού και στερεοποιείται σε ακανόνιστα σχήματα.  Αφού στερεοποιηθεί, είναι κρυσταλλική ενώ η πικράδα που έχει αρχικά, υποχωρεί αφήνοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα. Το πολύτιμο δάκρυ

6 κέντημα - χάραγμα  Το κέντημα - χάραγμα των σχίνων γίνεται Ιούλιο & Αύγουστο δύο φορές την εβδομάδα κατά τις πρωινές ώρες με το «κεντητήρι». 1 η συλλογή  Η 1 η συλλογή γίνεται μετά τις 15/8 και η 2 η στις 15/9 με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται «τιμητήρι». Διαδικασία του καθαρίσματος  Διαδικασία του καθαρίσματος. Κάθε παραγωγός συγκεντρώνει την παραγωγή του και κοσκινίζει τη μαστίχα, το λεγόμενο «ταχτάρισμα». Παραγωγή μαστίχας

7  Παρακμή του Βυζαντίου  οι ανατολικοί λαοί διεκδίκησαν την κατοχή της.  Κατοχή της Χίου από τους Γενουάτες  πρώτη συστηματική οργάνωση « ΜΑΟΝΑ ».  Τουρκοκρατία  μέρος της παραγωγής παρακρατούνταν ως φόρος υποταγής. Ιστορικά στοιχεία (1)

8  Ίδρυση Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου  αναγνωρίστηκε από Ε.Ε η μαστίχα ως Π.Ο.Π  Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος - επέφερε κρίση.  Τραγική στιγμή η πυρκαγιά τον Αύγουστο του Καταστροφή μεγάλου αριθμού σχίνων. Ιστορικά στοιχεία (2)

9 Στατιστικά στοιχεία Πηγή: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

10 Ιατροφαρμακευτική χρήση της μαστίχας  Η μαστίχα είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα.  Είναι το δάκρυ που έχει την ιδιότητα να ευφραίνει, να αρωματίζει, να ανακουφίζει, να θεραπεύει.  Στις μέρες μας, εργαστηριακές έρευνες & κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

11 Επίδραση μαστίχας στο πεπτικό σύστημα  Ακόμα και μικρές ποσότητες μαστίχας -1 γρ. ημερησίως επί 2 εβδομάδες - δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε μικρό χρονικό διάστημα.  Η μαστίχα καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού.  Σημαντική είναι η επίδραση της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής του δραστηριότητας.

12 Χρήσεις μαστίχας στη χειρουργική  Χρησιμοποιείται σε αλοιφές για εγκαύματα και δερματικές παθήσεις όπως και για την παρασκευή χειρουργικών ραμμάτων.  Τα ράμματα αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό και δεν χρειάζεται επέμβαση κοπής.  Το φάρμακο MASTISOL (αμερικανικής παρασκευής) που περιέχει μαστίχα χρησιμοποιείται για την επικόλληση επιδέσμων (δεν προκαλεί ερεθισμούς και αντισηψία στην πληγή).

13 Χρήσεις μαστίχας στην οδοντιατρική  Η συστηματική χρήση μαστίχας αφαιρεί ή περιορίζει σημαντικά τον σχηματισμό μικροβιακών πλακών.  Σήμερα, αποτελεί συστατικό οδοντόκρεμας και στοματικών διαλυμάτων για στοματική καθαριότητα, αντισηψία & υγιεινή.  Χρησιμοποιείται ακόμα ως συστατικό του σφραγίσματος των δοντιών και εκμαγείων των οδοντοστοιχιών.

14  Η αρχαία πεποίθηση, ότι η μαστίχα έχει και καλλυντικές ιδιότητες, υποστηρίζεται σήμερα από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες.  Η σύνθεση της μαστίχας Χίου είναι ένας μοναδικός συνδυασμός 80 και πλέον συστατικών. Η συμβολή της μαστίχας στην επιδερμίδα

15 Αντιμικροβιακή δράση του αιθέριου ελαίου της μαστίχας. Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τόσο του αιθέριου ελαίου όσο και των κλασμάτων της ρητίνης της. Επουλωτική δράση της μαστίχας μέσω της επαγωγής της σύνθεσης του κολλαγόνου στους ανθρώπινους δερματικούς ινοβλάστες. Δράσεις της μαστίχας Χίου

16  έχει εξαιρετικές αναπλαστικές ιδιότητες για το δέρμα &  σημαντική ενυδατική δράση που παράλληλα με την υψηλή αντιβακτηριδιακή του δράση, δημιουργεί ένα υμένιο (φίλμ) προστασίας και λάμψης στην επιδερμίδα. Μαστιχέλαιο – το αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από την απόσταξη φυσικής μαστίχας

17  Αποτελεί 100% φυσικό απόσταγμα και περιέχει μικρή ποσότητα από το αιθέριο έλαιο μαστίχας  Χρησιμοποιείται ως ενυδατική και τονωτική λοσιόν.  Παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον βαθύ καθαρισμό και αρωματισμό της επιδερμίδας του σώματος. Μαστιχόνερο – φυσικό υδατικό διάλυμα μαστίχας

18  Μεγάλο φάσμα καλλυντικών προϊόντων (κρέμες προσώπου και σώματος, σαπούνια, αφρόλουτρα και σαμπουάν κ.α)  Ξεχωριστή θέση κατέχει και το αρωματικό σαπούνι ελαιολάδου με μαστίχα Χίου που συνδυάζει μοναδικά τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου με τις αντιμικροβιακές και αναπλαστικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου. Προϊόντα ομορφιάς

19  Τα πρώτα καλλυντικά που κυκλοφόρησαν με βάση τη μαστίχα.  Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα αξιοποίησης των μοναδικών ιδιοτήτων της μαστίχας στην κοσμετολογία, ανήκει στα Εργαστήρια ΣΟΔΗΣ.  Σήμερα υπάρχουν πάνω από 250 προϊόντα με βάση το μαστιχέλαιο.

20  Η μαστίχα μπορεί να ταιριάξει σχεδόν με τα πάντα.  Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν σε γιορτινά ψωμιά, τσουρέκια και μπισκότα αλλά και στη δημιουργία ενός παγωτού, το γνωστό καϊμάκι.  Ως γλυκό κουταλιού σερβίρεται μέσα σε νερό το υποβρύχιο μαστίχας.  Στην Κύπρο αρωματίζουν με αυτήν ακόμα και το ψωμί.  Στο Λίβανο και τη Συρία φτιάχνουν ένα είδος παραδοσιακού τυριού με άρωμα και γεύση μαστίχας. Χρήση μαστίχας Χίου στην κουζίνα

21  Η μαστίχα χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή λικέρ και ούζου.  Με την προσθήκη μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμα της και επιπλέον περιορίζεται η βλαπτική επίδραση της αλκοόλης στο στομάχι.  Στον Αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στο Ιράκ, η μαστίχα συχνά προστίθεται στην παρασκευή του τοπικού ποτού Αράκ. Επιπλέον οι Αραβικοί λαοί αρωματίζουν το πόσιμο νερό με μαστίχα, καίγοντας μαστίχα. Χρήση στην ποτοποιία

22 2 η ενότητα Μανταρίνι Χίου

23 Μανταρίνι Χίου Είναι ο καρπός δένδρων του είδους Citrus deliciose tenore και πιο συγκεκριμένα της ποικιλίας Κοινό Χιώτικο. Το ξακουστό μανταρίνι Χίου, είναι εύχυμο, γλυκό, αρωματικό, νόστιμο, με φλούδι χρυσοκίτρινο, μέτριο σε πάχος που αποσπάται εύκολα και απελευθερώνει απλόχερα τα αρώματά του.

24 Εισαγωγή καλλιέργειας μανταρινιών Οι μανταρινιές της Χίου δεν αποτέλεσαν καινοτόμο καλλιέργεια των Γενοβέζων (όπως τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή του Κάμπου) αλλά εισήχθησαν γύρω στο από τη χιώτικη οικογένεια των Χωρέμηδων οι οποίοι τις έφεραν από τις Ινδίες & τις καλλιέργησαν αρχικά στα δικά τους κτήματα.

25 Μανταρίνι Χίου – «Π.Γ.Ε» Πρόσφατα (Δεκέμβρη 2012) η Ευρωπαϊκή Ένωση το αναγνώρισε ως «Προϊόν Γεωγραφικής Προέλευσης – Π.Γ.Ε.». Προκειμένου βέβαια τα μανταρίνια να πιστοποιηθούν ως «Μανταρίνια Χίου», η καλλιέργεια, η παραγωγή, η συγκομιδή, η διαλογή και η τυποποίηση του προϊόντος θα πρέπει να εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής των νήσων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

26 Η μανταρινιά στο χώμα θέλει ζεστό κλίμα και θερμοκρασίες που το χειμώνα δεν πρέπει να πέφτουν κάτω των -2° C. Προτιμά ηλιόλουστες και απάνεμες ζώνες και σε περίπτωση ισχυρών ανέμων κάποιος φυτοφράχτης, φυσικός ή τεχνητός, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Υψηλοί μαντρότοιχοι, και ιδιαίτερες καλλιεργητικές μέθοδοι κάνουν τα φρούτα αυτά μοναδικά. Καλλιέργεια μανταρινιών

27 Διαδικασία καλλιέργειας των μανταρινιών Φεβρουάριος: Καθάρισμα & λίπανση του περιβολιού. Μάρτιος – Μάιος: εποχή του κλαδέματος. Ιούνιος – Οκτώβριος: ποτίσματα με τον παραδοσιακό τρόπο των αυλακιών ή αυτόματα. Τα πιο στεγνά εδάφη ποτίζονται κάθε 12 μέρες ενώ τα πιο υγρά 1 φορά το μήνα. Νοέμβριος – Μάρτιος: κύρια συγκομιδή των μανταρινιών.

28 Κάμπος Χίου  περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με κήπους & περιβόλια, φυτεμένα κυρίως με εσπεριδοειδή, που περικλείονται από ψηλούς μαντρότοιχους.  Στα κτήματα δεσπόζουν τα παλιά αρχοντικά με ιδιόμορφη και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, γέννημα πολλών επιρροών, συνυφασμένων με τις διάφορες ιστορικές περιόδους του νησιού.

29 Ιστορία του Κάμπου  Το εύφορο έδαφος και το πλούσιο υδροφόρο στρώμα, συνδυασμένα με το μικροκλίμα της περιοχής, βοήθησαν στο να αναπτυχθούν μοναδικές καλλιέργειες εσπεριδοειδών.  Από τις αρχές του 15ου αιώνα τα εσπεριδοειδή εξάγονταν σε Κωνσταντινούπολη, Μαύρη θάλασσα, Σμύρνη, Αίγυπτο & σε όλη την Ανατολή με ειδικά ναυλωμένα πλοία.  Οι μοναδικές συσκευασίες των εμπορευμάτων και το χάρτωμα των φρούτων, ένα – ένα, έκαναν τα εσπεριδοειδή της Χίου είδος πολυτελείας στις αγορές.

30 Η Χίος στο Βυζάντιο  Η Χίος, την εποχή του Βυζαντίου είχε προνομιακή θέση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.  Ήταν κέντρο Διοίκησης, πρωτεύουσα του «Θέματος του Αιγαίου».  Είχε επιβλητική παρουσία, ως ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της Βυζαντινής αριστοκρατίας.

31 Γενουατοκρατία Γενουατοκρατία  Οι Γενοβέζοι, από τον 13ο αιώνα, αξιοποίησαν τη έκταση του Κάμπου δημιουργώντας τους εκτεταμένους πορτοκαλεώνες, αφού διαπίστωσαν την ύπαρξη νερού.  Η εταιρία «Μαόνα» των Ιουστινιάνι οργάνωσε το νησί έτσι ώστε να ελέγχει απολύτως την προσφορά & απόδοση του προϊόντος και να αποκλείει πιθανές εξεγέρσεις αγροτών.  Οι εσπεριδοπαραγωγοί περιχαρακώθηκαν στα περιβόλια τους, μια που η έκταση των κτημάτων δεν επέτρεπε το χτίσιμο των σπιτιών το ένα κοντά στο άλλο.

32  Η κατάκτηση της Χίου από τους Τούρκους, το 1566, ανέστειλε προσωρινά την οικονομική δραστηριότητα του νησιού.  Από τα τέλη του 17 ου αιώνα όμως θα ξανακερδίσει την αλλοτινή της θέση ως εμπορικό κέντρο (λόγω των προνομίων που δόθηκαν).  Η φοβερή σφαγή του 1822 αφανίζει κυριολεκτικά ανθρώπους και κτίσματα.  Το χειμώνα του 1850 ο Κάμπος θα πληγεί και πάλι. Ένας πρωτοφανής παγετός, που έμεινε γνωστός ως η «Καύτρα», κατάστρεψε όλα τα εσπεριδοειδή. Τουρκοκρατία (16ος - 20ος αιώνας) Τουρκοκρατία (16ος - 20ος αιώνας)

33 Σημερινή κατάσταση του Κάμπου Η καλλιέργεια των περιβολιών είναι πλέον οικονομικά ασύμφορη, οπότε αρκετοί στρέφονται σε εντατικές καλλιέργειες θερμοκηπίου. To 1992 χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως παραδοσιακός οικισμός & καθορίστηκαν ειδικοί όροι και περιορισμός δόμησης. Σήμερα ο Κάμπος παραμένει μια σημαντική αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά περιοχή όπου κυριαρχούν ακόμη τα εσπεριδοειδή σε συνάρτηση και με άλλες δραστηριότητες.

34 Δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό να αναδείξει και να προβάλει την ιστορία των εσπεριδοειδών της Χίου. Καλλιεργεί κτήματα με ποικιλίες εσπεριδοειδών και παράγει χειροποίητες γεύσεις γλυκών και άλλων προϊόντων. Αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει να συνδέσει με δυναμικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Εναλλακτικοί και ποιοτικοί τρόποι αξιοποίησης του Κάμπου (ένα παράδειγμα - Citrus)

35 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!! * Στη συνέχεια ακολουθούν οι πηγές των πληροφοριών και των εικόνων που χρησιμοποιήθηκαν. Οι εικόνες αποτελούν προϊόν αναζήτησης στο διαδίκτυο και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους. Στην παρουσίαση αυτή βρίσκονται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.

36 Πηγές πληροφοριών: (Ε.Μ.Χ) kpe-chiou.chi.sch.gr/docs/kampos/istoriakampou.doc nna,MpitzaMaria/attached-document /FotiadouAnna_MpitzaMaria2013.pdf omorfia/mastixa-h-therapeftikh 6gym-n-smyrn.att.sch.gr/oldsite/files/finalbook.pdf ‎ (6ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης, Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα, «ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ: ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ;», Σχολικό Έτος ) iatrofarmakeytikh-drash-ths-Mastihas-Hioy

37 0 athen.eu/index.php?id=126&tx_ttnews%5Btt_news%5D =1092&tx_faq_faq=&tx_ttnews%5BbackPid%5D=61&no _cache=1&print=1&type=98 post_24.html#.UVhVmjfg_Kc f spa.aspx mamain13.htm

38 Πηγές εικόνων (με σειρά εμφάνισης) 1 η διαφάνεια: εικόνα 1: plhgwnetai-euwdiazei-stoilh.asp, εικόνα 2: plhgwnetai-euwdiazei-stoilh.asp 2 η διαφάνεια: εικόνα 3: elines.pdf (οδηγός εφαρμογής σήματος γνησιότητας προϊόντος ΕΜΧ), εικόνα 4: a&la=1 elines.pdf a&la=1 3 η διαφάνεια: ε ικόνα 5: anemos.gr/contents/el/d13_mastic_gum_mastiha_info_ma stixa.htmlhttp://www.e- anemos.gr/contents/el/d13_mastic_gum_mastiha_info_ma stixa.html 4 η διαφάνεια: εικόνα 6: * Οι εικόνες αποτελούν προϊόν αναζήτησης στο διαδίκτυο και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους. Στην εργασία αυτή βρίσκονται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.

39 5 η διαφάνεια: εικόνα 7: 9icGSo, εικόνα 8: 9icGSohttp://www.nline.gr/994/ 6 η διαφάνεια: εικόνα 9: Μενέλαος Μυρίλλας (www.myrillas.com), εικόνα 10: mastiha-chios-mastiha.html, εικόνα 11: Μενέλαος Μυρίλλας (www.myrillas.com) mastiha-chios-mastiha.html 7 η διαφάνεια: εικόνα 12: &sub=&screen=1, εικόνα 13: &sub=&screen=1 8 η διαφάνεια: εικόνα 14: εικόνα 15: Φόντο στις διαφάνειες : εικόνα 15: p p * Οι εικόνες αποτελούν προϊόν αναζήτησης στο διαδίκτυο και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους. Στην εργασία αυτή βρίσκονται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.

40 14 η διαφάνεια: εικόνα 16: zz2V9uJPSNF zz2V9uJPSNF 15 η διαφάνεια: εικόνα 17: pg pg 16 η διαφάνεια: εικόνα 18: 17 η διαφάνεια: εικόνα 19: mastixonero!/article.aspx mastixonero!/article.aspx 18 η διαφάνεια: εικόνα 20: mView&la=1&cat_id=29&prod_id=23 mView&la=1&cat_id=29&prod_id=23 19 η διαφάνεια: εικόνα 21: εικόνα 22: tic-spa/gallery.html, εικόνα 23: tic-spa/gallery.html * Οι εικόνες αποτελούν προϊόν αναζήτησης στο διαδίκτυο και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους. Στην εργασία αυτή βρίσκονται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.

41 20 η διαφάνεια: εικόνα 24: 21 η διαφάνεια: εικόνα 25: η διαφάνεια: εικόνα 26: 23 η διαφάνεια: εικόνα 27: giannis.net/2012/12/17/%CF%89%CF%82- %CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD- %CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF% 84%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7% CF%82- %CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF% 86%CE%B9%CE%BA%CE%AE/http://papaioannou- giannis.net/2012/12/17/%CF%89%CF%82- %CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD- %CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF% 84%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7% CF%82- %CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF% 86%CE%B9%CE%BA%CE%AE/ 24 η διαφάνεια: εικόνα 28: romikoperisteri/ellada/item/934-madarn-xios romikoperisteri/ellada/item/934-madarn-xios * Οι εικόνες αποτελούν προϊόν αναζήτησης στο διαδίκτυο και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους. Στην εργασία αυτή βρίσκονται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.

42 25 η & 26 η διαφάνεια: εικόνες 29 & 30 προσωπικές φωτογραφίες μαθητών από την εκπαιδευτική επίσκεψη στον Κάμπο της Χίου 28 η διαφάνεια: εικόνα 31: 29 η διαφάνεια: εικόνα 32 προσωπική φωτογραφία των μαθητών από το μουσείο Citrus στον Κάμπο της Χίου 30 η διαφάνεια: εικόνα 33: 31 η διαφάνεια: εικόνα 34: 32 η διαφάνεια: εικόνα 35: winter/ winter/ 33 η διαφάνεια: εικόνα 36: anemos.gr/contents/el/d27.htmlhttp://www.e- anemos.gr/contents/el/d27.html 34 η διαφάνεια: εικόνα 37 & 38 chios.gr/http://www.citrus- chios.gr/ * Οι εικόνες αποτελούν προϊόν αναζήτησης στο διαδίκτυο και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους. Στην εργασία αυτή βρίσκονται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.


Κατέβασμα ppt "Απρίλιος 2013 δύο προϊόντα με διαχρονική συνεισφορά στην οικονομία της Χίου» Γυμνάσιο ΛΤ Ψαρών Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου Τάξη: Α΄ Λυκείου Σχολικό έτος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google