Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης
"ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ"

2 ΑΡΓΩ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Χρύσα Δημ. Ζωή Δ. Μαριάννα Δημ. Κωνσταντίνα Αγ.
Χρύσα Δημ. Ζωή Δ.  Μαριάννα Δημ. Κωνσταντίνα Αγ. Γιάννης Πελ.

3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

4 Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΡΓΩΣ Κατασκευαστής του πλοίου ήταν ο Άργος. Η θεά Αθηνά τοποθέτησε στην πλώρη του πλοίου ένα κλαδί από τη δωδωναία δρυ. Αυτό είχε μαντικές ιδιότητες, μιλούσε με ανθρώπινη λαλιά και προειδοποιούσε τους Αργοναύτες για τους αναμενόμενους κινδύνους. Η χωρητικότητα του σκάφους αποτελεί αμφιλεγόμενο σημείο μεταξύ των διαφόρων αφηγήσεων. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν θέσεις για εξήντα κωπηλάτες, άλλες για πενήντα και άλλες για λιγότερους.

5 Ο ΙΑΣΟΝΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ
Μετά το τέλος της εκστρατείας οι Αργοναύτες αφιέρωσαν το πλοίο τους στο ναό του Ποσειδώνα στον Ισθμό. Σύμφωνα με το μύθο, η Αργώ συνδέεται και με το θάνατο του Ιάσoνα. Σε μεγάλη ηλικία ο Ιάσoνας, έπειτα από υπόδειξη της Μήδειας, έκατσε στην πρύμνη της Αργούς, για να αναπαυθεί. Σε αυτή τη θέση βρήκε τραγικό θάνατο εξαιτίας της πτώσης ενός δοκαριού του πλοίου, στο οποίο ήταν πλέον έντονα τα σημάδια του χρόνου.

6 Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ
Η Αργώ μεταφέρθηκε αργότερα στον ουρανό και μεταμορφώθηκε στον ομώνυμο αστερισμό.  Είναι μερικώς ορατός από την Ελλάδα. Η σύγχρονη Αστρονομία δεν τον αναγνωρίζει αυτούσιο, γιατί τον 19ο αιώνα ο αστερισμός διαιρέθηκε σε 4 τμήματα, τα οποία είναι οι σημερινοί επίσημα αναγνωριζόμενοι αστερισμοί Πυξίς, Πρύμνα, Τρόπις και Ιστία.

7 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ  Η Αργώ έτον το αγλήορον και δυνατόν καράβ σον καιρόν χτες. Ακόμαν έτον πολλά αλαφρόν ώστε να επορούν οι ναύτες να κουβαλούνατο σην στεριάν. Το καράβ επείκενατο ο ΄Αργος. Η θεά Αθηνά έθεκεν σην πλώρην τη πλοίονος έναν κλαδίν ελέας ασην περιοχήν τη Δωδώνης. Ατό το κλαδίν είσεν μαντικάς ικανότητας, εκαλάτσεβεν με ανθρώπινην λαλίαν και έλεεν σι Αργοναύτας τα κινδύνους  που ανάμεναν. Πόσον εχόρνεν το καράβ ακόμαν κι εξέρομεν την αλήθειαν. Κάποιοι λέγνε πως εχόρνεν εξήντα, άλλ  λέγνε πενήντα και έτεροι πολλά ολιγότεροι. ΄Ονταν ετελέθεν η εκστρατεία, οι Αργοναύτες εχάρτσανε το καράβ σον θεόν Ποσειδώνα, σον Ισθμόν.

8 ΄Οπως λέγνε, η Αργώ ομοιάζ με τον θάνατον τη Ιάσονος
 ΄Οπως λέγνε, η Αργώ ομοιάζ με τον θάνατον τη Ιάσονος. Ονταν εγέρασεν ο Ιάσων, η Μήδεια εδέκενατον συμβουλήν να κάθεται σην πρύμνην τη Αργούς, για να αναπάεται. Εκεικά έβρενατον ο θάνατον ασο στουλάρ που ερούξεν, ασην πολυκαιρίαν τη πλοίονος.   Η Αργώ επείεν σον ουρανόν και ομοιώθεν σον αστερισμόν με το όνομανατς. Επορούμε να ελέπομενατεν και ασην Ελλάδαν. Οσήμερον, επειδή σον 19ον αιώνα ο αστερισμός εχωρήεν σα 4 κομμάτεα, η Αστρονομία ονομάτησενατεν με τα ονόματα: Πυξίς, Πρύμναν, Τρόπις, Ιστία.  

9 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ   Argo was a fast and light ship, which was built by Argos. The ship was named after it's shipbuilder. It was built for Jason, the leader of the Argonautic expedition. It is said that goddess Athena helped in its construction. She placed a timber from the speaking oak of Dodona in the vessel's prow. This should serve to guide and warn the adventurous crew. After the successful journey of Jason, Argo was consecrated to Poseidon in the Isthmus of Corinth. Later it was turned into a constellation and placed in the sky by Athena.

10 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δημοσιογράφος: Κυρίες και κύριοι έχουμε νέα από το Γιάννη Πελ., καταφέραμε να βρούμε τον τεχνίτη, τον ξακουστό δημιουργό της Αργούς! Γιάννη σε ακούμε. Γιάννης Πελ: Γεια σας κυρίες και κύριοι, βρίσκομαι στην Ιολκώ, ακριβώς δίπλα σε αυτό το μεγάλο κατασκευαστή τον Άργο. Κύριε 'Αργο, πως νιώθετε που έχετε φτιάξει το καλύτερο πλοίο της αρχαίας Ελλάδας; Άργος: Υπερβολές, το πλοίο δε θα είχε τίποτα το ιδιαίτερο, αν δε βοηθούσε η θεά Αθηνά. Γιάννης Πελ: Τι έχετε να πείτε για τα σύχρονα πλοία;

11 Άργως: Το μόνο που έχω να πω είναι ότι τα τα πλοία σας έχουν μόνο κανόνια και πολυβόλα...   Γιάννης Πελ: Ναι, αλλά η Αργώ δεν έχει τα σύγχρονα όπλα για να επιτεθεί ή να αμυνθεί!   Άργως: Ίσως, αλλά είναι πολύ γρήγορο και ελαφρύ πλοίο, οπότε μπορεί να ξεφύγει γρήγορα από τους εχθρούς του... Αντίο σας! Φεύγω.   Γιάννης Πελ: Περιμένετε λίγο σας παρακαλώ μία ακόμα ερώτηση... Άργως: (Από μακριά) Δεν μπορώ έχω κανονίσει να πάω για καφέ με τον Ιάσονα...   Δημοσιογράφος: Κυρίες και κύριοι, αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες από το 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, ακολουθεί η πρόγνωση του καιρού με τη Μαρία Παπαδοπούλου, από εμάς καλό σας βράδυ!  

12 ΕΙΚΟΝΕΣ

13

14

15

16 ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ Γιάννης Πελ. Χρύσα Δημ.

17 WORDLE

18 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΡΓΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
VIDEO ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΡΓΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

19 ΠΗΓΕΣ: BIKIΠAIΔEIA: http://el. wikipedia
ΠΗΓΕΣ: BIKIΠAIΔEIA: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8E#mediaviewer/File:Lorenzo_Costa_001.jpg      Διαδραστικά σχολικά βιβλία: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C112/347/2331,8871/       Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα: http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/contents.html   Δημιουργία WIKI: http://www.pbworks.com/   Koλάζ φωτογραφιών: http://www.fotor.com/   Avatar της ομάδας: http://www.voki.com/     ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ: http://discoveringegypt.com/egyptian-hieroglyphic-writing/hieroglyphic-typewriter/#.TsAUHLTMP54.blogger video: https://www.youtube.com/watch?v=-s_0bwC7Hi8  Η Αργώ, πίνακας του Λορέντζο Κόστ Σύχρονη Αργώ:https://www.google.gr/search?q=%CE%91%CE%A1%CE%93%CE%8F&rlz=1C1PRFC_enGR610GR610&espv=2&biw=1600&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=yYb8VKqgD4neaujvgbgP&ved=0CAYQ_AUoAQ Πηγή Βικιπαίδεια: Σχέδιο του αστερισμού από τον Ιωάννη Εβέλιο.

20 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google