Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιέννη. Η Βιέννη (Wien) είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδιά της. Με πληθυσμό περίπου 2.000.000 κατοίκων, αποτελεί την μεγαλύτερη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιέννη. Η Βιέννη (Wien) είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδιά της. Με πληθυσμό περίπου 2.000.000 κατοίκων, αποτελεί την μεγαλύτερη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιέννη. Η Βιέννη (Wien) είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδιά της. Με πληθυσμό περίπου κατοίκων, αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη καθώς και το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Οι κυριότερες βιομηχανίες της πόλης κατασκευάζουν μηχανήματα, χημικά προϊόντα, έπιπλα, πορσελάνες και υαλικά. Πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την πόλη είναι και ο τουρισμός, καθώς η Βιέννη με τον μεγάλο πλούτο της σε έργα τέχνης, μνημεία, μουσεία αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών. Την Βιέννη επίσης επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου υπάρχουν πολύ ωραία αξιοθέατα όπως η χριστουγεννιάτικη αγορά της. Επίσης έχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε ιστορικά μνημεία διαφόρων αυτοκρατόρων όπως η Μαρία Θηρεσία, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄, Μαρία Αντουανέττα, η γυναίκα του Φραγκίσκου Ιωσήφ Σίσσυ κ.ά.

2 Γεωγραφική θέση Η Βιέννη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 170 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μεταξύ του Δούναβη στα ανατολικά και δασωδών υψωμάτων στα δυτικά. Είναι το μικρότερο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Αυστρίας, εκτείνεται σε 414 km2 και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας. Αποτελεί κομβικό σημείο ανάμεσα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Δούναβη, σε γεωγραφική θέση με μεγάλη οικονομική σημασία καθώς βρίσκεται στην διασταύρωση δύο μεγάλων φυσικών οδών της Κεντρικής Ευρώπης.

3 Η ιστορία της Βιέννης Ιδρύθηκε περίπου το 500 π.Χ., αρχικά ως κελτικός οικισμός. Το 15 π.Χ., η Βιέννη ήταν συνοριακή πόλη (με το όνομα Βιντομπόνα, Vindóbona), προπύργιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενάντια στις γερμανικές φυλές του Βορρά. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η Βιέννη ήταν έδρα της δυναστείας Μπάμπενμπεργκ και το 1440 αποτέλεσε έδρα της δυναστείας των Αψβούργων, οπότε κι έγινε τελικά η πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πολιτιστικό κέντρο για τις τέχνες, τις επιστήμες και τη μουσική. Οι οθωμανικές εισβολές στην Ευρώπη στο 16ο και 17ο αιώνα σταμάτησαν δύο φορές ακριβώς έξω από τη Βιέννη (το 1529 και με τη μάχη της Βιέννης το 1683). Το 1784 στην Βιέννη κυκλοφόρησε η Εφημερίς, η πρώτη ελληνική εφημερίδα. Κατά την ίδια περίοδο η πόλη έγινε και η αφετηρία διάδοσης του καφέ στην Ανατολική Ευρώπη. Το 1805, η πόλη έγινε πρωτεύουσα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας - και αργότερα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας - και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας του Συνεδρίου της Βιέννης το 1815.

4 Η ιστορία της Βιέννης Το 1918, μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βιέννη έγινε πρωτεύουσα της πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ του 1938 οπότε προσαρτήθηκε στη Ναζιστική Γερμανία (Anschluss) και του τέλους του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η Βιέννη έχασε τη θέση της ως πρωτεύουσα από το Βερολίνο. Το 1945, οι Σοβιετικοί κατέλαβαν την πόλη από τους Γερμανούς και η Βιέννη έγινε πάλι η πρωτεύουσα της Αυστρίας. Αρχικά διαιρέθηκε και αυτή, όπως και το Βερολίνο] σε τέσσερις ζώνες υπό συμμαχική διοίκηση. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έγινε κέντρο για τη διεθνή κατασκοπεία μεταξύ δυτικού και ανατολικού μπλοκ. Το 1976 εγκαινιάστηκε το Μετρό Βιέννης. Το 2008 τo Ernst Happel Stadion φιλοξένησε διάφορους αγώνες και τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωτάθληματος Ποδοσφαίρου 2008 Ο αστεροειδής 231 Βιντομπόνα (231 Vindobona), που ανακαλύφθηκε το 1882 από τη Βιέννη, πήρε το όνομά του από την αρχαία ρωμαϊκή ονομασία της Βιέννης, ενώ ο αστεροειδής 397 Βιέννη (397 Vienna), που ανακαλύφθηκε το 1894, πήρε το όνομά του από τη σημερινή ονομασία της πόλης

5 Ανάκτορα Σεμπρουν Τα Ανάκτορα Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn) είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από το 18ο αιώνα έως το 1918, στην Βιέννη της οποίας και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τόσο το κτιριακό συγκρότημα όσο και οι κήποι προ αυτού μαρτυρούν τις αλλοτινές δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

6 Το θέατρο Μπούργκτεατερ.
Μπούργκτεατερ (μέχρι το 1918 ΚΚ Hofburgtheater) ονομάζεται το αυστριακό Εθνικό Θέατρο στη Βιέννη και ένα από τα πιο σημαντικά γερμανογλωσσα θέατρα του κόσμου, δημιουργήθηκε το 1741 και έχει γίνει γνωστή ως «die Burg" Ιδρύθηκε στις 14 Μαρτίου 1741 από την Μαρία - Θηρεσία της Αυστρίας ως θέατρο δίπλα στο παλάτι της. Το θέατρο μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο στην κυκλική κεντρική λεωφόρο Ρίνγκστρασσε στις 14 Οκτωβρίου του Σχεδιάστηκε από τον Γκότφριντ Ζέμπερ (Gottfried Semper) και τον Karl Freiherr von Hasenauer.

7 Το λως χαους Το Λως Χάους (Looshaus) είναι μια πολυκατοικία που χτίστηκε το 1909 στην Βιέννη. Αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα τις σύγχρονης αρχιτεκτονικής και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άντολφ Λως. Για την επένδυση του ισογείου ο Λως ξανάνοιξε ένα λατομείο στην Ελλάδα, περίφημο για το ιδιαίτερο μάρμαρό του. Βρίσκεται στην πλατεία Μικαέλερπλατς, δίπλα στην εκκλησία Μικαέλερ και τα ανάκτορα Χόφμπουργκ. Προκάλεσε πολλές αντιδράσεις λόγω της αυστηρής του εμφάνισης. Το 1944 βομβαρδίστηκε και έπαθε ζημιές, αλλά αποκαταστάθηκε σύντομα και το 1947 κηρύχθηκε διατηρητέο. Από σημερινή άποψη το κτίριο φαίνεται να είναι ένα άριστο δείγμα μιας απλής και πολυτελούς κλασσικής αρχιτεκτονικής.

8 Το χουντερτβασερ χαους
Το «Χούντερτβασερ Χάους» (Hundertwasserhaus ή "Οίκος Χούντερτβασερ") είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που κατασκευάστηκε στα από τον Αυστριακό ζωγράφο, γλύπτη και αρχιτέκτονα Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ (Friedensreich Hundertwasser, 1928 – 2000), σε συνεργασία του και με τους Γιόζεφ Κραβίνα (Josef Krawina) και Πέτερ Πέλικαν (Peter Pelikan). Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και περισσότερο αναγνωρίσιμα έργα του. Βρίσκεται στη συμβολή των Οδών Λέβενγκασε (Loewengasse) και Κέγκελγκασε (Kegelgasse) της Βιέννης και αποτελεί αρχιτεκτονικό ορόσημο της αυστριακής πρωτεύουσας. Στη δεκαετία του 1980, ο Χούντερτβασερ στράφηκε κατά κύριο λόγο στην αρχιτεκτονική, σχεδιάζοντας μια σειρά από κτίρια, που περιλάμβαναν σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες. Απομακρύνθηκε συνειδητά από τον αποκαλούμενο «γεωμετρισμό» (geometrization) και τις καθιερωμένες νόρμες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ανέπτυξε ένα πολύ προσωπικό ιδίωμα, που το αξιοποίησε όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και στη ζωγραφική του.

9 Το Πρατερ Το Πράτερ είναι ένα μεγάλο πάρκο στην Βιέννη, συχνά όμως η λέξη χρησιμοποιείται μόνο για το λούνα παρκ Wurstelprater που βρίσκεται σε αυτό. Αρχικά ήταν ένας δρυμός για κυνήγι των ευγενών, αλλά το 1766 ο Ιωσήφ Β΄ τον παρέδωσε ελεύθερα στο κοινό για γενική χρήση. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν εκεί πολλές ταβέρνες και το περίφημο λούνα παρκ. Το 1873 πραγματοποιήθηκε μια παγκόσμια έκθεση στο Πράτερ. Αυτό το έδαφος στεγάζει τώρα το Messegelände (κέντρο έκθεσης). Το 2004 σημαντικές ανακαινίσεις άρχισαν στο Wurstelprater, και μια νέα γραμμή μετρό τελείωσε στις 11 Μαΐου 2008, η οποία περιλαμβάνει τρεις στάσεις κατά μήκος του Πράτερ (δείτε Μετρό Βιέννης). Η γενική έκταση του πάρκου έχει μειωθεί επίσης με την οικοδόμηση του Ernst Happel Stadion και της Südosttangente (αυτοκινητόδρομος).

10 Το Γκριχενμπαϊσλ Το Γκρίχενμπαϊσλ (Griechenbeisl) είναι ένα παραδοσιακό Αυστριακό εστιατόριο στην Βιέννη. Πρωτοαναφέρεται στην ιστορία το 1447 και είναι το παλαιότερο εστιατόριο της πόλης. Το σημερινό του όνομα το απέκτησε αργότερα και σημαίνει «Ελληνική ταβέρνα» στην Αυστριακή διάλεκτο. Το εστιατόριο βρίσκεται κοντά στο Φλάισμαρκτ (Fleischmarkt, κρεαταγορά) μεταξύ μιας Ελληνορθόδοξης εκκλησίας και το Ελληνικό σοκάκι (Griechengasse) στην πρώην ελληνική γειτονιά της Βιέννης. Η εσωτερική αρχιτεκτονική του εστιατορίου είναι παραδοσιακά Αυστριακή όπως και τα γεύματα που προσφέρονται. Διάσημες προσωπικότητες έχουν επισκεφτεί το Griechenbeisl, όπως o Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, o Φραντς Σούμπερτ, και o Ρίχαρντ Βάγκνερ.

11 Το καφέ τσεντλαρ Το Καφέ Τσεντράλ (Cafe Central) είναι ένα ιστορικό καφέ και βρίσκεται στην οδό Χέρενγκασε 14 (Herrengasse 14) της Βιέννης στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα (1. Bezirk) σε κοντινή απόσταση από το ανάκτορο Χόφμπουργκ (Hofburg) των Αψβούργων αυτοκρατόρων. Το Καφέ Τσεντράλ στεγάζεται στο επιβλητικό Μέγαρο Φέρστελ (Palais Ferstel), ένα ιταλικού ρυθμού μέγαρο του 19ου αιώνα. Οικοδομήθηκε στα και φέρει το όνομα του αρχιτέκτονά του Χάινριχ φον Φέρστελ (Heinrich von Ferstel, ). Ξεχωρίζει για τη μοντέρνα για την εποχή του νεογοτθική αρχιτεκτονική, με μαυριτανικές επιρροές, εμπνευσμένη από τα κτήρια της Βενετίας και της Φλωρεντίας.

12 Εικόνες από Βιέννη.

13 Εικόνες από Βιέννη.


Κατέβασμα ppt "Βιέννη. Η Βιέννη (Wien) είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδιά της. Με πληθυσμό περίπου 2.000.000 κατοίκων, αποτελεί την μεγαλύτερη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google