Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χοιρινό Κρέας Εργασία στην Οικιακή Οικονομία 4 ο Γυμνάσιο Σπάρτης Σχολικό Έτος: 2012-2013 Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Γιώργος Σκιαδάς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χοιρινό Κρέας Εργασία στην Οικιακή Οικονομία 4 ο Γυμνάσιο Σπάρτης Σχολικό Έτος: 2012-2013 Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Γιώργος Σκιαδάς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χοιρινό Κρέας Εργασία στην Οικιακή Οικονομία 4 ο Γυμνάσιο Σπάρτης Σχολικό Έτος: 2012-2013 Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Γιώργος Σκιαδάς

2 Στοιχεία για την παραγωγή του προϊόντος ΕΚΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ: Η παραγωγή χοιρινού κρέατος γίνεται με την εκτροφή χοίρου (γουρουνιού) σε εκτροφεία ή στην ύπαιθρο. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος γίνεται με την εκτροφή χοίρου (γουρουνιού) σε εκτροφεία ή στην ύπαιθρο.

3 1 Ο Σύστημα Εκτροφής: 1 Ο Σύστημα Εκτροφής:. Ένα πολύ εκτατικό σύστημα, όπου οι ετήσιες ανάγκες των ζώων καλύπτονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την βοσκή (90-100%). Τα ζώα διανυκτερεύουν στην βοσκή, χρησιμοποιούν φυσικά καταφύγια, όπως κουφάλες δένδρων, θάμνους κ.λ.π. Τα καταφύγια αυτά βελτιώνονται από τους κτηνοτρόφους με μικρές παρεμβάσεις, ώστε να προστατεύονται τα μικρά χοιρίδια από το κρύο και την βροχή. Γίνεται κατανοητό ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να εφαρμοσθεί αν έχουμε πολύ μεγάλο βοσκότοπο με ποικιλία βλάστησης (πόες, θάμνους, δένδρα) και είναι περιορισμένοι οι φυσικοί κίνδυνοι και η λαθροθηρία. Τα ζώα διανυκτερεύουν στην βοσκή, χρησιμοποιούν φυσικά καταφύγια, όπως κουφάλες δένδρων, θάμνους κ.λ.π. Τα καταφύγια αυτά βελτιώνονται από τους κτηνοτρόφους με μικρές παρεμβάσεις, ώστε να προστατεύονται τα μικρά χοιρίδια από το κρύο και την βροχή. Γίνεται κατανοητό ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να εφαρμοσθεί αν έχουμε πολύ μεγάλο βοσκότοπο με ποικιλία βλάστησης (πόες, θάμνους, δένδρα) και είναι περιορισμένοι οι φυσικοί κίνδυνοι και η λαθροθηρία.

4 2 ο Σύστημα Εκτροφής: 2 ο Σύστημα Εκτροφής:. Ένα παρόμοιο σύστημα όπου οι ετήσιες ανάγκες των ζώων καλύπτονται από την βοσκή σε ποσοστό 40%-60% περίπου. Απαιτείται βοσκότοπος σε αναλογία τουλάχιστον 10 στρέμματα ανά χοιρομητέρα με τα παράγωγά της. Τα ζώα μπορεί να σταβλίζονται όπως στην προηγούμενη περίπτωση, αλλά το συνηθέστερο έχουμε κάποιο περιφραγμένο χώρο και σταβλικές εγκαταστάσεις που μπορεί να είναι: Τα ζώα μπορεί να σταβλίζονται όπως στην προηγούμενη περίπτωση, αλλά το συνηθέστερο έχουμε κάποιο περιφραγμένο χώρο και σταβλικές εγκαταστάσεις που μπορεί να είναι:

5 Φορητά στέγαστρα Φορητά στέγαστρα Μόνιμες κατασκευές όπου στεγάζονται συνήθως οι χοιρομητέρες κατά τον τοκετό Μόνιμες κατασκευές όπου στεγάζονται συνήθως οι χοιρομητέρες κατά τον τοκετό Οι φυλές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις περιπτώσεις αυτές: α) και β) είναι ο εγχώριος χοίρος και οι διασταυρώσεις. Οι φυλές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις περιπτώσεις αυτές: α) και β) είναι ο εγχώριος χοίρος και οι διασταυρώσεις. Τέλος μπορούμε να διακρίνουμε ένα σύστημα υπαίθριας εκτροφής χωρίς χρήση βοσκής ή όπου η τροφή που παίρνουν τα ζώα από την βοσκή είναι αμελητέα. Στην περίπτωση αυτή οι σταυλικές εγκαταστάσεις είναι όπως και στην προηγούμενη περίπτωση ή και λίγο βαρύτερες κατασκευές και τα ζώα έχουν στην διάθεσή τους επαρκή προαύλια (υπαίθριους χώρους άσκησης). Τέλος μπορούμε να διακρίνουμε ένα σύστημα υπαίθριας εκτροφής χωρίς χρήση βοσκής ή όπου η τροφή που παίρνουν τα ζώα από την βοσκή είναι αμελητέα. Στην περίπτωση αυτή οι σταυλικές εγκαταστάσεις είναι όπως και στην προηγούμενη περίπτωση ή και λίγο βαρύτερες κατασκευές και τα ζώα έχουν στην διάθεσή τους επαρκή προαύλια (υπαίθριους χώρους άσκησης).

6 Στοιχεία για την κατανάλωση του προϊόντος Οι τρόποι παρασκευής χοιρινού κρέατος είναι πολλοί όπως χοιρινό παστό ή χοιρινό με μέλι ή δαμάσκηνα. Επίσης το κρέας αυτό μαγειρεύεται με σέλινο μελωμένες ή απλές τηγανιτές πατάτες,λεμονάτο με σάλτσα μελιού.Ακόμα μαγειρεύεται στο φούρνο αλλά ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι το τηγανιτό χοιρινό. Μερικοί το προτιμούν και παστό Οι τρόποι παρασκευής χοιρινού κρέατος είναι πολλοί όπως χοιρινό παστό ή χοιρινό με μέλι ή δαμάσκηνα. Επίσης το κρέας αυτό μαγειρεύεται με σέλινο μελωμένες ή απλές τηγανιτές πατάτες,λεμονάτο με σάλτσα μελιού.Ακόμα μαγειρεύεται στο φούρνο αλλά ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι το τηγανιτό χοιρινό. Μερικοί το προτιμούν και παστό

7 Μια συνταγή χοιρινού κρέατος με δαμάσκηνα : Μια συνταγή χοιρινού κρέατος με δαμάσκηνα : Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό μπούτι χοιρινό ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο ½ ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο (ή ό,τι έχετε) 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο 2 κ. σ. μουστάρδα 1 κ. γλ. σιναπόσπορο -όχι σκόνη αλλά σπόρους (αν δεν έχετε σιναπόσπορο, προτιμείστε μια μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο ή απλά παραλείψτε το) 2 δαφνόφυλλα 1 κύβο σκόρδου ή ½ κ. γλ. σκόνη σκόρδο ή 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή λιωμένο 250 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια 1 κ. σ. μέλι αλάτι πιπέρι 4 ποτήρια νερού νερό

8 Τι κάνουμε: Τι κάνουμε: Τεμαχίζουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια (μπουκιές), ενώ το καθαρίζουμε από τα λίπη του. Μπορεί το χοιρινό να υστερεί σε ποιότητα από το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά έχει ένα καλό: το λίπος του είναι ορατό και μπορεί να αφαιρεθεί σε αντίθεση με το μοσχαρίσιο που δεν είναι εύκολο πάντα. Το πλένουμε και το αφήνουμε να σουρώσει. Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι το λάδι και βάζουμε το κρέας. Το γυρίζουμε στη φωτιά να ασπρίσει από όλες τις μεριές. Η διαδικασία μπορεί να πάρει 15 λεπτά Τεμαχίζουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια (μπουκιές), ενώ το καθαρίζουμε από τα λίπη του. Μπορεί το χοιρινό να υστερεί σε ποιότητα από το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά έχει ένα καλό: το λίπος του είναι ορατό και μπορεί να αφαιρεθεί σε αντίθεση με το μοσχαρίσιο που δεν είναι εύκολο πάντα. Το πλένουμε και το αφήνουμε να σουρώσει. Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι το λάδι και βάζουμε το κρέας. Το γυρίζουμε στη φωτιά να ασπρίσει από όλες τις μεριές. Η διαδικασία μπορεί να πάρει 15 λεπτά Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (αν θέλετε μπορείτε να τα προσθέσετε και πριν το σβήσιμο). Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το σιναπόσπορο, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, το αλατοπίπερο και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (αν θέλετε μπορείτε να τα προσθέσετε και πριν το σβήσιμο). Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το σιναπόσπορο, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, το αλατοπίπερο και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά. Συνολικά η συνταγή διαρκεί 1μιση ώρα Συνολικά η συνταγή διαρκεί 1μιση ώρα

9 Συντήρηση προϊόντος Τ Το φρέσκο κρέας που θα χρησιμοποιήσετε άμεσα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Τοποθετήστε το στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, με ένα δοχείο από κάτω έτσι ώστε υγρά από το κρέας να μη μολύνουν άλλα τρόφιμα. ο φρέσκο κρέας που είναι τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη μπορεί να διατηρηθεί στους 0-3ο C, δηλ. στο ψυγείο, για 3 ημέρες. Το κρέας που δεν είναι τυλιγμένο σε μεμβράνη μπορεί να διατηρηθεί στους 0-3ο C για 5 ημέρες.

10 Στη κατάψυξη δηλ. θερμοκρασία -18ο C, μεγάλα κομμάτια κρέατος μπορούν να διατηρηθούν από 4-12 μήνες. Στη κατάψυξη δηλ. θερμοκρασία -18ο C, μεγάλα κομμάτια κρέατος μπορούν να διατηρηθούν από 4-12 μήνες.

11 Στοιχεία για τον χρόνο κατανάλωσης του προϊόντος Το χοιρινό κρέας καταναλώνεται από τον άνθρωπο όποτε θελήσει. Το χοιρινό κρέας καταναλώνεται από τον άνθρωπο όποτε θελήσει. Όμως ο χριστιανισμός δεν επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος 40 μέρες πριν τα Χριστούγεννα 40 μέρες πριν την Σαρακοστή και 15 μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Όμως ο χριστιανισμός δεν επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος 40 μέρες πριν τα Χριστούγεννα 40 μέρες πριν την Σαρακοστή και 15 μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

12 Γιατί οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό; Γιατί οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό; Το ότι οι Εβραίοι πρέπει να απέχουν πλήρως από την κατανάλωση χοιρινού αναφέρεται στο Λευιτικό και στο Δευτερονόμιο της Παλαιάς Διαθήκης. Η απαγόρευση είναι παλαιότερη κατά αρκετές εκατοντάδες χρόνια της αντίστοιχης του Κορανίου, αλλά οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτές τις απαγορεύσεις είναι λίγο πολύ οι ίδιες. Το ότι οι Εβραίοι πρέπει να απέχουν πλήρως από την κατανάλωση χοιρινού αναφέρεται στο Λευιτικό και στο Δευτερονόμιο της Παλαιάς Διαθήκης. Η απαγόρευση είναι παλαιότερη κατά αρκετές εκατοντάδες χρόνια της αντίστοιχης του Κορανίου, αλλά οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτές τις απαγορεύσεις είναι λίγο πολύ οι ίδιες. Σε πολλούς πολιτισμούς, το γουρούνι θεωρούνταν απεχθές, γιατί κυλιέται στη λάσπη και τρώει περιττώματα, ενώ στην Παλαιά Διαθήκη χαρακτηρίζεται ακάθαρτο γιατί δε μηρυκάζει, δεν τρέφεται δηλαδή με χορτάρι. Ωστόσο, πολύ πριν από την εγκατάσταση των Εβραίων στη Χαναάν, στη γη που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, οι άνθρωποι εκεί έτρωγαν χοιρινό. Σε πολλούς πολιτισμούς, το γουρούνι θεωρούνταν απεχθές, γιατί κυλιέται στη λάσπη και τρώει περιττώματα, ενώ στην Παλαιά Διαθήκη χαρακτηρίζεται ακάθαρτο γιατί δε μηρυκάζει, δεν τρέφεται δηλαδή με χορτάρι. Ωστόσο, πολύ πριν από την εγκατάσταση των Εβραίων στη Χαναάν, στη γη που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, οι άνθρωποι εκεί έτρωγαν χοιρινό.

13 Διατροφική Αξία προϊόντος Το κόκκινο κρέας αποτελεί μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Η υπερβολική κατανάλωση του όμως οδηγεί στην εμφάνιση νοσημάτων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Γενικά αποφύγετε να καταναλώνετε κόκκινο κρέας πάνω από μια φορά την εβδομάδα, ενώ προτιμάτε εκείνο με τη λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, όπως είναι το μοσχάρι, ενώ στο χοιρινό αφαιρείτε πάντα το ορατό λίπος πριν το μαγειρέψετε. Το κόκκινο κρέας αποτελεί μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Η υπερβολική κατανάλωση του όμως οδηγεί στην εμφάνιση νοσημάτων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Γενικά αποφύγετε να καταναλώνετε κόκκινο κρέας πάνω από μια φορά την εβδομάδα, ενώ προτιμάτε εκείνο με τη λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, όπως είναι το μοσχάρι, ενώ στο χοιρινό αφαιρείτε πάντα το ορατό λίπος πριν το μαγειρέψετε.

14 Η οικογένειά μου καταναλώνει περίπου μια φορά την εβδομάδα χοιρινό κρέας ή πολλές φορές 1 φορά στις δυο εβδομάδες. Θετικοί λόγοι κατανάλωσης Το κόκκινο κρέας αποτελεί όμως σημαντική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες αναμέσα στις οποίες και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας με επακόλουθα συμπτώματα κόπωσης και αδυναμία. Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Το κόκκινο κρέας αποτελεί όμως σημαντική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες αναμέσα στις οποίες και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας με επακόλουθα συμπτώματα κόπωσης και αδυναμία. Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Ακόμη το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διαστήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης. 90γρ κόκκινου κρέατος προσφέρουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου. Ακόμη το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διαστήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης. 90γρ κόκκινου κρέατος προσφέρουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου. Το κόκκινο κρέας περιέχει τέλος μια πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Το κόκκινο κρέας περιέχει τέλος μια πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

15 Αρνητικοί λόγοι κατανάλωσης Το κόκκινο κρέας περιέχει κορεσμένο λίπος, το οποία αυξάνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το χοιρινό κρέας έχει περισσότερο ορατό λίπος, ενώ το μοσχάρι έχει το περισσότερο λίπος ενδομυϊκά. Το κόκκινο κρέας περιέχει κορεσμένο λίπος, το οποία αυξάνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το χοιρινό κρέας έχει περισσότερο ορατό λίπος, ενώ το μοσχάρι έχει το περισσότερο λίπος ενδομυϊκά. Έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες από δύο μερίδες (περισσότερα από 160 γραμμάρια ημερησίως) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος όπως τα αλλαντικά, διατρέχουν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα (λιγότερο από 20 γραμμάρια κάθε μέρα). Έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες από δύο μερίδες (περισσότερα από 160 γραμμάρια ημερησίως) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος όπως τα αλλαντικά, διατρέχουν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα (λιγότερο από 20 γραμμάρια κάθε μέρα).

16 ΠΗΓΕΣ: http://mikrikouzina.blogspot.gr/2008/10/bl og-post_27.html http://www.thessalikigi.gr/enot-news/394- 2010-08-05-11-04-06 http://www.clinicalnutrition.gr/public/200 9-09-20-05-29-10/67-2009-09-18-08-28- 42.html http://www.scienceillustrated.gr/?p=1825 http://www.stivoz.com/forum/showthread. php?2742- %CA%FC%EA%EA%E9%ED%EF- %CA%F1%DD%E1%F2-%EA%E1%E9- %E4%E9%E1%F4%F1%EF%F6%DE Για να οδηγηθείτε στις σελίδες από τις οποίες πήρα τις πληροφορίες που περιέχει η εργασία μου, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ επάνω στον σύνδεσμο που επιθυμείτε και να πατήσετε άνοιγμα υπερ-σύνδεσης.


Κατέβασμα ppt "Χοιρινό Κρέας Εργασία στην Οικιακή Οικονομία 4 ο Γυμνάσιο Σπάρτης Σχολικό Έτος: 2012-2013 Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Γιώργος Σκιαδάς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google