Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αναγνωρίζει και ερμηνεύει ένα απλό ηλεκτροπνευματικό κύκλωμα. (β) σχεδιάζει ένα απλό πνευματικό κύκλωμα. (γ) σχεδιάζει το ηλεκτρικό κύκλωμα ελέγχου ενός πνευματικού κυκλώματος. (δ) ετοιμάζει κατάλογο υλικών για την κατασκευή ηλεκτροπνευματικών κυκλωμάτων.

2 ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Έλεγχος κυλίνδρου απλής ενέργειας: Για το έλεγχο κυλίνδρου απλής ενέργειας χρησιμοποιούνται συνήθως βαλβίδες 3/2. Όταν η βαλβίδα ενεργοποιηθεί, ο αέρας ρέει από την είσοδο P στο A, ενώ ταυτόχρονα κλείνει η πόρτα εξαέρωσης R. Το βάκτρο του κυλίνδρου μετακινείται στη θέση της έκτασης. Όταν η βαλβίδα απενεργοποιηθεί, επανέρχεται στην αρχική της θέση με τη βοήθεια του ελατηρίου της. Ο πιεσμένος αέρας που βρίσκεται στον κύκλο εξαερώνεται, διότι ρέει διαμέσου της σωληνογραμμής A προς R, ενώ ταυτόχρονα κλείνει η θύρα P. Το βάκτρο του κυλίνδρου επανέρχεται στην αρχική του θέση, δηλαδή στη θέση της σύμπτυξης.

3 Παραστατική απεικόνιση ελέγχου του κυλίνδρου απλής ενέργειας, από βαλβίδα 3/2

4 Έλεγχος κυλίνδρου διπλής ενέργειας:
Για τον έλεγχο του κυλίνδρου διπλής ενέργειας, χρησιμοποιείται βαλβίδα 5/2. Όταν η βαλβίδα 5/2 βρίσκεται στην κανονική της θέση, το P συνδέεται με το B και το A με το R. Ενώ όταν ενεργοποιηθεί, τότε το P συνδέεται με το A, και το B με το S, ενώ το βάκτρο του κυλίνδρου, από τη θέση της σύμπτυξης, μετακινείται στη θέση της έκτασης.

5 Παραστατική απεικόνιση ελέγχου του κυλίνδρου διπλής ενέργειας, από βαλβίδα 5/2

6 Ηλεκτροπνευματικό κύκλωμα
Ηλεκτροπνευματικά κυκλώματα: Στα ηλεκτροπνευματικά κυκλώματα χωρίζονται σε δύο μέρη (α) το κύκλωμα ελέγχου είναι ηλεκτρικό και (β) το κύκλωμα ενέργειας είναι πνευματικό. Στο ηλεκτρικό κύκλωμα ελέγχου, χρησιμοποιούνται διακόπτες, ηλεκτρονόμοι, αισθητήρες, προγραμματιζόμενοι λογικοί ελεγκτές (PLCs) και άλλα. Όλα αυτά ελέγχουν συνήθως έναν ηλεκτρομαγνήτη, που βρίσκεται πάνω στο σώμα της βαλβίδας. Όταν ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρομαγνήτης, ενεργοποιεί και τη βαλβίδα. Το ηλεκτρικό κύκλωμα ελέγχου σχεδιάζεται ξεχωριστά από το πνευματικό κύκλωμα. κύκλωμα ενέργειας κύκλωμα ελέγχου Ηλεκτροπνευματικό κύκλωμα

7 (σχεδιάζονται ξεχωριστά)
Απλό ηλεκτροπνευματικό κύκλωμα: κύκλωμα ελέγχου κύκλωμα ενέργειας (σχεδιάζονται ξεχωριστά)

8 Κατάλογος υλικών και τα σύμβολα ηλεκτροπνευματικών κυκλωμάτων:

9

10

11

12

13

14 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (α) Να σχεδιάσετε ένα απλό πνευματικό κύκλωμα που με ένα μοχλό, χειροκίνητα να ανοίγει και να κλείνει το κάλυμμα ενός μηχανήματος. (β) Να σχεδιάσετε ένα ηλεκτροπνευματικό κύκλωμα που με ένα διακόπτη να ανοίγει και με ένα άλλο διακόπτη να κλείνει το κάλυμμα ενός μηχανήματος. (γ) Να κατονομάσετε τα εξαρτήματα και να περιγράψετε τη λειτουργία του πιο κάτω ηλεκτροπνευματικού κυκλώματος.


Κατέβασμα ppt "ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google