Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

2 (Σαράγεβο 1946) Εδώ, όπως και στο Βελιγράδι, βλέπω στους δρόμους πολλές νέες γυναίκες με γκρίζα ή κάτασπρα μαλλιά. Τα πρόσωπά τους βασανισμένα αλλά ακόμα νεανικά, ενώ το σχήμα του σώματός τους προδίδει σαφέστερα τη νεανικότητά τους. Μου φαίνεται ότι καταλαβαίνω ποιες επιπτώσεις είχε ο τελευταίος πόλεμος σ' αυτές τις ασθενικές και εύθραυστες υπάρξεις [...] Δεν μπορεί να διατηρηθεί αυτή η εικόνα για το μέλλον. Τα μαλλιά τους θα ασπρίσουν ακόμα περισσότερο και θα εξαφανιστούν. Είναι κρίμα. Τίποτε δε θα μπορούσε να μιλήσει πιο καθαρά στις μελλοντικές γενιές από αυτά τα νεανικά γκρίζα μαλλιά, από τα οποία έκλεψαν την αμεριμνησία της νιότης. Ας έχουν τουλάχιστο σαν μνημείο τη σύντομη αυτή σημείωση. «Signs by the Roadside» (Andric, 1990, a. 50)

3 Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου…
H ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ Φόβος ! Καταστροφές !! Θάνατος !!! …αυτά βίωσε η ανθρωπότητα στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου…

4 Αύριο για τους νέους, οι ποιητές θα εκραγούν σαν βόμβες, Οι περίπατοι στη λίμνη, οι βδομάδες τέλειας συναναστροφής Αύριο τρέχοντας με το ποδήλατο Μέσα απ ' τα προάστια στις καλοκαιρινές βραδιές, Αλλά σήμερα η πάλη... W.H. Auden

5 O ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Από την δεκαετία του 1920 αρχίζουν να εγκαθιδρύονται στην Ευρώπη μια σειρά από φασιστικά καθεστώτα.

6 ο φασίστας Μουσολίνι καταλαμβάνει την εξουσία στην Ιταλία.
ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ To 1922 ο φασίστας Μουσολίνι καταλαμβάνει την εξουσία στην Ιταλία.

7 ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Η εξουσία του στηρίζεται στην τρομοκρατία των φασιστικών ομάδων των Μελανοχιτώνων που είχε οργανώσει.

8 ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Το 1936, μετά από πραξικόπημα, ο στρατιωτικός
Φρανθίσκο Φράνκο εγκαθιδρύει δικτατορία και καταδιώκει τους δημοκρατικούς πολίτες της Ισπανίας.

9 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Το 1936 το καθεστώς της 4ης Αυγούστου καταλαμβάνει
την εξουσία με την στήριξη του Βασιλιά.

10 Ελληνικός Φασισμός Η δικτατορία του Μεταξά δεν απέκτησε ποτέ
λαϊκή βάση, παρά τις προσπάθειες της. Η πιο σημαντική από τις προσπάθειές της ήταν μέσα από την ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας), όπου γινόταν συστηματική προσπάθεια διαπαιδαγώγησης και προπαγάνδας υπέρ του καθεστώτος.

11 που κατέληξε στην κτηνωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΝΑΖΙΣΜΟΣ Το 1933 στην Γερμανία ο Φύρερ (Υπέρτατος Ηγέτης) Χίτλερ συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Ξεκινάει η περίοδος του 3ου Γερμανικού Ράιχ, που κατέληξε στην κτηνωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

12 Πώς έφτασαν οι ναζί στην εξουσία;
Η γερμανική κοινωνία αντιμετώπισε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1923 ο πληθωρισμός ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η αξία του χρήματος έπεφτε διαρκώς. Γερμανίδα νοικοκυρά ανάβει την κουζίνα της με χαρτονομίσματα. Τα χαρτονομίσματα είχαν μικρότερη αξία από τα ξύλα.

13 Πώς έφτασαν οι ναζί στην εξουσία;
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 διέλυσε την ασθενική οικονομία της Γερμανίας. Η κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτική σκληρής λιτότητας, οι μισθοί μειώθηκαν και η φορολογία αυξήθηκε. Ο κόσμος άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη του στη δημοκρατία , με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας να βυθιστούν στην απελπισία.

14 Πώς έφτασαν οι ναζί στην εξουσία;
Το ναζιστικό κόμμα είχε υποσχεθεί: Να στηρίξει τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Να καταργήσει τις «πολυτέλειες» των κομμάτων. Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Να υπερασπιστεί τους αγρότες.

15 Πώς έφτασαν οι ναζί στην εξουσία;
Τι έγινε στην πραγματικότητα: Τα μεγάλα πολυκαταστήματα γιγαντώθηκαν. Ο συνδικαλισμός απαγορεύτηκε. Η παραγωγή και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων πέρασε στα χέρια του κράτους, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των αγροτών.

16 ΟΙ « ΕΥΓΕΝΕΙΣ» ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ
ΟΙ « ΕΥΓΕΝΕΙΣ» ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ  Η σημερινή SIEMENS χρηματοδότησε το «γερμανοντυμένο» πρωθυπουργό Ράλλη το 1943. Η σημερινή DEUTSCHE BANK χρηματοδότησε τους φούρνους του Άουσβιτς. Η σημερινή CROUP όλη τη χιτλερική πολεμική μηχανή. Η FARBEN, σημερινή BAYER, κατασκεύασε το ZYSLON B, το αέριο των κρεματορίων. Η σημερινή IBM μηχανοργάνωσε 78 στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η σημερινή FORD τα μισά φορτηγά του γερμανικού στρατού. Η σημερινή GENERAL MOTORS χιλιάδες τεθωρακισμένα, φορτηγά και τανκς του γερμανικού στρατού.

17 Η Ναζιστική Ιδεολογία Εγκαθιδρύθηκε καθεστώς αυστηρής λογοκρισίας. Οι διαφορετικές απόψεις διώκονταν. Αριστουργήματα της λογοτεχνίας ρίχνονταν στην πυρά, γιατί δεν συμβάδιζαν με τις αρχές του καθεστώτος. Άνθρωποι των τεχνών (όπως ο B. Brecht) και των επιστημών (όπως ο A. Einstein) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Γερμανία κατά χιλιάδες.

18 Βασικό χαρακτηριστικό του Ναζισμού είναι ο μιλιταρισμός
Βασικό χαρακτηριστικό του Ναζισμού είναι ο μιλιταρισμός. Η καθημερινότητα στρατιωτικοποιήθηκε και ιδιαίτερα η διαπαιδαγώγηση της Νεολαίας. Η Ναζιστική Ιδεολογία

19 Η Ναζιστική Ιδεολογία Εβραίοι Σοσιαλιστές Κομμουνιστές Ομοφυλόφιλοι
Μάρτυρες του Ιεχωβά Άτομα με Ειδικές Ανάγκες κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πολλοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ κάποιοι χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινα πειραματόζωα. .

20 Προπαγανδιστική αφίσα: ΑΥΤΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ.»
Οι ναζί ήθελαν να δημιουργήσουν ένα έθνος φυλετικά «καθαρό», όπου δεν είχαν θέση οι «διαφορετικοί» όπως για παράδειγμα τα ΑΜΕΑ. Η Ναζιστική Ιδεολογία Προπαγανδιστική αφίσα: « μάρκα είναι το κόστος για τη λαϊκή κοινότητα αυτού του ατόμου που πάσχει από κληρονομική νόσο, κατά τη διάρκεια της ζωής του. ΑΥΤΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ.» .

21 Στρατόπεδα συγκέντρωσης
Ο Ναζισμός βιομηχανοποίησε τον θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκατομμύρια άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξοντώθηκαν χωρίς να εξαιρούνται τα μικρά παιδιά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης

22 «Όσοι επιζήσαμε από τα Στρατόπεδα δεν είμαστε πραγματικοί μάρτυρες
«Όσοι επιζήσαμε από τα Στρατόπεδα δεν είμαστε πραγματικοί μάρτυρες. Πρόκειται για μια δυσάρεστη ιδέα που σταδιακά έφτασα να αποδεχτώ διαβάζοντας τα όσα έγραφαν άλλοι επιζήσαντες, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου όταν ξαναδιάβασα τα όσα είχα γράψει μετά την πάροδο ορισμένων ετών. Εμείς, οι επιζήσαντες, δεν είμαστε παρά μια ελάχιστη μειοψηφία, αλλά συνάμα μια ιδιόμορφη μειοψηφία. Είμαστε εκείνοι που με υπεκφυγές, δεξιοτεχνία ή καθαρή τύχη, ουδέποτε φτάσαμε στον πυθμένα. Εκείνοι που έφτασαν και που είδαν το πρόσωπο των Γοργόνων, δεν επέστρεψαν ή επέστρεψαν άφωνοι» Primo Levi Ιταλός συγγραφέας

23 Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Επιπλέον, χαρακτηριστικό του Ναζισμού είναι ο πολεμικός επεκτατισμός. Τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939, η Γερμανία εξαπέλυσε επίθεση στην Πολωνία ξεκινώντας τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

24 Οι ναζί ακολούθησαν την τακτική του κεραυνοβόλου πολέμου
Οι ναζί ακολούθησαν την τακτική του κεραυνοβόλου πολέμου. Με ταχύτατες επιθέσεις και βομβαρδισμούς αιφνιδίαζαν τους αντιπάλους τους. Οι επιθέσεις

25 «Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές,
Κάποιοι είχαν δει θετικά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Όταν κατάλαβαν τι πραγματικά είχε συμβεί, ήταν πολύ αργά… «Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές, και δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Μετά ήρθαν για τους σοσιαλιστές, και δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλιστής. Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές, και δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής. Μετά ήρθαν για μένα, και δεν είχε απομείνει κανείς να μιλήσει για μένα.» Martin Niemöller (γερμανός ιερέας)

26 Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 1940 η Ελλάδα συγκλονίζεται από μία απρόκλητη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας. Η επίθεση στην Ελλάδα Ο τορπιλισμός της «Έλλης»

27 To «OXI»! Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ο Μεταξάς αναγκάζεται να πει το «ΌΧΙ» στο τελεσίγραφο του Ιταλού Πρέσβη, από τη μια μεριά επειδή ο Βασιλιάς ήταν με τους Άγγλους κυρίως όμως κάτω από την πίεση του ελληνικού λαού.

28 και έπειτα τους καταδίωξαν, απελευθερώνοντας ολόκληρες περιοχές.
1940: ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ Οι Έλληνες φαντάροι πολέμησαν με αυτοθυσία κάτω από αντίξοες συνθήκες τους Ιταλούς φασίστες και κατάφεραν να τους απωθήσουν και έπειτα τους καταδίωξαν, απελευθερώνοντας ολόκληρες περιοχές.

29 135.000 ΙΤΑΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ 35.000 ΕΛΛΗΝΕΣ…
-Στα μέσα Νοεμβρίου 1940 ο ελληνικός στρατός αντεπιτίθεται. -Καταλαμβάνει όλη σχεδόν τη Βόρεια Ήπειρο. -Όλο το χειμώνα του ’40-’41 το μέτωπο σταθεροποιείται σε μια γραμμή από το Πόγραδετς, στη λίμνη Αχρίδα, έως το Ιόνιο Πέλαγος, στα βόρεια της Χειμάρρας.

30 Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…
-Μια ιταλική αντεπίθεση που θα τον χρήσει νικητή. -Τον Μάρτιο του 1941 θα διευθύνει την επιχείρηση ΠΡΙΜΑΒΕΡΑ-Άνοιξη. -Οι κύριες επιχειρήσεις αρχίζουν στη διάβαση της Κλεισούρας, όπου οι Έλληνες αποκρούουν τις αλλεπάλληλες εφορμήσεις των Ιταλών.

31 ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ… -Οι Έλληνες φαντάροι δέχονται πάνω από 18 επιθέσεις σε 10 μέρες. -Με την ιαχή «ΑΕΡΑ» απωθούν τους επιτιθέμενους Ιταλούς. -Στις 22 Μαρτίου 1941 ο Μουσολίνι επιστρέφει στη Ρώμη ηττημένος και ταπεινωμένος. Ο στρατός του έχει υποστεί πανωλεθρία…

32 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ: ΤΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ο ελληνικός στρατός οπισθοχώρησε από την Αλβανία λόγω της ταχύτατης προέλασης των Γερμανών.

33 Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ήταν πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά της Ιταλίας και της Γερμανίας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η πολεμική μηχανή δεν είναι αήττητη.

34 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΠΟΥΣ
Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεσή τους, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της μάχης της Μόσχας.

35 ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

36 κατάρρευση του Μετώπου
Εμπλοκή του Χίτλερ - κατάρρευση του Μετώπου Μετά την ήττα των Ιταλών, ο Χίτλερ σπεύδει να βοηθήσει το σύμμαχό του Μουσολίνι. Τα Ελληνικά στρατεύματα δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την προέλαση των Γερμανικών δυνάμεων που είχαν υπεροπλία.

37 Η κατάρρευση του Μετώπου
Εμπλοκή του Χίτλερ – Η κατάρρευση του Μετώπου Μέσα σε λίγες μέρες τα γερμανικά στρατεύματα κατακτούν την ηπειρωτική Ελλάδα και στις 27 Απριλίου του 1941 υψώνουν τη σβάστικα στην Ακρόπολη

38 Μάχη της Κρήτης Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκινάει η αεροπορική επιχείρηση για την κατάκτηση της Κρήτης, που ήταν στρατηγικής σημασίας για τη Γερμανία.

39 Μάχη της Κρήτης Ο κρητικός λαός έδειξε μεγάλη γενναιότητα απέναντί στα επίλεκτα τμήματα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

40 Μάχη της Κρήτης Από τον αγώνα δεν έλειψαν οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι αλλά και τα παιδιά. Πολεμώντας με λιγοστά όπλα, πέτρες, αξίνες, ξύλα.

41 Παραδοσιακό Ριζίτικο Χίτλερ να μην το καυχηθείς
πως πάτησες στην Κρήτη… …Εμείς με τα τουφέκια μας θα σε εκδικηθούμε για να φέρουμε τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

42 1ΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ: ΚΡΥΟ, ΠΕΙΝΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ
«Δεν μπορούμε να μεριμνήσουμε υπερβολικά για τους Έλληνες που πεινούν. Αυτό είναι ένα κακό που θα πλήξει και πολλούς άλλους λαούς» Χέρμαν Γκαίρινγκ, Γερμανός αξιωματούχος

43

44 Τα αντίποινα Τα Ναζιστικά στρατεύματα εκδικήθηκαν για την αντίσταση που συνάντησαν με βάρβαρα αντίποινα απέναντι στον Ελληνικό λαό.

45 Αντίποινα και Ολοκαυτώματα
Μια σειρά από χωριά: Κάνδανος Βιάννος Κοντομαρί Ανώγεια Άνω Μέρος Καλή Συκιά Κοξαρέ …… ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΝ

46 Τι Εκανε ο ελληνικΟΣ λαΟΣ απΕναντι στουΣ κατακτητΕΣ;
Τι Εκανε ο ελληνικΟΣ λαΟΣ απΕναντι στουΣ κατακτητΕΣ; Ζαλίγκα, η ακούραστη Ρουμελιώτισσα

47 ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ
Μπερτολτ μπρεχτ, ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ

48 και ένοπλες ομάδες ανταρτών,
Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Λίγο καιρό μετά την έναρξη της κατοχής δημιουργήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις, με κυριότερες το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, την ΠΕΑΝ την ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ένοπλες ομάδες ανταρτών, τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ και την ΕΚΚΑ.

49 Με το ντουφέκι τους στον ώμο…
Άνθρωποι της υπαίθρου και της πόλης, κυρίως νέοι, αλλά ακόμα και ιερείς ή επιστήμονες, ανέβηκαν στα βουνά και έφτιαξαν περιοχές, όπου οι κατακτητές δεν τολμούσαν να πατήσουν.

50 Ο ύμνος του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ)

51 Η οργάνωση της αντίστασης
Οι αντάρτες προφύλασσαν τους κατοίκους της υπαίθρου από την βαναυσότητα και τις επιτάξεις των κατακτητών.

52 Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

53 Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών προσέφεραν κάλυψη και τροφή στους αντάρτες
Οι αντάρτες, από τη μεριά τους, έδωσαν στους κατοίκους τη δυνατότητα να κρατήσουν τη σοδειά τους και να μην την δώσουν στις αρχές κατοχής. Έτσι προφυλάχθηκαν από την πείνα. Επέβαλαν στην ύπαιθρο τη νομιμότητα και την ασφάλεια, διαλύοντας τις ομάδες ληστών που έκλεβαν, βίαζαν και λεηλατούσαν. Προώθησαν τις αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας, επιβάλλοντας το σεβασμό απέναντι σε μειονοτικές ομάδες που μέχρι τότε γίνονταν αντικείμενα διακρίσεων.

54 Η κάλυψη των κατοίκων της υπαίθρου είχε πολλές φορές βαρύ κόστος
Τα αντίποινα των αρχών κατοχής ήταν φρικτά…

55 Η σφαγή στο Δίστομο

56 Η οργάνωση της αντίστασης
Πέρα από το αντάρτικο στα βουνά και τα χωριά η αντίσταση δικτυώθηκε και στις πόλεις.

57 Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον εστί
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ

58 Νικηφόρες απεργίες ενάντια στην επιστράτευση Ελλήνων εργαζομένων στα εργοστάσια της Γερμανίας (1943)

59 Δωσίλογοι - Σουμπερίτες
Δεν έλειψαν αυτοί που για ίδιον όφελος τάχθηκαν στο πλευρό των κατακτητών. Έλληνας συνεργάτης των Ναζί

60 Δωσίλογοι - Σουμπερίτες
Συγκροτήθηκαν ειδικά σώματα (Τάγματα Ασφαλείας) από Έλληνες . Υπό την καθοδήγηση των SS είχαν ως σκοπό να καταδιώκουν τους αγωνιστές της Αντίστασης. Έλληνας συνεργάτης των Ναζί

61 Δωσίλογοι - Σουμπερίτες
Στην Κρήτη έδρασε το «Σώμα Κυνηγών» του Σούμπερτ, που έμεινε ξακουστό για τη βαρβαρότητα του.

62 Δοσίλογοι - Σουμπερίτες
Στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου, από όπου ξεκίνησαν τη δράση τους, καίνε σπίτια και πετούν μέσα για να καούν ζωντανές 12 γυναίκες, ανάμεσά τους και εγκύους.

63 Ο παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός
αναλαμβάνει να γράψει το εγχειρίδιο του ΕΑΜ, που διακινείται πλατιά στο λαό. Μέσα από το βιβλίο δίνει οδηγίες για την καθημερινή αντίσταση στους κατακτητές: -Αποφεύγετε να μιλάτε και να δίνεται πληροφορίες στους καταχτητές, να βαστάτε αξιοπρεπή αποχή… -Να κυνηγάτε και να στιγματίζετε όλους τους προδότες και συνεργάτες της Γκεστάπο και των Καραμπινιέρων… -Οι αγρότες δεν πρέπει να παραδίδουν τα προϊόντα τους ούτε στους ξένους ούτε στους ντόπιους προδότες… -Οργανώστε την καταστροφή των συγκοινωνιακών μέσων που εξυπηρετούν τον εχθρό και όλων των τεχνητών μέσων που έχει στη διάθεσή του… -Οργανώστε την μαζική ένοπλη αντίσταση , όταν θα παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία…

64 ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
Τασου λειβαδιτη, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

65 …Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ…
Οι αντάρτες απελευθερώνουν την ελληνική ύπαιθρο και φτιάχνουν την κυβέρνηση του βουνού στην Ελεύθερη Ελλάδα. Ανοίγουν, έτσι, το δρόμο για την απελευθέρωση και των πόλεων.

66 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Ο ελληνικός λαός σώθηκε από την πείνα, το θάνατο και την επιστράτευση. Ο ΕΛΑΣ κυρίως και ο ΕΔΕΣ απελευθέρωσαν μεγάλα τμήματα της χώρας από τους Γερμανούς κατακτητές.

67 Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ, 1944

68 συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, ΜΕ ΟΡΑΜΑ μια μεταπολεμική Ελλάδα
Η μεγάλη πλειονότητα ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, ΜΕ ΟΡΑΜΑ μια μεταπολεμική Ελλάδα της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, χωρίς βασιλιά και ξένους προστάτες.

69 Η μάχη που έκρινε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Η μάχη που έκρινε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο… …δόθηκε στο Στάλινγκραντ μεταξύ των δυνάμεων της χιτλερικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

70 Αυτή ήταν και η τελική ήττα της γερμανικής πολεμικής μηχανής.
Ο Κόκκινος Στρατός συνέχισε την καταδίωξη των γερμανικών δυνάμεων και έπειτα από μια σειρά νικηφόρων μαχών έφτασε μέχρι το Βερολίνο, όπου ο Χίτλερ περικυκλωμένος πια αυτοκτόνησε. Αυτή ήταν και η τελική ήττα της γερμανικής πολεμικής μηχανής.

71 Η αντιφασιστική νίκη ΤΩΝ ΛΑΩΝ… ήταν πια γεγονός!...
Η αντιφασιστική νίκη ΤΩΝ ΛΑΩΝ… ήταν πια γεγονός!...

72 ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ…
θέλουν να καταστρέψουν το δίκτυο ηλεκτρισμού της Αθήνας, αφού έχουν προκαλέσει ολοκαύτωμα, εκτελώντας εκατοντάδες κατοίκους στο Δίστομο, το Χορτιάτη, τα Καλάβρυτα, το Κομμένο Άρτας, την Κοκκινιά, την Καισαριανή…

73 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, Ο ΛΑΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ

74

75

76 ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ

77 ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1.770 χωριά καταστράφηκαν σπίτια κάηκαν Νεκροί στα μέτωπα: Νεκροί στα εκτελεστικά αποσπάσματα: Νεκροί στα στρατόπεδα της Γερμανίας: Νεκροί από πείνα και αρρώστιες: Υπογεννητικότητα: Σύνολο απωλειών:

78 Σήμερα, 69 χρόνια μετά… ΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: …πολιτικές άγριας λιτότητας, τεράστια ποσοστά ανεργίας, φοβος, φτώχεια και εξαθλίωση…

79 Ποτέ πια φασισμός! Να μην αφήσουμε όσους ονειρεύονται την αναβίωση
του σκοταδισμού και των ολοκληρωτικών πολέμων να σπείρουν ξανά το μίσος στην ανθρωπότητα… Ποτέ πια φασισμός!

80 Η πάλη για την επικράτηση της ΕΙΡΗΝΗΣ είναι επιβεβλημένη!
Σήμερα που οι σύγχρονοι πόλεμοι δημιουργούν στρατιές προσφύγων… που οι πολεμικές μηχανές των ισχυρών κρατών ζεσταίνονται ξανά… που τα άγρια πετούμενα ρίχνουν ξανά τις βόμβες τους… Η πάλη για την επικράτηση της ΕΙΡΗΝΗΣ είναι επιβεβλημένη!

81 ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ…
ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ… ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΗ – ΑΦΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ – ΔΟΥΛΟΥΣ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ

82 στο μπόι των ανθρώπων…»,
«… Σ’ έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων…», Γιάννης Ρίτσος

83 Αντί επιλόγου…


Κατέβασμα ppt "Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google