Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ 8. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ 8.2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ 8. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ 8.2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ 8. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ 8.2

2 ΣΤΟΧΟΙ 1.Τι είναι το μαγνητικό πεδίο και πώς απεικονίζεται. 2.Τι είναι οι μαγνητικές γραμμές και ποιες ιδιότητες έχουν. 3.Να απεικονίζουμε το μαγνητικό πεδίο μαγνήτη ή συνδυασμού μαγνητών. 4.Τι είναι η μαγνητική θωράκιση. 5.Γιατί η πυξίδα δείχνει πάντοτε την κατεύθυνση Βορρά – Νότου. Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε:

3 Το μαγνητικό πεδίο Ο χώρος γύρω από ένα μαγνήτη όπου μπορούν να εξασκηθούν μαγνητικές δυνάμεις ονομάζεται μαγνητικό πεδίο. Θεωρητικά ο χώρος αυτός επεκτείνεται μέχρι το άπειρον. Το μαγνητικό πεδίο απεικονίζεται με τις μαγνητικές γραμμές.

4 Οι μαγνητικές γραμμές Είναι νοητές γραμμές που ξεκινούν από το βόρειο πόλο και καταλήγουν στο νότιο. Μπορούμε να εντοπίσουμε τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου με ρινίσματα σιδήρου. Η κατεύθυνση των μαγνητικών γραμμών βρίσκεται με τη βοήθεια μιας πυξίδας.

5 Ιδιότητες των μαγνητικών γραμμών Έχουν κατεύθυνση από το βόρειο πόλο του μαγνήτη προς το νότιο. Αποτελούν κλειστές τροχιές. Δεν τέμνονται. Είναι πιο πυκνές στους πόλους. Εκεί που οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου είναι πιο πυκνές, το πεδίο είναι πιο δυνατό.

6 Μαγνητικές γραμμές Σε ραβδοειδή μαγνήτη Σε πεταλοειδή μαγνήτη Ομογενές μαγνητικό πεδίο

7 ….Μαγνητικές γραμμές Σε δύο μαγνήτες με όμοιους πόλους Σε δύο μαγνήτες με αντίθετους πόλους

8 Παραμόρφωση μαγνητικού πεδίου Υλικά όπως γυαλί, ξύλο, χαρτί, δεν επηρεάζουν το μαγνητικό πεδίο. Ο μαλακός σίδηρος συγκεντρώνει τις μαγνητικές γραμμές και παραμορφώνει το μαγνητικό πεδίο. Οι μαγνητικές γραμμές συναντούν μικρότερη αντίσταση στο σίδηρο παρά στον αέρα. Μαλακός σίδηρος

9 Θωράκιση από μαλακό σίδηρο Ευαίσθητα όργανα μπορούν να προστατευτούν από τα μαγνητικά πεδία αν τα περιβάλουμε με κάλυμμα από μαλακό σίδηρο. Όλες οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περνούν μέσα από το σιδερένιο δακτυλίδι. Στο εσωτερικό του δακτυλιδιού δεν περνά καμία γραμμή του πεδίου. Μαλακός σίδηρος

10 Η πυξίδα Η λειτουργία της πυξίδας βασίζεται στην ιδιότητα του μαγνήτη να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση βορρά – νότου.

11 Γιατί η πυξίδα προσανατολίζεται; Η γη συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος μαγνήτης. Ο βόρειος πόλος του μαγνήτη βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και ο νότιος στο βόρειο. Αν ισορροπήσουμε μια μαγνητική βελόνα ώστε να περιστρέφεται ελεύθερα, ο βόρειος πόλος της βελόνας θα έλκεται από τον υποτιθέμενο νότιο πόλο του μαγνήτη της γης. N S Άξονας περιστροφής της γης Νότιος μαγνητικός πόλος Βόρειος γεωγραφικός πόλος S N

12 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ιδιότητες των μαγνητικών γραμμών Τι είναι και πώς απεικονίζεται ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Η πυξίδα και η γη Απεικονίσεις μαγνητικών γραμμών Παραμόρφωση μαγνητικού πεδίου και μαγνητική θωράκιση


Κατέβασμα ppt "ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ 8. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ 8.2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google