Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ
8. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ 8.2

2 ΣΤΟΧΟΙ Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε:
Τι είναι το μαγνητικό πεδίο και πώς απεικονίζεται. Τι είναι οι μαγνητικές γραμμές και ποιες ιδιότητες έχουν. Να απεικονίζουμε το μαγνητικό πεδίο μαγνήτη ή συνδυασμού μαγνητών. Τι είναι η μαγνητική θωράκιση. Γιατί η πυξίδα δείχνει πάντοτε την κατεύθυνση Βορρά – Νότου.

3 Το μαγνητικό πεδίο Ο χώρος γύρω από ένα μαγνήτη όπου μπορούν να εξασκηθούν μαγνητικές δυνάμεις ονομάζεται μαγνητικό πεδίο. Θεωρητικά ο χώρος αυτός επεκτείνεται μέχρι το άπειρον. Το μαγνητικό πεδίο απεικονίζεται με τις μαγνητικές γραμμές.

4 Οι μαγνητικές γραμμές Είναι νοητές γραμμές που ξεκινούν από το βόρειο πόλο και καταλήγουν στο νότιο. Μπορούμε να εντοπίσουμε τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου με ρινίσματα σιδήρου. Η κατεύθυνση των μαγνητικών γραμμών βρίσκεται με τη βοήθεια μιας πυξίδας.

5 Ιδιότητες των μαγνητικών γραμμών
Έχουν κατεύθυνση από το βόρειο πόλο του μαγνήτη προς το νότιο. Αποτελούν κλειστές τροχιές. Δεν τέμνονται. Είναι πιο πυκνές στους πόλους. Εκεί που οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου είναι πιο πυκνές, το πεδίο είναι πιο δυνατό.

6 Μαγνητικές γραμμές Σε ραβδοειδή μαγνήτη Σε πεταλοειδή μαγνήτη
Ομογενές μαγνητικό πεδίο Σε ραβδοειδή μαγνήτη Σε πεταλοειδή μαγνήτη

7 ….Μαγνητικές γραμμές Σε δύο μαγνήτες με όμοιους πόλους
Σε δύο μαγνήτες με αντίθετους πόλους

8 Παραμόρφωση μαγνητικού πεδίου
Υλικά όπως γυαλί, ξύλο, χαρτί, δεν επηρεάζουν το μαγνητικό πεδίο. Ο μαλακός σίδηρος συγκεντρώνει τις μαγνητικές γραμμές και παραμορφώνει το μαγνητικό πεδίο. Μαλακός σίδηρος Οι μαγνητικές γραμμές συναντούν μικρότερη αντίσταση στο σίδηρο παρά στον αέρα.

9 Θωράκιση από μαλακό σίδηρο
Μαλακός σίδηρος Όλες οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περνούν μέσα από το σιδερένιο δακτυλίδι. Στο εσωτερικό του δακτυλιδιού δεν περνά καμία γραμμή του πεδίου. Ευαίσθητα όργανα μπορούν να προστατευτούν από τα μαγνητικά πεδία αν τα περιβάλουμε με κάλυμμα από μαλακό σίδηρο.

10 Η πυξίδα Η λειτουργία της πυξίδας βασίζεται στην ιδιότητα του μαγνήτη να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση βορρά – νότου.

11 Γιατί η πυξίδα προσανατολίζεται;
Η γη συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος μαγνήτης. Ο βόρειος πόλος του μαγνήτη βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και ο νότιος στο βόρειο. N S Άξονας περιστροφής της γης Νότιος μαγνητικός πόλος Βόρειος γεωγραφικός πόλος Αν ισορροπήσουμε μια μαγνητική βελόνα ώστε να περιστρέφεται ελεύθερα, ο βόρειος πόλος της βελόνας θα έλκεται από τον υποτιθέμενο νότιο πόλο του μαγνήτη της γης. S N

12 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Τι είναι και πώς απεικονίζεται
Η πυξίδα και η γη ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Ιδιότητες των μαγνητικών γραμμών Παραμόρφωση μαγνητικού πεδίου και μαγνητική θωράκιση Απεικονίσεις μαγνητικών γραμμών


Κατέβασμα ppt "ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google