Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ψυχολογία Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος για αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φόρες είναι απατηλές .Δεν βλέπουμε την.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ψυχολογία Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος για αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φόρες είναι απατηλές .Δεν βλέπουμε την."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ψυχολογία Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος για αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φόρες είναι απατηλές .Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβανόμαστε ,όπως νομίζουμε εμείς πως είναι. Ότι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας ,που βασίζεται σε υποκειμενικά ,ελαττωματικά, η προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μονό στο πως καταλαβαίνουμε τον κόσμο αλλά τους ανθρώπους.

2 Ειδικοί Ζαν Πίαζε Ελβετός φιλόσοφος και ψυχολόγος, σχετικά με τις μελέτες για τα παιδιά .Η σημαντικότερη συμβουλή του θεωρείται η στρουκτουραλιστική. (πρόκειται για μια θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει αντιληπτός μονό μέσα από ένα δίκτυο συμβολικών σχέσεων στις οποίες συμμετέχει χωρίς να το συνειδητοποιεί). Σιγκμουντ Φρόιντ Αυστριακός γιατρός ,φυσιολόγος. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους βαθυστόχαστους αναλυτές που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο ,την αποθήκη και την παιδική σεξουαλικότητα.

3 Βρεφική ηλικία Ο Πιαζέ υποστήριζε πως σε κάθε ηλικία του ατόμου συγκροτούνται και εγκαθίστανται συγκεκριμένες νοητικές ικανότητες που χαρακτηρίζουν και το κάθε στάδιο. Η βρεφική ηλικία διαρκεί για τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής μας. πρώτοι μήνες :το παιδί μαθαίνει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον εαυτό του και τον κόσμο. Τα αντικείμενα είναι ξεχωριστά από το χώρο τον οποίο βρίσκονται και υπάρχουν ακόμα κι αν δεν τα βλέπει. 4 με 12 μηνών :καταλαβαίνει τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Αν χτυπήσω το τύμπανο θα ακούσω μπούμ. 12 μηνών: χτυπάει αντικείμενα επίτηδες για να ακούσει τον ήχο 24 μηνών: σκέπτεται σύμβολα. Το πιρούνι γίνεται αεροπλάνο ή αυτοκίνητο ,καταλαβαίνει την έννοια του χρόνου και τι πάει να πει ότι η μαμά θα γυρίσει σε λίγο.

4 Παιδική ηλικία Από 2 μέχρι 3,5 χρονών το παιδί μαθαίνει να κάνει κάποια πράγματα από μόνο του χωρίς να πρέπει να εξαρτάται από τους άλλους Από το 3.5 χρόνια και μέχρι και την 1η δημοτικού το παιδί αναπτύσσει τη φαντασία του ,μαθαίνει να συνεργάζεται με τους γύρω του ,να παίρνει πρωτοβουλίες ,να καθοδηγεί ,αλλά και να καθοδηγείται μέχρι τα 7 χρόνια :το παιδί είναι τελείως εγωκεντρικό. Τα βλέπει όλα από τη δική του οπτική γωνία και δεν αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπει και αισθάνεται

5 PIAGET. σημειώσεις από ομιλία σε παιδικό σταθμό
PIAGET... .σημειώσεις από ομιλία σε παιδικό σταθμό. Piaget: τί κάνει τον αέρα να φυσά? Julia (5 ετών)..τα δέντρα P: πώς το ξέρεις? J: τα είδα να κουνάνε τα κλαδιά τους. P:και πώς γίνεται ο αέρας? J: να έτσι (κουνώντας το χέρι της μπροστά στο πρόσωπο του Piaget). Μόνο που τα κλαδιά είναι μεγαλύτερα και υπάρχουν πολλά δέντρα. P :και τι κάνει τον αέρα να φυσά τη θάλασσα? J: από τη στεριά εκεί έρχεται ο αέρας ....όχι από τα κύματα!

6 Εφηβεία «Η εφηβεία είναι η εποχή των παρεξηγήσεων, της σιωπής, των συγκρούσεων και των παράδοξων. Είναι η ώρα των κρίσεων, των επιθυμιών, των αποχωρισμών, των επιβεβαιώσεων, είναι η ώρα της ανεξαρτησίας, αλλά επίσης της γονικής κρίσης,» . Η έναρξη της εφηβείας τοποθετείτε χρονικά γύρω στα χρόνια για τα κορίτσια και στα για τα αγόρια. Τη μαρτυρούν οι πρώτες ενδείξεις της ήβης, οι πρώτες εκφράσεις των σεξουαλικών χαρακτηριστικών. Όλα αλλάζουν σε αυτόν και γύρω του-το σώμα του, οι συναισθηματικοί του δεσμοί, τα ενδιαφέροντα του-, αλλά χωρίς να έχει την παραμικρή βεβαιότητα για το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών. Η διάθεση του εφήβου είναι «μία επάνω , μία κάτω», χαρακτηρίζεται από απότομες και μη ανεξήγητες εναλλαγές . Η ευχαρίστηση , η εγρήγορση , η χαρά μεταβάλλονται εύκολα σε ανία, άγχος ανασφάλεια, αγωνία, μελαγχολία και ντροπή. Αυτές οι μεταπτώσεις της συναισθηματικής κατάστασης είναι φυσιολογικές. Μάλιστα συχνά επεκτείνονται και στη συμπεριφορά του. Μπορεί π.χ. να κάθεται λίγα λεπτά μπροστά στην τηλεόραση, μετά να πάει στο ψυγείο ψάχνοντας κάτι να δοκιμάσει και αμέσως μετά να ξαπλώσει στο κρεβάτι του κοιτώντας το ταβάνι .

7 Ψυχολογία ενηλίκων Η ψυχική υγεία και ευεξία δεν αναφέρεται μόνο στην απουσία ψυχικής ασθένειας. Η ψυχική υγεία σχετίζεται με την ικανότητά των ενηλίκων να βιώνουν θετικά τη ζωή, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να αξιοποιούμε τις δυνατότητές τους. Επίσης είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα τους και να πετύχουν τους στόχους τους Η διατήρηση της ψυχικής ευεξίας μειώνει την ευπάθεια του ατόμου για προβλήματα ψυχικής υγείας η οποία εξαρτάται από: αυτοεκτίμηση, ανθεκτικότητα, κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη

8 Μέση ηλικία Όλοι έχουμε ακούσει για την επίφοβη "κρίση μέσης ηλικίας, αλλά τι ακριβώς είναι αυτή; Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των γυναικών καθώς μπαίνουν στην μέση ηλικία επηρεάζονται από αλλαγές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, η «κρίση μέσης ηλικίας» εξακολουθεί να θεωρείται και σήμερα ως ένα κατεξοχήν πρόβλημα των ανδρών. Όπως υποστηρίζει ο Ζακ, γύρω στην ηλικία των 35 οι άνθρωποι εμπίπτουν σε μία από τις τρεις εξής περιπτώσεις. 1)Η μία περίπτωση είναι είτε να πεθάνουν κυριολεκτικά είτε να εξαφανιστούν (μεταφορικά) έχοντας εξαντλήσει όλα τα αποθέματα της δυναμικής που είχαν. 2)Ο δεύτερος τύπος ατόμου χαρακτηρίζεται από ανησυχία και αγωνία για επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο, μόλις συνειδητοποιήσει ότι έχει ξεπεράσει τουλάχιστον το ήμισυ του προσδόκιμου ζωής. 3)Τέλος, όσοι κατατάσσονται στην τρίτη περίπτωση, ενώ είναι παραγωγικοί και ολοκληρωμένοι όσο είναι νέοι, εντούτοις η αισθητική και το ύφος τους αλλάζει πολύ στη μέση ηλικία, συνήθως προς το καλύτερο.

9 Τρίτη ηλικία Οι ηλικιωμένοι, ή αλλιώς η τρίτη ηλικία είναι μία ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα με ξεχωριστές ανάγκες. Τα όρια έναρξης της 3ης ηλικίας δεν είναι σαφή, συνήθως κάποιος ανήκει στην τρίτη ηλικία εφόσον περάσει το 65 έτος της ηλικίας του, ενώ γενικά θεωρείται κάποιος ηλικιωμένος από την ώρα που θα συνταξιοδοτηθεί. Αυτό γιατί τότε ο άνθρωπος έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο και μειωμένες υποχρεώσεις ώστε να ασχοληθεί με δραστηριότητες.

10 Παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχολογία
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχολογία Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχολογία, τους διακρίνουμε σε 2 μεγάλες κατηγορίες τους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Εσωτερικοί 1) ψυχολογικούς σε σχέση με την προσωπικότητα 2)τις ορμόνες 3) έμμηνος ρύση Εξωτερικοί 1) κοινωνικούς 2) Οικογενειακούς 3) αυτούς που έχουν σχέση με την ψυχολογική βία 4) Μουσική 5) περιβάλλον 6) ταινίες 7) χρώματα 8)ντύσιμο.

11 Εσωτερικοί Ψυχολογικοί: Το συγκινησιακό πάγωμα, έλλειψη αυτοεκτίμησης, απαισιοδοξία και το αίσθημα του κενού. Ορμόνες : Ορμόνη είναι μια ουσία που παράγεται σε έναν ενδοκρινή αδένα, εκκρίνεται και μεταφέρεται μέσω του αίματος στο όργανο-στόχο. Αυτές επηρεάζουν τις αλλαγές της διάθεσης μας. Έμμηνος ρύση: Οι δράσεις των ορμονών είναι πολλές στον γυναικείο οργανισμό αλλά κυριότερα ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο δηλαδή την περίοδο.

12 Εξωτερικοί Κοινωνικοί: ψυχολογική βία στις σχέσεις: η συναισθηματική βία είναι ένα σύνολο επιζήμιων συμπεριφορών ελέγχου που ασκούνται από τον ένα σύντροφο προς τον άλλον (συνήθως άντρες προς γυναίκες) με στόχο να τον εξουσιάσουν. Οικογενειακοί: Η ψυχολογική βία είναι ένα σύνολο συμπεριφορών από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον. Στη δική μας περίπτωση, αφορά το σύνολο των συμπεριφορών ενός γονέα προς το παιδί του ή όποιος άλλος άνθρωπος αναμιγνύεται με την ανάπτυξή του. Σχολικός εκφοβισμός: Ο σχολικός εκφοβισμού χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση, κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

13 Ταινίες: Η σύνδεση κινηματογράφου και ψυχολογίας είναι ολοφάνερη
Ταινίες: Η σύνδεση κινηματογράφου και ψυχολογίας είναι ολοφάνερη. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς πώς νιώθει μετά από μια κωμωδία, ένα δράμα ή μια ταινία τρόμου. Μουσική: Από τα βάθη της αρχαιότητας, έχει παρατηρηθεί ότι ο ρυθμός κι ο δυνατός ήχος επηρεάζουν άμεσα την συμπεριφορά και την ψυχολογία του ανθρώπου. Περιβάλλον: Οι κάτοικοι των πόλεων είναι πιθανότερο να υποφέρουν από επικίνδυνο άγχος, σε σχέση με τους κατοίκους της υπαίθρου. Χρώματα: Το κάθε χρώμα, παίζει τον ρόλο του στην ψυχολογία αυτών που ζουν και κινούνται στον εκάστοτε χώρο. Τα χρώματα έχουν την ιδιότητα να μας εμπνέουν, να μας ηρεμούν, να μας τονώσουν και να μας βοηθούν Ντύσιμο: Τα ρούχα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία μας αλλά και το αντίθετο, δηλαδή ντυνόμαστε σύμφωνα με τη διάθεσή μας.

14 Αποτελέσματα ψυχικά Άγχος: Όλοι οι άνθρωποι, έχουμε βιώσει άγχος και συνήθως συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα: εφίδρωση, ζάλη, ταχυκαρδία, αίσθημα πνιγμού, αστάθεια, βάρος στο στήθος, μυς που τρέμουν κλπ. Το άγχος είναι μια συναισθηματική αντίδραση, που κινητοποιεί το άτομο για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους , να αποτρέψει μία πραγματική ή συμβολική βλάβη και ζημία. Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη είναι πολύ συνηθισμένη ψυχολογική ασθένεια. Ένα στα δέκα άτομα θα αντιμετωπίσει την κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία (από χρονών), η έναρξή της, όμως , τοποθετείται συνήθως στη μέση ηλικία. Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στην εφηβική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή .

15 Αυτοπεποίθηση: Ότι πιστεύει ότι ο εαυτός του αξίζει, ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και ότι έχει επίγνωση των ορίων του. Μπορεί έτσι να βιώνει την κάθε στιγμή της καθημερινότητάς του, να επιτυγχάνει τους στόχους του και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του. Αυτοεκτίμηση: Στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ότι θέλουν στη ζωή τους , τη σχέση που τους ικανοποιεί, το επάγγελμα που τους αρέσει και είναι ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους. Άλλες φορές όμως χωρίς να συμβεί τίποτα το σημαντικό κάτι πάει ανάποδα και στις σχέσεις και στη δουλειά ή και στα δύο και κλονίζεται η πίστη στο εαυτό τους . Οι ειδικοί λένε ότι η αυτοεκτίμηση χτίζεται από την παιδική ηλικία, από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός και τις αξιολογήσεις των σημαντικών ανθρώπων, που είναι κυρίως οι γονείς, οι δάσκαλοι.

16 Σωματικά αποτελέσματα
Μερικά σωματικά αποτελέσματα που μπορούν να προκληθούν από την αρνητική ψυχολογία είναι: Καρδιακές νόσους Τριχόπτωση Έλκη στο στομάχι Οστεοπόρωση Ανορεξία Αϋπνία

17 Οι πηγές μας ήταν κατά κύριο λόγο από το ιντερνετ αναφέρουμε παρακάτω κάποιες από αυτές

18 Πηγές gerasimos-politis.blogspot.gr www.echodiastasi.gr diodos.info

19 stelioskerassidis.wordpress.com psixologia.medlook.gr e-psychology.gr Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-περιοδικό big fish 7/1/10

20 Πηγές www.shape.gr psychologosonline. gr atenizodas.blogspot.c om
babyfeat.gr google psychologosonline. gr are.com akai.org.tw aidiou.blogspot.gr


Κατέβασμα ppt "Ψυχολογία Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος για αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φόρες είναι απατηλές .Δεν βλέπουμε την."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google