Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Για την πλοήγησή σας (μπροστά) Πατάτε ΜΙΑ φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σας. Ή ΜΙΑ φορά το κάτω ή δεξί βελάκι του πληκτρολογίου σας. Ή enter ή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Για την πλοήγησή σας (μπροστά) Πατάτε ΜΙΑ φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σας. Ή ΜΙΑ φορά το κάτω ή δεξί βελάκι του πληκτρολογίου σας. Ή enter ή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Για την πλοήγησή σας (μπροστά) Πατάτε ΜΙΑ φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σας. Ή ΜΙΑ φορά το κάτω ή δεξί βελάκι του πληκτρολογίου σας. Ή enter ή

2

3 Είναι πάντα εκεί, στο κρύο ή τη ζέστη. Είναι θλιμμένη, κουρασμένη. Δεν πάει σχολείο, δεν πάει μια βόλτα, δεν πάει πουθενά. Κάτι πρέπει να κάνω, δεν μπορεί να μην γίνεται κάτι. Τη λένε Μαρία. Την βλέπω κάθε μέρα καθώς πηγαίνω σχολείο. Τη βάζουν να δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ, στο τέλος της παίρνουν όλα τα λεφτά.

4 Ο Ηλίας πηγαίνει στο σχολείο και αποφασίζει να συζητήσει με την καθηγήτριά του για το πρόβλημα που τον απασχολεί. Ηλία, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν. Εκτός από διάφορες κρατικές υπηρεσίες, υπάρχουν και άλλοι. Ονομάζονται “Ανεξάρτητες Αρχές” και “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις”. Κάποιες έχουν πολύ σημαντική προσφορά στην Ελλάδα. Θέλεις να ψάξεις στο Internet και μετά να ξανακουβεντιάσουμε; Ναι κυρία, αύριο θα έλθω μετά την έρευνά μου να σας βρω και να τα ξαναπούμε.

5 Μετά από μερικές μέρες ο Ηλίας με τη βοήθεια της καθηγήτριάς του και με εργαλείο το διαδίκτυο, βρήκε ότι υπάρχουν πολλές Οργανώσεις και Αρχές στην Ελλάδα που έχουν σαν σκοπό τους να βοηθήσουν τα παιδιά που έχουν προβλήματα, όπως το μικρό κορίτσι που έβλεπε στο φανάρι του δρόμου κοντά στο σπίτι του.

6 ΑΡΣΙΣ O Συνήγορος του Παιδιού Το χαμόγελο του παιδιού

7 Ο Συνήγορος του Παιδιού

8 Τι είναι ο Συνήγορος του παιδιού; Τι κάνει ο Συνήγορος του παιδιού; Λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2003 και αποστολή του είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανηλίκων, δηλαδή όλων των αγοριών και κοριτσιών έως 18 χρόνων. Ερευνά συγκεκριμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών από φορείς ή άτομα και προτείνει τρόπους προστασίας τους. Παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων για τα παιδιά και κάνει προτάσεις προς την Πολιτεία για να λάβει μέτρα προς το συμφέρον τους. Φροντίζει να ακούγεται η φωνή των παιδιών στα θέματα που τα αφορούν. Προσπαθεί να κάνει γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών σε όλους και πρώτα απ' όλα σ΄ εμάς τα παιδιά. Αν θέλουμε μπορούμε να συναντηθούμε με το Συνήγορο του Παιδιού, να τους πούμε τα προβλήματα που μας απασχολούν, να ακούσουν τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας. Τι βρήκε ο Ηλίας στο Διαδίκτυο για την Ανεξάρτητη Αρχή “Ο Συνήγορος του Παιδιού”

9 Τι είναι η αναφορά. Για το κορίτσι που βλέπω κάθε μέρα στο δρόμο, βρήκα ότι μπορώ να στείλω στο “Συνήγορο του Παιδιού” μια αναφορά. Θα το συζητήσω και με τους γονείς μου. Θέλω κάτι να κάνω. Η Αναφορά είναι ΑΠΟΡΡΗΤΗ Ό,τι προσωπικό μου στοιχείο γράψω στην αναφορά δεν δίνεται σε κανέναν, εκτός αν εγώ το θελήσω. Οτιδήποτε κάνει ο “Συνήγορος του Παιδιού” θα ζητήσει πρώτα την γνώμη μου. Άρα δεν πρέπει να φοβάμαι.

10 Η αναφορά που θέλει να στείλει ο Ηλίας, είναι ένα απλό γραπτό κείμενο που περιέχει μια σύντομη περιγραφή του προβλήματος που αντιμετωπίζεις, τα στοιχεία σου και την υπογραφή σου.

11

12 Πώς μπορείς να επικοινωνήσεις με τον “Συνήγορο του Παιδιού”  800 11 32 000 χωρίς χρέωση Μπορείς να επισκεφτείς τα Γραφεία του Συνήγορου κάθε μέρα από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 3.00 μ.μ. μόνος σου ή με τους γονείς σου, με φίλους σου, με συμμαθητές σου και να συζητήσεις μαζί τους.  Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα 11528 ή ηλεκτρονικά στο cr@synigoros.gr 800 11 32 000 χωρίς χρέωση http://www.0-18.gr

13 Το Χαμόγελο του Παιδιού

14 Τι είναι το Χαμόγελο του Παιδιού; Τι κάνει το Χαμόγελο του Παιδιού; Τι βρήκε ο Ηλίας στο διαδίκτυο για την οργάνωση “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”, είναι ένας εθελοντικός οργανισμός. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Εξασφαλίζει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.α.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών.

15 Η Γραμμή SOS 1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά Λειτουργεί ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και η κλήση είναι δωρεάν από καρτοτηλέφωνα και κινητά. Στο τηλέφωνο απαντούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι. Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και ΔΕΝ καταγράφονται. Τη γραμμή SOS μπορούν να καλέσουν Παιδιά, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Υπηρεσίες-Φορείς. Όπως βλέπετε έχω βρει συμμάχους, τους συμμαθητές μου, σ’ αυτά που με απασχολούν.

16 http://www.hamogelo.gr

17 ΑΡΣΙΣ

18 Τι βρήκε ο Ηλίας στο διαδίκτυο για την οργάνωση “ΑΡΣΙΣ” Η ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητες και σε πολλές άλλες πόλεις. Τι είναι η ΑΡΣΙΣ;Τι κάνει η ΑΡΣΙΣ; Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσεων για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει μεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη των νέων, οργανώνει και συμμετέχει σε δίκτυα, συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις και διατυπώνει προτάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής για τα παιδιά και τους νέους. Η ΑΡΣΙΣ δουλεύει κυρίως με νέους και νέες ηλικίας 15 έως 21 χρονών. Πλαισιώνεται από ειδικευμένα στελέχη και εκπαιδευμένους εθελοντές και δουλεύει με βάση τις συλλογικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αποδοχής, της δημοκρατίας και του αμοιβαίου σεβασμού.

19 Υποστηρίζει τη δράση κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς που με προβληματίζει αυτό τον καιρό. Αν κάποιο παιδί είναι θύμα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, προστατεύεται σε κέντρο παιδικής προστασίας, σε συνεργασία με τις αρχές, τις κοινωνικές υπηρεσίες και φορείς. Ηλία, με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να βοηθηθεί η κοπέλα για την οποία μας μίλησες.

20 Η οργάνωση “ΑΡΣΙΣ” λέει ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο τα παιδιά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα. Οι καταγγελίες χωρίς καμιά περαιτέρω κοινωνική στήριξη και οι αστυνομικές διώξεις κυρίως οδηγούν … … σε ένα ή σε περισσότερα άσχημα αποτελέσματα. Ποινική καταδίκη των συνοδών, αλλά ακόμα και των ίδιων των παιδιών για επαιτεία, επιστροφή των παιδιών στο δρόμο και άλλα πολλά. Άρα, χρειάζονται άλλου είδους βοήθεια τα παιδιά. Βοηθήστε τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο…

21 http://arsis.gr Μπείτε στην ιστοσελίδα για να βρείτε όλες τις διευθύνσεις τα τηλέφωνα και τα e-mail της οργάνωσης. Ρωτήστε τους. Αφήστε τα πολλά λόγια και δράστε.

22 Υπάρχουν πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή Ανεξάρτητες Αρχές που βοηθούν τα παιδιά και προστατεύουν τα δικαιώματά τους. Όμως αυτές οι τρεις νομίζω πως στη περίπτωση της παράνομης παιδικής εργασίας είναι πιο έμπειρες. Αν ζητήσετε βοήθεια από κάποιες άλλες, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Άλλωστε πιστεύω ότι όλες συνεργάζονται μεταξύ τους.

23 Μετά την έρευνα που έκανε ο Ηλίας, με τη βοήθεια της καθηγήτριάς του, τις συζητήσεις με τους γονείς και τους συμμαθητές του στο σχολείο, την κινητοποίησή τους και τη συνδρομή μιας Οργάνωσης, δόθηκε βοήθεια στη Μαρία, το κορίτσι που συναντούσε στα φανάρια στο δρόμο του για το σχολείο. Αυτό τον κάνει να νοιώθει πολύ ευτυχισμένος. Κυρία, σας ευχαριστώ πολύ, χωρίς εσάς δεν ξέρω αν θα τα καταφέρναμε. Ηλία, ΕΣΥ έκανες υπέροχη δουλειά. Ακόμα και τους συμμαθητές σου κινητοποίησες. Αν και άλλα παιδιά κάνουν ότι έκανες εσύ, ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος.

24 Τώρα η Μαρία πάει σχολείο.

25 Πηγές http://www.0-18.gr http://www.hamogelo.gr http://arsis.gr


Κατέβασμα ppt "Για την πλοήγησή σας (μπροστά) Πατάτε ΜΙΑ φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σας. Ή ΜΙΑ φορά το κάτω ή δεξί βελάκι του πληκτρολογίου σας. Ή enter ή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google