Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πλεονεκτήματα ειρήνης και Καταστροφικές συνέπειες πολέμου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πλεονεκτήματα ειρήνης και Καταστροφικές συνέπειες πολέμου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πλεονεκτήματα ειρήνης και Καταστροφικές συνέπειες πολέμου
ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ Πλεονεκτήματα ειρήνης και Καταστροφικές συνέπειες πολέμου

2 ΟΡΙΣΜΟΙ Ειρήνη: είναι η κατάσταση φιλίας, αμοιβαίας κατανόησης, αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων ή λαών, με σκοπό την πορεία προς την πρόοδο και την ευημερία, βασισμένη στο διάλογο και στις αξίες του ανθρωπισμού. Πόλεμος: είναι η βίαιη και παράλογη επίλυση των διαφορών, που δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων και των κρατών, με τη δύναμη των όπλων. Αυτός ο τρόπος επίλυσης των διαφορών οδηγεί αναπόφευκτα στη φρίκη, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αναστολή της προόδου σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

3 Ειρήνη: ως όρος των διεθνών σχέσεων μπορεί να σημαίνει: τον τερματισμό συγκεκριμένων εχθροπραξιών, την ανυπαρξία εχθροπραξιών, την ενεργό φιλία, την ηρεμία, την τάξη στις σχέσεις μεταξύ δύο ή περισσότερων κρατών.

4 ΕΙΡΗΝΗ εξασφαλίζει τη ζωή
επιτρέπει στον άνθρωπο να σχεδιάζει για το μέλλον εξασφαλίζει τα δικαιώματα, την ελευθερία επιτρέπει τη μόρφωση, την καλλιέργεια οδηγεί τον άνθρωπο σε έργα δημιουργίας ευνοεί την ανάπτυξη αισθημάτων σεβασμού για το συνάνθρωπο προωθεί τα ανθρωπιστικά ιδανικά δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα βελτίωσης μέσω της κοινωνικής προσφοράς

5 Επομένως… …ο άνθρωπος στην ειρήνη αισθάνεται ασφαλής. Κατανοεί πως η ζωή του ανήκει. Ζει πλαισιωμένος από νόμους και αρχές που θα τον προστατεύσουν. Εργάζεται για την πρόοδό του. Σκέφτεται και δρα δημιουργικά. Βιώνει μια καθημερινότητα που παρά τις δυσκολίες της του υπενθυμίζει τις αξίες της ζωής και της ευτυχίας με τρόπο άμεσο: υπάρχουν γύρω του και μέσα του. Διοχετεύει την ενεργητικότητά του σε έργα μεγάλα και θαυμαστά. Υπηρετεί τον εαυτό του και τον Άνθρωπο. Απολαμβάνει το ωραίο, τη φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις. Αντιμετωπίζει τους συνανθρώπους του ως αξίες, τους αναγνωρίζει δικαίωμα ύπαρξης, έκφρασης, ευτυχίας. Νιώθει τα πράγματα γύρω του σετάξη και λογική. Ανακαλύπτει τη γοητεία της ευγένειας. Μαθαίνει να αγωνίζεται αμιλλώμενος, γνωρίζει να υποτάσσει την παρόρμηση στη λογική. Πιστεύει στην αξία του ανθρώπου και σε ένα καλύτερο αύριο. Αποδεικνύεται ον "χαρίεν" και αναδεικνύεται σε κοινωνική και πνευματική ύπαρξη.

6 Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΜΕ…

7 …την κατίσχυση του Διεθνούς Δικαίου, το σεβασμό της Διεθνούς Νομιμότητας και την εφαρμογή των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών …την καταπολέμηση των δομικών αιτίων που αναπαράγουν τον πόλεμο: άνιση κατανομή του πλούτου, της γνώσης και της ισχύος μεταξύ των λαών …την εμπέδωση σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των κρατών (σχέσεις αμοιβαίου εμπορικού συμφέροντος) …την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σε περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς κάποιου κράτους• την καλύτερη γνωριμία των λαών μεταξύ τους (ΜΜΕ) …την καταπολέμηση του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας μέσω της εκπαίδευσης …μια πολιτική απαγκίστρωσης των χωρών από τις επενδύσεις στον πολεμικό τομέα …την προβολή μιας κουλτούρας ειρήνης που διέπεται από την πίστη: στην κοινωνική συνείδηση και τη συλλογικότητα, στο παράλογο του πολέμου, στην ικανότητα βελτίωσης του ανθρώπου, στην αξία της έλλογης και ελεύθερης σκέψης που διαθέτει ο homo sapiens.

8 ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΓΙΩΘΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ…;

9 Με τη συνειδητοποίηση κάθε ανθρώπου ξεχωριστά της μεγάλης αξίας και σημασίας της ειρήνης για την παγκόσμια ανάπτυξη και πρόοδο. Με τη χρησιμοποίηση του διαλόγου ως μοναδικού μέσου επίλυσης των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων στις καθημερινές τους σχέσεις και των κρατών γενικότερα. Με τη συμμετοχή σε φιλειρηνικά κινήματα και οργανώσεις που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στις πολιτικές ηγεσίες όλων των κρατών που λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις. Με την ενίσχυση των πολιτικών εκείνων, οι οποίοι θα εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κρατών και για να αποτραπεί ο εφιάλτης του πολέμου. Με τη συμβολή των επιστημόνων, των πνευματικών ανθρώπων και γενικά όλων εκείνων που μπορούν να ενημερώσουν και να προβληματίσουν τους ανθρώπους για τους κινδύνους που διατρέχει η παγκόσμια ειρήνη. Με την αφύπνιση των νέων που, αποτελώντας το μέλλον της ανθρωπότητας, θα πρέπει να αγωνιστούν, για να δημιουργηθεί μια κοινωνία στην οποία δε θα υπάρχουν οι σημερινές ανισότητες που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τη μείωση των πυρηνικών όπλων και τη σταδιακή κατάργησή τους (ύφεση, αφοπλισμός). Με την παροχή χρημάτων για την επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν πληγές του σύγχρονου πολιτισμού (φτώχεια, πείνα κυρίως στο λεγόμενο τρίτο κόσμο κ.τ.λ.) και όχι για την κατασκευή όπλων που μπορούν να φέρουν την καταστροφή. Με την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των κρατών μέσα από πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Με την παιδεία.

10 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΙ…
Αποτελεί το σπουδαιότερο κρίκο συνοχής μεταξύ των ανθρώπων Παρακινεί τους ανθρώπους σε ειρηνικά έργα που συμβάλλουν στην πρόοδο και ευημερία της ανθρώπινης παγκόσμιας κοινότητας. Φέρνει σε επαφή τους λαούς όλης της γης και καλλιεργεί το διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών τους. Ολοκληρώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα καλλιεργώντας τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή του ανθρώπου. Δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα αγάπης και ασφάλειας, μέσα στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να γευτεί τους καρπούς της εργασίας του.

11 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΗΜΕΡΑ…

12 Η κρίση όλων των αξιών που είναι πολύ έντονη στη σημερινή εποχή.
Ο φανατισμός σε οποιαδήποτε μορφή που δυναμιτίζει και δηλητηριάζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ιμπεριαλιστικές και μιλιταριστικές τάσεις πολλών κρατών. Οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί και η τελειοποίηση των όπλων μαζικής καταστροφής, που απορροφούν μεγάλα χρηματικά κονδύλια. Η εμφάνιση συνεχώς καινούριων εστιών πολέμου σε πολλά μέρη του κόσμου, που υποσκάπτουν τη διεθνή συνεργασία και την παγκόσμια ισορροπία, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης. Η έλλειψη του διαλόγου και η μη αναγνώριση από όλους τους ανθρώπους της μεγάλης αξίας του ως μοναδικού μέσου επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών. Ο μεγάλος κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος που θα σημάνει και το τέλος της ανθρωπότητας. Η μεγάλη διαφορά στην κατανομή του πλούτου μεταξύ των κρατών και των ανθρώπων. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και γενικά πολλά προβλήματα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα η ενεργειακή κρίση, η οποία μπορεί να ανατρέψει την παγκόσμια ειρήνη. Η γενικότερη κρίση που εμφανίζεται σε όλους τους τομείς του σύγχρονου πολιτισμού. Οικονομικά συμφέροντα.

13 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ…

14 Α. Για το άτομο: Ολοκληρώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα, καλλιεργώντας τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή του ανθρώπου. Δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα αγάπης και ασφάλειας μέσα στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να γευτεί τους καρπούς της εργασίας του και τα αγαθά του πολιτισμού. Οδηγεί τον άνθρωπο στην επιδίωξη της πνευματικής και ηθικής του εξύψωσης. Απαλλάσσει το άτομο από το φόβο του βίαιου θανάτου, την ανασφάλεια. Ο άνθρωπος διακατέχεται από αισθήματα ηρεμίας, ασφάλειας, αισιοδοξίας για το μέλλον.

15 Β. Για την κοινωνία: Αποτελεί τον βασικότερο κρίκο συνοχής των ανθρώπων. Παρακινεί σε ειρηνικά έργα που συμβάλλουν στην πρόοδο και την ευημερία της παγκόσμιας κοινότητας. Φέρνει σε επαφή τους λαούς όλης της γης, προωθείται η συνεργασία. Καλλιεργεί το διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών. Αναπτύσσεται η οικονομική ζωή, ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο των λαών. Προωθούνται τα γράμματα, οι τέχνες, οι επιστήμες. Καλλιεργείται ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

16 Πόλεμος: είναι, κατά το διεθνές δίκαιο, η ένοπλη σύρραξη μεταξύ δυο ή περισσότερων εθνικών κρατών, τα οποία θεωρούν ότι είναι κυρίαρχα... κοινωνικά αναγνωρισμένη κατάσταση, κατά την οποία διεξάγονται, λίγο ως πολύ εξακολουθητικά, ένοπλες εχθροπραξίες σε σημαντική έκταση, μεταξύ δύο ή περισσότερων εθνών, κρατών ή κυβερνήσεων διεθνείς εχθροπραξίες που δεν περιλαμβάνουν ένοπλη βία, όπως είναι ο "οικονομικός πόλεμος", ο "ψυχολογικός πόλεμος", ο "ιδεολογικός πόλεμος" και ο "ψυχρός πόλεμος".

17 ΠΟΛΕΜΟΣ αποδεκατίζει τους ανθρώπους (νεκροί στο πεδίο μάχης, άμαχοι θύματα, πείνα) προκαλεί πόνο και δυστυχία εξασθενεί την οικονομία, επισωρεύει υλικές ζημιές εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των πολιτειακών θεσμών προκαλεί πνευματική στασιμότητα και οπισθοδρόμηση στρέφει τον άνθρωπο σε έργα καταστροφής

18 Άρα… Ο άνθρωπος σε περίοδο πολέμου εξαγριώνεται. Στερείται τις ανέσεις της καθημερινότητας, η βία και η σκληρότητα ανατέλλουν. Οι ανθρώπινες πράξεις και λέξεις αποκτούν άλλο νόημα: κοινωφελές, πατριωτικό και ανδρείο είναι ό,τι εξασφαλίζει τη ζωή του ατόμου και καταστρέφει τον εχθρό. Λογική είναι ο παραλογισμός της σφαγής. Δημιουργία η καταστροφή, η εξόντωση και η γενοκτονία. Δύναμη είναι το μίσος, πρόνοια η ραδιουργία, πρόοδος ο θάνατος του άλλου. Ο άνθρωπος παλεύει για τη ζωή του, σκοτώνει ανθρώπους, αισθάνεται μέσα του τον πρωτόγονο φόβο του θηράματος και την αιμοδιψή χαρά του φόνου. Μακριά από το πεδίο της μάχης, μέσα σε ασφαλή κέντρα επιχειρήσεων, υπολογίζει τρόπους θανάτωσης ανθρώπων με την ψυχρότητα οικονομικής επένδυσης. Μαθαίνει να μην υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, υποσυνείδητα περιφρονεί και τη δική του. Χάνει την ανθρωπιά του. Στην ψυχή του κυριαρχεί η ορμή του θανάτου, γίνεται λύκος στο συνάνθρωπό του ( homo hominis lupus).

19 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ…

20 Απώλειες σε έμψυχο υλικό, αναρίθμητα θύματα, κυρίως νεαρής ηλικίας, στρατόπεδα συγκέντρωσης, γενοκτονίες, αναπηρίες, επιδημίες - μείωση του πληθυσμού. Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, μόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους, όξινη βροχή, καταστροφή του όζοντος, ραδιενέργεια, κίνδυνος εξαφάνισης κάποιων φυτών και ζώων. Παράλυση της οικονομίας: αδρανοποιούνται οι διάφοροι τομείς παραγωγής εκτός από εκείνον της παραγωγής οπλικών συστημάτων, εγκαταλείπεται η καλλιέργεια της γης, αυξάνεται ο πληθωρισμός, τα αγαθά είναι δυσεύρετα, προωθείται η «μαύρη αγορά» και η αισχροκέρδεια, μειώνεται το βιοτικό επίπεδο. Καταστροφή οικιστικού περιβάλλοντος. Ισοπεδώνονται οικοδομήματα, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία τέχνης, όλα γενικά τα αγαθά του πολιτισμού που δημιούργησαν οι άνθρωποι ανά τους αιώνες. Πνευματική στασιμότητα, οπισθοδρόμηση των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, αμάθεια, αναλφαβητισμός - ηθική διαφθορά: καταπατούνται οι αξίες, τα ιδανικά, κλονίζονται οι κοινωνικοί θεσμοί, αυξάνεται η βία και η εγκληματικότητα, οι άνθρωποι δρουν βασισμένοι στα ένστικτα και τα πάθη. Αύξηση ψυχολογικών προβλημάτων, αβεβαιότητα, ανασφάλεια για το αύριο, πληγές που δε γιατρεύονται ποτέ.- Επικρατεί σκληρότητα, απανθρωπιά, εκμετάλλευση, έλλειψη αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, ατομισμός, μίσος, τρόμος, φρίκη. Αν ο πόλεμος είναι πυρηνικός, η εικόνα του δε θα είναι στιγμιαία, γιατί ένας τέτοιος πόλεμος θα είναι και ο τελευταίος.

21 ΘΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ…

22 Οι αμυντικοί και απελευθερωτικοί πόλεμοι θεωρούνται δίκαιοι, σε αντίθεση με τους επιθετικούς, και καλλιεργούν την εθνική συνείδηση, την αλληλεγγύη, την αγωνιστικότητα,τον ηρωισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δικαιολογούν αυτές τις μορφές πολέμου και μάχονται ενάντια σε κάθε επεκτατικό και άδικο πόλεμο. Από την αρχαία εποχή η συντριπτική πλειοψηφία των ιστορικών και φιλοσόφων, μην παραβλέποντας το αγαθό της ειρήνης, δικαίωνε και σ’ ένα ποσοστό δικαιολογούσε τον πόλεμο σαν αναγκαιότητα πολλαπλής μορφής (Ηρόδοτος, Δαρβίνος, Μαρξ, Νίτσε κ.α.).

23 Μια εργασία από την μαθήτρια του Γ’ 3
Μαρία Ματίνα Σαπουνά


Κατέβασμα ppt "Πλεονεκτήματα ειρήνης και Καταστροφικές συνέπειες πολέμου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google