Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ:ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ:ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ:ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.
1o Γ.Ε.Λ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΘΕΜΑ:ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.

2 ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Αντωνοπούλου Δάφνη Αποστολοπούλου Παναγιώτα Βασιλόπουλος Νικόλαος Γκότσης Αναστάσιος Δαρειωτάκης Νικόλαος Δαρσακλής Ιωάννης Καναβού Ασπασία Καπετανάκης Παναγιώτης Κοτσινονού Κατερίνα Κουλουμπέρης Δημήτριος Κουρίκα Μαρια-Βασιλική Μπέκιου Κων/να Μπουρίκας Παναγιώτης Ορφανός Παναγιώτης-Πάρις Παπαδέας Ρήγας Παπαδιονυσίου Ελένη Πετεινάρη Παγώνα-Πέννυ Πουχρονοπούλου Σοφία Ποντικού Χρυσούλα Πουλάκος Ιωάννης Πουλέας Ιωάννης

3 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΖΕΡΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΖΕΡΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

4 ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

5 Αρχαία ιστορία Η ιστορία της Καλαμάτας ξεκινάει από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει τις Φαρές, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης. Παλιότερα θεωρούσαν ότι, κατά την αρχαία εποχή, η θάλασσα κάλυπτε όλη την έκταση της σημερινής πόλης, αλλά τα ευρήματα πρωτοελλαδικής και αρχαϊκής (ιερό Ποσειδώνα) περιόδου στα Ακοβίτικα και κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής γύρω από το κάστρο βεβαίωσαν το αντίθετο. Επίσης, επιγραφικό υλικό που βρέθηκε στη Γιάννιτσα (Ελαιοχώρι) επιβεβαίωσε την ταύτιση της αρχαίας κώμης των Καλαμών (και όχι των Φαρών) με εκείνη τη θέση.

6 Μεσαιωνική ιστορία Τα διαθέσιμα στοιχεία για την ιστορία της πόλης κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο και μέχρι το 10ο αιώνα μ.Χ. είναι ελάχιστα. Πιθανολογείται ότι, στα πλαίσια της ενιαίας αυτοκρατορικής αμυντικής πολιτικής εναντίον των επιδρομών των Αβαροσλάβων στα Βαλκάνια, μετασχηματίστηκε σε πόλισμα-φρούριο με ενίσχυση του πληθυσμού της από απειλούμενους οικισμούς, όπως και η Κορώνη την ίδια εποχή (6ος-7ος αιώνας). Το σύγχρονο όνομά της η Καλαμάτα μάλλον το πήρε από ένα παλιό βυζαντινό μοναστήρι (πιθανά στη θέση του κάστρου), το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Παναγία την Καλομάτα, απ' όπου με αφομοίωση του όμικρον σε άλφα, προήλθε η ονομασία Καλαμάτα. Αποκτά αίγλη μετά την Δ' Σταυροφορία (1204 μ.Χ.), όταν το κάστρο πέφτει, μετά από συνθηκολόγηση, στα χέρια των Φράγκων υπό τον Γουλιέλμο Σαμπλίτη και στη συνέχεια το Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο το 1205.Ο τελευταίος ανοικοδομεί το μέχρι τότε μικρό και ερειπωμένο κάστρο και έτσι ξεκινάει η οικονομική ακμή της πόλης. Η Καλαμάτα υπήρξε η αγαπημένη πόλη των Βιλλεαρδουίνων, σε σημείο ο Γουλιέλμος Βιλλεαρδουίνος να αποκαλείται και "Καλαμάτας". Το 1293, το κάστρο κατελήφθη από τους επαναστάτες Έλληνες και Σλάβους της Γιάννιτσας (τώρα Ελαιοχώρι).Στα 1341, το κάστρο βρίσκεται στα χέρια του Νικολό Ατσαγιόλι και το 1381 υπό τους Ναβαρέζους ιππότες του Πέτρου ντε Σαν Σουπεράν. Το 1396 καταλαμβάνεται για λίγο από τους Τούρκους του στρατηγού Εβρενός. Από το 1410 ως το 1459 ανήκει στους Παλαιολόγους του Μυστρά.

7 Νεότερη ιστορία Το 1459 την Καλαμάτα την καταλαμβάνουν οι Οθωμανοί Τούρκοι του Μωάμεθ Β' Πορθητή. Το 1464, το κάστρο κατέλαβε ο Βενετός Φραγκίσκο Τάνο, αλλά το 1540 εγκαταλείπεται από τους Βενετούς που το έκαψαν. Το 1685 καταστρέφεται οριστικά από το Βενετό στρατηγό Μοροζίνι, όταν το κατέλαβε κατά τη νικηφόρα εκστρατεία του στην Πελοπόννησο. Επιστράφηκε οριστικά στους Οθωμανούς το 1715. Το σημαντικότερο γεγονός της μακρόχρονης ιστορίας της πόλης είναι η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του Την ημέρα εκείνη ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι μπήκαν μέσα στην πόλη ως απελευθερωτές. Συμμετείχαν στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων (μικρή βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα που σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί σύμβολο της πόλης). Στους Αγίους Αποστόλους ευλογείται η επαναστατική σημαία και από εδώ ξεκινάει η Επανάσταση του Από την Καλαμάτα η Μεσσηνιακή Γερουσία συντάσσει δύο σπουδαία κείμενα την "Προειδοποίηση προς τας ευρωπαϊκάς αυλάς" και την "Προκήρυξη" με αποδέκτες τους Αμερικανούς. Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα και η πόλη παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και ακμή. Μασσαλία του Μωριά τη χαρακτήριζαν. Η πόλη έρχεται σε επαφή με τη δύση και την κουλτούρα της, δημιουργείται μια αστική τάξη που διαμορφώνει μια σημαντική πολιτιστική βάση και κληρονομιά. Από το 1920 και μετά όμως αρχίζει μια μακρά περίοδος οικονομικής ύφεσης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Σεπτέμβριο του 1986 η Καλαμάτα χτυπήθηκε από δύο ισχυρούς σεισμούς, που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και δυστυχώς και θύματα. Παρ' όλα αυτά η πόλη ανασυγκροτήθηκε γρήγορα από τη μεγάλη αυτή καταστροφή.

8 Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

9 H πόλη σήμερα Η Καλαμάτα, μια πόλη κατοίκων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Είναι σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και διοικητικό κέντρο του νομού Μεσσηνίας. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα. Στην Καλαμάτα εδρεύουν σχολές του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ΤΕΙ. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο.

10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Νικόλαος Πολίτης Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος Μαρία Πολυδούρη Βασίλης Φωτόπουλος Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος)

11 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883)
Από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής πολιτικής σκηνής κατά το β’ μισό του 19ου αιώνα, διετέλεσε πρωθυπουργός δέκα φορές. Άσκησε δικηγορία και υπηρέτησε ως αντιεισαγγελέας στην Καλαμάτα. Το 1841, έλαβε μέρος στην Κρητική Επανάσταση, ενώ το 1853 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας.Κατά τις πρωθυπουργικές του θητείες, κατάφερε να χειριστεί επιτυχώς ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, με βασικότερο την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και μικρού τμήματος της νότιας Ηπείρου.   Νικόλαος Πολίτης ( ) Εισηγητής της ελληνικής λαογραφικής επιστήμης, από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας. Γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι Καλαμάτας. Η συμβολή του Ν. Πολίτη στη μελέτη της ελληνικής παράδοσης υπήρξε μοναδική. Σε όλη του τη ζωή συνέλεγε με μέθοδο τεκμήρια του λαϊκού, αλλά και του    λόγιου πολιτισμού, συγκροτώντας ουσιαστικά το χώρο της ελληνικής λαογραφίας. Οι τέσσερις τόμοι των Παροιμιών και οι δύο τόμοι των Παραδόσεων μπορούν να χαρακτηριστούν μνημειώδη έργα του νέου ελληνικού πολιτισμού.

12 Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος (1856-1918)
Γεννημένος στη Σπερχογεία Μεσσηνίας, εγκαταστάθηκε πολύ μικρός στην Καλαμάτα, όπου έμαθε το εμπόριο υφασμάτων κοντά στον υφασματέμπορο θείο του. Στη συνέχεια, ίδρυσε τραπεζικό τμήμα. Το 1916, ίδρυσε την Τράπεζα Καλαμών, η οποία εξελίχθηκε τα επόμενα χρόνια στην Τράπεζα Πίστεως (από το 1924 Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως) και σημερινή Τράπεζα Άλφα. Μαρία Πολυδούρη ( ) Ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Η ποίησή της κινείται ανάμεσα στον έρωτα και στο θάνατο, και η μεγάλη της αρετή είναι ο πηγαίος συναισθηματισμός, που υπερκαλύπτει τις όποιες τεχνικές αδυναμίες. Έργα: Οι τρίλλιες που σβήνουν (1928), Ηχώ στο χάος (1929), καθώς και τόμοι απάντων που περιλαμβάνουν και ανέκδοτα ποιήματα. 

13 Βασίλης Φωτόπουλος (1934-2007)
Βασίλης Φωτόπουλος ( )  Σκηνογράφος, ζωγράφος και ενδυματολόγος με διεθνή καταξίωση, γεννημένος στην Καλαμάτα. Ως σκηνογράφος, πρωτοεμφανίστηκε σε παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 1958.  Στον κινηματογράφο, συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Ηλία Καζάν, τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, τον Ζυλ Ντασέν κ.ά. Μάλιστα, για τα σκηνικά του στην ταινία Αλέξης Ζορμπάς του Κακογιάννη βραβεύτηκε με Όσκαρ Σκηνογραφίας το 1964. Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος, ) Οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821, με σπουδαία στρατιωτική δράση τόσο κατά την έναρξη της Επανάστασης από την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821 όσο και κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Γεννήθηκε στη Νέδουσα. Από τις αρχές του 1821, προετοίμασε τον ξεσηκωμό στον Μοριά, μαζί με το θείο του Θ. Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, στις οποίες διακρίθηκε για την ανδρεία του.  

14 ΟΙ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ιερός Καθεδρικός Ναός Υπαπαντής του Σωτήρας Χριστού Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης Νησάκι Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Φλωριού Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλυβιών Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αρκάδων Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κοκορόγιαννη Ιερός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου Ανατολικής Παραλίας Ιερός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου Δυτικής Παραλίας  Ιερός Ναός Γενεθλίου της Θεοτόκου Φαρών Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου κοιμητηρίου Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου παλαιού στρατοπέδου Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Παλαιάς Αγοράς

15 Ναός της Υπαπαντής Ο μητροπολιτικός αυτός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, είναι ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς ναούς Βυζαντινού Ρυθμού, χτίστηκε το 1839 και εγκαινιάστηκε το 1879.ΟΙ σεισμοί, τόσο, και του 1886 και του 1986,κατεστρεψαν τον κεντρικό τρούλο της εκκλησίας, ο οποίος αποκαταστάθηκε σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Πανηγυρίζει κάθε 2 Φεβρουαρίου, ημέρα τοπικής αργίας εφόσον η Παναγία η Υπαπαντή είναι η προστάτης της Καλαμάτας .Ο Ναός επίσης φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της "Παναγίας Υπαπαντής" .Σύμφωνα με την ιστορία της, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας βρέθηκε σ’ έναν στάβλο, μετά από όραμα που είδε ένας σταβλίτης. Το αξιοθαύμαστο ήταν πως ενώ στο πίσω μέρος της ήταν καμένη το μπροστινό τμήμα ήταν ανέπαφο. Από το 1889 και κάθε χρόνο, πραγματοποιείται λιτανεία της εικόνας.

16 Ναός των Αγίων Αποστόλων
Είναι μια μικρή βυζαντινή εκκλησία, που ανάγεται στα μέσα 11ου-12ου αιώνα με ελάχιστες τοιχογραφίες του 14ου. Επικηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση στις 23 Μαρτίου του 1821 και συντάχτηκε η Διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας με την υπογραφή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη .Το εκκλησάκι έπαθε πολλές ζημιές με τον σεισμό της Καλαμάτας αλλά αποκαταστάθηκαν με ιδιαίτερη σπουδή. Στον Ναό των Αγίων Αποστόλων κάθε χρόνο γίνεται και η πανηγυρική λειτουργία κατά την επέτειο της 23ης Μαρτίου.

17 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

18 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

19 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ
Διαμορφώθηκε ως χώρος το 1986 και ολοκληρώθηκε το 1990 Η λειτουργία του πάρκου είχε ξεκινήσει μόλις λίγες μέρες πριν από το σεισμό Ο χώρος που επιλέχθηκε ήταν ο παλαιός σταθμός ‘’ Καλαμάτα λιμήν ’’ αλλά και έκταση του ΟΣΕ που χρησιμοποιούνταν επί εποχής ατμού ως καρβουναποθήκες Έχει έκταση 54 στρέμματα

20 ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

21 Κτίστηκε το 1210 μ.Χ από το Γοδεφρείδο Α’ Βιλεαρδουίνο Το κάστρο ήταν ένα ασήμαντο βυζαντινό οχυρό που είχε μετατραπεί σε μοναστήρι Το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, διατηρείται πάνω από την κεντρική είσοδο του κάστρου Ο οχυρός πύργος – καταφύγιο , είναι ο μόνος που έχει σωθεί σε σημαντικό ύψος σε όλη την Μεσσηνία Υπάρχει αμφιθέατρο όπου γίνονται πολλές καλλιτεχνικές-πολιτισμικές παραστάσεις Μετά το σεισμό σημεία του κάστρου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα

22 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1973
Επαναλειτούργησε το μετά την αποκατάσταση των βλαβών από το σεισμό του 86’ Περιέχει αντικείμενα και αρχειακό υλικό που αφορούν την επανάσταση του 1821 καθώς και αντικείμενα του νεότερου πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής

23 ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971 Είναι δωρεά του Αντωνίου Μπενάκη Περιλαμβάνει ανασκαφικά ευρήματα από την περιοχή της Μεσσηνίας τα οποία χρονολογούνται από τους νεοελληνικούς χρόνους (2000 – 1600 π.Χ) έως τους ρωμαϊκούς χρόνους

24 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Η Καλαμάτα ως πόλη, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα προσφέρει πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας σε άτομα όλων των ηλικιών. η Καλαμάτα διακρίνεται για τις ζεστές μέρες τις περιόδου του καλοκαιριού. Γι΄αυτό οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες, αναζητούν ανακούφιση από τον καύσωνα στις καθαρές παραλίες της πόλης μας. Ένα από τα χαρίσματα της Καλαμάτας, είναι η παραλία που διαθέτει, και στη οποία μπορεί κανείς να πάει περπατώντας σε λίγα λεπτά ακόμα και από το κέντρο της πόλης. Η μεγάλη παραλία με τους φοίνικες και τις χρωματιστές ομπρέλες κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου είναι όχι μόνο ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα στην Καλαμάτα , αλλά και μία αξιοπρεπέστατη λύση για μπάνιο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς βλέποντας τους εκατοντάδες λουόμενους που την τιμούν καθημερινά. Παράλληλα η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής στα καταγάλανα νερά της περιοχής μας ευνοεί την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου καθώς ενισχύει τις εμπορικές συναλλαγές με άλλα λιμάνια.

25 Επιπλέον, ποικίλες επιλογές ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες συναντάμε και στο κέντρο της Καλαμάτας. Ξεκινώντας από τους μικρούς μας φίλους, το πάρκο του Ο.Σ.Ε, αποτελεί τον πιο γνωστό τρόπο ξεγνοιασιάς ,καθώς εκεί βρίσκονται πολυάριθμες παιδικές χαρές και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αποδράσουν στο πράσινο φυσικό περιβάλλον. Επίσης κοινός τόπος ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες το χειμώνα είναι η κεντρική πλατεία Καλαμάτας, η οποία συγκεντρώνει πλήθος καταστημάτων όπως καφετέριες ,ψητοπωλεία αλλά και εμπορικά μαγαζιά. Τέλος το κέντρο διασκέδασης το καλοκαίρι μεταφέρεται στην ανατολική παραλία, όπου όλοι μπορούν όχι μόνο να απολαύσουν μία ήσυχη βόλτα, αλλά και να πάρουν μία γεύση από τη νυχτερινή ζωή της πόλης μας

26 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΝΟΚ, όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι, είναι ο πιο ιστορικός ναυταθλητικός όμιλος της Καλαμάτας. Εκτός από ναυτικά τμήματα, διαθέτει επίσης τμήματα βόλεϊ και σκάκι ενώ παλιότερα είχε ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις και πινγκ πονγκ. Ο Όμιλος εδρεύει στην οδό Ναυαρίνου, στην παραλία της Καλαμάτας, στη λεγόμενη Ακτή ΝΟΚ, όπου έχει διαμορφώσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του, τα γραφεία του και τη λέσχη. Έχει ως έμβλημα τη μορφή του Ποσειδώνα και χρώματα το μπλε και το λευκό.

27 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Το Δημοτικό Στάδιο χτίστηκε το 1976 με το αρχικό όνομα "Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας" σε αδόμητο χώρο, αχρησιμοποίητο ως τότε, κοντά στην ανατολική παραλία της πόλης. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν η αποσυμφόρηση του Γηπέδου Μεσσηνιακού από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά και η δημιουργία ενός σταδίου με μοντέρνες εγκαταστάσεις στίβου. Το 1976 χτίστηκαν οι δύο κερκίδες και διαμορφώθηκαν οι διαδρομές του στίβου. Το 1983 τοποθετήθηκε ο ελαστικός τάπητας. Το 2001 μπήκαν προβολείς και το 2007 τοποθετήθηκαν πλαστικά καθίσματα στις κερκίδες μειώνοντας τη χωρητικότητά του από σε θεατές. Χρησιμοποιήθηκε ως έδρα από τον Π.Σ. Καλαμάτα ως το 1994 και από το 2003 ως το 2010 καθώς και από άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία της πόλης. Επίσης, κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί σε αγώνες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου ανδρών, ελπίδων και νέων. Aλλά κυρίως αποτελεί την αθλητική κυψέλη της πόλης στον κλασικό αθλητισμό. Η ίδρυσή του είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση της ετήσιας αθλητικής συνάντησης στίβου Παπαφλέσσεια, η οποία από το 1995 έγινε διεθνής και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα αθλητικά μήτιγκ που διεξάγονται στην Ελλάδα.

28 ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ Το γήπεδο του Μεσσηνιακού Γ.Σ. υπήρχε ανέκαθεν στον ίδιο χώρο και εξυπηρετούσε τον ομώνυμο ιστορικό αθλητικό σύλλογο που λειτουργεί από το Η αρχική έκταση αποκτήθηκε από το σύλλογο στο τέλος του 19ου αιώνα από σταδιακές παραχωρήσεις οικοπέδων από τις επιφανείς προσωπικότητες-μέλη του συλλόγου. Από τη δεκαετία του '30 ο σύλλογος δημιούργησε και στεγασμένο χώρο εκγύμνασης, ένα πρωτοποριακό για την εποχή έργο. Το στάδιο δεν είχε κερκίδες και φιλοξενούσε τους αθλητές στίβου, αφού αυτό ήταν το βασικό άθλημα που καλλιεργούσε το σωματείο. Παράλληλα, το γήπεδο χρησιμοποιούσαν οι ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης Απόλλων Καλαμάτας και Πράσινα Πουλιά Καλαμάτας, αφού ο Μεσσηνιακός δεν είχε ποδοσφαρικό τμήμα ως το 1967. Το 1967, η δημιουργία ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού τμήματος από το Μεσσηνιακό και η ίδρυση της ημιεπαγγελματικής ομάδας Π.Σ. Καλαμάτα υπήρξε η αφορμή να χτιστούν οι πρώτες κερκίδες και να λάβει ο χώρος μορφή γηπέδου. Τη σημερινή του μορφή, με τις τρεις κερκίδες, έλαβε το 1994 με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Σταύρου Παπαδόπουλου, τότε προέδρου του Π.Σ. Καλαμάτα, η οποία μετέφερε εκεί την έδρα της αντί για το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, στο οποίο αγωνιζόταν ως τότε. Το 2000 το γήπεδο αναμορφώθηκε με την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και την ανανέωση του φωτισμού και φιλοξένησε φιλικό αγώνα της εθνικής Ελλάδος. Το 2003 ο Π.Σ. Καλαμάτα αποχώρησε από το γήπεδο αλλά επανήλθε το Το γήπεδο αποτελεί πάντα την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μεσσηνιακού, που έχει αγωνιστεί ως τη Β΄ Εθνική.

29 Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ποδοσφαιρική ομάδα "Καλαμάτα" ιδρύθηκε το 1967 έπειτα από αναγκαστική συγχώνευση των ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης: Απόλλωνα και Όμιλου Καλαμάτας (προϊόν συγχώνευσης Πράσινων Πουλιών και Ολυμπιακού, την οποία επέβαλε το δικτατορικό καθεστώς. Οι τρεις παλιές ομάδες επανιδρύθηκαν το 1974 και συμμετέχουν ως σήμερα στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας Αρχικά, ως έμβλημα του σωματείου επιβλήθηκε από τη δικτατορία ο μυθικός φοίνικας, τον οποίο η ομάδα κατάργησε το 1974. Κατά τη δεκαετία του '70 υπήρξε η πρώτη χρυσή περίοδος του συλλόγου, επί προεδρίας του έμπορου Λυκούργου Γαϊτανάρου. Το 1972 και το 1974 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής και αγωνίστηκε για δύο περιόδους στην Α΄ Εθνική. Τις διακρίσεις αυτές ακολούθησε μια μακροχρόνια περίοδος παρακμής, κατά την οποία ο σύλλογος υποβιβαζόταν συνεχώς, φθάνοντας ως την Α΄ τοπική κατηγορία της Μεσσηνίας. Στη συνέχεια άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά τις κατηγορίες και το 1995 επανήλθε στην Α΄ Εθνική, επί προεδρίας του Σταύρου Παπαδόπουλου. Μετά την αποχώρηση του Παπαδόπουλου πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας ανέλαβε ο Γιώργος Γρηγορόπουλος το Φεβρουάριο του 2000 όταν η ομάδα έκανε και τη χρυσή πορεία στο δεύτερο μισό της σεζόν Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις του συλλόγου με αποτέλεσμα το 2010 να υποβιβαστεί από τη Β΄ εθνική στη Δ΄ εθνική .Τις τύχες του συλλόγου ανέλαβε η διοίκηση του ερασιτεχνικού σωματείου, δηλώνοντάς το στη Δ΄ Εθνική για τη σεζόν με προπονητή τον παλιό ποδοσφαιριστή Έλβιο Μάνα.Το συμμετείχε στη Γ΄ Εθνική.

30 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν του νομού .καλύπτουν το 80%των καλλιεργούμενων εδαφών σημειώνοντας την ανάπτυξη της στην 12ετια . η τιμή της ξεπερνά το 50% της συνολικής αξίας φυτικής παράγωγης ΕΛΙΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ.παραδοσιακή και σημαντική καλλιέργεια .όμως παρουσιάζει μια φθίνουσα πορεία διαχρονικά. Η οποία έχει μειωθεί κατά 70% από το 1985 έως το 1995( από σε στρ) η συνολική αξία παράγωγης του προϊόντος είναι κάτω από 2% ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ. Και αυτό το προϊόν παρουσιάζει μια φθίνουσα πορεία στις έκτασης της τάξεως του 20-25%.η παράγωγη μειώνετε πάνω από το 50% μεταξύ και 1995 ( 9560 και 4060τονοι ) αξίζει να τονιστεί πως η Καλαμάτα παράγει περίπου το 60% της συνολικής παράγωγης της χωράς. Το 90-95% της παράγωγης εξάγεται στο εξωτερικό. ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ. Παράγετε στον κάμπο της Καλαμάτας .Σήμερα τα λεμόνια και τα πορτοκάλια συμμετέχουν με λιγότερο από 1,5% στην αξία της φυτικής παράγωγης του νομού .η καλλιεργουμένη έκταση και τα δυο μειώνετε κατά 30% περίπου για την ιδία περίοδο. Ευτυχώς που η τιμή των πορτοκαλιών είναι αυξημένη και ικανοποιητική(20% άνετος) ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Τα αμπέλια παρουσιάζουν στασιμότητα συνολικά στη 12ετια. Η έκταση κ η παράγωγη της δεν μεταβαίνετε κατά μέσο όρο . Οι τιμές μεταβάλλονται σημαντικά (τριπλασιάζονται στη διάρκεια της περιόδου). Η συμμέτοχη του προϊόντος στην αξία της φυτικής παράγωγης παραμένει σταθερή στο 3% κατά μέσο όρο..

31 Το Παστέλι είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλύκισμα με βάση το σουσάμι και το μέλι. Και τα δύο συστατικά του είναι φυσικά προϊόντα με θρεπτική αξία. Οι ρίζες του γλυκίσματος χάνονται στην αρχαιότητα. Τόσο το μέλι όσο και το σουσάμι ήταν συστατικά της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν επινοήσει διάφορα εδέσματα για να τα αξιοποιήσουν. Το Παστέλι είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ιδιότητες που θα πρέπει να προβληθούν ώστε να ενταχθεί στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. Η Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το Πάγια δέσμευσή μας αποτελεί να τηρούμε τους μετόχους και τους επενδυτές μας όσο πιο ενήμερους γίνεται σχετικά με τις βασικές πτυχές της δραστηριότητάς μας. Στον έντυπο Ετήσιο Απολογισμό του Ομίλου ΚΑΡΕΛΙΑ, αναλύεται η απόδοσή του κατά τη διάρκεια κάθε έτους, καθώς και ο σχεδιασμός μας ως προς την επίτευξη της μέγιστης αξίας για τους μετόχους μας. Οι Ετήσιοι Απολογισμοί παρουσιάζονται και στο διαδικτυακό μας τόπο. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, σκοπός της Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ ήταν να παρέχει στους πελάτες της προϊόντα καπνού εξαιρετικής ποιότητας. Αυτή η απόλυτη αφοσίωση στη διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας διασφαλίζεται με εξειδικευμένους ποιοτικούς ελέγχους, σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές, στους οποίους υπόκειται κάθε τομέας της παραγωγικής διαδικασίας. Ο κόσμος των προϊόντων καπνού της ΚΑΡΕΛΙΑ χαρακτηρίζεται από τη δέσμευσή της Εταιρείας για ποιότητα σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από την εξεύρεση των καλύτερων φύλλων καπνού μέχρι το σχεδιασμό της συσκευασίας και την παρουσίαση του προϊόντος.

32 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 13/2000. Έχει ως έδρα του την Τρίπολη και αναπτύσσεται σε επίπεδο ολοκληρωμένων Σχολών στις πέντε πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η λειτουργία του Πανεπιστημίου εγκαινιάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2002 με την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Στόχος της ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η δημιουργική συμβολή στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ελληνική περιφέρεια, με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται ως προς το περιεχόμενο των σπουδών, την έρευνα και τη διδασκαλία στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου με εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναφέρεται στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό, φιλοδοξώντας να αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική ομογένεια και να καταστεί ένας πόλος συνεργασίας και πνευματικής δημιουργίας για τους απανταχού Έλληνες.

33 ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Το ΤΕΙ Καλαμάτας ξεκίνησε τη λειτουργία του με βάση το ΠΔ 94/1988 ως παράρτημα του ΤΕΙ Πάτρας. Το πρώτο τμήμα του παραρτήματος ήταν το Τμήμα Ηλεκτρολογίας το οποίο λειτούργησε κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους Με το ΠΔ 502/1989/ΦΕΚ215/ /τ.Α΄καταργήθηκε το παράρτημα Καλαμάτας του ΤΕΙ Πάτρας και ιδρύθηκε το ΤΕΙ Καλαμάτας με τις εξής δύο Σχολές: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

34 Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας: Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας λειτούργησαν για πρώτη φορά κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους Τα Τμήματα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτούργησαν για πρώτη φορά κατά το Χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους Με το ΦΕΚ/ 179/ /τ.Α΄/ΠΔ 200/1999 ιδρύθηκαν δύο νέα Τμήματα στο ΤΕΙ Καλαμάτας, ένα ανά Σχολή. Πιο συγκεκριμένα ιδρύθηκαν:

35 Το Τμήμα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας με έναρξη της λειτουργίας του, το Χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους και, Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με έναρξη της λειτουργίας του από το Χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έιους Με βάση το ΠΔ 211/ΦΕΚ 189/ /τ.Α΄ ιδρύθηκε το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ως παράρτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας στην Σπάρτη. Το εν λόγω τμήμα δεν ανήκει σε καμία από τις υπάρχουσες Σχολές του Ιδρύματος. Πρόκειται για τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών. Συνεχίζοντας την αναπτυξιακή του πορεία το Ίδρυμα, προγραμματίζει τη περαιτέρω διεύρυνση της εκπαιδευτικής βάσης του σε όμορους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η επέκταση αυτή του ΤΕΙ Καλαμάτας θα οδηγήσει στην μετεξέλιξή του σε ΤΕΙ Πελοποννήσου.

36 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ:ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google