Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση 11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ PROJECT Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2012-13 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση 11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ PROJECT Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2012-13 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση 11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ PROJECT Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2012-13 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΤΑΥΡΗ Γ.

2 Ισορροπημένη Διατροφή στην Εφηβεία Ομάδα : ΤΑ 3Μ Μ αρκουλάκης Βαγγέλης Μ ακαντάση Σταματία Μ εντεσίδης Θεόδωρος

3 Ποιά είναι η ισορροπημένη διατροφή στην εφηβεία ? Στην εφηβεία ο ρυθμός ανάπτυξης του οργανισμού είναι πολύ αυξημένος. Καλείται να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες του μυϊκού ιστού, των οστών, του όγκου του αίματος, της εμμήνου ρήσεως. Διαφοροποιείται δε από άτομο σε άτομο. Οι ενεργειακές απαιτήσεις των κοριτσιών προσεγγίζουν τις 2600 θερμίδες την ημέρα, ενώ των αγοριών τις 3600 θερμίδες. Μεγάλη έμφαση στην εφηβεία δίνεται στις τροφές τις πλούσιες σε ασβέστιο. Ο έφηβος πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Έμφαση δίνεται επίσης στη διατροφική επάρκεια σιδήρου, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Έφηβες με μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, με αυξημένες απώλειες αίματος κατά την έμμηνο ρήση ή κοπέλες που ακολουθούν ακραίες δίαιτες αδυνατίσματος, εύκολα οδηγούνται στην εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.

4 ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ? Τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της κανονικής διατροφής ή φαρμάκων και πρέπει να κρατούνται μακριά από τα παιδιά. Δεν προορίζονται για την αντιμετώπιση, διάγνωση ή θεραπεία,κανενός είδους ασθένειας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες που αποδίδονται σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο, ως συμπλήρωμα στα θρεπτικά συστατικά τα οποία λαμβάνονται, ως μέρος μια ισοζυγισμένης διατροφής. Τα Ειδικά Συμπληρώματα Αθλητικής Διατροφής δεν αποτελούν υποκατάστατα μίας ισορροπημένης και πλήρους διατροφής.

5 Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση του εφήβου? Η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου επηρεάζει τη διατροφική του συμπεριφορά. Πολλά άτομα τρώνε υπερβολικά για συναισθηματικούς λόγους Οι διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς η ψυχογενής ανορεξία, η βουλιμία και η επεισοδιακή λαιμαργία έχουν σχέση με ψυχολογικά αίτια.

6 Υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός στην εφηβεία εξαιτίας της διατροφής ? Οι παχύσαρκοι έφηβοι βιώνουν ρατσισμό και αποκλείονται κοινωνικά. Εδώ το διαφορετικό δεν είναι αποδεκτό. Στην παιδική ηλικία, φαινόμενα ρατσιστικής αντιμετώπισης από τους συνομηλίκους τους, είναι ιδιαίτερα έντονα σε παιδιά με παραπανίσια κιλά. Συνήθως έχουν λιγότερους φίλους και είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Αυτό που ουσιαστικά διαφοροποιεί τα άτομα με παραπανίσια κιλά, είναι η απόκλιση που έχει, η δική τους σωματική εικόνα, από την προβαλλόμενη εικόνα σώματος της σύγχρονης κοινωνίας

7 Ποιες οι συνέπειες της κακής διατροφής στην εφηβεία ? Η κακή διατροφή κατά την εφηβεία σε συνδυασμό με τις δύσκολες ψυχολογικές συνθήκες αυτής της ηλικίας μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα υγείας: -πεπτικά έλκη -δυσπεψίες -νευρώσεις -γαστρίτιδες -ακμή -υπέρταση -κυτταρίτιδα ή παχυσαρκία -ψυχογενής νευρική ανορεξία

8 Α Θ Λ Η Τ Ε Σ ! Αποστόλης Ουσταμπασίδης Φώτης Παπαδερός Ιάσονας Ράπτης Θανάσης Σίμος

9 Ποιο είναι το Καθημερινό Διαιτολόγιο ενός αθλητή ? Ένας μέσος αθλητής προσλαμβάνει περίπου 4.000 θερμίδες ημερησίως Οι υδατάνθρακες να αποτελούν περίπου το 60% (δηλαδή γύρω στις 2400 θερμίδες ή αλλιώς 5-8 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά κιλό σωματικού βάρους!) Το λίπος να μην ξεπερνάει το 30% (δηλαδή λιγότερες απο1200 θερμίδες) Οι πρωτεΐνες να αποτελούν γύρω στο 10-15%(περίπου 400-600 θερμίδες) Την ημέρα του αγώνα!: Η κατανάλωση 180 – 240ml υδατανθρακούχου ποτού περιεκτικότητας 5-10% Η πρόσληψη του ποτού πριν τον αγώνα είναι ευεργετική Η πρόσληψη νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά στη θερμορύθμιση του σώματος

10 Τι είναι οι Ισοτονικοί χυμοί ? Τα ισοτονικά ποτά περιέχουν: Υδατάνθρακες σε μορφή γλυκόζης, φρουκτόζής ή σακχαρόζης Ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, χλώριο, κάλιο και φώσφορο Μπορεί επίσης να περιέχουν μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη C Η κατανάλωση δεν πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα διότι μπορεί να υπάρχουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια προπόνησης-αγώνα!

11 Ποιες Βιταμίνες χρειάζεται ο αθλητής ? Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις και διακρίνονται σε : υδροδιαλυτές (C, B), οι οποίεςεται ο αθλητής αποβάλλονται από τον οργανισμό και λιποδιαλυτές (A, D, E, K, H), που αποθηκεύονται. Οι βιταμίνες που χρειάζεται ένας Αθλητής είναι οι B,C,E : Βιταμίνες Ομάδας Β συμμετέχουν: στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και λιπών και στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων Η Βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό του κολλαγόνου συντελεί στην απορρόφηση του σιδηρού Τέλος, συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων και στη σύνθεση κατεχομένων! Η Βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικό ρόλο

12 Τι είναι η Κρεατίνη ? Η Κρεατίνη είναι μία πρωτεΐνη που δημιουργείται φυσιολογικά στο σώμα μας από 3 αμινοξέα (αργινίνη, γλυκίνη, μεθειονίνη) Η κρεατίνη σχηματίζει με φώσφορο την φωσφοκρεατίνη (PC) μέσα στα μυϊκά κύτταρα Αυτή η ουσία προσφέρει πλούσια ενέργεια που καταναλώνεται σε δραστηριότητες υψηλής έντασης Έρευνα στην Αυστραλία γνωστοποίησε ότι ενισχύθηκε η ταχύτητα και η ευκινησία σε παίκτες ποδοσφαίρου. Ωστόσο δεν έδειξαν όλες οι έρευνες βελτίωση απόδοσης. Το πιο συνηθισμένο φόρτωμα κρεατίνης είναι 2-5 gr ημερησίως, κατά προτίμηση με δόσεις!

13 Ποια είναι τα Πρωτεϊνούχα Σκευάσματα ? Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Whey) Υψηλής βιολογικής αξίας Υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα Καζεΐνη Πλούσια σε περιεκτικότητα γλουταμίνης και φαινυλαλανίνης Τα αμινοξέα που περιέχουν παραμένουν στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει διεγερτικά χαρακτηριστικά με αναλογία τυροζίνης – τρυπτοφάνης 5:1 υπέρ της πρώτης. Αλβουμίνη Το προφίλ αμινοξέων της επιτρέπει την πλήρη αξιοποίησή της. Η συγκέντρωση των αμινοξέων της δεν κορυφώνεται στο αίμα, αλλά διαρκεί για μακρύ χρονικό διάστημα.

14 Χρύσανθος Μπετσάκος Στεφανία Πελεκούδα Ελένη Γκόλτσιου Έλλη Σπυρίδου The Fatties

15  Πολλές φορές η παχυσαρκία οφείλεται στην κακή ψυχολογία του ατόμου που καταναλώνει αρκετή τροφή για να καλύψει ένα τραυματικό κενό  Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή ασθένεια που βασίζεται στην υπερβολική αποθήκευση λίπους.  Οι ανθυγιεινές τροφές βαραίνουν το στομάχι δημιουργώντας ένα ψεύτικο αίσθημα κορεσμού Πως ορίζουμε την παχυσαρκία ?

16 Oι λόγοι που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι:  Κληρονομικοί  Ψυχολογικοί  Βιολογικοί  Μεταβολικοί  Ενδοκρινολογικοί Ποιοι λόγοι οδηγούν στην παχυσαρκία ?

17  Επικίνδυνες για την υγεία  Θανατηφόρες  Αντιαισθητικές  Οικονομικές Ποιες είναι οι συνέπειες της παχυσαρκίας ?

18 Δείκτης Μάζας Σώματος = = Σωματικό Βάρος (σε κιλά) / Ύψος 2 (σε μέτρα) Αν ο ΔΜΣ είναι:Το άτομο είναι: Μικρότερος από 18,5 Αδύνατο Από 18,5 έως 25Φυσιολογικού βάρους Από 25 έως 30Υπέρβαρο Από 30 έως 35Ήπια παχύσαρκο Από 35 έως 40Μέτρια παχύσαρκο Μεγαλύτερος του 40Σοβαρά παχύσαρκο

19

20 Συνέντευξη με ένα άτομο που ξεπέρασε την παχυσαρκία Ερώτηση: Ποια ήταν τα αίτια που σε οδήγησαν στην παχυσαρκία? Απάντηση: Ήταν η καθημερινή πίεση και το έντονο διάβασμα. Κυρίως το άγχος που είχα για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ερώτηση: Πως σε αντιμετώπισαν οι άνθρωποι του στενού σου περιβάλλοντος και οι άνθρωποι έξω από αυτό? Απάντηση: Οι άνθρωποι του στενού μου κύκλου με αντιμετώπισαν με αγάπη. Οι άνθρωποι έξω από αυτό με χλεύαζαν, αλλά κάποιοι άλλοι με κοιτούσαν με συμπάθεια. Ερώτηση: Πως ξεπέρασες αυτήν την κατάσταση? Απάντηση: Συμβουλεύθηκα έναν διαιτολόγο και έναν ψυχίατρο. Παράλληλα γράφτηκα και σε γυμναστήριο. Ερώτηση:Πώς νιώθεις τώρα που είσαι υγιής? Απάντηση: Νιώθω περήφανη που ξεπέρασα αυτήν την κατάσταση.

21 Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία ?  Οι ιατρικοί μέθοδοι όπως λιποαναρρόφηση και σωματική άσκηση  Η σωστή διατροφή  Η παρακολούθηση εξειδικευμένων διαιτών  Οι φαρμακευτικές αγωγές παχυσαρκίας?

22 Νευρογενής Ανορεξία S L Y Σπυριδοπούλου Αμαλία Μαυρομουστάκη Ελένη Σαρακατσιάνου Ασημίνα

23 Τι είναι νευρική ανορεξία, ποιο το ιστορικό της και από τι προκαλείται;  Η νευρική ανορεξία είναι μια ψυχογενής διατροφική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση της πρόσληψης της τροφής.  Η ασθένεια της νευρικής ανορεξίας έ χει παρατηρηθεί τα τελευταία 300 – 350 χρόνια.  Η ανορεξία είναι μια ασθένεια που δεν προκαλείται από κανένα ιό ή μικρόβιο αλλά από το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό.

24 Σε ποιους απευθύνεται και ποια τα συμπτώματά της; Η νευρική ανορεξία πλήττει συχνότερα νεαρά κορίτσια και γυναίκες. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΛΕΠΤΟΥ" ΜΕ ΤΟ "ΩΡΑΙΟ". Μερικά συμπτώματα είναι: ΥΠΟΤΑΣΗ. ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΜΕΤΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΤΙΚΩΝ. ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ ΠΟΝΟΙ, ΖΑΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ. ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΤΟΝΟΣ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ. Σ ΥΝΕΧΕΙΣ Ψ ΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ (ΑΜΦΙΘΥΜΙΑ). ΑΝΩΜΑΛΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ.

25 Ποια τα αίτια και ποια η θνησιμότητα ; Πιθανά αίτια είναι:  Συνεχείς δίαιτες.  Κάποια εγχείρηση.  Παρενέργειες φαρμάκων.  Τρόποι σκέψης και συναισθήματα.  Τα δυτικά πρότυπα (μοντέλα, χορεύτριες ).  Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σημαντικό είναι ότι: 20% των ατόμων που πάσχουν από ανορεξία οδηγούνται στον θάνατο ε πειδή φτάνουν στο σημείο να έχουν αδυνατίσει τόσο πολύ ώστε το σώμα τους να μην μπορεί πια να λειτουργήσει.

26 Τι προσπαθεί να αντιμετωπίσει η νευρική ανορεξία και με ποιους τρόπους τα καταφέρνει;  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ.  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ.  ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΚΕΨΕΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Οι τρόποι που το πετυχαίνει είναι οι παρακάτω:  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ)  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (ΟΛΑΝΖΑΠΙΝΗ)  ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ)  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ (ΓΙΟΓΚΑ, ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ)

27 χρήσιμες συμβουλές:  Aποδεχτείτε τον εαυτό σας ακριβώς όπως είναι Δεν μπορούμε όλοι να είμαστε ίδιοι.. Φανταστείτε πόσο ανιαρός θα ήταν ο κόσμος εάν είχαμε όλοι το ιδανικό σώμα και τα ίδια εντελώς συμμετρικά πρόσωπα Τα άτομα που έχουν το φυσιολογικό βάρος για το σώμα τους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση υγείας από αυτά που είναι παχύσαρκα  Αν γνωρίζετε κάποιον που έχει ανορεξία, δεν υπάρχει λόγος να τον αποφύγετε διότι η ανορεξία δεν είναι μεταδοτική Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ' όλα είναι η υποστήριξη των φίλων και της οικογενείας Βοηθώντας ενδυναμώνετε τον εαυτό σας.

28 ΠΡΟΤΥΠΑ Μέλη της ομάδας : ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΟΛΓΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΑΒΒΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ

29 Πώς τα Μ.Μ.Ε επηρεάζουν τους εφήβους στο θέμα της εμφάνισης ?  H τηλεόραση με τις διαφημίσεις, τα reality και τα talent shows, περνάει συχνά πρότυπα αρνητικά, καθώς μαθαίνουν στον νέο ή στην νέα να ακολουθεί :  Bίαια συμπεριφορά και  Eναν τρόπο ζωής που δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα, αλλά είναι μέρος της υπερβολής που πλασάρει η τηλεόραση.  Xαρακτηριστικό είναι οι ψηλοί καλλίγραμμοι αψεγάδιαστοι άντρες η γυναίκες. Αυτήν την τελειότητα είναι πολύ δύσκολο να την επιτύχει κάποιος και πολλές φορές οδηγεί μέχρι και στον θάνατο του ατόμου.

30 Πώς επηρεάζουν τους εφήβους τα αρνητικά πρότυπα στα Μ.Μ.Ε ;  Τα είδωλα στα Μ.Μ.Ε είναι άτομα αισθητικά αποδεκτά, όπως τα μοντέλα, όπου η εξωτερική εμφάνιση διακρίνεται περισσότερο από τη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργια. Έτσι ο νέος προσπαθώντας να μιμηθεί όσα του προβάλλονται από την τηλεόραση, γίνεται επιφανειακός και μετατρέπεται σε ένα άβουλο όργανό της.  Ακόμη συχνά προωθείται από τα Μ.Μ.Ε ο ατομικισμός, η βία και η κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η προσωπικότητα του νέου που επιλέγει να ταυτιστεί μ'αυτά και να οδηγείται σε παρεκτροπές.

31 Πως επηρεάζουν θετικά τα Μ.Μ.Ε ;  Η μίμηση κάποιων θετικών προτύπων έχει ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση ενός ανθρώπου και την καλύτερη δυνατή συμβολή του στην κοινωνία Συντελούν στη διάπλαση υγιούς σώματος (πρότυπα από τον αθλητικό χώρο )  Μεταδίδουν, κυρίως, στους νέους, ιδανικά, οράματα και υψηλούς στόχους παρακινώντας τους στη δημιουργία.  Εκλεπτύνουν το αισθητικό κριτήριο και προωθούν σε γνήσιες μορφές ψυχαγωγίας.

32 Διεργετικές ουσίες στα Μ.Μ.Ε.  Μέσω των ΜΜΕ, πολλοί έφηβοι έχουν σαν πρότυπο όλους αυτούς τους σύγχρονους «καλλιτέχνες», που οι περισσότεροι κάνουν χρήση ναρκωτικών.  Πολλοί νέοι παίρνουν ναρκωτικά είτε : - για να είναι στη μόδα είτε - για να μιμηθούν κάποιες διασημότητες που κάνουν χρήση διεγερτικών ουσιών.

33 11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση 11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ PROJECT Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2012-13 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΤΑΥΡΗ Γ.


Κατέβασμα ppt "11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση 11 O ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ PROJECT Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Διατροφή – Υγεία – Εμφάνιση ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2012-13 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google