Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορία Της Μόδας Και Κομμωτικής Τέχνης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορία Της Μόδας Και Κομμωτικής Τέχνης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιστορία Της Μόδας Και Κομμωτικής Τέχνης
ΚΟΜ 102 Ιστορία Της Μόδας Και Κομμωτικής Τέχνης Όνομα: Eιρήνη Επώνυμο: Φιλίππου Θέμα: Ιστορική αναδρομή της κομμωτικής από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα

2 ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΟ Πρόλογος Η κομμωτική τέχνη στην αρχαία Αίγυπτο
Η κομμωτική τέχνη των Ρωμαίων Η κομμωτική τέχνη στην Ελλάδα Αναγέννηση Μπαρόκ Ροκοκό Μόδα και Τάση Ιστορία της μόδας τη δεκαετία του 20&30 Ιστορία της μόδας τη δεκαετία του 40 Ιστορία της μόδας τη δεκαετία του 50 Ιστορία της μόδας τη δεκαετία του 60 Ιστορία της μόδας από το 1960 μέχρι σήμερα Συμπέρασμα Βιβλιογραφία

3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η ιστορία της κομμωτικής τέχνης ξεκινάει από την προϊστορική εποχή από τότε που ο άνθρωπος ασχολήθηκε με την προσωπική του εμφάνιση. Από τα αρχαία χρόνια πολλοί λαοί ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την περιποίηση των μαλλιών τους, φρόντιζαν και διακοσμούσαν το πρόσωπο όσο και το υπόλοιπο σώμα. Από αυτούς ξεχώρισαν οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποίησαν για τον σκοπό αυτό παράξενα υλικά και εργαλεία. Οι γυναίκες έβαζαν βραχιόλια, περιδέραια και έκαναν περίτεχνα χτενίσματα. Παρακάτω θα παρακολουθήσουμε την πορεία της κομμωτικής τέχνης, μέσα από το πέρασμα των αιώνων.

4 Η ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ
Τα χτενίσματα είχαν μεγάλη σημασία για άνδρες και γυναίκες. Το φυσικό μαλλί ή η μεγάλη περούκα είχαν μεσαίο μάκρος κομμένα ευθεία ίσια ή πλεγμένα σε πολλές μικρές κοτσίδες. Οι ηγέτες ως σύμβολο ισχύος φορούσαν ιμάντες στο μέτωπο, στέμματα και κωνικές μήτρες όπως αυτές των ιερέων. Οι γυναίκες είχαν περίτεχνα χτενίσματα με περούκες μακριές και διακοσμητικά με πολύτιμους λίθους όπως η Κλεοπάτρα και Νεφερτίτη. Πολλές γυναίκες ξύριζαν το κεφάλι τους και φορούσαν περούκες με ίσιο καρέ, έτσι δεν χαλούσε το χτένισμα. Πίστευαν ότι οι τρίχες είναι ανθυγιεινές. Οι άνδρες είχαν ξυρισμένο κεφάλι και κάποιοι φορούσαν ψεύτικες κοντές γενειάδες. Έτριβαν τα μαλλιά τους με διάφορα παρασκευάσματα για να μην αποκτήσουν φαλάκρα και άσπρα μαλλιά.

5 Η ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ
Οι γυναίκες φορούσαν πέπλο όταν έβγαιναν από το σπίτι και χτένιζαν τα μαλλιά τους με δεξιοτεχνία. Οι άνδρες κάλυπταν το κεφάλι τους ανάλογα με το αξίωμα τους. Στην Γερμανική Πρώιμη και Μεταγενέστερη εποχή οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν δίχτυα, μαντήλια, πέπλα ή σκούφους. Οι άνδρες είχαν μακρύ μαλλί και το έκαναν κότσο ή κοτσίδα. Στην Βυζαντινή εποχή οι γυναικείοι κότσοι ήταν διακοσμημένοι με διάδημα στο οποίο στερεωνόταν πέπλο καθώς επίσης καλύμματα κεφαλής από ασημένια ή χρυσά πλέγματα και σκούφοι που έμοιαζαν με τουρμπάνι. Οι άνδρες μόνο αν άνηκαν στην άρχουσα τάξη φορούσαν έναν επίπεδο σκούφο ενώ ο αυτοκράτορας φορούσε στέμμα. Το ξύρισμα σύντομα έγινε μόδα και το κουρείο έγινε ο τόπος συγκέντρωσης για τους Ρωμαϊκούς άντρες.

6 Η ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι αρχαίες Ελληνίδες θεωρούνταν από τις πιο όμορφες και ελκυστικές γυναίκες της εποχής τους. Ο πλούτος και η πνευματική ανάπτυξη της αρχαίας Ελλάδας έδωσε την δυνατότητα στους κατοίκους να ασχοληθούν με τον εαυτό τους και την εμφάνιση τους. Η σύγχρονη μόδα εμπνέεται από την αρχαία ελληνική παράδοση. Πολλές διάσημες επιλέγουν αρχαιοελληνικά χτενίσματα για τις δημόσιες εμφανίσεις τους και είναι από τα πιο δημοφιλή στυλ για νύφες. Οι εκδοχές του αρχαιοελληνικού χτενίσματος είναι άπειρες είτε θέλετε να πιάσετε τα μαλλιά σας κότσο, είτε προτιμάτε να τα αφήσετε ελεύθερα ή και σε πολλές παραλλαγές ενδιάμεσων στυλ.

7 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Οι νέες τεχνικές δεν συνδυάζονται με το νέο πολιτικό, κοινωνικό και επιστημονικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε εκείνη την εποχή. Η Μόδα στρέφεται σε ένα τυπικό καπέλο για όλους. Γυναίκες και άνδρες φορούν μπερέ με φτερά και κορδόνια. Οι άνδρες στα μαλλιά δεν έκαναν χωρίστρα ενώ οι γυναίκες έκαναν κότσο. Η Αστική τάξη προσπαθεί να επιδειχθεί με το πλούτο της. Οι ευγενείς επινοούν δική τους πλούσια μόδα. Οι γυναίκες αφήνουν μακριά μαλλιά με περίτεχνα σχήματα κυρίως μπούκλες .

8 ΜΠΑΡΟΚ Έκαναν τα μαλλιά τους κατσαρά, μέχρι τον ώμο.
Οι Άνδρες και οι γυναίκες τα κάλυπταν με ένα καπέλο με φαρδύ γύρο διακοσμημένο με φτερά ή κορδέλες. Αργότερα οι γυναίκες τα χτένιζαν κότσο και τα κοσμούσαν με τον γνωστό Φονταζ. έκαναν την εμφάνιση τους οι εντυπωσιακές Τρικορφιες. Οι άνδρες ξύριζαν το κεφάλι τους για να τις φοράνε. Σε χώρες με έντονη παρουσία του προτεσταντικού κινήματος, όπως η Ολλανδία ή η Αγγλία, το μπαρόκ δεν κατάφερε να επικρατήσει.

9 ΡΟΚΟΚΟ Στον Ροκοκο τα μαλλιά έχουν ανασηκωθεί τόσο ψηλά στο κεφάλι που οι γυναίκες δεν χωρούσαν στις άμαξες. Έβαζαν στα μαλλιά τους καπέλα φτιαγμένα από δαντέλες, φτερά και άνθη. Οι άντρες έκαναν μπούκλες και τα στερέωναν στο πίσω μέρος του κεφαλιού σαν σάκο ή τα έπλεκαν κοτσίδες και τα μακιγιάριζαν με πούδρα, λευκά ή γκρίζα. Σε αυτή την εποχή ανακάλυψαν τα σίδερα για κατσάρωμα των μαλλιών.

10 ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑΣΗ Το 1800 είναι η εποχή της βασίλισσας Βικτώριας μέχρι το 1830. Σε αυτή την εποχή δεν ξεχώριζαν οι άντρες από τις γυναίκες επειδή έκαναν μπούκλες. Οι άντρες έκοψαν τα μαλλιά τους το 1808. Στην Γαλλία ο Ναπολέων φτιάχνει τα μαλλιά του χτενίζοντας τα προς τα πίσω υιοθετώντας έτσι το πιο κομψό στυλ. Το 1821 τα μαλλιά χωρίζονται στην μέση μέχρι το μέτωπο με κότσο μέχρι τους ώμους της πιο πολλές φορές. Σε αυτή την εποχή για τις βραδινές εξόδους τους ταχτοποιούσαν τα μαλλιά τους αφήνοντας μερικές μπούκλες να πέφτουν κάτω από τον κότσο. Το 1840 οι μορφές των μαλλιών των γυναικών επηρεάστηκαν από τις επιρροές των Ευρωπαϊκών μορφών. Μειώθηκαν αρκετά οι περούκες και υπήρξαν πολλές παραλλαγές των μπουκλών και των κότσων. Μέχρι την έναρξη του 1850 τα φιλέ δεν τα χρησιμοποιούσαν και τόσο συχνά και δεν χρησιμοποιούσαν πολύ τις κορδέλες και τα λουλούδια γύρω από τον κότσο.

11 Τα μικρά κορίτσια έφτιαχναν τα μαλλιά τους όπως οι ενήλικες γυναίκες.
Οι γυναίκες έκαναν διάφορα είδη κομμώσεων από τις τάσεις που έβλεπαν στα περιοδικά. Οι διαφορές που είχαν τα αγόρια από τα κορίτσια είναι ότι τα αγόρια έκαναν χωρίστρα στο πλάι ενώ τα κορίτσια στην μέση. Το 1860 συνεχίζετε ο βικτωριανός κότσος. Το 1870 είναι μια ξεχωριστή δεκαετία, σύμβολο κομψότητας. Τα μαλλιά ήταν υψηλά και φορούσαν δαντέλες, κορδέλες και λουλούδια. Το 1880 είναι το έτος όπου όλοι είχαν μουστάκι. Το 1890 οι γυναίκες λάτρευαν να φοράνε τα τεράστια καπέλα με τα μεγάλα φτερά. Το 1900 ο μεταβικτοριανός κόσμος ανακάλυψε την τεχνητή τρίχα. Το στυλ των κομμώσεων ήταν τα μεγάλα και ογκώδη είτε χτενισμένα προς τα πάνω είτε χτενισμένα με διάφορα καλλωπιστικά στολίδια όπως ψεύτικα λουλούδια και κορδέλες. Αυτή την εποχή άρχισαν τα κουρέματα να κονταίνουν αλλά υπήρχαν και οι γυναίκες που διατήρησαν τα μακριά μαλλιά. Εφευρέθηκε το κατσάρωμα των μαλλιών για ένα μήνα.

12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 20&30
Την δεκαετία του 20 είναι το Garconne style όπου οι γυναίκες αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητες, είναι η εποχή της γυναικείας έκρηξης. Το πιο δημοφιλές hairstyle το 1920 για τα κορίτσια ήταν το καρέ (Bob). Αυτή είναι η περίοδος των αποκαλούμενων φλάπερ κοριτσιών που ζουν έντονα και προκλητικά. Οι γυναίκας αποκτούσαν σεξουαλική ελευθερία και πλέον μπορούν να ψηφίσουν. Το 1930 είναι η δεκαετία που καταργεί ορισμένες επαναστάσεις που σημάδεψαν την μόδα την προηγούμενη δεκαετία δίνοντας παράλληλα μια νέα ώθηση σε άλλα ρεύματα.

13 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 40
Τα μήκη στα μαλλιά επανέρχονται , έτοιμα να δώσουν ένταση και θηλυκότητα στο έπακρον. Μοναδικές δημιουργίες στα χτενίσματα , με pin-up χαρακτήρα, με ιδιαίτερους όγκους και σινιόν , αλλά και με υπέροχες μπούκλες. Οι πρώτες μόνιμες βαφές κάνουν τη παρουσία τους. Το απόλυτο χρυσό, το φλογερό κόκκινο και το γλυκό ακαζού, γίνονται το must της εποχής. Οι άνδρες περιποιούνται τα μαλλιά τους με τακτικές επισκέψεις για κόμμωση και χτένισμα.

14 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50
Έκαναν μόνιμους κυματισμούς και διάφορα προϊόντα για τα μαλλιά. Τα μαλλιά ήταν γενικά μαλακά , σγουρά και συχνά κοντά. Για τους άντρες τα μαλλιά ήταν κομμένα κοντά με πιο μακριά προς τα πίσω, όπου κτενίζονταν προς τα πάνω. Τα μαλλιά αρχίζουν να έχουν μόνιμο κυματισμό. Οι γυναίκες άρχισαν να επισκέπτονται τα σαλόνια σε εβδομαδιαία βάση για το λούσιμο, κόψιμο και κτένισμα.

15 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60
To είχε μια σειρά από διαφορετικές τάσεις. Αυτή τη δεκαετία υπάρχει κάτι διαφορετικό, κάτι εντελώς ρομαντικό και θηλυκό. Υπάρχουν μπούκλες, αλλά με ένα νέο τρόπο. Στη δεκαετία του '60 χάρη στην διασημότητα του Vidal Sassoon, το καρέ έκανε μια δραματική επιστροφή. Ανέπτυξε μερικές παραλλαγές του κλασικού bob, τα οποία έγιναν κορυφαία. Ήταν μια φυσική και βιολογική τεχνική, με αποτέλεσμα ένα κομψό στυλ που απαιτείται ελάχιστη συντήρηση.

16 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Το 1963 έχουμε πολλές εναλλαγές. Οι κυρίες ενώ ήταν μόδα τα κοντά μαλλιά με έντονες μύτες στους κροτάφους και εμπρός στο μέτωπο μπορούσαν να χρησιμοποιούν στους βραδινούς εξόδους τους τα ποστίς. Το 1970 τα μαλλιά εξακολουθούν να είναι μακριά. Οι κυρίες πλέον δείχνουν όλο και πιο θηλυκές με τους μεγάλους κότσους με κοσμήματα, πέρλες και έντονο μακιγιάζ στα μάτια. Το 1979 έως και την δεκαετία στα μέσα του '80 δηλαδή μέχρι το 1986 περίπου γίνεται μόδα η περμανάντ. Τα σγουρά μαλλιά σε όλα τα μήκη (κοντά, μεσαία, μακριά) και κυρίως το φυσικό χρώμα μαλλιών λόγου της τεχνικής της περμανάντ.

17 Το 1990 έχουν βάλει φαντασία, ταλέντο, δεξιοτεχνία και την εμπειρία τους πάνω στο βάθρο με πολλές διακρίσεις ανά τον κόσμο. Το 2000 οι ανταύγειες είναι το αγαπημένο μέρος όσων γυναικών θέλουν να τονίσουν λίγο το χρώμα τους ή να αλλάξουν το στιλ τους. Το γαλλικό καρέ είναι πάντα φινετσάτο και θηλυκό. Οι πιο νεαρές έχουν πάθει μια κρίση με τα ανέμελα μακριά μαλλιά που είναι σχεδόν πάντα αχτένιστα. Πολλές κυρίες, φροντίζουν να προσθέσουν μερικές τούφες από τα λεγόμενα extension που κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο πλούσια.

18

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα υπάρχει μια ραγδαία εξέλιξη στην Κομμωτική. Παλαιότερα οι γυναίκες είχαν ως πρότυπα τους της διάσημες και ακολουθούσαν το στυλ που έκαναν στα μαλλιά τους αυτές. Από τον 20ο αιώνα και μετά, όμως, οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν, έχουν αλλάξει την ενδυμασία τους και γενικότερα έχουν δική τους άποψη. Οι εποχές του Μπαρόκ, του Ροκοκό, του ρομαντισμού σημάδεψαν με την δημιουργικότητα και την φαντασία τους τις εποχές αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες αφού το χτένισμα προσέδιδε την κοινωνική τάξη που ανήκαν. Όλα τα υλικά και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την Αρχαία εποχή για να επέμβει ο άνθρωπος στα μαλλιά του διέφεραν γεωγραφικά και χρονικά. Όμως όλα μαζί συνέθεταν την τέχνη της κομμωτικής. Η τέχνη αυτή χρειάστηκε να περάσει πολλά και διάφορα στάδια εξέλιξης μέχρι να φτάσει στα σημερινά επίπεδα. Η εξελικτική πορεία της κομμωτικής συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα και μάλιστα με γρηγορότερο ρυθμό από ότι στο παρελθόν. Η σημερινή κομμωτική χαρακτηρίζεται από την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει ο κλάδος αλλά και από τις έντονες, ταχύτατες και τολμηρές αλλαγές και καινοτομίες.

20 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΜ 102 Ιστορία της Κομμωτικής Τέχνης εβδομάδα 2 (σημειώσεις μαθήματος) ΚΟΜ 102 Ιστορία της Κομμωτικής Τέχνης εβδομάδα 3 (σημειώσεις μαθήματος) ΚΟΜ 102 Ιστορία της Κομμωτικής Τέχνης εβδομάδα 4 (σημειώσεις μαθήματος) ΚΟΜ 102 Ιστορία της Κομμωτικής Τέχνης εβδομάδα 5 και 6 (σημειώσεις μαθήματος) ΚΟΜ 102 Ιστορία της Κομμωτικής Τέχνης εβδομάδα 7 (σημειώσεις μαθήματος) ΚΟΜ 102 Ιστορία της Κομμωτικής Τέχνης εβδομάδα 8 (σημειώσεις μαθήματος) Ιστορία της Τέχνης, Η Γέννηση μιας νέας επιστήμης από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Νίκος Δασκαλοθανάσης, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ


Κατέβασμα ppt "Ιστορία Της Μόδας Και Κομμωτικής Τέχνης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google