Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Π. ΕΤΟΣ: 2014-2015 Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 5 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Π. ΕΤΟΣ: 2014-2015 Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 5 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Π. ΕΤΟΣ: 2014-2015 Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 5 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

2 ~ Ο ΡΙΣΜΌΣ ΑΙΜΟΚΆΘΑΡΣΗΣ ~ Στην Ιατρική Επιστήμη, η αιμοκάθαρση ή αιμοδιύλιση ή ταχνητός νεφρός (αγγλ.Hemodialysis) είναι μία μέθοδος για τη μετακίνηση απόβλητων όπως η κρεατινίνη και η ουρία, με όμοιο τρόπο όπως του ύδατος από το αίμα, όταν ο νεφρός βρίσκεται σε νεφρική ανεπάρκεια.Η αιμοκάθαρση είναι μια από τις τρεις μεθόδους νεφρικής υποκατάστασης, οι άλλλες δύο είναι η νεφρική μεταμόσχευση και η περιτοναϊκή διάλυση.

3 ~ Χ ΏΡΟΣ -Χ ΡΌΝΟΣ ΑΙΜΟΚΆΘΑΡΣΗΣ ~ Η αιμοκάθαρση υποκαθιστά τη λειτουργία των νεφρών του ασθενή.Συνήθως γίνεται στο νοσοκομείο και επαναλαμβάνεται 3-4 φορές την εβδομάδα.Η διαδικασία διαρκεί περίπου 3-5 ώρες.Επίσης η αιμοκάθαρση μπορεί να γίνει και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με την βοήθεια συγγενικού προσώπου ή νοσηλεύτριας (home hemodialysis).H θεραπεία αιμοδιύλισης σε μα κλινική αρχίζει και κατευθύνεται από ειδικευμένο προσωπικό αποτελούμενο από νοσηλευτές και τεχνικούς.

4 ~ Π ΡΟΣΠΈΛΑΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΟΚΆΘΑΡΣΗ ~ Για να διασφαλιστεί η προσπέλαση στο αίμα, ο χειρούργος θα πραγματοποιήσει μια επέμβαση. Εφόσον είναι δυνατόν, ο χειρούργος θα συνδέσει μεταξύ τους μια φλέβα και μια αρτηρία για να σχηματίσει ένα συρίγγιο(φύστουλα).Αυτόςείναι ο καλύτερος δύνατος τύπος προσπέλασης.Αν οι φλέβες σας είναι μικρές ή αδύναμες, αντί της προηγούμενης διαδικασίας ο χειρούργος εισάγει ένα μόσχευμα.Πρόκειται για έναν μαλακό σωλήνα που συνδέεται με μια αρτηρία από την μια μεριά και με μια φλέβα από την άλλη. Το αίμα κυκλοφορεί μέσω του μοσχεύματος,φιλτράρεταικαι επιστρέφει στο σώμα του ασθενή. Μέσα από την διαδικασία αυτή τα φίλτρα του μηχανίματος δεσμεύουν όλες τις ουσίες του αίματος που πρέπει να αποβληθούν.

5 ~Σ Ε ΠΟΙΟΎΣ ΑΠΕΥΘΎΝΕΤΑΙ ~ Σε ανουρικούς ασθενείς. Σε ασθενείς με : υψηλό καρδιακό κίνδυνο με χρόνια υπόταση με αύξηση βάρους. Σε ασθενείς που βρίσκονται για μικρό χρονικό διάστημα σε θεραπεία ΑΜΚ. Παιδιά.

6 ~ Δ ΙΑΤΡΟΦΉ ~ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ ΑΛΑΤΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ- ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ(π.χ νάτριο,κάλιο, σίδηρος….) ΥΓΡΑ

7 ~ Π ΡΌΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ ~

8 ~ Π ΟΙΌΤΗΤΑ ΖΩΉΣ & Ψ ΙΧΙΚΉ ΥΓΕΊΑ ΣΤΗΝ ΑΜΚ ~ Λόγω της ασθένειας πολλοί ασθενείς παθαίνουν κατάθλιψη(συνηθέστερη ψυχολογική επιπλοκή) ή οδηγούνται σε απόπειρα αυτοκτονίας.Το άγχος επίσης είναι ένα ενοχές απαισιοδοξίας,ντροπής, θυμού τα οποία εκφράζονται έντονα εναντίον του προσωπικού του νοσοκομείου και μπορεί να διαρκέσει 3-12 μήνες.

9 ~Π ΟΎ ΟΦΕΊΛΟΝΤΑΙ ΑΥΤΆ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ & ΚΑΙ ΤΙ ΛΎΣΕΙΣ ΔΊΝΟΝΤΑΙ ;~ Αυτό συμβαίνει γιατί οι ασθενείς δεν έχουν πολλές διεξόδους,όπως εργασία, ελευθερία κινήσεων,και οι σκέψεις τους εγκλωβίζονται σε πιθανές επιπλοκές της ασθένειας, το θάνατο. Γι’αυτό τον λόγο τα άτομα αυτά εντάσονται σε προγράμματα συνεδριών ΑΜΚ,τα οποία είναι για ένα χρόνο & τακτικά επαναλαμβανόμενη διαδικασία συνήθως 3 φορές την εβδομάδα. Συμαντική θεωρείται η συμβολή της οικογένειας,των παραδόσεων,του μορφωτικού επιπέδου,της εργασίας,των μέσων μεταφοράς στο κέντρο ΑΜΚ,κ.λ.π.

10 ~ Ν ΈΑ ΜΈΘΟΔΟΣ ΊΣΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΉΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΜΟΚΆΘΑΡΣΗ ~ Μια απλή &οικονομική μέθοδο για την αντικατάσταση της αιμοκάθαρσης ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ιαπωνία με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Ερευνητές από το διεθνές κέντρο υλικών νανοαρχιτεκτονικής και το εθνικό ινστιτούτο επιστημονικών υλικών στην πόλη Ιμπαράκι κατάφεραν να κθαρίσουν γείγμα αίματος από τις τοξίνες με τη χρήση ενός πλέγματος από νανοϊνες,το οποίο ανέπτυξαν χρησιμοποιόντας δύο απλά συστατικά. Όπως περιγράφουν στην έκθεσή τους,η ποία δημοσιεύεται στο επιστημινικό περιοδικό Biomaterials Science,χρησιμοποίησαν μια πρωτογενή πολυμερική μήτρα που είναι συμβατή με το αίμα και δίαφορες μορφές ζεόλιθων,που έχου πορώδη δομή που απορροφά τις τοξίνες με τον τρόπο που το κάνει η κρεατινίνη στο αίμα.Επίσης, με την χρήση μιας μεθόδου ηλεκτροστατικής αρκετά χαμηλού κόστους, οι επιστήμονες απέσπασαν ίνες από ένα υγρό κ’έτσι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του πλέγματος ώστε αυτό να είναι σε θέση να ενσωματωθεί σ’ ένα πολύ μικρό προϊόν ΑΜΚ που ο ασθενής θα μπορε’ι να έχει στο χέρι του, Σύμφωνα με τον επικεφαλή της επιστημινικής ομάδας,MITSUHIRO ERBARA,η νέα θεραπεία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όμως όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σύντομα μια εύκολη κ’ οικονομική λύση για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπαρκεία κ’ υποβάλλονται σχεδόν καθημερινά σε ΑΜΚ.Η νεφρική ανεπάρκεια έχει διάφορα στάδια, ενώ σο τελευταίο οι ασθενείς χρειάζονται οπωσδήποτε ΑΜΚ ή περιτοναϊκή κάθαρση.


Κατέβασμα ppt "ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Π. ΕΤΟΣ: 2014-2015 Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 5 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google