Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική Εργασία A2 Λυκείου Γ/σιου Αργυράδων Λ-Τ ΘΕΜΑ: “Άνθρωπος και εξαρτήσεις” Υπόθεμα: “Κάπνισμα & Εξάρτηση”

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική Εργασία A2 Λυκείου Γ/σιου Αργυράδων Λ-Τ ΘΕΜΑ: “Άνθρωπος και εξαρτήσεις” Υπόθεμα: “Κάπνισμα & Εξάρτηση”"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική Εργασία A2 Λυκείου Γ/σιου Αργυράδων Λ-Τ ΘΕΜΑ: “Άνθρωπος και εξαρτήσεις” Υπόθεμα: “Κάπνισμα & Εξάρτηση”

2 Νικομάνης Αριστοτέλης Ρέβης Νικόλαος Στούπας Γεράσιμος
Υπόθεμα Ερευνητικής Εργασίας Οι σημαντικές επιπτώσεις του καπνού στην υγεία μας καθώς και σε άλλους τομείς. Τα μέλη της ομάδας μας : Μαρκάτης Γεώργιος Νικομάνης Αριστοτέλης Ρέβης Νικόλαος Στούπας Γεράσιμος

3 Ορισμός του καπνίσματος
Κάπνισμα ονομάζουμε την εισπνοή καπνού προερχόμενου από καιγόμενη ουσία.

4 Εισαγωγή για το τσιγαρο.
Πρόωρος θάνατος Το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία στην ΕΕ, ο οποίος θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ευθύνεται για περίπου πρόωρους θανάτους τον χρόνο. Το 50% περίπου των καπνιστών πεθαίνει πρόωρα (κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα).

5 Προβλήματα υγείας Επίσης, οι καπνιστές ζουν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους με προβλήματα υγείας. Πολλά είδη καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα και παθήσεις του αναπνευστικού.

6 Συστατικα εΝΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΤσιγΑρου
Ασετόν: Ένα από τα ενεργά συστατικά του υγρού αφαίρεσης βερνικιού νυχιών. Αμμωνία: Προστίθεται για να βελτιώσει τη γεύση του τσιγάρου αλλά παράλληλα βοηθάει τον καπνιστή να απορροφήσει περισσότερη νικοτίνη, αυξάνοντας τον εθισμό. Συστατικα εΝΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΤσιγΑρου

7 Συστατικα εΝΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΤσιγΑρου
Διοξείδιο του άνθρακα: Ένα άχρωμο και άοσμο αέριο που στερεί το ανθρώπινο σώμα από το υπάρχον οξυγόνο. Κάδμιο: Χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και στις λαδομπογιές. Προκαλεί ζημιές στο συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο και παραμένει στο σώμα για χρόνια.

8 ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.
Όταν εισπνέουμε τον καπνό, η νικοτίνη απορροφάται ταχύτατα και μεταφέρεται στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Ο οργανισμός προσαρμόζεται σιγά-σιγά στα επίπεδα της νικοτίνης και αναζητάει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες... ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.

9 Οι επιδρασεισ του καπνισματοσ στην υγεια μασ.
Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος είναι: Καρκίνος του πνεύμονα( Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα! ) Καρκίνος του λάρυγγα (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)

10 Οι επιδρασεισ του καπνισματοσ στην υγεια μασ.
Καρδιακές παθήσεις (άλλη μια από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες του καπνίσματος) Μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσ-ης. Οι επιδρασεισ του καπνισματοσ στην υγεια μασ.

11 ΕΠΙΠΤΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Το κάπνισμα δημιουργεί κινδύνους στην σύλληψη, στην πορεία της κύησης και στην υγεία του εμβρύου πριν καν το ζευγάρι αποφασίσει να τεκνοποιήσει. Το κάπνισμα στους άνδρες μειώνει τα επίπεδα της testosterone και επιδρά αρνητικά στην μορφολογία και την κινητικότητα του σπέρματος. Στις γυναίκες το κάπνισμα είναι συνδεδεμένο με στειρότητα, επιδρά στον εμμηνορυσιακό κύκλο , στην λειτουργικότητα των σαλπίγγων , μειώνει την ποιότητα και την βιωσιμότητα των ωαρίων.

12 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ
Τα νεογέννητα καπνιστριών μητέρων έχουν μικρότερο βάρος κατά 250 γρ. Το ύψος του μωρού της μπορεί να είναι χαμηλότερο κατά 2,5 έως 3 εκατοστά. Μπορεί να υπάρξει αποβολή του εμβρύου ή ανώμαλη έκτρωση. Μειωμένη ανοσολογική αντίδραση της μητέρας στα βακτηρίδια και τους ιούς. . Μειωμένη θρέψη της εγκύου λόγω μείωσης επιπέδου του ασκορδικού οξέως.

13 Το παθητικο καπνισμα και οι επιπτώσεισ του.
Ως παθητικό κάπνισμα ορίζεται η αναπνοή του καπνού που παράγεται από το τσιγάρων των άλλων. Τα Τα παιδιά των καπνιστών γονέων παρατηρείται αυξημένη επίπτωση λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, ωτίτιδας αλλά και άσθματος.

14 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ.
Ασφαλώς, πέρα από τις έμμεσες οικονομικές απώλειες, τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο καπνός δημιουργούν μια τεράστια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Οι χρόνιοι καπνιστές νοσηλεύονται συχνότερα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και καταναλώνουν περισσότερους πόρους του συστήματος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Έτσι, το κόστος θεραπείας και νοσηλείας τους είναι ιλιγγιώδες..

15 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ.
Τσιγάρα την ημέρα 1 έτος 2 έτη 5 έτη 10 έτη 20 έτη 30 έτη 40 έτη 5 €346,75 €639,5 €1.773,75 €3.467,50 €6.935 €10.402,50 €13.870 10 €693,50 €1387 € 3.467,50 €20.805 €27.740 15 €1040,25 €2.080,5 € 5.201,25 €31.207,50 €41.610 20 €2.774 €55.480 30 2.080,50 €4.161 €62.415 €83.220 40 €5.548 Ο καπνιστής κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτεί τι θα μπορούσε να κάνει με τα χρήματα που ξοδεύει για τσιγάρα Η τιμή υπολογίστηκε με βάση την παρακάτω συνάρτηση: [((ΑΡ.ΤΣΙΓΑΡΩΝ/ΗΜΕΡΑ)/20)*ΤΙΜΗ ΠΑΚΕΤΟΥ*365 ημέρες *ΕΤΗ], όπου τιμή πακέτου των 20 τσιγάρων: 3,80€

16 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Κάθε χρόνο το κάπνισμα επιφέρει: • τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια • οικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.

17 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
• Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές. • Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

18 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.
ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. 1.Δεσμεύσου πλήρως στον εαυτό σου. Στις προηγούμενες μου προσπάθειες να το κόψω, ήταν σαν να μην ήμουν πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό που ήθελα να κάνω. 2. Κάνε ένα σχέδιο. Δεν μπορείς να πεταχτείς ξαφνικά και να πεις “θα κόψω το κάπνισμα σήμερα.

19 ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.
2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ Η νικοτίνη αρχίζει να αποβάλλεται απ' τον οργανισμό. 12 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει τελείως αποβληθεί από τον οργανισμό σας. 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.

20 ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.
2 ΜΗΝΕΣ Το δέρμα σας φαίνεται υγιέστερο. 1-9 ΜΗΝΕΣ Βήχας, ρινική συμφόρηση, κόπωση και λαχάνιασμα μειώνονται. Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΓΙΕΣΤΕΡΟΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.

21 ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.
Ο καπνιστής, με τη κατάλληλη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του απέναντι στο τσιγάρο. Ορισμένες από αυτές τις τροφές είναι : Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C Ω-3 Λιπαρά Πράσινο τσάι Φρούτα Ελάττωση κατανάλωσης φαγητών από Fast Food.

22 να υπάρχει χώρος μη καπνιζόντων με κατάλληλη σήμανση.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για το κάπνισμα προβλέπει ότι ο χώρος καπνιζόντων εντός των στεγασμένων κέντρων διασκέδασης και των καζίνο πρέπει: να υπάρχει χώρος μη καπνιζόντων με κατάλληλη σήμανση. Η παραβίαση των διατάξεων επιφέρει πρόστιμο από 500 έως ευρώ. ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ-ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΣΙΜΑΤΟΣ στα καταστηματα.

23 ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Το αντικαπνιστικό αυτό τραγούδι έχει σκοπό να «ξυπνήσει» όσους καπνίζουν, ώστε μια μέρα να αποφασίσουν να αποδεσμευτούν από αυτή την καταστροφική εξάρτηση.

24 Επίλογος Συνοψίζοντας, το τσιγάρο είναι μία από τις χειρότερες εξαρτησιογόνες ουσίες που ταλαιπωρούν τον μέσο άνθρωπο τα τελευταία 40(σαράντα) με 50(πενήντα)έτη. Το κάπνισμα βαίνει αρκούντος ικανοποιητικώς για να υιοθετηθεί . Σκοπός της εργασίας μας είναι να πείσουμε τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά να σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θέλουν να καπνίσουν.

25 Ralph Waldo Emerson,1803-1884, Αμερικανός φιλόσοφος.
Το κάπνισμα σου επιτρέπει να νομίζεις πως κάτι κάνεις, παρ' όλο που δεν κάνεις τίποτε. Ralph Waldo Emerson, , Αμερικανός φιλόσοφος.


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική Εργασία A2 Λυκείου Γ/σιου Αργυράδων Λ-Τ ΘΕΜΑ: “Άνθρωπος και εξαρτήσεις” Υπόθεμα: “Κάπνισμα & Εξάρτηση”"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google