Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΟΧΕΙΑ «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα. Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα.» Οι παραπάνω στίχοι του Ελύτη πιστεύω ότι εκφράζουν απόλυτα τη μητρική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΟΧΕΙΑ «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα. Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα.» Οι παραπάνω στίχοι του Ελύτη πιστεύω ότι εκφράζουν απόλυτα τη μητρική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΟΧΕΙΑ «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα. Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα.» Οι παραπάνω στίχοι του Ελύτη πιστεύω ότι εκφράζουν απόλυτα τη μητρική αγάπη. Η γέννηση σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μιας καινούργιας τόσο για το ίδιο το μωρό όσο και για τους γονείς και ιδιαίτερα την μητέρα. Πρόκειται για μια ριζική, μεταβατική κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα ποικίλες σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές.

2 ΛΟΧΕΙΑ Λοχεία ονομάζουμε τη χρονική περίοδο που ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τοκετού και διαρκεί για περίπου έξι εβδομάδες. Στη διάρκεια των εβδομάδων αυτών συντελούνται μια σειρά από αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές, καθώς το σώμα της γυναίκας σταδιακά επιχειρεί να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την εγκυμοσύνη.

3 Τα κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής είναι αφενός οι συσπάσεις της μήτρας, που σηματοδοτούν τη μείωση του μεγέθους της, και οι έντονες αλλαγές στην ψυχολογία της νέας μητέρας, καθώς τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν απότομα μετά τον τοκετό.

4 Λόχεια Λόχεια είναι οι εκκρίσεις από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου της λοχείας. Τα λόχεια προέρχονται κατά κύριο λόγο, από την πλακούντια άλω (το σημείο που ήταν κολλημένος ο πλακούντας μέσα στη μήτρα). Η ποσότητα είναι διαφορετική σε κάθε γυναίκα και είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή της εμμήνου ρύσης. Τις πρώτες 3-4 ημέρες τα λόχεια περιέχουν αίμα, από τα αιμορραγούντα αγγεία της πλακουντιακής άλω, καθώς και υπολείμματα αμνιακού υγρού. Από την 5-9η ημέρα, όμως, τα λόχεια γίνονται καφεοειδή και ορώδη.

5 Το χρώμα, η ποσότητα και η οσμή των λοχείων έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να εξετάζονται καθημερινά, μιας και μπορεί να σηματοδοτούν μια παθογόνα κατάσταση του οργανισμού. Μια ενδεχόμενη δυσοσμία των λοχείων, για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε μια πρόσκαιρη παραμέληση της ατομικής υγιεινής.

6 Αν η δυσοσμία επιμένει, αυτό ίσως να είναι ένδειξη μόλυνσης και φλεγμονής του γεννητικού συστήματος, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από μείωση της ποσότητας τους και μεγαλύτερη πυκνότητα στη σύστασή τους.

7 ΥΣΤΕΡΟΠΟΝΟΙ Καθώς η μήτρα επανέρχεται στο φυσιολογικό μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη,η λεχωίδα μπορεί να νιώθει πονάκια σαν συσπάσεις τις πρώτες ημέρες. Μετά τον τοκετό η μήτρα συσπάται για να φτάσει από ένα κιλό βάρους που είχε στο τέλος της εγκυμοσύνης στα 60 γραμ. στο τέλος της λοχείας. Οι συσπάσεις είναι πιο έντονες στις πολυτόκες καθώς και στη διάρκεια του θηλασμού. Μπορεί να δοθούν ήπια παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη (π.χ. Depon) και να προταθούν τεχνικές των αναπνοών.

8 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΛΕΧΩΙΔΑΣ
Λήψη θερμοκρασίας και λήψη σφυγμού πρέπει να γίνεται συστηματικά από την μαία.Πολλές φορές η άνοδος θετρμοκρασίας την πρώτη βδομάδα οφείλεται σε κατακράτηση λοχίων που οφείλεται είτε σε ανεπαρκείς συσπάσεις της μήτρας είτε σε ανώμαλη θέση που δυσκολεύει την παροχέτευσή της.Η ταχυσφυγμία τις πρώτες μέρες οφείλεται στην απώλεια αίματος,κούραση,αγγειακή θρόμβωση ή υπερδιέγερση.

9 Η μαία οφείλει να ελέγχει την παλινδρόμηση της μήτρας που γίνεται με παρακολούθηση του πυθμένα της μήτρας και την καθημερινή εκθλιψή της για την έξοδο των λοχίων.Επίσης παρακολουθεί την αιμορραγία που μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη τις πρώτες μέρες και απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση.

10 Παρακολουθεί τη διούρηση για την τακτική κένωση της ουροδόχου κύστεως,γιατί αν είναι γεμάτη εμποδίζει την παλινδρόμηση της.Παρακολουθεί τις κενώσεις που κάποτε γίνονται δύσκολες από ατονία εντέρου και ευαισθησία της περιοχής του πρωκτού από περινεοτομία.

11 Παρακολουθεί το τραύμα της περινεοτομίας για την ομαλή επούλωση
Παρακολουθεί το τραύμα της περινεοτομίας για την ομαλή επούλωση. Αν η περιοχή του τραύματος είναι οιδηματώδης η μαία χρησιμοποιεί κάποια αλοιφή ή σκόνη.Επίσης ζεστό υδρόλουτρο ανακουφίζει την περιοχή..

12 Ημαία πρέπει να εκτιμά τη σύσταση ,την οσμή και την ποσότητα των λοχείων.Να ελέγχει τα κάτω άκρα για έλεγχο θρομβοφλεβίτιδας,την πύελο και ιδιαίτερα την ηβική σύμφυση για διαπίστωση της διάστάσή της.Απαραίτητη είναι η γενική καθαριότητα μετά την έγερσή της λεχωίδας.Πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και σαπούνι.Επίσης απαραίτητη είναι η πλύση των χεριών πριν από κάθε θηλασμό καθώς το κόψιμο των νυχιών και η καθαριότητά τους..

13 Επίσης η μαία παρακολουθεί τους μαστούς για την πρόληψη συμφόρησης γάλακτος ή ανάπτυξη μαστίτιδας καθώς και τις θηλές για πρόληψη ραγάδων.

14 ΛΕΧΩΙΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ
ΛΕΧΩΙΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Κατά τον τοκετό, το περίνεο (η περιοχή γύρω από τον κόλπο) συχνά μελανιάζει και πρήζεται. Επίσης αν υπάρχουν ράμματα ,συνήθως ο πόνος μετριάζεται με την επούλωση του τραύματος, κατά κανόνα μέσα σε 7-10 ημέρες, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί περισσότερος καιρός. Συμβουλές χρήσιμες για τις λεχωίδες. Για τον πόνο μπορεί να ανακουφιστούν με ένα τοπικό αναισθητικό σπρέι ή φάρμακο από το στόμα που θα προτείνει ο γιατρός. Να πλένουν την περιοχή αρκετές φορές την ημέρα με σκέτο ζεστό νερό και να σκουπίζουν απαλά την περιοχή με μαλακιά πετσέτα, γάζα ή μαλακό χαρτί υγείας. .Επίσης οι πλύσεις με αλατόνερο βοηθούν στην επούλωση της περιοχής και έχουν αντισηπτικές ιδιότητες

15 Σε περίπτωση ακράτειας το πρόβλημα λύνεται συνήθως από μόνο του
Σε περίπτωση ακράτειας το πρόβλημα λύνεται συνήθως από μόνο του .Σε αντίθετη περίπτωση προτείνονται οι ασκήσεις kegel (ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών της πυέλου). Η άσκηση αυτή είναι πολύ εύκολη, (σφύξιμο των μυών που διακόπτουν την ούρηση) και βοηθά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της ακράτειας.

16 Η συχνή επανάληψη των ασκήσεων kegel πέρα από την επίλυση του προβλήματος της ακράτειας θα προσφέρει καλύτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια του σεξ καθώς βοηθά και στην αντιμετώπιση της τυχόν χαλάρωσης που έχει επέλθει στην περιοχή αυτή.

17 Επιθέματα πάγου ή ένα σακουλάκι κατεψυγμένα λαχανικά τυλιγμένο σε καθαρό πανί μπορεί να ανακουφίσει την περιοχή. Πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά για να είναι αραιότερα τα ούρα και να μη τσούζουν. Λήψη μέτρων κατά της δυσκοιλιότητας. Ασκήσεις για τη βάση της λεκάνης βοηθούν πολύ.. Να χρησιμοποιούν απαλές χοντρές σερβιέτες γιατί οι λεπτότερες είναι σκληρότερες.

18 ΛΕΧΩΙΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ
Η καισαρική τομή είναι μιά λύση ανάγκης όταν κατά την διάρκεια του τοκετού παρουσιάζεται εμβρυική δυσπραγία ή μη εξέλιξη του και δεν μπορεί να εφαρμοστεί επεμβατικός τοκετός (εμβρυουλκία ή συκυουλκία). Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που επιβάλλεται προγραμματισμένη καισαρική τομή, τέτοιες είναι: Προηγούμενες καισαρικές τομές. Προδρομικός πλακούντας. Σοβαρή αποκόλληση πλακούντα. Μη κεφαλική προβολή εμβρύου Τρίδυμος κύηση και άλλα. .

19 Η φιλοσοφία μας είναι ότι είναι προτιμότερη μια έγκαιρη καισαρική τομή από έναν τραυματικό τοκετό.
Η νοσηλεία είναι 3-5 μέρες και ενθαρύνουμε άμεσα τον θηλασμό. Τα ράμματα αφαιρούνται την 5η-7η μετεγχειρητική ημέρα ενώ συμβουλεύουμε τις ασθενείς να φορούν αντιθρομβωτικές κάλτσες για 7-10 ημέρες.

20 Ύστερα από καισαρική, είναι φυσιολογικό οι γυναίκες να νιώθουν πόνους και ενοχλήσεις στην κοιλιά στην αρχή, πρέπει, όμως, να δοθούν παυσίπονα και να έχουν επιπλέον βοήθεια στη φροντίδα του μωρού. Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη η χρήση μέτριων αναλγητικών: όπως Voltaren των 50 mg ή Lonarid N σε υπόθετα ή χάπια . Για να αναρρώσουν ταχύτερα, θα πρέπει να σηκώνονται και να αρχίζουν να κινούνται το συντομότερο.

21 Συστήνεται η συντομότερη έγερση της λεχωίδας γιατί υποβοηθεί την παλινδρόμηση της μήτρας ,την καλή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή θρομβοφλεβίτιδας στα κάτω άκρα από φλεβική στάση.Επίσης υποβοηθεί στην ανάπτυξη τονικότητας των κοιλιακών τοιχωμάτων και πρόληψη κάμψης της μήτρας προς τα πίσω ή πρόπτωσή της.

22 .Συνήθως μετά την 3η-4η μετεγχειρητική ημέρα αποκαθίσταται η λειτουργία του εντέρου.
Προτιμούνται τα ελαφρά γεύματα (κοτόπουλο, ρύζι, μπιφτέκι κλπ κατά τις πρώτες μέρες στο σπίτι). Τα όσπρια και τα λαχανικά καλό είναι να αποφεύγονται για ημέρες. Επιτρέπεται το ντουζ όχι όμως μπάνιο σε μπανιέρα. Η διαβροχή των εξωτερικών τομών δεν είναι επιβλαβής, ενώ νερό στον κόλπο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές.

23 Απαγορεύεται η άρση βάρους > 5kg για τρεις μήνες τουλάχιστον μετά την επέμβαση καθώς και η σεξουαλική επαφή μέχρι την πρώτη μετεγχειρητική εξέταση στο ιατρείο (συνήθως σαράντα ημέρες μετά την επέμβαση. Μικρού βαθμού κολπική αιμόρροια δικαιολογείται και για ένα μήνα μετά την επέμβαση. Επίσης συστήνονται ασκήσεις αναπνοών και ασκήσεις για τα πόδια.

24 Επικοινωνία με τον γιατρό χρειάζεται όταν παρουσιαστεί
Πυρετός > 38, ερυθρότητα μαστών, έντονη μασταλγία Έντονη κολπική αιμορραγία με πήγματα Έντονο κοιλιακό άλγος Επίσχεση ούρων ή κοπράνων Δύσοσμη – πρασινωπή κολπική έκκριση. Έμετοι

25 Mετά από φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή, oι μητέρες παραμένουν συνήθως στο Νοσοκομείο για 3-5 ημέρες ανάλογα με την πρόοδο τη δική τους και του μωρού τους. Τις πρώτες μέρες πρέπει να αποφεύγονται οι πολλές επισκέψεις για κίνδυνο μεταφοράς λοιμώξεων όπως απαγορευμένη πρέπει να είναι και η είσοδος μικρών παιδιών για τον ίδιο λόγο.

26 Ασκήσεις μετά τον τοκετό
Ασκήσεις μετά τον τοκετό Η ήπια άσκηση συμβάλει πραγματικά στη βελτίωση της κυκλοφορίας, χαρίζει ενέργεια και βοηθάει να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους σχήμα οι χαλαροί μύες, κάτι που ανεβάζ ει το ηθικό. Η σωματική άσκηση της λεχωίδος μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη μέρα του τοκετού. Οι πρώτες ασκήσεις αφορούν την τόνωση του περινέου, την καλή κυκλοφορία του αίματος με ιδιαίτερη προσοχή στα κάτω άκρα για αποφυγή θρομβώσεων καθώς και την ενίσχυση των ραχιαίων και κοιλιακών μυών. Η διάρκεια και η συχνότητα της γυμναστικής αυξάνει με το πέρασμα των ημερών.

27 Δίαιτα στη λοχεία Πρέπει να ακολουθείται η ίδια δίαιτα σε θρεπτικά στοιχεία όπωςκαι στην εγκυμοσύνη, μιας και κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα χρειαστούν επιπλέον θερμίδες για να μπορέσει ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου αυτής. Θα πρέπει, όμως, να λαμβάνετε υπόψιν ότι οι διάφορες ουσίες από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα περνάνε στον οργανισμό του μωρού, μέσω του θηλασμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την ποιότητα των τροφίμων που εντάσσονται στο διαιτολόγιο..

28 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ
Καλό είναι να αποφεύγονταΙ τα δύσπεπτα φαγητά γιατί προκαλούν πεπτικές διαταραχές στο μωρό . • Καφεΐνη: Η καφεΐνη επηρεάζει το νευρικό σύστημα του μωρού και το κάνει ευερέθιστο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί εύκολα. • Αλκοόλ: Η κατανάλωση μικρής ποσότητας κρασιού δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μωρό, ενώ η κατανάλωση μπίρας είναι ωφέλιμη για τη μητέρα μιας και ενισχύει την παραγωγή γάλακτος. • Κάπνισμα: Απαγορεύεται το κάπνισμα ή να βρίσκεται το μωρό σε χώρο με άτομα που καπνίζουν. Η νικοτίνη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή του. • Φάρμακα: Για όσο διάστημα διαρκεί ο θηλασμός, θα πρέπει να ρωτάτε πάντοτε ο γιατρός προτού ληφθεί κάποιο φάρμακο.

29 ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η έμμηνος ρύση στις γυναίκες που δεν θηλάζουν τα μωρά τους επανέρχεται κανονικά μετά από έξι με οκτώ εβδομάδες. Αντίθετα, οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους έχουν περίοδο μετά από τέσσερις με πέντε μήνες. Η πρώτη περίοδος έχει συνήθως μεγάλη ποσότητα αίματος και διαρκεί περισσότερο. Ίσως και να υπάρξει ωορρηξία κατά την περίοδο του θηλασμού και ναι μεν η γονιμότητα της γυναίκας δεν είναι μεγάλη, όμως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μείνει ξανά έγκυος. Η επανεμφάνιση της εμμήνου ρύσεως δεν επηρεάζει το γάλα της μητέρας και μπορεί να συνεχίσει τον θηλασμό χωρίς κανένα πρόβλημα.

30 Μεταγεννητικός έλεγχος
Μεταγεννητικός έλεγχος Περίπου έξι βδομάδες μετά τον τοκετό, πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό για έλεγχο και για να συζητούν όποια προβλήματα τις απασχολούν. Αν, όμως, ανησυχούν για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να κλείνεται ραντεβού νωρίτερα. Η κάθε γυναίκα αναρρώνει διαφορετικά από τον τοκετό, .

31 ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ
Η λεχωίδα πρέπει να εξεταστεί,για να διαπιστωθεί η επάνοδος του γεννητικού συστήματος στη φυσιολογική κατάσταση,την εκκρητική δραστηριότητα των μαστών αν θηλάζει ή οτιδήποτε παρουσιαστεί στη διάρκεια της λοχείας.

32 Η ψηλάφηση της μήτρας για να ελεχθεί το μεγεθός της καθώς και η κινητικότητά της είναι απαραίτητη,καθώς επίσης και η ψηλάφηση των ρήξεων που ράφτηκαν,για να διαπιστωθεί η ανατομική τους ακεραιότητα και η λειτουργική τους ικανότητα.

33 Η εμφάνιση μικρής έκκρισης από τον κόλπο είναι δικαιολογημένη
Η εμφάνιση μικρής έκκρισης από τον κόλπο είναι δικαιολογημένη.Σε περίπτωση υπερέκκρισης θα αναζητηθούν τα αίτια με καλλιέργεια και τη θεραπεία της ύστερα από αντιβιόγραμμα.Κάποτε η λεχωίδα παραπονείται για απώλεια ούρων. Η κατάσταση αυτή τις περισσότερες φορές διορθώνεται.

34 Απαραίτητη είναι και η ενημέρωση για αντισύλληψη.
Η εξέταση του στήθους είναι σπάνια, εκτός και εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ανησυχία. Το τεστ Παπανικολάου (Παπ τεστ) μπορεί να συζητηθεί εάν δεν έγινε τέτοιου είδους εξέταση τον τελευταίο χρόνο.. Απαραίτητη είναι και η ενημέρωση για αντισύλληψη.

35 ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Επιτρέπεται η έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας μετά το πέρας της λοχείας κι εφόσον έχει προηγηθεί εξέταση από τον γυναικολόγο. Η έναρξη διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τη φυσική και ψυχική της κατάσταση. Δεν υπάρχουν κανόνες σεξουαλικής συμπεριφοράς έτσι κάποιες γυναίκες νιώθουν απέχθεια για το ίδιο τους το σώμα, κάποιες νιώθουν υπερσεξουαλικότητα και κάποιες είναι αδιάφορες.

36 Λίγο μετά τον τοκετό η ορμονική ισορροπία δεν έχει επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα και ο βλεννογόνος του κόλπου μπορεί να είναι ξηρός και ευαίσθητος. Σωματικά, αυτό μπορεί να εμποδίσει τη σεξουαλική επαφή. Συνίσταται η αποχή από τη συνουσία έως ότου σταματήσει η μεταγεννητική αιμορραγία (4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό).

37 Οι σεξουαλικές σχέσεις είναι ασφαλείς μόλις νιώσει το ζευγάρι ότι είναι έτοιμο.Είναι σημαντικό να διατηρηθεί στενή ψυχική επαφή μεταξύ τους.  Η σεξουαλική επαφή μπορεί αρχικά να προκαλεί ενόχληση, δεν πρέπει, όμως, να είναι επώδυνη. Αν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να ρωτηθεί ο γιατρός.. Συνιστάται λιπαντικό τζελ ή διαφορετικές στάσεις.

38 ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ Ο χρόνος της πρώτης εμμηνορρυσιακής περιόδου μετά τον τοκετό ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Είναι πιθανό να εμφανιστεί ωορρηξία ήδη στις 21 ημέρες μετά τον τοκετό και η πρώτη περίοδος θα μπορούσε να ξεκινήσει 5 μόλις εβδομάδες μετά τον τοκετό.

39 Επομένως η αντισύλληψη πρέπει να ξεκινάει πριν την εμφάνιση της πρώτης περιόδου, επειδή η ωορρηξία πραγματοποιείται επίσης δύο εβδομάδες πριν την πρώτη περίοδο.

40 Θεωρητικά, αν το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και προκαλεί την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς, αναστέλλουν την ωορρηξία στις ωοθήκες και έτσι δε μένετε έγκυος. .Όμως στην πραγματικότητα,ακόμα και αν δεν έχει έρθει περίοδος ή στη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη αν υπάρχει σεξουαλική επαφή.

41 Στη διάρκεια του θηλασμού , πρέπει πιθανόν να επιλεγεί μια μέθοδο αντισύλληψης, όπως το διάφραγμα, το σπιράλ, τη διακεκομμένη επαφή ή το προφυλακτικό. Το αντισυλληπτικά χάπι δεν συνιστάται κατά την περίοδο του θηλασμού, καθώς ενδέχεται να αλλάξει τη σύσταση του γάλακτος και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μην επιτευχθεί ο αποκλειστικός θηλασμός.. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα ένα ποσοστό οιστρογόνων να μεταβιβάζεται στο γάλα κάτι που είναι επικίνδυνο για το παιδί γιατί εμποδίζουν την αύξηση των οστών.

42 Η ορθή και τακτική χρήση προφυλακτικών είναι η μοναδική αντισυλληπτική μέθοδος που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική  έναντι τόσο των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων όσο και του HIV (ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας). Το ποσοστό προστασίας κυμαίνεται από 90-95%.

43 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΛΕΧΩΝΑΣ
Μετά τον τοκετό ,το επάνω μέρος της μήτρας θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο ή πιο κάτω από τον ομφαλό. Για να επανέλθει στις φυσιολογικές της διαστάσεις χρειάζονται 5-6 εβδομάδες. Καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της παραμονής στο μαιευτήριο θα ελέγχεται το ύψος του πυθμένα της μήτρας (παλινδρόμηση από το γιατρό ή τη μαία). Η μήτρα μετά το τοκετό ζυγίζει 1kgr, σταδιακά το βάρος της μειώνεται και στο τέλος της λοχείας επανέρχεται στο προ της εγκυμοσύνης βάρος που είναι περίπου 60gr.

44 Ο κόλπος μετά τον τοκετό βρίσκεται σε χαλαρή μορφή
Ο κόλπος μετά τον τοκετό βρίσκεται σε χαλαρή μορφή. Σπάνια ξαναπαίρνει το προηγούμενο σχήμα ακόμα και όταν επουλωθεί τελείως η τομή που έκανε ο γυναικολόγος στο περίνεο κατά την γέννα. Το περίνεο που αρχικά είναι χαλαρό λόγω αυξημένης διάτασής του κατά τον φυσιολογικό τοκετό αρχίζει βαθμιαία να αποκαθίσταται. Τα τοιχώματα της κοιλιακής χώρας είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν χαλαρώσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι' αυτό η γυμναστική της λοχείας αρχίζει την επόμενη μέρα από τον τοκετό (εκτός εάν η γυναίκα έχει κάνει καισαρικη τομη).Μέσα σε 6-8 βδομάδες ξαναβρίσκουν τον τόνο που είχαν πριν τον τοκετό .Οι ραβδώσεις μόνο παραμένουν και στην αρχή είναι μελανές και μετά γίνονται λευκωπές.

45 Οι ασκήσεις το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές
Οι ασκήσεις το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Βοηθούν τους μύες των κοιλιακών τοιχωμάτων να επανακτήσουν την ελαστικότητά τους και να επανέλθουν στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση. Το μόνο που δεν επανέρχεται πλήρως είναι οι ραβδώσεις στο δέρμα που δημιουργήθηκαν κατά την εγκυμοσύνη. Αλλαγές στο στήθος.Τις τρεις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, από το στήθος της λεχώνας αρχίζει να ρέει το πρωτόγαλα. Μεταξύ τρίτου και τετάρτου 24ώρου η λεχώνα αρχίζει σιγά - σιγά να αισθάνεται το στήθος της βαρύ και γεμάτο. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται το μεταβατικό γάλα το οποίο είναι περισσότερο σε ποσότητα. Το ώριμο γάλα έρχεται περίπου το έβδομο με δέκατο 24ωρο.

46 Η εντερική χώρα. Οι περισσότερες λεχώνες συνήθως έχουν έντονο το αίσθημα της δίψας ή γιατί τους έχουν χορηγηθεί κάποια φάρμακα κατά τον τοκετό ή λόγω του αναισθητικού ή γιατί έχουν χάσει πολλά υγρά με τον ιδρώτα, τα ούρα και τα λόχεια. Επίσης είναι πολύ λογικό να γίνουν δυσκοίλιες γιατί οι μύες της κοιλιακής χώρας έχουν χάσει τον μυϊκό τους τόνο και έτσι δεν ασκούνται οι βοηθητικές δυνάμεις που παίζουν θετικό ρόλο στην αφόδευση. Αυτό όμως ρυθμίζεται μέσα σε λίγες μέρες. Θερμοκρασία. Η θερμοκρασία μετά τον τοκετό είναι λίγο αυξημένη. Αυτό είναι φυσιολογικό.Αν η αυξημένη θερμοκρασία κρατήσει ένα 24ωρο δεν υπάρχει ανησυχία.Αν όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα πρέπει να βρεθούν τα αίτια και καθοριστεί η θεραπευτική αντιμετώπιση.Συνηθέστερες αιτίες είναι η γαλακτοφορίτιδα,η ενδομητρίτιδα και η μαστίτιδα.Άλλες φορές οι ουρολοιμώξεις ή οι θρομβοφλεβίτιδες.

47 Απώλεια βάρους. Οι γυναίκες χάνουν μετά τον τοκετό περίπου 5-7 κιλά (το βάρος αυτό αντιστοιχεί στο βάρος του βρέφους, στο ενάμνιο υγρό και στον πλακούντα). Πολλές γυναίκες ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν μέσα σε μερικές βδομάδες, εκτός και αν καταφέρουν να ελέγξουν την όρεξη τους, κάνουν συχνά γυμναστικές ασκήσεις και θηλάζουν καθότι ο θηλασμός αποτελεί σημαντική πηγή κατανάλωσης θερμίδων.

48 Επιλόχεια λοίμωξη Ως επιλόχεια λοίμωξη ορίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα 38°C ή και υψηλότερα για διάστημα τουλάχιστον 24 ωρών κατά την χρονική περίοδο από το τέλος της 1ης ημέρας έως τη 10η ημέρα μετά τον τοκετό. Η συχνότητα της επιλόχειας λοίμωξης κυμαίνεται από 1% έως 3% στο σύνολο των τοκετών και αποβολών. Κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά την λοχεία πρέπει να αποδίδεται σε λοίμωξη μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Η λοίμωξη μπορεί να είναι στον γεννητικό σωλήνα ή σε άλλα όργανα, αν και ο όρος επιλόχεια λοίμωξη συνήθως χρησιμοποιείται για την λοίμωξη του γεννητικού σωλήνα

49 Συναισθηματική ευαισθησία
Συναισθηματική ευαισθησία Πρόκειται για συναισθηματική αντίδραση που εμφανίζεται μεταξύ της τρίτης και τέταρτης μέρας μετά τον τοκετό. Η λεχώνα μπορεί να κλαίει χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Παράλληλα της έχουν προστεθεί νέες ευθύνες, πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και το μωρό, όλα αυτά είναι αρκετά για να την φορτίσουν συναισθηματικά. Αυτή η συναισθηματική φόρτιση δεν κρατά πολύ και δεν έχει μεγάλη σημασία. Βέβαια, εάν αισθανθείτε μία ανάλογη κατάσταση καλό είναι να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να κλάψει. Αυτό θα σας ανακουφίσει και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

50 Το % των λεχωίδων γίνονται πιο ευέξαπτες ή μελαγχολικές ή λίγο περισσότερο αγχώδεις. Αυτό διαρκεί από λίγες ώρες έως μια εβδομάδα και είναι απολύτως φυσιολογική αντίδραση, αφού η μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα και άγνωστες συνθήκες, όπου πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να ανταπεξέλθει. Αυτό είναι το <<δημιουργικό>> στρες της νέας μητέρας. Πάντως καλό είναι να συζητά με τον σύντροφο και φίλους αυτό που την απασχολεί, να μοιράζεται τις αγωνίες με άλλες μητέρες, που έχουν περάσει από τη θέση της και να βγαίνει από το σπίτι της, έστω και για λίγο, σε καθημερινή βάση για να αποφορτιστεί ψυχολογικά .

51 Υπάρχουν όμως μερικές γυναίκες κι αυτό φτάνει στο 10% των νέων μητέρων, που αυτές οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να κρατήσουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες, να παρουσιάζουν έντονη μελαγχολία, θυμό και άγχος, καταστάσεις που τις εμποδίζουν να χαρούν τον ερχομό του μωρού τους. Οι γυναίκες αυτές μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη της λοχείας και πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

52 Προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας ψυχικής και σωματικής της λεχωίδας.
Να ξεκουράζονται όσο περισσότερο μπορούν. Να κοιμούνται όταν κοιμάται το μωρό. Να μην είναι τελειομανείς και να μην εξαντλούν τα όρια της σωματικής τους αντοχής. Να ζητούν από την οικογένεια, τον σύντροφο και τους φίλους να βοηθήσουν.Να μην είναι συγκεντρωτικές. Να προσπαθούν να βγαίνουν έξω καθημερινά. Να μοιράζονται τα συναισθήματά τους με τους δικούς τους ανθρώπους. Να συζητούν με άλλες γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους ή έγιναν μητέρες. Θα βρούν αρκετά κοινά και πολλές λύσεις στα θέματα που τις απασχολούν.

53 Το ιδανικό για κάθε μαμά θα ήταν να υπάρχει μια επιτυχής “ολική επαναφορά" στην αρχική κατάσταση!
Ωστόσο, κάποιες ελάχιστες και μικρές ραγάδες που μένουν ή λίγα παραπάνω κιλά που θα φύγουν με τον καιρό, είναι το ελάχιστο τίμημα που μπορεί να έχει μια νέα μαμά μπροστά στη νέα ζωούλα που φέρνει στον κόσμο.

54 Ευχαριστώ πολύ. Παπαδημητρίου Μαρία


Κατέβασμα ppt "ΛΟΧΕΙΑ «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα. Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα.» Οι παραπάνω στίχοι του Ελύτη πιστεύω ότι εκφράζουν απόλυτα τη μητρική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google