Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ωδή στον Πωλ, το χταπόδι (λίγο πριν το EURO 2012)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ωδή στον Πωλ, το χταπόδι (λίγο πριν το EURO 2012)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ωδή στον Πωλ, το χταπόδι (λίγο πριν το EURO 2012)
Βέτση Μαρία , Βουτσελάς Ιάκωβος , Μαυραγάνης Γιώργος ,Φέρτης Κωνσταντίνος

2 Πάουλ το χταπόδι μέντιουμ
Πάουλ το χταπόδι μέντιουμ Ο Πώλ αν και γεννήθηκε στην Αγγλία είναι εν τούτοις θρέμμα Γερμανίας. Είχε γεννηθεί το στη Βρετανία και πέθανε από φυσικό θάνατο στις 26 Οκτωβρίου Τις προγνώσεις του τις κάνει μέσα από μια μεγάλη δεξαμενή του Ενυδρείου Oberhausen Το χταπόδι - "μέντιουμ τιμήθηκε μετά θάνατον όπως του άξιζε! Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν το άγαλμα του Πάουλ, ύψους 1,80 μέτρων, από το οποίο θα προεξέχει μια μπάλα ποδοσφαίρου  Ένα χταπόδι, που διαθέτει μαντικές ικανότητες, έχει εξελιχτεί σε διασημότητα. Ο Πώλ, όπως ονομάζεται το ηλικίας δύο χρονών μαλάκιο μέντιουμ, προέβλεψε με απόλυτη επιτυχία τα αποτελέσματα όλων των παιγνιδιών του περσινού Μουντιάλ καθώς επίσης τα αποτελέσματα των ημιτελικών αγωνιστικών και της τελικής αναμέτρησης για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

3   Υπάρχει εξήγηση; Το χταπόδι έλκεται από την εικόνα της σημαίας της Γερμανίας! Ο Πολ στην δεύτερη "μαντεψιά" του προτίμησε το δοχείο με τη σημαία της Σερβίας- και δικαιώθηκε!! "Σύμπτωση« Δεν είναι η πρώτη ποδοσφαιρική διοργάνωση που ο Πολ "μαντεύει" τα αποτελέσματα της εθνικής Γερμανίας. "Τα "ψυχικά" ζώα, υπάρχουν Από την αρχαιότητα ακόμη οι άνθρωποι στήριζαν σημαντικές αποφάσεις τους μελετώντας το πέταγμα των πουλιών ή ακόμη και την σπάλα του νεκρού αρνιού! Αλλά και σήμερα, η παραψυχολογία δέχεται ότι τα ζώα διαθέτουν μία ιδιαίτερα ανεπτυγμένη "αίσθηση" που τους επιτρέπει από το να διαισθάνονται φυσικές καταστροφές, μέχρι να επικοινωνούν "τηλεπαθητικά" με τα αφεντικά τους! Φυσικά, τίποτε από τα παραπάνω, δεν είναι απολύτως αποδεκτό από την επιστήμη!

4 Μαλακια  Τα μαλάκια αποτελούν μια τεράστια συνομοταξία ζώων με πάνω από είδη. Στα μαλάκια περιλαμβάνονται τα σαλιγκάρια , οι αχιβάδες ,τα καλαμάρια και τα χταπόδια που από εξελικτικής άποψης είναι τα πιο εξελιγμένα ανάμεσα στα ασπόνδυλα.

5 Architeuthis dux Είναι το μεγαλύτερο ασπόνδυλο κεφαλόποδο ον στη γη, φτάνοντας σε μήκος τα 20 μέτρα, ενώ το βάρος του ξεπερνάει τον ένα τόνο. Πιστεύεται ότι είναι από τα αρχαιότερα πλάσματα στον πλανήτη. Η κυριότερη δυσκολία που έχουν να ξεπεράσουν οι επιστήμονες είναι ότι το γιγάντιο καλαμάρι ζει σε πολύ μεγάλα βάθη και σπανίως ανεβαίνει στην επιφάνεια.

6 Tα γιγάντια καλαμάρια έχουν βρεθεί στις ακτές της βόρειας Ισπανίας, στο Βόρειο Ατλαντικό, στη Βόρεια Νορβηγία, στις Αζόρες, στο Βόρειο Ειρηνικό, στην Ιαπωνία, τη Χαβάη, την Καλιφόρνια και το Νότιο Παγωμένο Ωκεανό ωστόσο, ποτέ δεν κατέστη δυνατό να μελετηθεί ζωντανό κάποιο από αυτά. Tα γιγάντια καλαμάρια έχουν βρεθεί στις ακτές της βόρειας Ισπανίας, στο Βόρειο Ατλαντικό, στη Βόρεια Νορβηγία, στις Αζόρες, στο Βόρειο Ειρηνικό, στην Ιαπωνία, τη Χαβάη, την Καλιφόρνια και το Νότιο Παγωμένο Ωκεανό ωστόσο, ποτέ δεν κατέστη δυνατό να μελετηθούν ζωντανά . Το μεγαλύτερο Architeuthis dux που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα είχε μήκος 18 μέτρα, ενώ το σώμα του έφτανε τα 5 μέτρα. Το ον αυτό ζύγιζε κάτι παραπάνω από ένα τόνο. Και παρόλα αυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο από αυτά δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί!

7 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το χταπόδι φαίνεται να έχει ένα τεράστιο κεφάλι. Αλλά, στην πραγματικότητα, αυτό είναι το σώμα του. Το σώμα του χταποδιού αποτελείται από δύο κύρια μέρη: την κουκούλα και τους Βραχίονες (πλοκάμια). Μέσα στην κουκούλα υπάρχουν το στομάχι, η καρδιά κι άλλα όργανα. Το χταπόδι έχει ένα μικροσκοπικό κεφάλι τοποθετημένο μέσα στο σώμα του .

8 Μία ή δύο σειρές από βεντούζες σε κάθε πλοκάμι .
Από τα οχτώ πλοκάμια του χταποδιού τα δύο είναι γνωστά ως ραχιαία και βρίσκονται στον άξονα των ματιών περίπου. Tα υπόλοιπα είναι τα κοιλιακά και χρησιμοποιούνται περισσότερο για αγκίστρωση. Η δύναμη κάθε βεντούζας ελέγχεται πλήρως από το χταπόδι. Λειτουργούν σαν πόδια, σαν χέρια, σαν εργαλεία, τυλίγουν, σφίγγουν, κολλάνε, εκτελώντας οποιαδήποτε εντολή δίνει το ζώο. Με τις βεντούζες μπορεί να τραβήξει ένα αντικείμενο είκοσι φορές το βάρος του. Μία ή δύο σειρές από βεντούζες σε κάθε πλοκάμι . Μπορούν να επιμηκύνονται. Βρίσκονται όλες από τη μία πλευρά του βραχίονα.

9 Το στόμα βρίσκεται από την κάτω πλευρά του κεφαλιού
Το στόμα βρίσκεται από την κάτω πλευρά του κεφαλιού. Μοιάζει με ράμφος παπαγάλου και αποτελείται από διαδοχικές σειρές πέντε δοντιών και τη γλώσσα. Αυτό είναι και το μοναδικό οστέινο στοιχείο του κορμιού του. Όλα τα μέρη του σώματος του καλύπτονται εξωτερικά από ένα παχύ δέρμα. Το χρώμα ποικίλει, καθώς προσαρμόζεται εύκολα στο φυσικό του περιβάλλον

10 KATOIKIA Τα χταπόδια δεν είναι κοινωνικά ζώα.
Τα χταπόδια δεν είναι κοινωνικά ζώα. Ζουν χωριστά, εκτός από την περίοδο του ζευγαρώματος. Μόλις ένα χταπόδι πλησιάζει στη φωλιά ενός άλλου, είτε γίνεται μάχη, είτε ο κάτοικος απλώνει ένα πλοκάμι και ο εισβολέας καταλαβαίνει και φεύγει. Ζουν σε απόσταση είκοσι με τριάντα μέτρα ανάμεσά τους. Θέλουν να τα κρατούν καθαρά και να τα κάνουν άνετα. Δεν εγκαθίσταται σε μια ορισμένη τρύπα για πολύ καιρό.. Το πρόβλημα της κατοικίας έχει πρωταρχική σπουδαιότητα για το χταπόδι. Άμυνα ενάντια στους εχθρούς τους. Τα κομμάτια από αγγεία είναι ιδανικό σπίτι Ψάχνουν για μια σπηλιά, μια τρύπα ή οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στο οποίo θα μπορούν να μπουν και το οποίο θα μπορούν να προστατεύουν.

11 Διατροφή Τρέφεται με μαλάκια, καρκινοειδή (π.χ. το καβούρι) ,ιχθύες και κεφαλόποδα, ακόμα και του ίδιου είδους Όργανα που χρησιμοποιούνται: τα πλοκάμια, η στοματική κοιλότητα και οι σιελογόνοι αδένες Τα πλοκάμια : συλλαμβάνουν και ακινητοποιούν το θήραμά τους, κοντά στο ράμφος. Τα Κεφαλόποδα δεν τεμαχίζουν την τροφή αλλά την απομυζούν. Δεν καταναλώνουν όλη την τροφή τους όταν αυτή είναι σε περίσσεια. Διαθέτει μηχανισμό ρύθμισης της ποσότητας της τροφής, παρόμοιο με αυτό των θηλαστικών. Όλα τα είδη μπορούν να καταναλώσουν θηράματα, των οποίων το μέγεθος φτάνει μέχρι και τα 2/3 του μήκους του μανδύα.

12 Πωσ κυνηγαει ; Παρατηρεί το θήραμα. Το αρπάζει με ένα πλοκάμι.
Χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να προσελκύσει τη λεία του. Κουλουριάζεται μπροστά από τη φωλιά του και συστρέφει τα πλοκάμια του με κάθε πιθανό τρόπο. Πλησιάζει με μεγάλη προφύλαξη και ψηλαφεί το αντικείμενο πρώτα με την άκρη ενός πλοκαμιού του. Το θήραμα δέχεται ένα πιτσίλισμα δηλητηρίου από τους σιελογόνους αδένες του χταποδιού και παραλύει σχεδόν αμέσως. Το χταπόδι περιμένει είκοσι λεπτά μέχρι να αρχίσει να τρώει. Ίσως το χταπόδι να μην έχει ανοσία απέναντι στο δικό του δηλητήριο.   Χρησιμοποιεί το στόμα του για να ανοίξει το οστρακόδερμα και τρώει πρώτα τα μαλακά μέρη. Είναι πιθανόν ότι το χταπόδι χρησιμοποιεί ένα υγρό ικανό να μαλακώνει τη σάρκα.

13 Αναπαραγωγή Το αρσενικό με στόχο τον εντυπωσιασμό του θηλυκού, δίνει φαντασμαγορική παράσταση. Στη συνέχεια, με ένα από τα πλοκάμια του, που έχει μεγαλώσει αισθητά παίρνει μέσα από το σώμα του τις σπερματοφόρες κύστες και τις τοποθετεί στο μανδύα του θηλυκού. Τα αυγά του χταποδιού βρίσκονται συνήθως σε ρηχά νερά, προσκολλημένα σε σκληρό υπόστρωμα για να προσφέρει καταφύγιο. Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος το αρσενικό πλησιάζει το θηλυκό, το οποίο το απομακρύνει για λίγο, αλλά στη συνέχεια ενδίδει Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος το αρσενικό πλησιάζει το θηλυκό, το οποίο το απομακρύνει για λίγο, αλλά στη συνέχεια ενδίδει. Τα ζώα μπορεί να ζευγαρώνουν για περίπου μία εβδομάδα, αλλά το αρσενικό ζευγαρώνει και με άλλα θηλυκά και το αντίστροφο. Τα ζώα μπορεί να ζευγαρώνουν για μία εβδομάδα, αλλά το αρσενικό ζευγαρώνει και με άλλα θηλυκά και το αντίστροφο. Τα θηλυκά όταν είναι έτοιμα να γεννήσουν γίνονται ανήσυχα και ψάχνουν για ένα καταφύγιο, ενώ απομακρύνουν τα αρσενικά

14 Η ζωή του θηλυκού μετά τη γέννηση των αυγών περιστρέφεται γύρω από αυτά
Τα προστατεύει από αρπακτικά ψάρια τα καθαρίζει τρίβοντάς τα με τα πλοκάμια του Οχυρώνει περισσότερο το σπίτι του σωριάζοντας πέτρες μπροστά στην πόρτα. τα αερίζει τινάσσοντας βολές νερού από το σίφωνά του Τα περισσότερα θηλυκά πεθαίνουν λίγο μετά την ωοτοκία του τελευταίου αυγού από εξάντληση γιατί η μόνη έγνοιά τους είναι να προστατέψουν τα αυγά τους καθώς έχουν χάσει και το 1 /3 του βάρους που είχαν πριν την ωοτοκία. Το θηλυκό γεννά τα αυγά του ύστερα από ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να είναι μόνο τρεις εβδομάδες ή και δύο μήνες μετά τη γονιμοποίηση. Το θηλυκό κολλά τσαμπιά με τα σχεδόν διαφανή αυγά του στην οροφή ενός κοιλώματος και παραμένει μέχρι την επώασή τους φυλάγοντάς τα. Το θηλυκό γονιμοποιείται μια φορά στη ζωή του Το αρσενικό όμως μπορεί να ζευγαρώσει και με άλλα θηλυκά.

15 Αναπαραγωγή Το χταπόδι γεννά περίπου διακόσιες χιλιάδες έμβρυα. Δεν εκκολάπτονται όλα τα αυγά ταυτόχρονα. Τα νεογέννητα χταπόδια όταν φεύγουν από τη φωλιά της μητέρας τους αρχίζουν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Πολύ λίγα θα επιβιώσουν. Τα ψάρια που είναι μαζεμένα γύρω από την είσοδο της τρύπας, παίρνουν ένα μεγάλο μερίδιο. Από τα διακόσιες χιλιάδες χταπόδια που βγαίνουν από τη φωλιά της μητέρας τους θα επιβιώσουν δυο η τρία. Τα νεογέννητα έχουν ένα απόθεμα λεκίθου το οποίο τους επιτρέπει να ζήσουν λίγες ημέρες, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή στο περιβάλλον.

16 Αμυντικοί μηχανισμοί Τα χταπόδια διαθέτουν στο στόμα τους ένα σκληρό και μυτερό ράμφος. Μοιάζει με το ράμφος του παπαγάλου. Κατά την εξελικτική διαδικασία ανέπτυξαν γύρω από το στόμα ένα ιδιαίτερο στρώμα κυττάρων που εκκρίνει κερατίνη, δημιουργώντας το ράμφος. Το πάνω μέρος του ράμφους είναι πανομοιότυπο σε όλα τα χταπόδια, ενώ το κάτω διαφέρει από είδος σε είδος. Το Hapalochlaena. με ένα δάγκωμά του εκχέει ποσότητα δηλητηρίου ικανή να σκοτώσει αρκετούς ανθρώπους αναζήτηση της τροφής μπορούν να θρυμματίζουν μεγάλα θηράματα,(καβούρια με σκληρό κέλυφος) ενίσχυση των αμυντικών μέσων έναντι των εχθρών τους

17 Το μυϊκό σύστημα του χταποδιού του δίνει μεγάλη ευκαμψία.
Οι ξαφνικές αλλαγές χρώματος και σχήματος αποσκοπούν στο να ξεγελάσουν τους εχθρούς τους. Το μυϊκό σύστημα του χταποδιού του δίνει μεγάλη ευκαμψία. Όταν δε φοβάται παίρνει τη σταχτερή απόχρωση που είναι το συνηθισμένο του χρώμα. Επίσης παίρνει τα διάφορα χρώματα των πραγμάτων πάνω στα οποία κάθεται. Τα μικρά χταπόδια αλλάζουν χρώμα πιο γρήγορα και τα χρώματα είναι πιο ζωηρά. Δεν είναι ανάγκη για το χταπόδι να δει πραγματικά τα χρώματα του περιβάλλοντός του για να μπορέσει να τα αναπαράγει. Το σώμα ενός χταποδιού, που μόλις πέθανε, μπορεί για κάμποσο χρόνο να αλλάζει χρώματα. Τα εκτελεστικά όργανα των χρωματικών αλλαγών είναι οι χρωματοφόροι, τα χρωμοκύτταρα.

18 Τα περισσότερα χταπόδια μπορούν να εκτινάξουν ένα παχύ μαυριδερό μελάνι σε ένα μεγάλο σύννεφο για τη διαφυγή από τα αρπακτικά ζώα. Η έντονη όραση Όταν ένα χταπόδι είναι ήρεμο ή αναπαύεται τα μάτια του είναι ακίνητα. Μόλις όμως φανεί κάποια λεία ή κάποιος εχθρός τα μάτια του χταποδιού σηκώνονται σαν περισκόπιο. Είναι ευκίνητα και μπορούν να στραφούν για να κοιτάξουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

19 ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ
Είκοσι πέντε χταπόδια άρχισαν πριν από λίγο καιρό να στριφογυρίζουν στα πλοκάμια τους κύβους του Ρούμπικ, στο όνομα της επιστημονικής έρευνας. Στόχος των επιστημόνων είναι να μελετήσουν την ευφυΐα τους. Και εάν και αυτά, όπως οι άνθρωποι, έχουν κάποιο «χέρι» που χρησιμοποιούν περισσότερο... Οι επιστήμονες θα δώσουν στα 25 χταπόδια- πειραματόζωα φαγητά και παιχνίδια για να παίξουν και θα καταγράψουν ποιο πλοκάμι χρησιμοποιούν περισσότερο.

20 Ο εγκεφαλοσ Τα χταπόδια έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Το 50% των νεύρων τους βρίσκεται στα πλοκάμια τους και φαίνεται ότι εν μέρει σκέφτονται με αυτά. Εάν το χταπόδι χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό πλοκαμιών, έως τρία, θα καταγράφονται σε συνέχεια Στην έρευνα θα συμμετέχουν διαφορετικά είδη του μαλακίου: γιγάντια χταπόδια του Ειρηνικού, κοινά, αλλά και μικρότερα χταπόδια.

21 Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των χταποδιών να μαθαίνουν είναι εντυπωσιακή
Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των χταποδιών να μαθαίνουν είναι εντυπωσιακή. Πειράματα που έχουν αποδείξει ότι τα χταπόδια έχουν εντυπωσιακά καλή μνήμη και δυνατότητες εκμάθησης. Το 2002 ένα χταπόδι σε γερμανικό ζωολογικό κήπο αποδείχθηκε ότι είχε μάθει πώς να ανοίγει βάζα με γαρίδες αντιγράφοντας τις κινήσεις του προσωπικού. Το χταπόδι, ηλικίας μόλις 5 μηνών, άνοιγε τα βάζα πιέζοντας το σώμα του πάνω στο καπάκι και πιάνοντας τις πλευρές του βάζου με τα 8 πλοκάμια του. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο όταν υπάρχουν δύτες σε μια θαλάσσια περιοχή, τα χταπόδια προκειμένου να κρυφτούν να μιμούνται τα κοράλλια.

22 ανοίγει με τα πλοκάμια του κλειστά δοχεία με περιστρεφόμενο καπάκι
Η αυτοθυσία , καθώς κάθε φορά που ψαρεύουν το αρσενικό ή το θηλυκό , το αμέσως επόμενο ψαρί που πιάνεται στην απόχη τους είναι πάντα το ταίρι του ανοίγει με τα πλοκάμια του κλειστά δοχεία με περιστρεφόμενο καπάκι Η ενσυνείδητη προσαρμογή που κάνει στα χρωματικά και μορφολογικά του χαρακτηριστικά , για να μπορεί οικειοθελώς και αυτοβούλως να προσαρμόζεται στο εκάστοτε περιβάλλον και να αποφεύγει τους εχθρούς του αναπαριστά τις κινήσεις άλλων θαλάσσιων οργανισμών Η επιλογή του χταποδιού να κρύβεται κάτω από τα βράχια ,για να γεννάει ,τα μικρά του , μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή , εξουθενωμένο από την φυσική προσπάθεια να φέρει στον κόσμο την συνέχεια της ζωής , θυσιάζοντας συνειδητά την δική του

23 VIDEO

24 Η εξελιξη συνεχιζεται Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ κόσμος του χταποδιού δεν σταματά ποτέ. Η εξέλιξη συνεχίζεται. Ο άνθρωπος μόλις άρχισε να αντιλαμβάνεται κάποια από τα μυστικά του. Η επικοινωνία με ένα χταπόδι των κοραλλιογενών υφάλων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το βέβαιο είναι ότι τα χταπόδια είναι φιλικά στην ανθρώπινη παρουσία. Ίσως μας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα μέσα από το άγνωστο σιωπηλό τους περιβάλλον. Τα χταπόδια έχουν μιαν ακατανίκητη περιέργεια, να μαθαίνουν και να παρατηρούν. Όμως, απέχουμε ακόμα πολύ ώστε να φθάσουμε στην πλήρη κατανόηση αυτού του παράξενου θαλάσσιου πλάσματος…

25 Βιβλιογραφια Http://www.sea-gate.gr/article.php?id=282&sid=
654 F7%E5%E9%F1%DF%E4%E9%EF%20%E5%EA%F4 %F1%EF%F6%DE%F2.pdf LTWFnGmeg&feature=related

26 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ


Κατέβασμα ppt "Ωδή στον Πωλ, το χταπόδι (λίγο πριν το EURO 2012)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google