Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

E- goverment Όραμα και πράξη Στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα Παπαδημητρίου Σταυρούλα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "E- goverment Όραμα και πράξη Στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα Παπαδημητρίου Σταυρούλα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 E- goverment Όραμα και πράξη Στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα Παπαδημητρίου Σταυρούλα

2 Για αρχή – Government Στο σύγχρονο μοντέλο της πλουραλιστικής Δημοκρατίας υπονοείται ότι η κυβέρνηση τείνει να εξυπηρετεί τα συλλογικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση είναι ο υπηρέτης του λαού, και έχει οριστεί από το λαό για να επιτελεί αυτή τη λειτουργία. Κεντρική ιδέα για τη λειτουργία της δημοκρατίας είναι ότι τα άτομα πρέπει να είναι σε θέση να ορίζουν και να ελέγχουν συλλογικός τους νόμους της διακυβέρνησης τους.

3 e- Goverment ένας ορισμός Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ΕΕ είναι: Η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση σε συνδυασμό με οργανωτικές αλλαγές και νέες δεξιότητες του προσωπικού, με σκοπό τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του κοινού, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και την υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών.

4 e- Goverment γιατί το όραμα? Πλεονεκτήματα για τους Πολίτες (ιδιώτες και επιχειρήσεις) Ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών – μέσω τις ισότιμης ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά η ηλεκτρονική δημοκρατία = αντίδοτο της πολιτικής απάθειας των καιρών μας. Ίσες ευκαιρίες – όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές – όλο το 24ωρο δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. τα άτομα με ειδικές ανάγκες) Διαφάνεια- Ισονομία θα απαιτούνται από όλους η συμπλήρωση των ίδιων τυποποιημένων εντύπων Μείωση του κόστους της Επιχείρησης και του πολίτη στις συναλλαγές του με το δημόσιο (μείωση του χρόνου σε ουρές, μετακινήσεων κλπ) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών, σύμφωνα με μελέτες στα κράτη που έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο e- government έχει παρατηρηθεί αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους

5 Για τη διοίκηση Μείωση του μέσου ωριαίου κόστους συναλλαγών κράτους – πολίτη με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων. Αποτελεί μοχλό πίεσης για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά: β) τις διοικητικές πράξεις, και την ισονομία. γ) Την αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων του Δημόσιου Τομέα. (εκπαιδευτικούς, ΚΛΠ) δ) Βελτίωση και διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, αλλά και των θεσμικών οργάνων της κοινότητας

6 Τι συμβαίνει στον κόσμο Σύμφωνα με έκθεση της Αccenture σε 22 χώρες, o Καναδάς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην έκθεση «ωριμότητας» στο e- goverment, ενώ ΗΠΑ και Σιγκαπούρη μοιράζονται τη δεύτερη θέση, ακολουθούμενες από Αυστραλία και έξι ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα στις 20 θέσεις επίσης βρίσκουμε την Ιαπωνία το Μεξικό, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

7 Η πορεία ωρίμανσης του e-goverment Η «Ωριμότητα» μας δίνει μια μονάδα μέτρησης μια και ορίζετε από: το ποσοστό των συνολικών υπηρεσιών που προσφέρονται και ηλεκτρονικά. την διάδραση που επιτρέπουν ανάμεσα στον χρήστη και τη Δημ. Υπ. Το πόσο προσιτός στον χρήστη είναι ο σχεδιασμός τους. Τις e- συναλλαγές που διεκπεραιώνονται και ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά.

8 Από το όραμα στην πράξη Οι τεράστιες δαπάνες από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο χωρών δεν κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερους από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου σε κυβερνητικές ιστοσελίδες. Γεγονός που αναγκάζει μερικές χώρες να ζητήσουν την επιστροφή μετρητών που προορίζονταν για μελλοντικές επενδύσεις στο Ίντερνετ.

9

10 Η «ωριμότητα» των προσφερόμενων υπηρεσιών δεν είναι το μόνο μέτρο αποτελεσματικότητας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι μόνο ένα μέσο το οποίο για να είναι αποτελεσματικό χρειάζεται χρήστες. Άρα πρέπει οι πολίτες να πειστούν ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει. Σύμφωνα με τη μελέτη της Accenture ακόμα και στις χώρες που έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης : το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που επισκέπτεται ένα κυβερνητικό site με σκοπό να αντλήσει πληροφορίες

11

12 Οι τρεις πρώτοι λόγοι για τη μη χρησιμοποιήσει των ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι: α) το ότι είναι δύσκολο να βρεις το σωστό site β) είναι ευκολότερο να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά γ) είναι ευκολότερο να επικοινωνήσεις για συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο Με τα θέματα της ασφάλειας και του απορρήτου να ακολουθούν. Και τελευταίοι έρχονται οι λόγοι που αφορούν το μέσο (internet) τη δυσκολία στο χειρισμό του και την πρόσβαση σ΄ αυτό.

13

14 Ελλάδα- Ευρώπη (στόχοι) Το 2000 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την πρωτοβουλία eEurope, με κύριους στόχους: Κάθε πολίτης, σχολείο, επιχείρηση και διοικητικός φορέας να έχουν πρόσβαση στο Internet Να "μορφωθεί ηλεκτρονικά" όλη η Ευρώπη, και να δημιουργηθεί η κατάλληλη επιχειρηματική κουλτούρα Να διασφαλιστεί ότι η όλη διαδικασία δεν θα οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων, και ότι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μέσα από την κοινωνική συνοχή

15 Ελλάδα- Ευρώπη (αρχές) Στο επίκεντρο οι τελικοί χρήστες/η κοινωνία: Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση θα πρέπει να καθοδηγείται αποκλειστικά από τις ανάγκες της κοινωνίας που υπηρετεί (τους πολίτες ως άτομα ή ομάδες πολιτών και τις επιχειρήσεις). Επανασχεδιασμός της διοικητικής λειτουργίας: Προκειμένου η διακυβέρνηση να γίνει αποτελεσματικότερη, ο ρόλος του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης νέου ήθους είναι κρίσιμος. Η τεχνολογία είναι μέσο, όχι αυτοσκοπός: Η χρήση των ΤΠΕ αφορά στην υποστήριξη των υπηρεσιών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δηλ. στο να παρέχει η τεχνολογία τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, όχι στην υποκατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων υπηρεσιών και στη δημιουργία μιας απρόσωπης διακυβέρνησης. Me-Government - Παροχή εξατομικευμένων κυβερνητικών υπηρεσιών: Εφαρμογή διαδραστικών (interactive) μηχανισμών που θα επιτρέπουν την εξατομίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα αναγνωρίζουν π.χ. και θα εξυπηρετούν το χρήστη ακόμη κι αν αλλάξει χώρα διαμονής. Διαθεσιμότητα οποτεδήποτε, από οπουδήποτε, για οποιαδήποτε υπηρεσία: Πολυκάναλη πρόσβαση σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική υπηρεσία από οποιαδήποτε συσκευή (επιτραπέζιο ή φορητό H/Y, PDA, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.), από οποιοδήποτε σημείο (εντός και εκτός Ευρώπης).επιτραπέζιο ή φορητό H/YPDA Συνεργασία υψηλού επιπέδου και τεχνολογική ολοκλήρωση: Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση θα πρέπει να καθοδηγείται αποκλειστικά από τις ανάγκες της κοινωνίας που υπηρετεί (τους πολίτες ως άτομα ή ομάδες πολιτών και τις επιχειρήσεις).

16 Το αποτέλεσμα

17

18 Ας περάσουμε στα δικά μας H χώρας μας ως μέλος της Ε.Ε. θεωρητικά είναι υποχρεωμένη να πραγματώσει τους στόχους αυτής και για το σκοπό αυτό χρηματοδοτείτε από το ΚτΠ, παρ’ ταύτα κρατά μια από τις τελευταίες θέσεις. Οι προϋποθέσεις για τη βελτίωση της e- ετοιμότητας της χώρας μας είναι Τεχνικές-θεσμικές Διοικητικές Κοινωνικές

19 Τεχνολογικές – θεσμικές προϋποθέσεις Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν διαθέτουν κυβερνητικό portal. Ένα “one-stop-shop” όπου τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν πολύ εύκολα να εντοπίσουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Σχεδιασμός των κυβερνητικών site ώστε να διευκολύνεται η περιήγησή τους και από άτομα μη εξοικειωμένα με το διαδύκτιο. Ανάγκη δημιουργίας εθνικού συστήματος αυθεντικοποίησης και ασφάλειας των συναλλαγών που να ελέγχει την ταυτότητα των συμβαλλομένων μερών και να εξασφαλίζει την εγκυρότητα και νομιμότητα των online συναλλαγών. Ανάγκη ανάπτυξης και θεσμοθέτησης ενιαίων κανόνων για την ηλεκτρονική επικοινωνία των Δ.Υ. Ύπαρξη σε δημόσιους χώρους υπολογιστών ελεύθερης πρόσβασης έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα χρήσης τους.

20 Αναδιοργάνωση στη Δημόσια Διοίκηση - Στην Eλλάδα πιστεύεται ότι ο λεγόμενος «ιστοχώρος» συνιστά απλά απεικόνιση της εσωτερικής γραφειοκρατίας των υπηρεσιών. Mπαίνει, λοιπόν, στην ιστοσελίδα το οργανόγραμμα μιας υπηρεσίας και θεωρείται ότι έτσι έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της μετάβασης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στις υπηρεσίες ζητούν και αγοράζουν ακριβούς εξοπλισμούς που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή δεν τους είναι απαραίτητοι... «Oι Eλληνες θεωρούν ότι το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη. Λένε ότι το πρώτο βήμα είναι να βάλουν στο γραφείο το κομπιούτερ και τελικά τρέχουν όλοι μαζί γύρω από το κομπιούτερ...». - Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων διευθυντές, τμηματάρχες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης δεν γνωρίζουν ούτε να ενεργοποιούν έναν υπολογιστή πόσο μάλλον τι σημαίνει ηλεκτρονική διακυβέρνηση και όταν έρχονται αντιμέτωποι με το σύστημα «ηλεκτρονικοποίησης» των διαδικασιών, απαντούν «εγώ δεν μπορώ». - Στους χώρους εργασίας υπάρχει σοβαρή υστέρηση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. - Eως πρόσφατα, στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονταν για πρόσληψη στελεχών στη δημόσια διοίκηση ή στις αξιολογήσεις στελεχών δεν ήταν απαραίτητο κάποιος να αποδείξει ότι ξέρει να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή. - Oι εταιρείες πληροφορικής παράγουν λογισμικά κακής ποιότητας και οι υπηρεσίες προσπαθούν να εισάγουν συστήματα πληροφορικής χωρίς να έχουν πριν αναδιοργανωθεί εσωτερικά

21 Κοινωνικές Αντιμετώπιση της άγνοιας των πολιτών για το τι σημαίνει ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αύξηση της διείσδυσης των πολιτών στο internet, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα από τα μικρότερα ποσοστά χρήσης του internet κυρίως γιατί έχουμε: Τις ακριβότερες συνδέσεις από όλα τα κράτη μέλη Το μικρότερο ποσοστό γρήγορης ευρυζωνικής διείσδυσης, τον Ιούλιο του 2005 ανερχόταν στο 1,1% του πληθυσμού μόνο το 10% του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ανέρχεται σε 11%. Μείωση του μορφωτικού και κοινωνικού χάσματος στη χρήση της τεχνολογίας. Σύμφωνα με έρευνα της VPRC- ΕΔΕΤ, τα ποσοστά της χρήσης του internet για το 2005 είναι 52,6% στα άτομα με ανώτερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, 21,1% σ΄ αυτούς με μέση εκπαίδευση και 0,9% στα άτομα με κατώτερη εκπαίδευση.

22

23

24 Εφαρμογές Λαμβάνοντας υπόψη τα τέσσερα στάδια «ωρίμανσης» του e- goverment 1ο στάδιο :απλή παροχή πληροφοριών 2ο στάδιο : Αλληλεπίδραση 3ο στάδιο: Αλληλεπίδραση διπλής κατεύθυνσης 4ο στάδιο:Συναλλαγές Και ρίχνοντας μια ματιά στο χάρτη του Ελληνικού e-government βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των site έχει κατακτήσει το 1ο στάδιο «ωρίμανσης» γεγονός που σημαίνει ότι έχει αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσει. Η πλέον ολοκληρωμένη ηλεκτρονική δημόσια υπηρεσία είναι το taxis net, ακολουθεί το IKAnet το site του ΟΑΕΔ (βλέπουμε πιο κάτω ένα παράδειγμα) και του Εθνικού Τυπογραφείου.

25 Χάρτης του Ελληνικού e-goverment

26

27 Παράδειγμα αναζήτηση εργασίας

28

29

30

31 Πηγές http://www.e-gov.gr http:www.go-online.gr http://www.accenture.com http://www.europa.eu http://eurostat.eu http://oaed.gr «Το Βήμα» 22/01/06, 1/12/05 «Ναυτεμπορική» 1-12-05Ναυτεμπορική


Κατέβασμα ppt "E- goverment Όραμα και πράξη Στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα Παπαδημητρίου Σταυρούλα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google