Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πως άλλαξε η ιστορία της μουσικής γενικότερα με την εφεύρεση μιας συσκευής που παγιδεύει τον ήχο; Οι αρχικές μέθοδοι της ελεύθερης ηχογράφησης ήχου περιλαμβάνουν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πως άλλαξε η ιστορία της μουσικής γενικότερα με την εφεύρεση μιας συσκευής που παγιδεύει τον ήχο; Οι αρχικές μέθοδοι της ελεύθερης ηχογράφησης ήχου περιλαμβάνουν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πως άλλαξε η ιστορία της μουσικής γενικότερα με την εφεύρεση μιας συσκευής που παγιδεύει τον ήχο; Οι αρχικές μέθοδοι της ελεύθερης ηχογράφησης ήχου περιλαμβάνουν την ζωντανή ηχογράφηση της εκτέλεσης στο όργανο/μέσο εγγραφής. Αυτή ήταν μία μηχανική διαδικασία που λέγεται "ακουστική ηχογράφηση". Ο ήχος καταγραφόταν από ένα διάφραγμα με μία βελόνα συνδεδεμένο με αυτό. Η βελόνα έκανε αυλάκι στο μέσο εγγραφής. Για να γίνει αυτή η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, το διάφραγμα ήταν τοποθετημένο στην κορυφή ενός κώνου και οι εκτελεστές θα εκτελούσαν το τραγούδι στο άλλο άκρο. Εάν ένας εκτελεστής είχε μεγάλη ένταση, τότε θα έπρεπε να μετακινηθεί προς τα πίσω, μακριά από το στόμιο του κώνου για να αποφύγει τον καταπνιγμό της έντασης των άλλων καλλιτεχνών. Στις πρώτες τζαζ ηχογραφήσεις ένα κομμάτι ξύλο χρησιμοποιήθηκε στη θέση του τύμπανου.

2 Thomas Edison O Thomas Edison (11 Φεβρουαρίου 1847- 18 Οκτωβρίου 1931) ήταν ένας αμερικάνος εφευρέτης και επιχειρηματίας. Ο Thomas γεννήθηκε στο Μίλαν, Οχάιο και μεγάλωσε στο Πορτ Χούρον, στο Μίσιγκαν, ήταν το έβδομο παιδί και τελευταίο παιδί της οικογένειας του. Ήταν αφελής αλλά παράλληλα χαρισματικός μαθητής που όμως έτρεφε τεράστια αγάπη για την μαμά η οποία τον δίδαξε ορθογραφία και ανάγνωση. Μεγάλο μέρος της παιδείας του προήλθε από το βιβλίο του R.G. Parker's School of Natural Philosophy. Στις 25 Δεκεμβρίου το 1871, ο Edison παντρεύτηκε την Mary Stilwell η οποία εργαζόταν σε ένα από τα καταστήματα του. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τον Mario Estele Edison την Thomas Alva Edison και τον William Leslie Edison. H Mary Edison πέθανε στα 19α γενέθλια της με άγνωστη αιτία θανάτου. Ο Thomas ξαναπαντρεύτηκε στα 30α του με την κόρη του εφευρέτη Lewis Milles, Mina Miller στο Οχάιο. Με την Mina απέκτησαν μαζί άλλα τρία παιδιά την Madeleine Edison, τον Charles Edison και τon Theodore Edison. Ένας από τους τίτλους του Edison ήταν "Ο Μάγος του Menlo Park" τον οποίο απέκτησε ύστερα από μια επίδειξη του φωνόγραφου την οποία χαρακτήρισαν μαγική.

3 Η κασέτα σήμερα Η κασέτα σήμερα ως μέσο έχει περιοριστεί σε ελάχιστη χρήση, λόγω σοβαρών μειονεκτημάτων (χαμηλή ποιότητα ήχου, σειριακή λογική ευρέσεως θεμάτων, ευπάθεια στον χρόνο) σε σχέση με το CD και τα μεταγενέστερα μέσα. Επίσης οι δισκογραφικές εταιρείες, τουλάχιστον από το 2000 και μετά, δεν παράγουν τους τίτλους τους σε αυτό το μέσο. Να σημειωθεί ακόμη πως όλα τα μέσα (κασέτα, βιντεοκασέτα, μπομπινόφωνο, 8-track, DAT) που χρησιμοποιούν μαγνητική ταινία, αποσύρονται με ταχείς ρυθμούς από την αγορά. Μικρές νησίδες επιβίωσης των μαγνητικών μέσων αυτού του τύπου είναι, κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο, οι βιντεοκασέτες με τεχνολογία εγγραφής BETA και οι κασέτες DAT (Digital Audio Tape), αλλά και μαγνητικές ταινίες για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων υπολογιστή.βιντεοκασέτα μπομπινόφωνο8-trackDATβιντεοκασέτες BETA

4 Tape recording Η εγγραφή ηχητικών σημάτων ξεκινούν από το 1945 και μετά. Δεκαετία του ΄60 η Philips, παρουσίασε πρώτη την μικρή γνωστή πλέον κασέτα (Compact Cassette) ως μέσο επαγγελματικής υπαγόρευσης, μαζί με το αντίστοιχο κασετόφωνο. Αφού ανταγωνίστηκε αρκετά χρόνια τις κασέτες του τύπου 8-track, η τεχνολογία αυτή κατά τη δεκαετία του ΄80 κατέκλυσε κάθε σπίτι και αυτοκίνητο ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των κατασκευαστών της. Τα πλεονεκτήματα ήταν το μικρό και συμπαγές μέγεθος, η εύκολη ηχογράφηση/αναπαραγωγή και η εύκολη αντιγραφή, από καταγεγραμμένο σε άλλα μέσα, ηχητικό σήμα. Σημαντική ώθηση στη δημοφιλία της έδωσε και η εμφάνιση του Walkman το 1979.

5 Ιστορική αναδρομή Η τεχνολογία της κασέτας επέτρεψε την πρώτη άνθιση των παράνομων ηχογραφήσεων, δηλαδή την "μουσική πειρατεία" μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, φαινόμενο που αντιμετωπίστηκε από τη μουσική βιομηχανία με το σύνθημα Home taping kills music (Το γράψιμο κασετών στο σπίτι σκοτώνει τη μουσική). Η κασέτα χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ως μέσο αποθήκευσης προγραμμάτων και αρχείων στους πρώτους οικιακούς υπολογιστές, όπως ο Sinclair ZX Spectrum. Να σημειωθεί πως οι κασέτες εξελίχθηκαν, πριν αντιμετωπίσουν την οριστική παρακμή, με νέα μοντέλα με καλύτερη ποιότητα ήχου, μεγαλύτερη διάρκεια και πιο στιβαρή κατασκευή με αποκορύφωμα τον τύπο DAT.

6 Η κασέτα είναι μαγνητικό μέσο αποθήκευσης και αποτελείται από μια πλαστική θήκη μικρών διαστάσεων, μέσα στην οποία βρίσκεται μαγνητική ταινία στην οποία εγγράφονται κυρίως ηχητικές πληροφορίες και δευτερευόντως/μεταγενέστερα (πρακτική που πλέον έχει ξεπεραστεί) αρχεία υπολογιστών. Η κασέτα είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με τύλιγμα/ξετύλιγμα της μαγνητικής ταινίας σε μικρές ενσωματωμένες μπομπίνες και να τοποθετείται σε ειδική ηλεκτρονική συσκευή, με κεφαλή ανάγνωσης, που καλείται κασετόφωνο. Παρότι ο όρος κασέτα μπορεί να αναφέρεται σε διάφορες μορφές μαγνητικών μέσων αποθήκευσης που περικλείονται σε σκληρό περίβλημα, στα Ελληνικά με τον όρο αυτό συνήθως εννοούμε το μέσο που ακολουθεί τις προδιαγραφές (διαστάσεις περιβλήματος, πάχος ταινίας κλπ) του προτύπου Compact Cassette (συμπαγής κασέτα), υλοποιήσεις του οποίου φαίνονται στην εικόνα στα δεξιά.


Κατέβασμα ppt "Πως άλλαξε η ιστορία της μουσικής γενικότερα με την εφεύρεση μιας συσκευής που παγιδεύει τον ήχο; Οι αρχικές μέθοδοι της ελεύθερης ηχογράφησης ήχου περιλαμβάνουν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google