Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ :ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ :ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ :ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1ου ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : ΜΑΘΗΜΑ :PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ :ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΜΗΜΑ :Α4 ΣΕΡΡΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014

2 ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

3 Α. Ορισμος του περιβαλλοντος
Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή των ανθρώπων. Στο περιβάλλον βρίσκονται όλα τα απαραίτητα φυσικά και μη στοιχεία για να δημιουργηθεί, να αναπτυχθεί και να πεθάνει ένας οργανισμός.Στο περιβάλλον ζουν επίσης τα ζώα, τα φυτά αλλά και εμείς οι ίδιοι. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα στο περιβάλλον δεν μας ανήκει ολοκληρωτικά. Το πρόβλημα είναι πως δύσκολα εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό. Έτσι το καταχραζόμαστε και σπαταλάμε αλόγιστα πολλούς από τους φυσικούς πόρους. Τα αποτελέσματα των πράξεών μας αυτών είναι πολλά, δυστυχώς σοβαρά και πολύ καταστροφικά, με συνέπεια να θέτουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς σε μεγάλο κίνδυνο. Συγκεκριμένα κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται αναλυτικότερα και παρακάτω είναι τα εξής:

4 Ατμοσφαιρικά (φαινόμενο θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος, νέφος, όξινη βροχή και ρύπανση).
Έδαφος (ρύπανση, σκουπίδια, δάση(ρύπανσή τους), γεωργία(λιπάσματα) και αποξήρανση). Νερό (μόλυνσή του, πόλεις, καράβια και έλλειψη νερού) Aπειλούμενα είδη (ζώα-φυτά και εξαφάνιση βιοποικιλότητας) Oι συνέπειες που επιφέρουν τα παραπάνω (και όχι μόνο) προβλήματα είναι πολλές. Μια και πολύ σημαντική λύση είναι η εξής: η βιώσιμη ανάπτυξη (ή αειφορία). Ο παραπάνω όρος εκφράζει την προστασία και την βελτίωση που πρέπει να υφίσταται το περιβάλλον από εμάς τους ίδιους για να καταφέρουν να το απολαύσουν και οι επόμενες γενιές, γεγονός που όχι μόνο δεν συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά μάλλον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

5 Β. Η ρύπανση του περιβάλλοντος: το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα
Β. Η ρύπανση του περιβάλλοντος: το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια, η οποία περιλαμβάνει τη ρύπανση των διαφόρων βιολογικών συστατικών των φυσικών στοιχείων του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεν είναι δηλαδή τίποτε άλλο, παρά η αλλοίωση της μορφής του περιβάλλοντος και της ισορροπίας του ανθρώπου με τη φύση.

6 Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την καταστροφή, ο οποίος από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα εκμεταλλεύεται αλόγιστα τη γη. Η ρύπανση του περιβάλλοντος συνήθως ταξινομείται σε διάφορες γνωστές κατηγορίες όπως η ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους. Η έννοια αυτή όμως εμπερικλείει επίσης την ηχορύπανση, θερμική ρύπανση, ρύπανση από ακτινοβολία, μικροβιακή ρύπανση, ρύπανση από τοξικές ουσίες, οργανική ρύπανση, ρύπανση από πετρελαιοειδή κ.α. Τέλος η ρύπανση έχει βλαβερή επίδραση στους οργανισμούς, είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, αλλοιώνει την ποιότητα του νερού και υποβαθμίζει τις δυνατότητες χρήσης του.

7 Αιτίες της ρύπανσης του περιβάλλοντος
Οι αιτίες που συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος είναι αναρίθμητες. Αρχικά αξίζει να αναφερθεί η χρήση του μεγάλου αριθμού φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών στις γεωργικές καλλιέργειες από τον άνθρωπο για την αύξηση της παραγωγής, που οδηγούν στην ολοένα και αυξανόμενη ρύπανση του εδάφους. Επιπλέον η δημιουργία πολλών εργοστασίων χωρίς την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων προστασίας, λόγω έλλειψης νομοθεσίας, έδωσαν στον άνθρωπο όλα όσα χρειαζόταν, όμως του στέρησαν ένα υγιές περιβάλλον. Έτσι λοιπόν το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τα εργοστάσια καθώς και η καύση ορυκτών καυσίμων, αποτελούν αιτίες για τη ρύπανση του αέρα, ενώ η ρύπανση των υδάτων συνδέεται άμεσα με τα βιομηχανικά απόβλητα που τις περισσότερες φορές χύνονται στις θάλασσες και τα ποτάμια και προκαλούν μόλυνση σε αυτά. Τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σύντομη εξήγηση, και κάθε μία από αυτές τις αιτίες της ρύπανσης αποδίδονται σε πολλαπλές ανθρώπινες δραστηριότητες.

8 Επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος
Οι επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος εντοπίζονται στην ανθρώπινη υγεία. Οι περισσότερες ασθένειες που ταλαιπωρούν σήμερα τον άνθρωπο, όπως το άσθμα και ο καρκίνος ξεκινούν από την μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές καλλιέργειες, εισέρχονται στο σώμα μας μέσω των διαφόρων τροφίμων που καταναλώνουμε. Επιπλέον η κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος προκαλούν συνεχείς πονοκεφάλους, ναυτία, και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βλάβη στον εγκέφαλο, το συκώτι, κλπ. Έτσι, στις μέρες μας γίνεται λόγος για μολυσμένες και νοθευμένες τροφές. Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στον άνθρωπο δεν είναι άλλες παρά προβλήματα ακοής, διαταραχές ύπνου, ψυχικές ασθένειες κ.α. Τέλος το νερό που καταναλώνει ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από όλη αυτή την κατάσταση, καθώς οι χημικές ουσίες που πέφτουν σ' αυτό είναι περισσότερες από αυτές που μπορεί να διαλύσει.

9 Σύνοψη και αντιμετώπιση του προβλήματος
Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος σήμερα είναι παγκόσμιο και όλα τα παραπάνω οδηγούν στην καταστροφή της φύσης, της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη. Οι επιπτώσεις του προβλήματος στον άνθρωπο και σε άλλες μορφές ζωής στον πλανήτη είναι πλέον ορατές και αναμένεται να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Τώρα πια που η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο, ο άνθρωπος αρχίζει να ευαισθητοποιείται για το τι πρέπει να γίνει. Έτσι λοιπόν λαμβάνουν χώρα διάφορα μέτρα αντιμετώπισης και περιορισμού του προβλήματος, είτε με αυστηρό έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας των εργοστασίων και την απομάκρυνση τους από τις κατοικημένες περιοχές, είτε με αυστηρές προδιαγραφές στον έλεγχο των τροφίμων και βαριές ποινές σε όσους παραβαίνουν την νομοθεσία. Επιπρόσθετα το ISO 14000 αποτελεί ένα νέο πρότυπο για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω αυτού αναπτύσσονται στρατηγικές πρόβλεψης που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό την τήρηση των κανονισμών που έχει θέσει η εταιρεία για το περιβάλλον μέσω ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

10 Εκτός όμως από αυτά το σημαντικότερο είναι να παρθούν μέτρα πρόληψης
Εκτός όμως από αυτά το σημαντικότερο είναι να παρθούν μέτρα πρόληψης. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξη ενός περιβαλλοντικού προγράμματος στο σχολείο και τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τι σημαίνει περιβάλλον και να συνειδητοποιήσουν την αξία του, με απώτερο σκοπό την προστασία του. Η φύση λοιπόν έχει αρχίσει ήδη να εκδικείται τον άνθρωπο για τις αλόγιστες καταστροφές που της έχει προκαλέσει. Μόνο αν με ευθύνη, συνείδηση και ευαισθησία σκύψει προσεχτικά πάνω στο πρόβλημα θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερες τραγικές συνέπειες. Σώζοντας το περιβάλλον θα μπορέσει να σώσει και να προστατεύσει τον ίδιο του τον εαυτό.

11 ΄Γ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ά ΠΥΡΚΓΙΕΣ Επιπτώσεις στο περιβάλλον Το δάσος έχει ανυπολόγιστη αξία για τον άνθρωπο και είναι πηγή ζωής. Οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να έχουν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στη ζωτικότητα και την ποιότητα του δάσους αλλά διαφέρουν αρκετά από οικοσύστημα σε οικοσύστημα. Μπορεί να συμβάλουν θετικά στην ανανέωση και αύξηση της βιοποικιλότητας αλλά και αρνητικά όταν επαναλαμβάνονται συστηματικά στην ίδια περιοχή. Φυσικά, οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών δεν έχουν μόνο καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και το οικοσύστημα, αλλά και στο κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

12 Χωρίς τα δάση δεν μπορεί να παραχθεί το οξυγόνο, όπως επίσης δεν μπορεί να απορροφοθεί το διοξείδιο του άνθρακα που είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση Το φύλλωμα του δάσους μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 50% της βροχής. Χωρίς τα δάση δεν συγκρατείται πλέον το νερό της βροχής με αποτέλεσμα τις πλημμύρες Δεν προστατεύεται το έδαφος από την ένταση της βροχής και διαβρώνεται Δεν μπορεί να μειωθεί η ένταση του ανέμου καθώς και ο θόρυβος Δεν εμπλουτίζονται τα υπόγεια νερά, οι πηγές και τα ποτάμια και υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού που πίνουμε Όταν ένα δάσος ταλαιπωρείται από πυρκαγιές συστηματικά, τότε μετατρέπεται αρχικά σε θαμνότοπο, υποβαθμίζεται η παραγωγική του ικανότητα και τελικώς ερημοποιείται αφού μπορεί να μετατραπεί σε μία άγονη και βραχώδη έκταση

13 Κατακερματίζεται το έδαφος και έχουμε απώλειά του σε περιοχές με μεγάλη κλίση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανακάμψει το οικοσύστημα Δεν εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την προστασία και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών και φυτικών ειδών. Στην πανίδα έχουμε άμεσες συνέπειες με το θάνατο ζώων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και έμμεσα με έλλειψη βοσκήσιμης ύλης μελλοντικά. Κατά μέσο όρο η αποκατάσταση της καμένης δασικής έκτασης γίνεται σε 5 δεκαετίες Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας και ενίσχυση του φαινόμενου του «Θερμοκηπίου» Μολύνονται τα θαλάσσια και γλυκά νερά από τους τόνους στάχτης που παρασύρονται με τις πρώτες βροχές μετά την πυρκαγιά. Επηρεάζονται έτσι διάφορα είδη ψαριών και φυτών Καταστρέφονται τα δασικά προϊόντα που μας προσφέρει το δάσος όπως το ξύλο και οι διάφοροι καρποί.

14 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Η βιομηχανική δραστηριότητα όμως συχνά συνοδεύεται και από περιβαλλοντικά προβλήματα, που οφείλονται είτε σε απορρίψεις ρυπαντικών ενώσεων στο περιβάλλον Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω των ρυπαντικών απορρίψεων στο περιβάλλον εκδηλώνονται υπό τη μορφή : α) εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, β) υγρών αποβλήτων που απαιτούν συνήθως κατάλληλη επεξεργασία και διάθεση, γ) στερεών ή και επικίνδυνων αποβλήτων, που απαιτούν κατάλληλη διαχείριση, δ) εκπομπών θορύβου

15 Η αστοχία χωροθέτησης από την άλλη πλευρά οφείλεται :
Είτε σε κακή επιλογή της θέσης εγκατάστασης της βιομηχανικής δραστηριότητας Είτε σε υπερσυγκέντρωση βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε μια περιοχή Επίσης ένα ακόμα μεγάλο μέρος της ρύπανσης είναι τα αστικά λύματα,το 70% αστικών λ΄θματων που χύνονται στή Μεσόγειο είναι ακατέργαστα.Η ρύπανση της θάλασσας από λύματα είναι ιγιαίτερα εμφανής σε κλειστές πάρακτιες ακτές καί επιρεάζει άμεσα την υγεία ,την αναψυχή,την αλιεία , τα οικοσυστήματα καί την οικονομία

16 Είτε σε κακή επιλογή της θέσης εγκατάστασης της βιομηχανικής δραστηριότητας
Είτε σε υπερσυγκέντρωση βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε μια περιοχή Επίσης ένα ακόμα μεγάλο μέρος της ρύπανσης είναι τα αστικά λύματα,το 70% αστικών λ΄θματων που χύνονται στή Μεσόγειο είναι ακατέργαστα.Η ρύπανση της θάλασσας από λύματα είναι ιγιαίτερα εμφανής σε κλειστές πάρακτιες ακτές καί επιρεάζει άμεσα την υγεία ,την αναψυχή,την αλιεία , τα οικοσυστήματα καί την οικονομία .

17 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΄Γ Πυρηνικά απόβλητα ονομάζονται τα άχρηστα προϊόντα πυρηνικών αντιδράσεων που προκαλεί ο άνθρωπος. Αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τους ζωντανούς οργανισμούς λόγω της ραδιενέργειας, δε μπορούν να καταστραφούν σχεδόν καθόλου εύκολα και δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής ικανοποιητική λύση καθώς η φύση χρειάζεται έως και πολλές χιλιάδες χρόνια για να τα αφομοιώσει λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής. Το πιο επικίνδυνο παράγωγο είναι το πλουτώνιο το οποίο εκτός της μεγάλης ραδιενέργειας που εκπέμπει είναι τοξικό. Ραδιενεργό πλουτώνιο.

18 Τα πυρηνικά απόβλητα παράγονται από πυρηνικά προγράμματα κρατών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η απόρριψή τους γίνεται συνήθως σε προσωρινά μέρη φύλαξης, ενώ μόνιμες λύσεις θεωρούνται η ταφή τους σε έρημους και υπόγειους χώρους, σε ακατοίκητες περιοχές. Ωστόσο, η ραδιενέργεια που παράγουν καταστρέφει πολλές μορφές ζωής, ενώ μπορεί να ρυπαίνει υπόγεια νερά τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί, με καταστροφικές συνέπειες για το τοπικό οικοσύστημα και τον ντόπιο πληθυσμό.

19 Δ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Το διαστηµικό περιβάλλον, εκτός από ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία, σωµατίδια και άλλα, έχει και ένα πλήθος διαστηµικών καταλοίπων. Ως διαστηµικά κατάλοιπα θεωρούµε τα περιφερόµενα αντικείµενα γύρω από τη Γη που δεν προσφέρουν πλέον κάτι χρήσιµο. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Φυσικά Σώματα Διαστημικά κατάλοιπα

20 Τα φυσικά σώµατα Μετεωροειδή (υπολείµµατα από τους θρυµµατισµένους κοµήτες του Ηλιακού µας συστήµατος Αστεροειδείς Ανθρώπινης προέλευσης αντικείµενα (τεχνητά) Το αποτέλεσµα της δράσης του ανθρώπου στο διάστηµα τα τελευταία 40 χρόνια.

21 Αναφορικά, τα τεχνητά διαστηµικά κατάλοιπα µπορεί να είναι
ƒ Χρησιµοποιηµένοι όροφοι πυραύλων ƒ Εγκαταλελειµµένοι δορυφόροι ƒ Ενισχυτικοί πύραυλοι ƒ Εξαρτήµατα που ελευθερώνονται σκόπιµα κατά την αποστολή ƒ Φλούδες µπογιάς, κοµµάτια από την µόνωση, σχοινιά από προστατευτικές

22 επενδύσεις ƒ Στερεά καύσιµα ƒ Αποτελέσµατα τυχαίας ή σκόπιµης έκρηξης ƒ Αποτελέσµατα συγκρούσεων των δορυφόρων ƒ Αντικείµενα που έφυγαν από τους αστροναύτες ή κοσµοναύτες (γάντια, κατσαβίδια κ.λ.π.) ƒ Πρόσθετα φορτία εξοπλισµού

23 Δ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ά Αναδάσωση είναι η διαδικασία δέντρο κάλυψη στις περιοχές όπου δασώδεις περιοχές ή δάσος μόλις υπάρχων αλλά αφαιρέθηκε κοντά αναγραφή για τα ξύλινα προϊόντα εάν αυτή η περιοχή δεν επιστρέφει ποτέ στην αρχική κατάστασή της ενός δάσους αυτή η καταστρεπτική διαδικασία καλείται αποδάσωση. Προκειμένου να διατηρηθεί μια βιώσιμη δασική βιομηχανία η αναδάσωση είναι απαραίτητη. Η αναδάσωση εμφανίζεται από πολλές απόψεις.

24 Σε πολλές συγκρατημένες ζώνες όπως ο ανατολικός Ηνωμένες Πολιτείες, η αναδάσωση εμφανίζεται αρκετά φυσικά δεδομένου ότι τα εγγενή δάση σκληρού ξύλου είναι τόσο ελαστικά που, λαμβάνοντας υπόψη οποιαδήποτε ευκαιρία, επανεγκαθιδρύονται γρήγορα. Εντούτοις αστική κατάκλιση, και η γεωργία που απαιτήθηκε μόνιμα τα εδάφη που οδηγεί στη δασική μείωση της περιοχής. Από τους φτωχούς αναγραφή και πρακτικών/ή εάν η εδαφολογική ποιότητα είναι πάρα πολύ κακή και διάβρωση επιρρεπής για τη φυσική αναγέννηση, η τεχνητή αναδάσωση απαιτείται.

25 Σε διάφορο ξηρός, τροπικός, ή ευαίσθητες περιοχές, τα δάση δεν μπορούν να επανεγκαθιδρυθούν χωρίς βοήθεια λόγω στο ποικίλο περιβαλλοντικός παράγοντες. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι αυτός, μόλις η δασική κάλυψη καταστρέφεται στις ξηρές ζώνες, το έδαφος στεγνώνει γρήγορα και γίνεται αφιλόξενο στη νέα αύξηση δέντρων. Αλλοι κρίσιμοι παράγοντες περιλαμβάνουν overgrazing από ζωικό κεφάλαιο, ειδικά ζώα όπως αίγες, και πέρα από-συγκομιδή των δασικών πόρων από τους εγγενείς πληθυσμούς ή τις επιχειρήσεις εξωτερικού.

26 Μαζί αυτοί μπορούν να οδηγήσουν ερήμωση και η απώλεια topsoil χωρίς χώμα, τα δάση δεν μπορούν να αυξηθούν έως ότου έχει ολοκληρωθεί η πολύ μακροχρόνια διαδικασία της εδαφολογικής δημιουργίας - εάν διάβρωση επιτρέπει αυτό. Σε μερικές τροπικές περιοχές, η αφαίρεση της δασικής κάλυψης μπορεί να οδηγήσει στο α duricrust ή duripan αυτός σφραγίζει αποτελεσματικά μακριά το χώμα στη διείσδυση ύδατος και την αύξηση ρίζας. Σε πολλές περιοχές, η αναδάσωση είναι αδύνατη προ πάντων επειδή το έδαφος είναι σε χρήση από τους ανθρώπους.

27 Σε αυτές τις περιοχές, η αναδάσωση απαιτεί τη φύτευση των σποροφύτων δέντρων, . Σε άλλες περιοχές, ο μηχανικός χωρισμός των duripans ή duricrusts είναι απαραίτητος, το προσεκτικό και συνεχές πότισμα μπορεί να είναι ουσιαστικό, και ειδική προστασία, όπως η περίφραξη, μπορέστε να απαιτηθείτε. Ένα αμφισβητήσιμο ζήτημα στην τεχνητή αναδάσωση είναι εάν το succeding δάσος θα έχει ή όχι το ίδιο πράγμα βιοποικιλότητα σαν αρχικό δάσος. Εάν το δάσος αντικαθίσταται με μόνο ένα είδος δέντρου και όλη η άλλη βλάστηση αποτρέπεται από να αυξηθεί πίσω, α μονοκαλλιέργεια το δάσος παρόμοιο με τις γεωργικές συγκομιδές θα ήταν το αποτέλεσμα. Εντούτοις, η περισσότερη αναδάσωση περιλαμβάνει τη φύτευση των διαφορετικών seedlots των σποροφύτων που λαμβάνονται από την περιοχή. Συχνότερα τα πολλαπλάσια είδη φυτεύονται επίσης.

28 Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η φυσική αναγέννηση μιας ευρείας ποικιλίας των εγκαταστάσεων και των ζωικών ειδών που μπορεί να εμφανιστεί στο α ευδιάκριτος. Σε μερικές περιοχές που η καταστολή των δασικών πυρκαγιών για τις εκατοντάδες των ετών έχει οδηγήσει μεγάλοι ενιαίος ηλικίας και ενιαίος οι δασικές στάσεις. Η αναγραφή των μικρών clearcuts και ή του ορισμένου καψίματος, πραγματικά αυξάνει τη βιοποικιλότητα σε αυτές τις περιοχές με τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης ποικιλίας των ηλικιών και των ειδών treestand.

29 Η αναδάσωση δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποκατάσταση των τυχαία δασών. Σε μερικές χώρες, όπως Φινλανδία, τα δάση είναι διοικούμενος από τα ξύλινα προϊόντα και βιομηχανία πολτού και χαρτιού. Σε μια τέτοια ρύθμιση, όπως άλλες συγκομιδές, τα δέντρα επαναφυτεύονται οπουδήποτε κόβονται. Σε τέτοιες περιστάσεις, η κοπή των δέντρων μπορεί να γίνει προσεκτικά για να επιτρέψει την ευκολότερη αναδάσωση. Καναδάς, το ξύλινο προϊόν και βιομηχανία πολτού και χαρτιού συστηματικά αντικαθιστά πολλά από τα δέντρα που κόβει, απασχόληση των μεγάλων αριθμών θερινών εργαζομένων για εργασία.

30 Η βιώσιμη διαχείριση των δασικών πόρων καλείται δασονομία.
Δείτε επίσης τροπική αναδάσωση/καλλιέργεια δέντρων

31 Η αναδάσωση υπό μια ακριβή έννοια σημαίνει τα φυσικά δάση, σε αντιδιαστολή με το δέντρο που καλλιεργεί, όποια είναι η πρακτική της φύτευσης και της διαχείρισης των δέντρων για αργότερα να συγκομίσει και τη χρήση. Εντούτοις, στα τροπικά αμερικανικά έθνη όπως η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς, οι όροι "αναδάσωση" και "δέντρο που καλλιεργούν" τείνουν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά από πολλούς ανθρώπους. Σε αυτές τις χώρες ότι πολλές χιλιάδες στρέμματα του λιβαδιού πρώην-βοοειδών φυτεύονται με τα πολύτιμα τροπικά είδη ξυλείας, συχνά με τη βοήθεια των γενναιόδωρων κινήτρων τοπικής κυβέρνησης. Αντίθετα από στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου τα δέντρα φυτεύονται σε μια ογκώδη κλίμακα κυρίως για τον ξύλινο πολτό και το χαρτί, στην Κόστα Ρίκα και τον Παναμά, μεταξύ άλλων εθνών στην Κεντρική Αμερική, αναδάσωση/το δέντρο που καλλιεργεί γίνεται συνήθως προκειμένου μια ημέρα συγκεντρώνει τα οφέλη της χρήσης της ξυλείας.

32 Παραδείγματος χάριν, σε ακριβώς 20 έως 25 έτη, ένα teak δέντρο στην Κόστα Ρίκα θα έχει αυξηθεί σε μια διάμετρο 3 ποδιών και ενός ύψους πάνω από 40 ποδιών. Δεδομένου ότι τα φυσικά ασιατικά teak δάση του κόσμου εξαφανίζονται, οι τιμές που διατήχθησαν από "" teak γίνονται υψηλότερες κάθε έτος. Andere Sorten wie Mahagonibaum wachsen, langsamer als Teakholz in tropischem Amerika aber sind auch extrem wertvoll. Οι γρηγορότεροι καλλιεργητές περιλαμβάνουν το πεύκο, ευκάλυπτος, και gmelina. Συχνά, τα δέντρα φυτεύονται με διάφορα είδη ανακατεμένα, θολώνοντας κατά συνέπεια την παραδοσιακή διάκριση μεταξύ της αναδάσωσης (που χρησιμοποιούν ένα μίγμα όλων των εγγενών ειδών) και της καλλιέργειας δέντρων (που χρησιμοποιεί ένα είδος ως μονοκαλλιέργεια). Περαιτέρω να θολώσει τη διάκριση είναι το γεγονός ότι αναδάσωση, εάν γίνεται κατάλληλα (οικολογικά), επίσης παρέχει άλλα οφέλη εκτός από τις οικονομικές επιστροφές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του χώματος, rejuvination της τοπικών χλωρίδας και της πανίδας, και η σύλληψη και ο διαχωρισμός 16 τόνων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά στρέμμα ετησίως.

33 ΄Β ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση  είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά. Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία την ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στηνθάλασσα.

34 Οφέλη Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών

35 Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας. Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης. Το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.

36 Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του Χαλκού
Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του Χαλκού. Την τότε εποχή έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα τούς έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Η κατάσταση άλλαξε με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο δύσκολη. Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφάσισαν με λογότυπο να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Το 2007 για την παραγωγή, την αποθήκευση, την ανακύκλωση και την μεταχείριση των σκουπιδιών υιοθετήθηκε κανόνας για την διευκόλυνση της ανακύκλωσης. Στις Η.Π.Α η βιομηχανία της ανακύκλωσης αντιπροσωπεύει 236 δισεκατομμύρια δολάρια, 1,1 εκατομμύρια μισθωτούς και επιχειρήσεις.Ο Μπαράκ Ομπάμα καθιέρωσε την 'Μέρα της Ανακύκλωσης' στις 25 Νοεμβρίου(από το 2009). Τον Απρίλιο του 2009 η Τράπεζα της Ανακύκλωσης ανταμείφθηκε από το Champion of the Earth by the United Nations Environment Program. Εξυπηρετεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε 20 πολιτείες των Η.Π.Α και είναι καθιερωμένο και στη Μεγάλη Βρετανία.

37 ΄Γ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας , ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

38 Ο όρος «ήπιες» αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους
Ο όρος «ήπιες» αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους. Καταρχάς, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσαςροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερον, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι οι ΑΠΕ θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη.

39 Ως «ανανεώσιμες πηγές» θεωρούνται γενικά οι εναλλακτικές των παραδοσιακών πηγών ενέργειας (π.χ. του πετρελαίου ή του άνθρακα), όπως η ηλιακή και η αιολική. Ο χαρακτηρισμός «ανανεώσιμες» είναι κάπως καταχρηστικός, μιας και ορισμένες από αυτές τις πηγές, όπως η γεωθερμική ενέργεια δεν ανανεώνονται σε κλίμακα χιλιετιών. Σε κάθε περίπτωση οι ΑΠΕ έχουν μελετηθεί ως λύση στο πρόβλημα της αναμενόμενης εξάντλησης των (μη ανανεώσιμων) αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων. Τελευταία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από πολλά μεμονωμένα κράτη, υιοθετούνται νέες πολιτικές για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προάγουν τέτοιες εσωτερικές πολιτικές και για τα κράτη μέλη. Οι ΑΠΕ αποτελούν τη βάση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας και κεντρικό σημείο εστίασης της σχολής των οικολογικών οικονομικών, η οποία έχει κάποια επιρροή στο οικολογικό κίνημα.

40 Είδη ήπιων μορφών ενέργειας
Αιολική ενέργεια. Χρησιμοποιήθηκε παλιότερα για την άντληση νερού από πηγάδια καθώς και για μηχανικές εφαρμογές (π.χ. την άλεση στους ανεμόμυλους). Έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως για ηλεκτροπαραγωγή. Ηλιακή ενέργεια. Χρησιμοποιείται περισσότερο για θερμικές εφαρμογές (ηλιακοί θερμοσίφωνες και φούρνοι) ενώ η χρήση της για την παραγωγή ηλεκτρισμού έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, με την βοήθεια της πολιτικής προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υβριδικό αυτόνομο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούμενο από φωτοβολταϊκή συστοιχία, ανεμογεννήτρια, εφεδρικό Η/Ζ και συσσωρευτές Υδραυλική ενέργεια. Είναι τα γνωστά υδροηλεκτρικά έργα, που στο πεδίο των ήπιων μορφών ενέργειας εξειδικεύονται περισσότερο στα μικρά υδροηλεκτρικά. Είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας.

41 Βιομάζα. Χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες των φυτών (κυρίως αποβλήτων της βιομηχανίας ξύλου, τροφίμων και ζωοτροφών και της βιομηχανίας ζάχαρης) με σκοπό την αποδέσμευση της ενέργειας που δεσμεύτηκε απ' το φυτό με τη φωτοσύνθεση. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστικά απόβλητα και απορρίμματα. Μπορεί να δώσει βιοαιθανόλη και βιοαέριο, που είναι καύσιμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα παραδοσιακά. Είναι μια πηγή ενέργειας με πολλές δυνατότητες και εφαρμογές που θα χρησιμοποιηθεί πλατιά στο μέλλον. Γεωθερμική ενέργεια. Προέρχεται από τη θερμότητα που παράγεται απ' τη ραδιενεργό αποσύνθεση των πετρωμάτων της γης. Είναι εκμεταλλεύσιμη εκεί όπου η θερμότητα αυτή ανεβαίνει με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια, π.χ. στους θερμοπίδακες ή στις πηγές ζεστού νερού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε απευθείας για θερμικές εφαρμογές είτε για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η Ισλανδία καλύπτει το 80-90% των ενεργειακών της αναγκών, όσον αφορά τη θέρμανση, και το 20%, όσον αφορά τον ηλεκτρισμό, με γεωθερμική ενέργεια.

42 Ενέργεια από τη θάλασσα
Ενέργεια από παλίρροιες. Εκμεταλλεύεται τη βαρύτητα του Ήλιου και της Σελήνης, που προκαλεί ανύψωση της στάθμης του νερού. Το νερό αποθηκεύεται καθώς ανεβαίνει και για να ξανακατέβει αναγκάζεται να περάσει μέσα από μια τουρμπίνα, παράγοντας ηλεκτρισμό. Έχει εφαρμοστεί στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και αλλού. Ενέργεια από κύματα. Εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας. Ενέργεια από τους ωκεανούς. Εκμεταλλεύεται τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στα στρώματα του ωκεανού, κάνοντας χρήση θερμικών κύκλων. Βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.

43 Έ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Α’ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει ως αποτέλεσμα την ονομαζόμενη "τρύπα" στο στρώμα του όζοντος. Λόγω του ότι το όζον (αλλοτροπική μορφή του οξυγόνου, τριατομικό οξυγόνο, Ο3) προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης αυξάνει την θερμοκρασία στον πλανήτη και βοηθάει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων.

44 Τα ο φαινόμενο αυτό θεωρείται πως δημιουργήθηκε από υπερβολική χρήση χλωροφθορανθράκων (CFC) που χρησιμοποιούνταν σε κλιματιστικά και γενικά σε ψυκτικές συσκευές. Στην επέκταση του επίσης συμβάλλουν τόσο τα καυσαέρια (από την κυκλοφορία των οχημάτων) όσο και τα αέρια απόβλητα των εργοστασίων.

45 ΄Β ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Τo φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια φυσική διαδικασία. Το χρειαζόμαστε για να διατηρούμε τη Γη μας ζεστή. Δίχως αυτό, η Γη θα ήταν παγωμένη Τα αέρια του θερμοκηπίου σχηματίζουν ένα 'στρώμα' πάνω από το έδαφος της Γης σε ένα ορισμένο ύψος, ώστε αφου επιτρέπουν να εισέλθει η υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου, αυτή απορροφάται κατά ένα μέρος από τη Γη και την ατμόσφαιρα.

46 Γ ΛΙΩΣΙΜΟΝ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στην ανάλυση διαχρονικών στρέψεων απο θερμοκρασιών επίπεδα στάθμης των υδάτων κατά τα τελευταία 130 χρόνια απο όλο τον πλανήτη, που επιβιώνουν στη στενή σίτιση ανάμεσα στην άνοδο της θερμοκρασίας καί την άνοδο των νεκρών.

47 ΄Δ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των ζώων και των φυτών. Μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε, πεθαίνουν ακόμα καί τα πιο ανθεκτικά όντα .Πολλά είδη ζώων εχουν πλέον εξαφάνιστη,ενώ άλλα γίνονται όλο και πιο σπάνια . Οι λίμνες και τα ποτάμια έπαψαν πια να συγκντρώνουν κοντά τους πουλία,υδρόβια ζώα και ψάρια.Τα δηλητηριασμένα και βρώμικα νερά έγιναν πηγή θανάτου.

48 Η καταστροφή , λοιπόν , του φυσικού περιβάλλοντοσ επιδά βλαβερά στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου . Οι επιστήμονες υποστηρίζουν οτι η διάδοση του καρκίνου οφείλεται κατά το 80% στη μώλυνση του περιβάλλοντος. Ο καρκίνος είναι στενά συνδεδεμένος με τον αέρα που αναπνέει ο ανθρώπος ή το νερό που πίνουμε στο περιβάλλον εργασίας. Στις βιομηχανικά αναπτυγμένες κοινωνίες η μόλυνση είναι μεγαλη γι’αυτο η διάδοση του καρκίνου υψηλή.Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσεί τα καράτη να αποφύγουν τη περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας ,γιατί η μολυσμένη ατμόσφαιρα θα συντελέσει στη μεγαλύτερη διάδοση του καρκίνου . Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει σαν αποτέλεσμα και την καταστροφή του όζοντος της στρατόσφαιρας, το οποιο συντελεί στη προστασία ανθρώπων και ζώντων οργανισμών απο τις ηλιακές ακτίνες .

49 Ε’. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η φύση, και ο άνθρωπος μαζί της, πεθαίνει με έναν επώδυνο ρόγχο. Οι οικολόγοι, όλα τα κράτη, όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι λαοί πρέπει να φροντίσουν για την προστασία του περιβάλλοντος για να σωθεί πρέπει να ληθφούν δραστικά μέτρα. Πρέπει η οικονομική ανάπτυξη να αποβλέπει στη βελτίωση της ζωής, της ποιότητας της ζωής και όχι να αποσκοπεί στη συσσώρευση και απόκτηση υλικών αγαθών.

50 Πρέπει η οικονομία να είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός, για μια ζωή υγιεινή και ευχάριστη μέσα σε καθαρό και όμορφο περιβάλλον. Επίσης πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα, που να καθορίζουν τις προυποθέσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία μιας βιομηχανίας και τις κυρώσεις και ποινές για την παράβαση των νόμων περί προστασίας του περιβάλλοντος. Απαραίτητη είναι η ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού μέσω του τύπου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης.

51 ΠΗΓΕΣ

52 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΙΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Α4
Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ :ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google