Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λίμνη Πλαστήρα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λίμνη Πλαστήρα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λίμνη Πλαστήρα

2 Μερικές πληροφορίες για αυτή
Μία γαλάζια ανθρώπινη πινελιά  σε ένα καταπράσινο καμβά που  δημιούργησε η φύση. Φαίνεται πως και οι δύο έκαναν τη δημιουργική τους υπέρβαση και προέκυψε η εντυπωσιακή Λίμνη Πλαστήρα. Με τον καιρό το ένα αφομοιώθηκε από το άλλο (λίμνη και φυσικό τοπίο) και τα δύο μαζί αποτελούν ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της χώρας μας. Ιδανικός τόπος για μία αγχολυτική εξόρμηση. Έτσι για να τονωθεί λίγο ο τοπικισμός μας και να διαπιστώσουμε πως η χώρα μας αξίζει λίγο περισσότερης  προσοχής. Ποια όμως είναι η καλύτερη εποχή για την εκδρομή μας στην Λίμνη Πλαστήρα; Μα φυσικά όλες. Και αυτό γιατί το τοπίο είναι τόσο ζωντανό και με τόσο πολλές εναλλαγές που ποτέ δεν είναι ίδιο. Έπειτα είναι και  ιδανική η γεωγραφική της θέση. Η Λίμνη Πλαστήρα σχεδόν ισαπέχει από Αθήνα (325 χλμ) και από Θεσσαλονίκη (250 χλμ) και αυτό την κάνει να φτάνεται εύκολα ακόμα και ένα απλό Σαββατοκύριακο.

3 Σημερινή εικόνα της Λίμνης
Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ, μέγιστο πλάτος 4 χλμ, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μέτρα και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 400 MW. Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.

4 Εικόνες

5 Σπάνια Φυτά και Ζώα Η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα είναι προστατευόμενη από την ευρωπαική νομοθεσία του δικτύου ‘’Natura 2000’’ με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την εντάσσουν ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας στο πλαίσιο του δικτύου. Για την προστασία του φυσικού κάλλους της έχει παρθεί μία σειρά από μέτρα όπως η δημιουργία ζώνης οικιστικού ελέγχου στην παραλίμνια περιοχή. Ενα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η μεγάλη αυξομείωση της στάθμης της Λίμνης ανάλογα με τις εποχές και τις απαιτήσεις που δημιουργούνται για την ύδρευση και την άρδευση του κάμπου. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί να αναπτυχθεί παρόχθια χλωρίδα, να μεταβάλλεται η αισθητική του τοπίου και να μην μπορούν να δημιουργηθούν μόνιμες εγκαταστάσεις κοντά στην ακτή. Παρά ταύτα η Λίμνη και η ευρύτερη περιοχή έχουν να επιδείξουν μία σημαντική ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ας αρχίσουμε από τα είδη ψαριών που φιλοξενεί η Λίμνη. Εχουμε και λέμε: Γριβάδια, πέστροφες,  χέλια, λαυράκια, πεταλούδες, κορέγονοι, γλήνια, ασπρόψαρα, τσιρόνια. Πάρα πολλά όμως είναι και τα είδη των πτηνών της περιοχής, στα οποία με τη δημιουργία της Λίμνης προστέθηκαν και κάποια υδρόβια. Μερικά από αυτά είναι: Ερωδιοί, ασημόγλαροι, γλαρόνια, μαυρόκοτες, βουτηχτάρια, αγριόκυκνοι και κορμοράνοι (το χειμώνα), ενώ σπάνια θα δούμε λευκοτσικνιάδες, όρνια, πετρίτες και χρυσαετούς.

6 Λουλούδια

7 Ιστορία της Λίμνης Aς μάθουμε όμως λίγα πράγματα γιά τη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή. Η Λίμνη Πλαστήρα δε βρισκόταν από πάντα εδώ. Στη θέση της υπήρχε από την αρχαιότητα ο ποταμός «Ταυρωπός»,  που φιδογυρίζοντας αργοκυλούσε νότια για να συναντήσει τον Αχελώο. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νεβρόπολη», προφανώς από την πληθώρα των ελαφιών που διαβιούσαν εδώ κάποτε. (Νεβρός είναι το νεογνό του ελαφιού). Περίπου το 1928 ένας επιφανής άνδρας της Καρδίτσας, αλλά και όλης της Ελλάδας, ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα γιά την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλευση της δύναμης του νερού. Βέβαια η ιδέα του άργησε πολύ να υλοποιηθεί, καθώς τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πέρασε από πολλά δεινά (πόλεμο, Κατοχή, Εμφύλιο).

8 Έθιμα της Λίμνης Στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα θα διαπιστώσουμε πως είναι πολύ έντονο το στοιχείο της παράδοσης. Ολα τα χωριά των Αγράφων έχουν να επιδείξουν μία μακραίωνη ιστορία, μέσω της οποίας επιβίωσαν ανά τους αιώνες μέσα από πολλές αντιξοότητες (δύσβατες περιοχές, κακοκαιρία, πόλεμοι, μετανάστευση κλπ) και κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις των προγόνων τους. Σήμερα εξακολουθούν να φροντίζουν γι’ αυτό και οι κατά τόπους πολιτιστικοί σύλλογοι που με σεβασμό στο παρελθόν κρατούν αναμένη τη δάδα της θύμησης και της παράδοσης. Αν λοιπόν βρεθείτε στην περιοχή κατά τη διάρκεια κάποιων πολιτιστικών ή θρησκευτικών εκδηλώσεων, αδράξτε την ευκαιρία να γίνετε συμμέτοχοι σ’ αυτές και μπείτε για τα καλά στην ατμόσφαιρα του τόπου που σας φιλοξενεί. Κάποιες από τις εκδηλώσεις, κατά χρονολογική σειρά, είναι οι παρακάτω: • Σάββατο Αποκριάς: Στο Μορφοβούνι στήνεται παραδοσιακό γλέντι στο Πολιτιστικό Κέντρο Μορφοβουνίου με συμμετοχή δημοτικής ορχήστρας. • Ανάσταση: Κάψιμο Αφανού. Το βράδυ της Ανάστασης, στο Μορφοβούνι και στο Μεσενικόλα καίνε τον “Αφανό” που προφανώς ταυτίζεται με τον Ιούδα,δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. •Κυριακή του Πάσχα: Διπλός χορός. Στο Μορφοβούνι, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στήνεται στην πλατεία ο “διπλός χορός” τον οποίο ανοίγει κατά παράδοση ο παπάς του χωριού. • 30 Ιουνίου (Των 12 Αποστόλων): Πανηγύρι στο Μπελοκομίτη.

9 Αξιοθέατα Όλη η Λίμνη Πλαστήρα είναι ένα μεγάλο αξιοθέατο, αλλά υπάρχουν και μερικά ιδιαίτερα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε. Αν βρίσκεσται ή αν περνάτε κοντά από το Νεοχώρι και θέλετε να μάθετε για την χλωρίδα της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα, επισκεφθείτε τον: Βοτανικός κήπος Δύο απο τις σημαντικότερες μονές της περιοχής τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε άνετα μιας και η πρόσβασή τους είναι έυκολη με αυτοκίνητο: Ι.Μονή Κορώνας Ι.Μονή Παναγίας Πελεκητής Και φυσικά το φράγμα που δημιούργησε την Λίμνη Πλαστήρα Φράγμα Σημεία που αξίζει να πάτε αλλά θα χρειαστείτε όχημα 4Χ4 (ιδίως τον χειμώνα) ή θα πρέπει να περπατήσετε λίγο (άντε να ξεμουδιάσουμε): Παρατηρητήριο Ορειβατικό καταφύγιο-Χιονοδρομικό κέντρο Καμάρα Ανθοχωρίου Αν έχετε πάει σε όλα τα παραπάνω και θέλετε να δείτε τι άλλο υπάρχει: Καταρράκτης Ανθοχωρίου Αγία Τριάδα Μορφοβουνίου Ι. Μονή Πέτρας Ξωκκλήσι Α. Παντελεήμονα

10 Τα Φράγματα Το φράγμα είναι τεχνικό έργο που κατασκευάζεται κάθετα στην κοίτη ενός φυσικού ρεύματος (ποταμού) για την αποκοπή της ροής , με σκοπό την αποθήκευση , παροχέτευση ή ανάσχεση της πλημμυρικής παροχής του ρεύματος. Η λειτουργικότητα των φραγμάτων είναι πολλαπλή μιας και προσφέρει ανεκτίμητες παροχές στον άνθρωπο. Πρώτα απ ʼ όλα, ένα βασικό στοιχείο είναι η αποταμίευση νερού, για ύδρευση και άρδευση. Επίσης επιτρέπει την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να περιορίζεται το πρόβλημα κατανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπροσθέτως, η ενέργεια που παράγεται δεν επιφέρει ρύπανση στο περιβάλλον και υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης για ώρες ανάγκης. Τα φράγματα, ακόμα εγγυώνται αποτελεσματική προστασία από τις πλημμύρες. Συμβάλλουν στη διατήρηση καθαρού περιβάλλοντος. Η προσφορά τους στη δημιουργία νέων υγροτόπων ήταν και είναι τεράστια και αποδείχτηκε κερδοφόρα για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και επομένως τη βελτίωση της γενικής οικονομίας της χώρας μας…

11 Συνέχεια του Φράγματος
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο είναι το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα να αναπτυχθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες, ένας τομέας που υπήρξε αρκετά υποανάπτυκτος στη χώρα μας. Ωστόσο οι άσχημες συνέπειές τους δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι η αλλοίωση του φυσικού τοπίου. Το ογκώδες και άκομψο οικοδόμημα προκαλεί την καταστροφή της φυσικής ομορφιάς του περιβάλλοντος μιας και η ύπαρξη του τσιμέντου στη φύση μοιάζει με παρωδία στο οικοσύστημα και μπροστά στην πλούσια βλάστηση γύρω από το ποτάμι. Αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος τοπικών σεισμών σε περιοχές με φράγματα αφού επιβαρύνεται ο φλοιός της γης Τα φράγματα έχουν να προσφέρουν αναμφίβολα πολλά πλεονεκτήματα ταυτόχρονα με τα μειονεκτήματα. Αυτό που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η ισορροπία, είναι να γίνονται προσεκτικές μελέτες πριν την κατασκευή οποιουδήποτε φράγματος ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν κάποια από τα πιθανά προβλήματα, που μπορεί να αποβούν μοιραία στο μέλλον. Πρέπει να αποκτήσουμε όλοι μας περιβαλλοντική συνείδηση και να ευαισθητοποιηθούμε όσον αφορά το θέμα της κατασκευής φραγμάτων, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

12

13 Χωριά στη Λίμνη Πλαστήρα
Μερικά από τα χωριά που βρίσκονται στην Λίμνη Πλαστήρα πάνω ή κοντά στον κυρίως οδικό άξονα . Μοσχάτο Μεσενικόλας Μορφοβούνι Κερασιά Ανθοχώρι Κρυονέρι Καλύβια Πεζούλας Νεραϊδα Πεζούλα Φυλακτή Νεοχώρι Μπελεκομύτη Μούχα Καστανιά Λαμπερό-A.Aθανάσιος Τσαρδάκι Καρίτσα Ανεβαίνοντας για την Λίμνη Πλαστήρα , 9 χλμ μετά την Καρδίτσα , θα βρείτε την: Μητρόπολη

14 Πηγές http://www.odigoslimnisplastira.gr/

15 Ελένη Κουτσιμπέλη Φλώρα Αλεξανδράκη Γεωργία Δρακούλη


Κατέβασμα ppt "Λίμνη Πλαστήρα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google