Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΜΟΥΣΚΕΥΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΣΚΕΥΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΜΟΥΣΚΕΥΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΣΚΕΥΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΜΟΥΣΚΕΥΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΣΚΕΥΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

2 ENRICHMENT OF EUROPEAN DIGITAL RESOURCES BY FEDERATING REGIONAL DIGITAL LIBRARIES IN POLAND “Εμπλουτισμός των ευρωπαϊκών ψηφιακών πόρων με ομοσπονδιοποίηση των τοπικών ψηφιακών βιβλιοθηκών στην Πολωνία” Agnieszka Lewandowska,Cezary Mazurek, Marcin Werla

3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σ΄αυτό το άρθρο παρουσιάζεται το PIONIER δίκτυο ομοσπονδίας ψηφιακών βιβλιοθηκών, το οποίο θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 2007 στην Πολωνία Σ΄αυτό το άρθρο παρουσιάζεται το PIONIER δίκτυο ομοσπονδίας ψηφιακών βιβλιοθηκών, το οποίο θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 2007 στην Πολωνία Η ομοσπονδία αυτή αποτελεί ένα μοναδικό σημείο πρόσβασης στην πλειοψηφία των πολωνικών ψηφιακών πόρων που είναι συγκεντρωμένοι σε τοπικές και σχετικές με ιδρύματα ψηφιακές βιβλιοθήκες. Η ομοσπονδία αυτή αποτελεί ένα μοναδικό σημείο πρόσβασης στην πλειοψηφία των πολωνικών ψηφιακών πόρων που είναι συγκεντρωμένοι σε τοπικές και σχετικές με ιδρύματα ψηφιακές βιβλιοθήκες. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του δικτύου PIONIER για την ομοσπονδία ψηφιακών βιβλιοθηκών πραγματοποιήθηκαν επεκτάσεις και αναπτύχθηκαν τα πρωτόκολλα OAI-PMH και Shibboleth middleware ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη λειτουργικότητα της ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του δικτύου PIONIER για την ομοσπονδία ψηφιακών βιβλιοθηκών πραγματοποιήθηκαν επεκτάσεις και αναπτύχθηκαν τα πρωτόκολλα OAI-PMH και Shibboleth middleware ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη λειτουργικότητα της ομοσπονδίας.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το 1999 το Poznan supercomputing and Networking Center (PSNC) ανέπτυξε το λογισμικό Dlibra Το 1999 το Poznan supercomputing and Networking Center (PSNC) ανέπτυξε το λογισμικό Dlibra H ψηφιακή βιβλιοθήκη που βασίζεται στο Dlibra χρησιμοποιείται για να διατηρεί, να διαχειρίζεται και να παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακά αντικείμενα. H ψηφιακή βιβλιοθήκη που βασίζεται στο Dlibra χρησιμοποιείται για να διατηρεί, να διαχειρίζεται και να παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακά αντικείμενα.

5 DLIBRA Dlibra= πολωνικό σύστημα για δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών= αποτέλεσμα έρευνας στον τομέα των ψηφιακών βιβλιοθηκών και είναι το πιο δημοφιλές λογισμικό αυτού του τύπου στην Πολωνία Dlibra= πολωνικό σύστημα για δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών= αποτέλεσμα έρευνας στον τομέα των ψηφιακών βιβλιοθηκών και είναι το πιο δημοφιλές λογισμικό αυτού του τύπου στην Πολωνία Το Dlibra επιτρέπει τη δημιουργία αποθετηρίων από ψηφιακά τεκμήρια, τα οποία μπορούν να προσπελαστούν από εξωτερικά άτομα και συστήματα στο διαδίκτυο. Το Dlibra επιτρέπει τη δημιουργία αποθετηρίων από ψηφιακά τεκμήρια, τα οποία μπορούν να προσπελαστούν από εξωτερικά άτομα και συστήματα στο διαδίκτυο. Η επικοινωνία και η ανταλλαγή δεδομένων βασίζεται σε γνωστά πρότυπα και πρωτόκολλα όπως το RSS,RDF,MARC,DC,OAI-PMH Η επικοινωνία και η ανταλλαγή δεδομένων βασίζεται σε γνωστά πρότυπα και πρωτόκολλα όπως το RSS,RDF,MARC,DC,OAI-PMH Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες που βασίζονται στο Dlibra προσφέρουν στους χρήστες τους επεκταμένες δυνατότητες όπως: Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες που βασίζονται στο Dlibra προσφέρουν στους χρήστες τους επεκταμένες δυνατότητες όπως: 1. αναζήτηση σε περιεχόμενο αποθηκευμένων στοιχείων 2. Αναζήτηση βιβλιογραφικών περιγραφών με τη χρήση λεξικού συνωνύμων 3. Ομαδοποίηση ψηφιακών δημοσιεύσεων και πλοήγηση σ’αυτή την δομή ή σε ακριβείς και επεκταμένους όρους στα στοιχεία.

6 DLIBRA ΣΥΝΕΧΕΙΑ Τ Το Dlibra χρησιμοποιείται από ιδρύματα όπως ακαδημαϊκές και δημόσιες βιβλιοθήκες για να κάνουν διαθέσιμες τις ψηφιακές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο Α Αυτά τα ιδρύματα χρησιμοποιώντας το PIONIER δίκτυο και το λογισμικό dlibra δημιουργούν την polish platform of distributed digital libraries.

7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (2) Το 2001 αυτό το λογισμικό έγινε μέρος του πολωνικού PIONIER προγράμματος Το 2001 αυτό το λογισμικό έγινε μέρος του πολωνικού PIONIER προγράμματος το 2002 η πρώτη ψηφιακή βιβλιοθήκη που βασίζονταν στο λογισμικό dlibra, η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Wielkopolska έγινε δημόσια διαθέσιμη – αυτή η βιβλιοθήκη σήμερα διατηρεί 82,449 ψηφιακά αντικείμενα και είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη στην Πολωνία.(http://www.wbc.poznan.pl) το 2002 η πρώτη ψηφιακή βιβλιοθήκη που βασίζονταν στο λογισμικό dlibra, η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Wielkopolska έγινε δημόσια διαθέσιμη – αυτή η βιβλιοθήκη σήμερα διατηρεί 82,449 ψηφιακά αντικείμενα και είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη στην Πολωνία.(http://www.wbc.poznan.pl)(http://www.wbc.poznan.pl(http://www.wbc.poznan.pl το 2005 όλες οι ψηφιακές βιβλιοθήκες συνδέθηκαν κατευθείαν με το πρωτόκολλο OAI-PMH το 2005 όλες οι ψηφιακές βιβλιοθήκες συνδέθηκαν κατευθείαν με το πρωτόκολλο OAI-PMH Σήμερα στην Πολωνία υπάρχουν 9 τοπικές και 8 σχετικές με ιδρύματα ψηφιακές βιβλιοθήκες που είναι δημόσια διαθέσιμες και βασίζονται στο λογισμικό dlibra.Όλες μαζί δίνουν πρόσβαση σε πάνω από 125000 ψηφιακά αντικείμενα. Σήμερα στην Πολωνία υπάρχουν 9 τοπικές και 8 σχετικές με ιδρύματα ψηφιακές βιβλιοθήκες που είναι δημόσια διαθέσιμες και βασίζονται στο λογισμικό dlibra.Όλες μαζί δίνουν πρόσβαση σε πάνω από 125000 ψηφιακά αντικείμενα.

8

9 PIONIER – POLISH OPTICAL INTERNET Το πρόγραμμα PIONIER στοχεύει στο χτίσιμο ενός βασικού μηχανισμού στην Κοινωνία της Πληροφορίας και εξασφαλίζει στην Πολωνία ισότιμες ευκαιρίες συνεργασίας με άλλες χώρες Το πρόγραμμα PIONIER στοχεύει στο χτίσιμο ενός βασικού μηχανισμού στην Κοινωνία της Πληροφορίας και εξασφαλίζει στην Πολωνία ισότιμες ευκαιρίες συνεργασίας με άλλες χώρες Το πρόγραμμα εστιάζει σε τρεις περιοχές: Το πρόγραμμα εστιάζει σε τρεις περιοχές: α) κατασκευή υποδομής δικτύου που υποστηρίζει την επιστήμη,ταιριάζοντας όμοιες εγκαταστάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες α) κατασκευή υποδομής δικτύου που υποστηρίζει την επιστήμη,ταιριάζοντας όμοιες εγκαταστάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες β) εξέλιξη και επαλήθευση πιλοτικών υπηρεσιών και εφαρμογών για την κοινωνία της πληροφορίας δημιουργώντας μια βάση για νέες εξελίξεις στην επιστήμη,παιδεία, σύστημα υγείας,φυσικό περιβάλλον, κυβερνητική και τοπική διοίκηση,βιομηχανία και υπηρεσίες β) εξέλιξη και επαλήθευση πιλοτικών υπηρεσιών και εφαρμογών για την κοινωνία της πληροφορίας δημιουργώντας μια βάση για νέες εξελίξεις στην επιστήμη,παιδεία, σύστημα υγείας,φυσικό περιβάλλον, κυβερνητική και τοπική διοίκηση,βιομηχανία και υπηρεσίες γ) δημιουργία ανταγωνιστικών συνθηκών για την εξέλιξη ενεργητικού λογισμικού για νέες εφαρμογές στην κοινωνία της πληροφορίας. γ) δημιουργία ανταγωνιστικών συνθηκών για την εξέλιξη ενεργητικού λογισμικού για νέες εφαρμογές στην κοινωνία της πληροφορίας.

10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (3) τον Ιούλιο του 2006 το PSNC ξεκίνησε ένα ερευνητικό project με τίτλο «μηχανισμοί ατομικών υπηρεσιών για διασκορπισμένες ψηφιακές βιβλιοθήκες» χρηματοδοτούμενο από το Πολωνικό Υπουργείο Επιστήμης και Ανώτερης Εκπαίδευσης τον Ιούλιο του 2006 το PSNC ξεκίνησε ένα ερευνητικό project με τίτλο «μηχανισμοί ατομικών υπηρεσιών για διασκορπισμένες ψηφιακές βιβλιοθήκες» χρηματοδοτούμενο από το Πολωνικό Υπουργείο Επιστήμης και Ανώτερης Εκπαίδευσης Σαν μέρος αυτού του project δημιουργήθηκε η ομοσπονδία ψηφιακών βιβλιοθηκών βασιζόμενες σε διασκορπισμένες ατομικές υπηρεσίες. Σαν μέρος αυτού του project δημιουργήθηκε η ομοσπονδία ψηφιακών βιβλιοθηκών βασιζόμενες σε διασκορπισμένες ατομικές υπηρεσίες. Τον Ιούνιο του 2007 μετατράπηκε σε μια υπηρεσία δημόσια διαθέσιμη με την ονομασία Pionier Network Digital Libraries Federation (PIONIER DLF) Τον Ιούνιο του 2007 μετατράπηκε σε μια υπηρεσία δημόσια διαθέσιμη με την ονομασία Pionier Network Digital Libraries Federation (PIONIER DLF) (http://fbc.pionier.net.pl/) (http://fbc.pionier.net.pl/)(http://fbc.pionier.net.pl/)(http://fbc.pionier.net.pl/)

11 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ PIONIER DLF Αποστολή αυτής της υπηρεσίας είναι να: Αποστολή αυτής της υπηρεσίας είναι να: 1. διευκολύνει τη χρήση πόρων από τις πολωνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες και αποθετήρια 2. Αυξήσει την εμφάνιση των πολωνικών ψηφιακών πόρων στο διαδίκτυο 3. Να δώσει στους χρήστες του διαδικτύου πρόσβαση σε νέες δικτυακές υπηρεσίες που να βασίζονται σε πόρους των πολωνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών και αποθετηρίων.

12 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ PIONIER DLF η PIONIER DLF συναθροίζει τα μεταδεδομένα των αντικειμένων των πολωνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών συλλέγοντάς τα κατευθείαν διαμέσω του πρωτοκόλλου OAI-PMH η PIONIER DLF συναθροίζει τα μεταδεδομένα των αντικειμένων των πολωνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών συλλέγοντάς τα κατευθείαν διαμέσω του πρωτοκόλλου OAI-PMH η διαδικασία συλλογής συντηρείται από δύο ατομικές υπηρεσίες: η διαδικασία συλλογής συντηρείται από δύο ατομικές υπηρεσίες: α) η πρώτη είναι υπεύθυνη για τα μεταδεδομένα τα σχετικά με τα υπάρχοντα ψηφιακά αντικείμενα α) η πρώτη είναι υπεύθυνη για τα μεταδεδομένα τα σχετικά με τα υπάρχοντα ψηφιακά αντικείμενα β) η δεύτερη συλλέγει μεταδεδομένα σχετικά με τα αντικείμενα που σχεδιάζονται να ψηφιοποιηθούν. β) η δεύτερη συλλέγει μεταδεδομένα σχετικά με τα αντικείμενα που σχεδιάζονται να ψηφιοποιηθούν. Στην κορυφή αυτών των υπηρεσιών υπάρχει ένα συμπληρωματικό επίπεδο εφαρμογής, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της διεπαφής του χρήστη της DLF και για την λειτουργικότητά της. Στην κορυφή αυτών των υπηρεσιών υπάρχει ένα συμπληρωματικό επίπεδο εφαρμογής, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της διεπαφής του χρήστη της DLF και για την λειτουργικότητά της.

13 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ PIONIER Fig. 1. Architecture of the PIONIER Network Digital Libraries Federation

14 AΡXITEKTONIKH KAI ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ PIONIER DLF (2) Σήμερα η λειτουργικότητα που παρέχει το επίπεδο εφαρμογής DLF μπορεί να διαιρεθεί στις τρεις παρακάτω δυνατότητες: Σήμερα η λειτουργικότητα που παρέχει το επίπεδο εφαρμογής DLF μπορεί να διαιρεθεί στις τρεις παρακάτω δυνατότητες: 1. πληροφορία σχετική με τα διαθέσιμα ψηφιακά αντικείμενα 2. Αυτόματος συντονισμός της ψηφιοποίησης 3. Προώθηση του πολωνικού ψηφιακού περιεχομένου τα συλλεγμένα μεταδεδομένα των διαθέσιμων ψηφιακών αντικειμένων χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους: τα συλλεγμένα μεταδεδομένα των διαθέσιμων ψηφιακών αντικειμένων χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους: 1 ον ευρετηριάζονται και μετά μπορούν να αναζητηθούν με απλά ή σύνθετα queries – αυτό δίνει τη δυνατότητα να αναζητηθούν τα μεταδεδομένα όλων των πολωνικών ψηφιακών πόρων σε μια υπηρεσία 1 ον ευρετηριάζονται και μετά μπορούν να αναζητηθούν με απλά ή σύνθετα queries – αυτό δίνει τη δυνατότητα να αναζητηθούν τα μεταδεδομένα όλων των πολωνικών ψηφιακών πόρων σε μια υπηρεσία 2 ον τα συλλεγμένα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να παραχθούν μερικές στατιστικές και συγκρίσεις (π.χ. Το ποσοστό επί τοις εκατό των τύπων των συλλεγμένων ψηφιακών αντικειμένων από την DLF) 2 ον τα συλλεγμένα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να παραχθούν μερικές στατιστικές και συγκρίσεις (π.χ. Το ποσοστό επί τοις εκατό των τύπων των συλλεγμένων ψηφιακών αντικειμένων από την DLF)

15 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ PIONIER DLF (3) όλες οι ψηφιακές βιβλιοθήκες που βασίζονται στο λογισμικό dlibra έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν τα δεδομένα για τα σχέδια ψηφιοποίησης τους, τα οποία επίσης εκτίθενται μέσω του πρωτοκόλλου OAI-PMH όλες οι ψηφιακές βιβλιοθήκες που βασίζονται στο λογισμικό dlibra έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν τα δεδομένα για τα σχέδια ψηφιοποίησης τους, τα οποία επίσης εκτίθενται μέσω του πρωτοκόλλου OAI-PMH αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται από το PIONIER DLF για την προετοιμασία μια αναφοράς που περιέχει περιγραφές όλων των αντικειμένων που είναι υπό σχεδίαση για ψηφιοποίηση στην Πολωνία αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται από το PIONIER DLF για την προετοιμασία μια αναφοράς που περιέχει περιγραφές όλων των αντικειμένων που είναι υπό σχεδίαση για ψηφιοποίηση στην Πολωνία επιπλέον αυτά τα δεδομένα και τα σχετικά δεδομένα των ήδη διαθέσιμων ψηφιακών αντικειμένων χρησιμοποιούνται στον μηχανισμό ανίχνευσης αντίγραφων. επιπλέον αυτά τα δεδομένα και τα σχετικά δεδομένα των ήδη διαθέσιμων ψηφιακών αντικειμένων χρησιμοποιούνται στον μηχανισμό ανίχνευσης αντίγραφων.

16 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ο μηχανισμός αυτός χρησιμοποιείται για να παράγει μια αναφορά με ψηφιακά αντικείμενα που προέρχονται από διαφορετικές ψηφιακές βιβλιοθήκες, αλλά έχουν αρκετά όμοια μεταδεδομένα (τίτλος,δημιουργός,ημερομηνία έκδοσης κλπ) ο μηχανισμός αυτός χρησιμοποιείται για να παράγει μια αναφορά με ψηφιακά αντικείμενα που προέρχονται από διαφορετικές ψηφιακές βιβλιοθήκες, αλλά έχουν αρκετά όμοια μεταδεδομένα (τίτλος,δημιουργός,ημερομηνία έκδοσης κλπ) τέτοια ψηφιακά αντικείμενα μπορεί να αντιπροσωπεύουν το ίδιο φυσικό αντικείμενο, το οποίο είναι ψηφιοποιημένο διπλά σε δύο ξεχωριστά ιδρύματα τέτοια ψηφιακά αντικείμενα μπορεί να αντιπροσωπεύουν το ίδιο φυσικό αντικείμενο, το οποίο είναι ψηφιοποιημένο διπλά σε δύο ξεχωριστά ιδρύματα ο μηχανισμός ανίχνευσης διπλοαντιγραφων χρησιμοποιείται από το λογισμικό dlibra για online έλεγχο αν το αντικείμενο το οποίο σχεδιάζεται να ψηφιοποιηθεί σε ένα ίδρυμα είναι ήδη ψηφιοποιημένο (ή υπό ψηφιοποίηση) σε άλλο ίδρυμα και ήδη ορατό στο PIONIER DLF ο μηχανισμός ανίχνευσης διπλοαντιγραφων χρησιμοποιείται από το λογισμικό dlibra για online έλεγχο αν το αντικείμενο το οποίο σχεδιάζεται να ψηφιοποιηθεί σε ένα ίδρυμα είναι ήδη ψηφιοποιημένο (ή υπό ψηφιοποίηση) σε άλλο ίδρυμα και ήδη ορατό στο PIONIER DLF ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το πλήθος των διπλοκαταχωρημένων προσπαθειών ψηφιοποίησης στο κοντινό μέλλον. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το πλήθος των διπλοκαταχωρημένων προσπαθειών ψηφιοποίησης στο κοντινό μέλλον.

17 DLF μία αναπτυσσόμενη λίστα από add-ons διαθέσιμες στις σελίδες DLF βοηθά στην προώθηση του πολωνικού ψηφιακού περιεχομένου μία αναπτυσσόμενη λίστα από add-ons διαθέσιμες στις σελίδες DLF βοηθά στην προώθηση του πολωνικού ψηφιακού περιεχομένου σήμερα υπάρχει ένας opensearch σύνδεσμος για το igoogle που επιτρέπει την ενσωμάτωση του DLF searchbox σε κάθε ιστοσελίδα. Τέτοια add- ons διευκολύνουν την πρόσβαση στους DLF πόρους και τη διαφημίζουν σήμερα υπάρχει ένας opensearch σύνδεσμος για το igoogle που επιτρέπει την ενσωμάτωση του DLF searchbox σε κάθε ιστοσελίδα. Τέτοια add- ons διευκολύνουν την πρόσβαση στους DLF πόρους και τη διαφημίζουν

18 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ DLF

19 ΑΝΑΠΤΥΞΗ DLF Για την ανάπτυξη της υπηρεσίας DLF υπήρξε η ανάγκη να επεκταθούν κάποια πολύ γνωστά πρωτόκολλα και συστήματα που χρησιμοποιούνται στην ομοσπονδία Για την ανάπτυξη της υπηρεσίας DLF υπήρξε η ανάγκη να επεκταθούν κάποια πολύ γνωστά πρωτόκολλα και συστήματα που χρησιμοποιούνται στην ομοσπονδία οι πιο σημαντικές επεκτάσεις έγιναν στο πρωτόκολλο OAI-PMH οι πιο σημαντικές επεκτάσεις έγιναν στο πρωτόκολλο OAI-PMH

20 OAI-PMH Το OAI-PMH= αναπτύσσει και προωθεί πρότυπα διαλειτουργικότητας που στοχεύουν στο να διευκολύνουν την αποδοτική διάδοση του περιεχομένου Το OAI-PMH= αναπτύσσει και προωθεί πρότυπα διαλειτουργικότητας που στοχεύουν στο να διευκολύνουν την αποδοτική διάδοση του περιεχομένου το OAI-PMH=open archives initiative-protocol metadata harvesting δημιουργεί τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας μεταξύ των ηλεκτρονικών αρχείων με το να διευκολύνουν τα μεταδεδομένα από κάποιο αριθμό αρχείων να συλλέχθούν και να συγκεντρωθούν μαζί σε μια εξευνήσιμη βάση δεδομένων.- τα μεταδεδομένα που συλλέγονται είναι σε μορφή Dublin core και συνήθως περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως συγγραφέας,τίτλος,θέμα,περίληψη και ημερομηνία το OAI-PMH=open archives initiative-protocol metadata harvesting δημιουργεί τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας μεταξύ των ηλεκτρονικών αρχείων με το να διευκολύνουν τα μεταδεδομένα από κάποιο αριθμό αρχείων να συλλέχθούν και να συγκεντρωθούν μαζί σε μια εξευνήσιμη βάση δεδομένων.- τα μεταδεδομένα που συλλέγονται είναι σε μορφή Dublin core και συνήθως περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως συγγραφέας,τίτλος,θέμα,περίληψη και ημερομηνία το σημαντικότερο σημείο του OAI είναι οτι δημιουργεί τις συνθήκες για να γίνουν τα διασκορπισμένα αρχεία διαλειτουργικά. Υπάρχει η δυνατότητα σφαιρικής διαναζήτησης και ουσιαστικής έρευνας των αρχείων στα οποία τα έγγραφα μπορούν να ανακτηθούν οπουδήποτε βρίσκονται. το σημαντικότερο σημείο του OAI είναι οτι δημιουργεί τις συνθήκες για να γίνουν τα διασκορπισμένα αρχεία διαλειτουργικά. Υπάρχει η δυνατότητα σφαιρικής διαναζήτησης και ουσιαστικής έρευνας των αρχείων στα οποία τα έγγραφα μπορούν να ανακτηθούν οπουδήποτε βρίσκονται.

21 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ DLF Η Η DLF μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρωπιστικές επιστήμες εφόσον το επίπεδο επικοινωνίας που παρέχει πρόσβαση στις ψηφιακές βιβλιοθήκες και στα αποθετήρια βασίζεται σε ανοιχτά πρωτόκολλα και μορφές δεδομένων τ το κύριο χαρακτηριστικό της DLF = είναι ανεξάρτητη από κάθε συγκεκριμένο σκελετό λογισμικού οποιασδήποτε ομόσπονδης ψηφιακής βιβλιοθήκης ή αποθετηρίου η η μόνη απαίτηση στα αποθετήρια που πρόκειται να ομοσπονδιοποιηθούν στην DLF είναι η πρόβλεψη μιας ανοιχτής διεπαφής για επικοινωνία μέσω του πρωτοκόλλου OAI-PMH

22 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ (2) η DLF εφαρμόζεται σε ιατρικές ψηφιακές βιβλιοθήκες για διανοσοκομειακές διαβουλεύσεις και αποτελεί το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των συστημάτων τηλεϊατρικής η DLF εφαρμόζεται σε ιατρικές ψηφιακές βιβλιοθήκες για διανοσοκομειακές διαβουλεύσεις και αποτελεί το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των συστημάτων τηλεϊατρικής Επίσης εφαρμόζεται σε επιστημονικά αποθετήρια εικονικών εργαστηρίων = διασκορπισμένο περιβάλλον εργασίας ομάδων με κύριο αντικείμενο την παροχή απομακρυσμένης πρόσβασης σε ποικίλα είδη σπάνιου και ακριβού επιστημονικού εξοπλισμού εργαστηρίου και υπολογιστικών πόρων. Επίσης εφαρμόζεται σε επιστημονικά αποθετήρια εικονικών εργαστηρίων = διασκορπισμένο περιβάλλον εργασίας ομάδων με κύριο αντικείμενο την παροχή απομακρυσμένης πρόσβασης σε ποικίλα είδη σπάνιου και ακριβού επιστημονικού εξοπλισμού εργαστηρίου και υπολογιστικών πόρων.

23 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ DLF τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη του PIONIER DLF θα εστιαστούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων του τελικού χρήστη ώστε να μεταμορφωθεί το δίκτυο των ψηφιακών βιβλιοθηκών από ομάδες διασκορπισμένων υπηρεσιών στο διαδίκτυο σε ένα συνδεδεμένο εικονικό χώρο εργασίας. τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη του PIONIER DLF θα εστιαστούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων του τελικού χρήστη ώστε να μεταμορφωθεί το δίκτυο των ψηφιακών βιβλιοθηκών από ομάδες διασκορπισμένων υπηρεσιών στο διαδίκτυο σε ένα συνδεδεμένο εικονικό χώρο εργασίας. επίσης καθώς το PSNC συμμετέχει σε δύο econtentplus projects σχετικά με την ευρωπαική ψηφιακή βιβλιοθήκη (στο ENRICH και EDLocal) οι πόροι του θα γίνουν διαθέσιμοι για την European Digital Library. επίσης καθώς το PSNC συμμετέχει σε δύο econtentplus projects σχετικά με την ευρωπαική ψηφιακή βιβλιοθήκη (στο ENRICH και EDLocal) οι πόροι του θα γίνουν διαθέσιμοι για την European Digital Library.

24 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ανάλογες εφαρμογές στην Ελλάδα δεν υπάρχουν (λόγω υψηλού κόστους?) Ανάλογες εφαρμογές στην Ελλάδα δεν υπάρχουν (λόγω υψηλού κόστους?) θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η EUROPEANA έχει στοιχεία ομοσπονδίας αλλά δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ομόσπονδη ψηφιακή βιβλιοθήκη θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η EUROPEANA έχει στοιχεία ομοσπονδίας αλλά δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ομόσπονδη ψηφιακή βιβλιοθήκη

25 THIS IS THE END ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΜΟΥΣΚΕΥΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΣΚΕΥΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google