Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ
Παρουσίαση Γιώργος Σεκκές Οκτώβρης 1, 2014

2 Μέγεθος της Γης: Οι τρεις βασικές μετρήσεις του μεγέθους της σφαίρας είναι η ακτίνα, διάμετρος και η περιφέρεια. Για μια δεδομένη σφαίρα, εφόσον μια από τις μετρήσεις είναι γνωστή, τα άλλα δύο είναι εύκολο να υπολογιστούν. Πάμε να δούμε πως: Η ακτίνα της Γης, ή η απόσταση από την επιφάνεια της προς το κέντρο της, είναι περίπου μίλια ή χιλιόμετρα. Η διάμετρος της Γης η ευθεία απόσταση από ένα σημείο στην επιφάνεια στο αντίθετο σημείο είναι ίση δύο φορές την ακτίνα, που έρχεται να είναι 7900 μίλια ή km. Τέλος η περιφέρεια της Γης είναι το μήκος μιας γραμμής πάνω στην επιφάνεια της είναι μίλια ή km.

3

4

5 Μέγεθος της Γης:

6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ
Η έννοια της κατεύθυνσης είναι ζωτικής σημασίας για τον τομέα της γεωγραφίας, διότι κάθε στοιχείο στην γη είτε είναι ανθρώπινο ή φυσικό έχει μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι γεωγράφοι ασχολούνται με την κατανόηση αυτών των ανθρωπίνων και φυσικών φαινομένων που αλληλεπιδρούν πάνω στη γη. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να τοποθετήσουν πάνω σε χάρτες τον τόπο εγκατάστασης τους.

7 Ένα είδος παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού αυτών των φαινομένων, το όπιο χρησιμοποιείται και τώρα, είναι το σύστημα του γεωγραφικού πλάτους και μήκους, γνωστό ως "σύστημα γεωγραφικών συντεταγμένων". Αυτό το σύστημα βασίζεται σε τοποθεσίες του Βόρειου, του Νότιου, Δυτικού και Ανατολικού ημισφαιρίου. Είναι, συνεπώς, ένα σύνολο συγκεκριμένων και συναφών γραμμών από Βορρά προς Νότο και Ανατολής προς την Δύση. Η εν λόγω γραμμές είναι σε θέση να προσφέρουν συγκεκριμένη θέση σε κάθε τόπο αλλά και φαινόμενο ανά τον κόσμο. Ας δούμε με ποιο τρόπο;

8

9 Γεωγραφικό πλάτος Γεωγραφικό πλάτος είναι οι γραμμές που επεκτείνονται σε μια κατεύθυνση από την ανατολή προς την δύση, αλλά χρησιμοποιούνται για να βρίσκουν τοποθεσίες στο βόρειο ημισφαίριο και το νότιο ημισφαίριο. Η γραμμή εκκίνησης, η οποία αποτελεί τον ισημερινό αποδίδει αξία των 0° μοιρών γεωγραφικού πλάτους. Το ήμισυ της γήινης επιφάνειας, που βρίσκεται βόρεια του ισημερινού ονομάζεται το βόρειο ημισφαίριο και σε όλες τις γραμμές του γεωγραφικού πλάτους περιλαμβάνει ένα "Β" μετά από την αξία τους. Για παράδειγμα: 30 °Β. Το άλλο μισό της επιφάνειας της γης που βρίσκεται νότια του ισημερινού ονομάζεται το νότιο ημισφαίριο και όλα γεωγραφικό πλάτος τιμές τέλος με ένα "Ν".

10 Βαθμοί Γεωγραφικού πλάτους
Οι γραμμές του γεωγραφικού πλάτους είναι παράλληλες η μια με την άλλη, αν η γη θεωρείται ότι είναι μια σφαίρα με περιφέρεια των μιλίων ή 40,000 χιλιομέτρων, το μήκος μπορεί να υπολογιστεί ως ακολούθως: Ένας κύκλος ξέρουμε ότι περιέχει 360º. Άρα μια παράλληλος γεωγραφικού πλάτους, συνεπώς πρέπει να είναι ή / 360 = 69 μίλια ή 111 χιλιόμετρα απόσταση από την μια στην άλλη.

11 Για μεγαλύτερη ακρίβεια ένας βαθμός του γεωγραφικού πλάτους και γεωγραφικού μήκους μπορεί να υποδιαιρεθεί σε λεπτά (') και κάθε λεπτό μπορεί να υποδιαιρεθεί σε δευτερόλεπτα (''). Ένα λεπτό από το γεωγραφικό πλάτος είναι περίπου 1,15 μίλια ή 1,85 χιλιομέτρων και ένα δεύτερο μεγάλο γεωγραφικό πλάτος του είναι περίπου 100 πόδια ή 31 μέτρα μήκος. Παράδειγμα: 30 º 07 '60''N

12 ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ

13 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ

14 Γεωγραφικό Μήκος : Είναι οι παράλληλες γραμμές οι μεσημβρινοί που επεκτείνονται σε κατεύθυνση Βορρά προς Νότο, αλλά χρησιμοποιούνται για την μέτρηση και καταγραφή περιοχών και φαινομένων στα Ανατολικά ημισφαίρια και Δυτικά ημισφαίρια του πλανήτη μας. Ο όρος "μεσημβρινός" σημαίνει "το μεσημέρι" και όπως θα δούμε το γεωγραφικό μήκος είναι η βάση του συστήματός του χρόνου. Ταξιδεύοντας δυτικά ξεπερνώντας το 180° βαθμό παράλληλης γραμμής, η ώρα προχωρεί μπροστά 24 ώρες. Ταξιδεύοντας ανατολικά και περνώντας το 180° βαθμό παράλληλης γραμμής, ο χρόνος πάει πίσω 24 ώρες.

15 Γεωγραφικό Μήκος :

16 Το γεωγραφικό πλάτος και μήκος
Στο σύνολό τους, το γεωγραφικό πλάτος και μήκος μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια μια γεωγραφική θέση μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας. Όταν το γεωγραφικό πλάτος τέμνεται με το γεωγραφικό μήκος, τότε δίνεται μια σωστή και δεδομένη τιμή. Η θέση της κάθε χώρα μπορεί να εντοπίσει. Για παράδειγμα: 30º 22'10''Β 76º38'05''Ν. Όταν προβάλλονται οι γεωγραφικές συντεταγμένες ενός τόπου, το γεωγραφικό πλάτος πάντα προηγείται.

17

18 Παρουσίαση Γιώργος Σεκκές Καθηγητής Γεωγραφίας
ΧΑΡΤΕΣ Παρουσίαση Γιώργος Σεκκές Καθηγητής Γεωγραφίας

19 ΧΑΡΤΕΣ Χάρτες είναι ένα μέρος της Χαρτογραφίας, η τέχνη και η επιστήμη για την δημιουργία των χαρτών. Κάνοντας χάρτες, είναι σαν μια πανοραμική θέα, είναι σαν τα πούλια που βλέπουν ένα τμήμα της γης από ψηλά. Χάρτες, είναι μοντέλα που εκπροσωπούν διάφορα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Ένα λειτουργικό ορισμό του χάρτη μπορεί να οριστεί ως : “ένα μοντέλο που εκπροσωπεί την ανάλυση και την την αποθήκευση των στοιχείων του πραγματικού κόσμου, πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί”.

20 Στοιχεία της Χαρτογραφικής Επιστήμης:
Για την παράγωγη ενός καλού χάρτη, έτσι ώστε ο αναγνώστης να το καταλαβαίνει, ένας χαρτογράφος θα πρέπει να περιλαμβάνει τα οχτώ τυπικά στοιχεία της χαρτογραφικής επιστήμης έτσι που να σχεδίαση σωστά ένα χάρτη. Αυτά τα χαρτογραφικά στοιχειά είναι: 1. Τίτλος. 2. Υπόμνημα. 3. Πιστωτικές Πληροφορίες: Πόσο πρόσφατα είναι τα δεδομένα. 4. Συντεταγμένες: Γραμμές του γεωγραφικού πλάτους και μήκους. 5. Συμβολισμός, Ονόματα: ποτάμια, τις πόλεις, τα σχολεία και τα λοιπά. 6. Πυξίδα. 7. Περιθώριο 8. Κλίμακα

21 MAPS MAPS – are part of Cartography, the art and science of making maps. Making maps, it’s like a bird’s eye view of a portion of the earth. Maps, are models that representing various data from the real world on a piece of paper.

22 ΚΛΙΜΑΚΑ: Κλίμακα χάρτη: είναι η σχέση μεταξύ του μεγέθους του πραγματικού μεγέθους της γης, για την έκταση και το μέγεθος της ίδιας περιοχής, εκπροσωπούμενη από τον χάρτη. Είναι χρήσιμο να μελετηθεί το ενδεχόμενο ενός χάρτη ως η μετατροπή του πραγματικού κόσμου πάνω σε ένα επίπεδο χαρτί.

23 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ Κλασματική κλίμακα ή κλίμακα αναλογίας :25000 ίντσες πάνω στην γη. Γραφική κλίμακα - γραμμή χωρίζεται σε εκατοστά ή μέτρα, χρησιμοποιώντας το χάρακα μπορείτε να βρείτε την απόσταση από το ένα σημείο στο άλλο. Π.χ. Δήλωση του Word: Δέκα εκατοστά σε ένα χιλιόμετρο.

24 Γιώργος Σεκκές Καθηγητής Γεωγραφίας Νοέμβριος 2012
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΑΡΤΩΝ Γιώργος Σεκκές Καθηγητής Γεωγραφίας Νοέμβριος 2012

25 Categories of Maps: Satellite maps Thematic maps Topographic maps Sketch maps

26 Satellite Map: Satellite Maps: are produced from data that are recorded from a satellite sensors and transmitted to earth where computers process the data into images. See below example.

27 Κατηγορίες Χαρτών: • Δορυφορικές εικόνες ή Χάρτες διαδικτύου. • θεματικοί χάρτες • Τοπογραφικός χάρτης • Σκίτσο χάρτες Χωροταξικός

28 Δορυφορικές εικόνες ή Χάρτες διαδικτύου:
Δορυφορικές εικόνες ή Χάρτες διαδικτύου: Δορυφορική Χάρτες: Παράγονται από τα δεδομένα που καταγράφονται από τους αισθητήρες (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, GPS, ραντάρ, κ.α) και μεταδίδονται μέσω δορυφόρου προς τη γη, όπου οι υπολογιστές επεξεργάζονται τα δεδομένα και σε εικόνες. Δείτε παρακάτω παράδειγμα.

29

30

31

32

33 Remote Sensing Geographically speaking, the process that satellite maps are produced is called “Remote Sensing”. See below explanation. Remote Sensing is the Art and Science of obtaining information about an object without being in direct physical contact with the object. Remote Sensing can be used also to measure and to monitor important biophysical characteristics and human activities on earth. For example: Vegetation, soil, rocks, water, urban infrastructure, land use, land cover atmospheric variables, agriculture, forestry, emergency services and geology.

34 Remote Sensing / Τηλεπισκόπηση
Τηλεπισκόπηση είναι η τέχνη και η επιστήμη για να παίρνουμε πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, χωρίς την άμεση φυσική επαφή με το αντικείμενο. Τηλεπισκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μέτρηση και την παρακολούθηση σημαντικών βιοφυσικών χαρακτηριστικών και ανθρωπίνων δραστηριοτήτων επί της γης. Για παράδειγμα: Βλάστηση, έδαφος, πετρώματα, νερό, αστικές υποδομές, τη χρήση γης, δεδομένα εδαφικής κάλυψης, ατμοσφαιρικές μεταβλητές, ακραία φυσικά φαινόμενα, τη γεωργία, τη δασοκομία, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κα.

35 Satellite. Example:

36 A Visual Representation of the Definition
A remote sensing instrument collects information about an object or phenomenon within the instantaneous-field-of-view (IFOV) of the sensor system without being in direct physical contact with it. The sensor is located on a suborbital or satellite platform. Remote sensing is BEST performed in conjunction with fieldwork, i.e., to retrieve ground-reference data to supplement the remotely sensed observations.

37 Μια οπτική αναπαράσταση με τον ορισμό
Ένα απομακρυσμένο αισθητήριο όργανο συλλέγει πληροφορίες σχετικά με ένα αντικείμενο ή φαινόμενο στο στιγμιαίο οπτικό πεδίο (IFOV) του συστήματος αισθητήρων χωρίς να έρχονται σε άμεση φυσική επαφή με αυτό. Ο αισθητήρας βρίσκεται σε μια υποτροχιακή ή δορυφορικής πλατφόρμας. Η τηλεπισκόπηση είναι προτιμότερο να γίνεται σε συνδυασμό με επιτόπια έρευνα, δηλαδή, για να ανακτήσετε εδάφους αναφοράς των στοιχείων για τη συμπλήρωση των τηλεανίχνευσης παρατηρήσεις.

38 7 Έννοιες της συλλογής δεδομένων Η διαδικασία της Τηλεπισκόπισης
7 Έννοιες της συλλογής δεδομένων Η διαδικασία της Τηλεπισκόπισης Orbital path Solar panels A. Energy Source B. Radiation and the atmosphere. C. Interaction with target D. Recording of energy by sensor E. Signal sent to receiving station F. Interpretation and analysis G. Application

39

40 7 Concepts of Data Collection (the remote sensing process)

41 Example how remote sensing help us to determine data for the earth:
The year 2005 marks the twentieth anniversary of the discovery of the ozone hole and the first full year that NASA’s Aura satellite has provided detailed images of the hole. Aura was launched in 2004 to monitor the Earth’s atmosphere, including the health of the delicate ozone layer. The Ozone Monitoring Instrument on Aura collected the data used to create this image on September 11, 2005, when the ozone hole covered 27 million square kilometers—its peak size for the season. Deep blue shows where ozone levels were low enough to be considered part of the ozone hole. New research shows that the ozone layer may be slower in recovering than previously thought. Ozone is a highly reactive colorless gas that contains three oxygen atoms. Near the surface of the Earth, ozone is hazardous to human health, causing problems like lung irritation, but high in the atmosphere, ozone acts as a crucial shield that absorbs harmful ultraviolet radiation from the Sun. The ozone hole is not an actual hole, but a place in the atmosphere where the protective layer of ozone has worn thin.

42 Discovery of the ozone-hole.
In 1985, Joseph Farman, Brian Gardiner, and Jonathan Shanklin discovered in the ozone hole over Antarctica. In the following two years, scientists confirmed that human-produced chemicals, chlorofluorocarbons, used in refrigeration and propellant devices, were causing the hole. Chlorofluorocarbons contain high levels of chlorine, which breaks free from the larger molecules in the bitter cold and darkness of Antarctic and Arctic winter. Through a series of chemical reactions, the free chlorine becomes a two-atom molecule of chlorine gas. When sunlight returns, the chlorine gas disintegrates into separate chlorine atoms, which catalyze the destruction of atmospheric ozone.

43 Ozone-Hole

44 Thematic Maps: Thematic Maps: are designed to display distributions or patterns over the earth’s surface. Such maps usually focusing on one theme or topic such as population density, rainfall and so on. See example below, showing major forests around the world.

45 Θεματικοί Χάρτες: Θεματικοί χάρτες είναι οι εν λόγω χάρτες που συνήθως επικεντρώνονται πάνω σε ένα θέμα, όπως η πυκνότητα του πληθυσμού, οι βροχοπτώσεις, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα κ.α . Το παράδειγμα που ακόλουθη δείχνει καθαρά που βρίσκονται τα πιο πολλά κωνοφόρα δάση σε ολόκληρο τον κόσμο.

46

47

48

49 Topographic Maps or Ordnance Maps:
Topographic Maps or Ordnance Maps: are general reference maps within a small scale, in order to show more accurately coastlines, rivers, contour lines that show elevation, and so on. These maps are based on satellite data or arial photography, because can view better and more accurately the area.

50 Τοπογραφικοί Χάρτες: Τοπογραφικοί Χάρτες είναι οι χάρτες που κατά γενική αναφορά συνήθως δημιουργούνται σε μεγάλη κλίμακα – 1:2500, για να δείξουν με μεγαλύτερη ακρίβεια φυσικά και ανθρωπινά φαινόμενα. Οι χάρτες αυτοί βασίζονται πολλές φορές σε δορυφορικά δεδομένα ή αερο-φωτογραφίες, επειδή μπορούν να δουν καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια την συγκεκριμένη περιοχή.

51

52

53 Σκίτσο χάρτες: Σκίτσο χάρτες είναι οι πολύ έκτακτοι χάρτες που δημιουργεί κάποιος ανά πασά στιγμή για να δείξει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στον αναγνώστη το πώς να πάει εκεί που θέλει.

54 Sketch Maps Sketch Map are those which show a specific directions in order to show the reader how to get there.

55

56

57 ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ Οι γραμμές στο χάρτη που ενώνουν ψηφία του ιδίου ύψους καλούνται ισοϋψείς καμπύλες. Αυτές μπορούν να δείχνουν το ύψος του εδάφους και την μορφή που έχει.

58


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google